11 tips om Plitvice meren te bezoeken in Kroatië + hoe tickets boeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 tips om Plitvice meren te bezoeken in Kroatië + hoe tickets boeken

2 februari 2024 in Kroatië27 reacties

Wil je de Plitvice meren & watervallen bezoeken? 11 tips voor je bezoek aan dit park in Kroatië!

Plitvice Lakes is het grootste nationaal park in Kroatië en tevens één van de oudste in Zuidoost-Europa. Deze UNESCO Werelferfgoedsite ligt 130 km ten zuiden van de hoofdstad Zagreb en bestaat uit 16 meren die met elkaar verbonden zijn via watervallen. Het nationaal park werd opgericht in 1949.

Bestel je tickets online voor je bezoek aan dit bijzondere natuurpark met unieke planten en dieren, waaronder zeldzame soorten zoals de bruine beer.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Plitvice meren

Reisgids
AdresPlitvice Meren, Josipa Jovića, 53231, Rastovača, Kroatië

Tickets
 • Prijzen voor tickets variëren sterk per seizoen (€ 13 laagseizoen tot € 52 hoogseizoen) (bestel je ticket hier online) OPGELET, verplicht online te bestellen.
Openingsuren
 • Lente (laatste zondag van maart tot eind mei): 8u - 19u (laatste toegang om 17u)
 • Zomer (1 juni tot 20 augustus): 7u - 20u (laatste toegang om 18u)
 • Herfst (21 augustus tot 30 september): 7u - 19u (laatste toegang om 17u)
 • Herfst maand oktober: 8u - 18u (laatste toegang om 17u)
 • Winter (november tot eind maart): 8u - 16u (laatste toegang om 14u)
 • De bootjes en panorama treinen zijn pas actief vanaf 8u. De parkings zijn open van 7u tot 22u.
Bestel hier je tickets online
Verblijven
Excursies en tours

Inhoud artikel

 1. Filmpje van de Plitvice Meren Kroatië

De Plitvice meren liggen aan de 140 km lange Korana rivier, in een Karst gebied. Door een chemische reactie van de vele kalk die in de ondergrond zit met het water ontstaat er een afzetting van travertijn, het resultaat kan je zien in natuurlijke terrassen, kloven, watervallen en meren met de typische smaragdgroene kleur. Het nationaal park Plitvice is zo'n 296 km² groot en bestaat uit 2 delen, de boven meren (Gornja) en de beneden meren (Donja).

Benieuwd naar de Plitvice meren? Onderstaand filmpje van de Plitvice Meren in Kroatië geeft je alvast een goed beeld van wat je mag verwachten bij je bezoek aan het park. Begin al maar te dromen van je bezoek.

 1. De Bovenmeren van Plitvice Meren Nationaal Park

De Upper Lakes of bovenmeren (Gornja) is een gebied bestaande uit 12 meren: Prošćansko, Ciginovac,Okrugljak, Batinovac, Veliko, Malo, Vir, Galovac, Milino, Gradinsko, Veliki Burget en Kozjak. De natuurlijke terrassen zorgen ervoor dat er tussen het hoogste en laagste meer een hoogteverschil van wel 100 meter zit. Hier kan je de grootste meren van het park vinden, sommige tot wel 450 meter lang en 20 meter diep.

 1. De Benedenmeren van Plitvice Lakes, Kroatië

Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac en Novakovića Brod zijn de 4 Lower Lakes of benedenmeren (Donja), die in een kalkstenen kloof liggen. Sommige kliffen langs de kant van de kloof zijn tot wel 40 m hoog. Je kan op een houten pad rond Lake Milanovac lopen om Milka Trina Falls te zien, een waterval die genoemd werd naar een Kroatische operazangeres. Dit is zonder twijfel een van de mooiste gedeeltes van het park.

 1. De Grot van Šupljara

De Grot van Šupljara is één van de interessante, natuurlijke grotten in kalksteen in dit gebied. Er loopt een pad over het klein meer, dat naar de grot leidt. Er is een eigen fauna. Je kan er ook intrigerende, bolvormige formaties zien.

VERBLIJFTIP: Wil je de meren filevrij bezoeken? Kies dan voor een verblijf in de buurt van het park! Wij kozen voor een overnachting in het Golden Lakes Rooms 3* hotel, nabij het park.

 1. De Grote Waterval (Veliki Slap)

De Rivier Plitvice is één van de waterlopen die door het Plitvice Lakes Nationaal Park kronkelen. In de beneden meren kan je de Grote Waterval (Veliki Slap) vinden, deze 78 meter hoge waterval dondert naar beneden langs de steile kalkstenen rots. De Grote Waterval is de hoogste waterval in Kroatië en is één van de meest bezochte plekken in het park. Tijdens de zomermaanden kan het zijn dat echter niet zoveel water door de waterval loopt, waardoor iets minder spectaculair.

 1. De Korana Rivier

De bron van de Korana Rivier ligt ongeveer 10 m van de Grote Waterval verwijderd, waar de rivier Plitvice uiteenvalt in een aantal kleinere watervallen die naar Lake Novakovića Brod stromen. De Korana vloeit van hieruit door de kloof en vervolgens naar beneden richting de Grot van Golubnjača. Een aantal delen van de Korana worden strikt beschermd en bezoekers zijn er dan ook niet toegelaten. Maar er zijn zeker nog genoeg plekken over waar je een kijkje kan nemen!

 1. Het Kozjak meer

Het Kozjak meer is het grootste meer van van nationaal park Plitvice. Het meer is meer dan 2 km lang en op sommige plaatsen wel 650 meter breed en kan je vinden bij de bovenmeren (Gornja). Je kan met je toegangsticket aan boord van de shuttleboot die je naar de andere meren brengt waar je verder de bovenmeren kan gaan verkennen.

Wil je enkel naar de andere kant van het Kozjak meer dan duurt de overtocht ongeveer 5 minuten. Je kan ook kiezen voor de lange boottocht die je naar het andere deel van het park brengt, deze rondvaart duurt 20 minuten.

 1. Welke ingang kies je best + kaartje?

Plitvice meren heeft 2 ingangen, afhankelijk van welk deel je wil bezoeken kan je kiezen tussen Ingang 1 en Ingang 2.

Ingang 1

 • Ingang 1 is het startpunt voor het verkennen van het beneden meren (Donja). Hier zijn de parkeerplaatsen, ticketbalie, café, toiletten en een bagageruimte. Hier zijn ook de haltes voor de intercity-bussen.
 • Eenmaal in het park binnen ben je direct bij de grootste waterval van het park (Veliki Slap). Je hebt er ook een prachtig uitzicht over de meren die je via de kronkelende houten paden kan gaan verkennen.
 • Reken op ongeveer 2 uur om de beneden meren te verkennen, vandaar kan je dan verder naar de bovenmeren.

Ingang 2

 • Ingang 2 is het beste startpunt om de Upperlakes (Gronja) te bezoeken. Vanaf de ingang is het slechts een korte wandeling naar beneden totdat u de P1-bootterminal bereikt, het belangrijkste startpunt voor een bezoek aan de bovenmeren.
 • Reken op ongeveer 8 uur om de bovenmeren te verkennen.
 • Net zoals bij Ingang 1 is er een parkeerplaats, ticketloket, souvenirwinkel en toiletten. Wie met de bus naar de meren vindt hier de bushalte ook.
 • In de buurt liggen 3 hotels ideaal als je in de buurt van de meren wil overnachten. Je kan kiezen uit Hotel Plitvice, Hotel Jezero en Hotel Bellevue.

Kaartje met belangrijkste bezienswaardigheden en ingangen

 1. Welke wandelroute volgen?

Er zijn 7 verschillende wandelroutes (of 8, route K kan zowel van ingang 1 als 2) in het Plitvice Meren Nationaal Park. Wij raden route H aan (route C aan ingang 1). Deze tocht start aan de zuidingang van het park (ingang 2) en bevat een busrit en boottocht. Je passeert langs de Grote Waterval. De route is 9 km lang en neemt zo’n 5 uur tot een volledige dag in beslag.

 • Vanaf ingang 1 (Ulaz 1) kan je kiezen tussen 4 routes, gemarkeerd in het groen.
 • Vanaf ingang 2 (Ulaz 2) kan je kiezen tussen 4 routes, gemarkeerd in het oranje.

Overzicht van de wandelroutes

 • Ingang 1
  - A (2 tot 3 uur) enkel wandelen langs de lager gelegen meren + Veliki Slap, afstand 3 km
  - B (3 tot 4 uur) boottocht op het Kozjak meer + wandelen langs de lager gelegen meren + kort ritje met treintje, afstand 4 km
  - C (4 tot 5 uur) wandelen langs lower + upper lakes + treintje + boottocht, afstand 8 km
  - K (6 tot 8 uur) ontdek het volledige park al wandelend, afstand 18,3 km
 • Ingang 2
  - E (2 tot 3 uur) wandelen langs de hoger gelegen meren, treintje + boottocht, afstand 5 km
  - F (3 tot 4 uur) zoals route B (maar enkel ander startpunt) afstand 4,6 km
  - H (4 tot 6 uur) zoals route C (maar enkel ander startpunt) afstand 8,9 km
  - K (6 tot 8 uur) ontdek het volledige park al wandelend, afstand 18,3 km

Bezoek de meren en watervallen als rolstoelgebruiker

De Plitvice meren zijn enkel te bezoeken met een rolstoel indien je je kan vergezellen van een begeleider met de nodige armkracht. In het park moet je immers veel klimmen en dalen. Bezoekers met een scootmobiel of elektrische rolstoel zullen slechts een heel klein deel van het park kunnen bezoeken.

Het park is gratis toegankelijk voor rolstoelgebruikers, begeleiders kunnen mee naar binnen tegen verlaagde prijs (kindertarief). Actuele toegangsprijzen kan je hieronder raadplegen. Het park staat erop om bezoekers met een beperking op een zo goed mogelijke manier te helpen. Dit zowel bij het in- uitstappen van de bootjes als de treintjes.

Aarzel niet een parkwachter aan te spreken indien je hulp of info wenst, ze helpen graag! Start je bezoek bij ingang 1.
 1. Praktische informatie voor je bezoek

 • Draag goede wandelschoenen of -sandalen. Breng ook zeker zonnecrème, zonnebril en een fles water en een hoofddeksel mee als je ‘s zomers gaat, want het kan er erg warm worden! Een regenjas kan ook nuttig zijn bij onverwachte buien.
 • Bij route K kunnen sommige stukken van het wandelpad deels onder water staan, afhankelijk van de waterstand van het Kozjak meer. Voorzie best waterdichte schoenen om de wandelroute vlot af te leggen.
 • Neem geen kinderwagen mee; er zijn veel trappen en de paden kunnen hobbelig zijn.
 • Honden moeten altijd aan de leiband gehouden worden.
 • Blijf steeds op de wandelpaden, zowel voor je eigen veiligheid als voor de fauna en flora in het park.
 • Zwemmen is er niet toegelaten (hiervoor moet je naar Krka nationaal park).
 • Je kan je eigen lunchpakket meenemen in het park of er eten in één van de restaurants.
 • Actuele toegangsprijzen kan je vinden op de website van Plitvice meren. Prijzen verschilllen naargelang het seizoen. Tickets zijn vanaf april 2019 verplicht online aan te kopen.
 1. Openingsuren van het Plitvice Meren Nationaal Park

Plitvice meren is het jaar rond geopend. De openingstijden variëren echter wel per seizoen:

 • In de lente (laatste zondag van maart tot eind mei): 8u - 19u (laatste toegang om 17u)
 • In de zomer (1 juni tot 20 augustus): 7u - 20u (laatste toegang om 18u)
 • In de herfst (21 augustus tot 30 september): 7u - 19u (laatste toegang om 17u)
 • In de herfst maand oktober: 8u - 18u (laatste toegang om 17u)
 • In de winter (november tot eind maart): 8u - 16u (laatste toegang om 14u)
 • De bootjes en panorama treinen zijn pas actief vanaf 8u. De parkings zijn open van 7u tot 22u.
 • Meer info en actuele openingsuren.
 1. Toegangsprijzen Plitvice Meren

De prijzen voor toegangstickets variëren sterk per seizoen. In het laagseizoen betaal je als volwassenen 80 kn (10,65 EUR), terwijl dit in het hoogseizoen 300 kn (40 EUR) is.

 1. Tickets kopen Plitvice meren (verplicht online)

Sinds april 2019 is het verplicht om je tickets online te reserveren. Dit kan via de website van GetYourGuide.

Waarop te letten bij het online boeken van je tickets voor Plitvice meren?

 • Je moet minimum 1 dag voor je bezoek tickets kopen via de site. Je kan via Viator je tickets voor Plitvice meren online boeken of via deze site (weet dat het hoogseizoen 4x duurder is dan het laagseizoen, 40 EUR/pp).
 • Na het online reserveren ontvang je een e-mail. Print deze e-mail uit en neem deze mee naar het park, je krijgt hiervoor dan een toegangsticket.
 • Bij het online boeken dien je aan te geven via welke ingang je het park zal bezoeken (Ingang 1, Ingang 2 en de nabijgelegen ingang Flora). Enkel bij de door jou gekozen ingang kan je je e-mail inruilen.
 • Je kan je e-mail voucher inruilen van 30 minuten voor je gereserveerde toegangsuur tot 1 uur na dit uur. bv je hebt een reservatie om 12u, dan kan je tussen 11u30 en 13u je ticket ophalen.
 • Je bent bij het boeken van je ticket ook verplicht je datum en uur van aankomst te selecteren. (je ticket zal vervallen als je niet op je gekozen uur aanwezig bent, tickets worden niet terugbetaald)
 • Je kan het park niet meer betreden eenmaal je het park hebt verlaten. (was vroeger wel mogelijk)
 • Bij 2-daagse tickets mag je op dag 2 zelf kiezen op welk tijdstip je het park bezoekt.
 • Heb je geen ticket, dan kan je ter plaatse nog proberen om een ticket voor het eerstvolgende vrije tijdslot te boeken, al is de kans klein dat je erin kan wegens zééér druk.
 • Wil je zeker zijn en geen stress? Kijk even bij GetYourGuide naar de mogelijkheden voor georganiseerde trips (met mogelijkheid om tickets te annuleren).
 1. Hoe wachtrijen vermijden in Plitvice Meren?

Plan je bezoek zéér vroeg of in de namiddag

Plitvice Lakes National Park is één van de topattracties in Kroatië en erg populair. Je zal er niet alleen zijn! Probeer daarom een bezoek in het hoogseizoen (juli-augustus) te vermijden. Als je toch in het hoogseizoen gaat, plan je bezoek dan in de namiddag of erg vroeg zodat je de toeristenbussen kan vermijden. Sinds april 2019 is er nu een systeem van online tickets kopen om de "mega drukte" te vermijden.

 • De drukste periode is tussen 10u en 17u, kom dus voor 10u of na 17u.
 • Ideaal is om een hotel in de buurt te boeken (zoals wij deden). Kom zeer vroeg, vanaf 7u kan je al binnen.
 • Aan ingang 2 zijn de wachtrijen meestal korter dan aan de hoofdingang.

Koop een 2-dagen ticket

Je kan ook de drukte en wachtrijen ontlopen door een 2-dagen ticket te kopen. Hiermee kan je bijvoorbeeld in de namiddag aankomen op dag 1 en zo de grootste drukte vermijden. Op dag 2 start je het bezoek dan bijvoorbeeld 's morgens vroeg. 2-daagse tickets zijn wel wat duurder en enkel verkrijgbaar op naam. Het kan wel handig zijn als je de meeste meren al wandelend wil verkennen.

Koop je tickets online, zo vermijd je wachtrijen

Om de stroom van bezoekers wat beter op te vangen, is het sinds april 2019 verplicht om vooraf online tickets te reserveren. Je kan zowel dagtickets als tickets voor twee dagen aankopen.

 1. Waar met de auto of camper parkeren aan Plitvice Meren?

Er zijn twee parkings in het Plitvice Lakes National Park: P1 en P2. Als je alleen de Lower Lakes of benedenmeren wilt bezoeken, parkeer dan op P1. Het is een betaalparking, je dient te betalen per uur dat je voertuig geparkeerd is (8 à 10 Kuna ~ ongeveer 1 à 1,5 EUR).

Onze tip om wachtrijen te ontlopen: Je kan best al iemand afzetten nabij de kassa's alvorens je de auto gaat parkeren. Zo kan die persoon al aanschuiven, terwijl de andere(n) de wagen parkeren.
 1. Hoe bereik je Plitvice Meren National Park?

Met de auto naar Plitvice meren

Plitvice Lakes National Park ligt in de regio Lika-Senj, in het binnenland van Kroatië. Heb je geen auto tijdens je verblijf in Kroatië? Dan kan je een wagen huren via Sunnycars or Easyterra. Om een idee te geven van de afstand met enkele belangrijke steden in Kroatië:

 • Zagreb naar Naar Plitvice Lakes National Park: 170 km
 • Ljubljana (Slovenië) naar Plitvice Lakes National Park: 220 km
 • Split naar Plitvice Lakes National Park: 260 km
 • Pula naar Plitvice Lakes National Park: 275 km
 • Dubrovnik naar Plitvice Lakes National Park: 450 km

Met de bus naar Plitvice meren

Reis je met het openbaar vervoer tijdens je reis door Kroatië? Je kan ook met de bus naar Plitvice meren, aan zowel ingang 1 als ingang 2 is er een bushalte. Vanaf alle grote steden in Kroatië kan je naartoe, actuele uren en prijzen kan je vinden op de site van APVarazdin.

Ga mee met een georganiseerde tour

Je kan ook een georganiseerde excursie naar het nationaal park boeken. Hier is vaak de ticketprijs al inbegrepen, en zo vermijd je de wachtrijen.

 1. Waar overnachten in Plitvice Lakes National Park?

Wij zelf verbleven in Golden Lakes Rooms (3* hotel) op 1,5 km van de meren, perfect om te voet naar de ingang te stappen. Lekker ontbijt, nette kamers en vriendelijk staf! Leuk terras om buiten na te genieten van de daguitstap, het dinner was er heerlijk, typisch Kroatisch. Meer hotels kijk hier?

Er zijn campings en ook heel wat hotels in de buurt van Plitvice Lakes National Park. Een overzichtje + prijzen hier

Hotels rond Plitivice meren

Campings rond Plitvice meren

Plitvice Holiday Resort

Het Plitvice Holiday Resort wordt omgeven door hoge pijnbomen en glooiende heuvels en is rustig gelegen op 8 km van het Nationaal Park Plitvicemeren. Het complex bestaat uit units en gezellige houten huizen. Iedere unit en ieder huisje beschikt over comfortabele bedden, verwarming en een satelliet-tv. Verder zijn ze uitgerust met voornamelijk houten meubels en een moderne badkamer.

In het restaurant van het resort kan je terecht voor traditioneel Kroatische gerechten, voornamelijk specialiteiten uit de regio Lika. Graag een excursie maken? Dat kan. Er worden excursies naar Plitvice, de grotten van Barać of de watervallen van Rastoke georganiseerd. De omgeving biedt verder volop mogelijkheden voor buitensporten (freeclimbing, kajakken) en recreatieve activiteiten (paintball, fietsen, paardrijden). Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 16 juni 2023 - H.M. Mul

Perfecte bladen over de reizen die je gaat maken, goed uitgelegd in het blad met plattegrond erbij. Super ervaring, rondreis Kroatië.

- 12 mei 2023 - Huub

Na eerst over de plitvice meren gehoord te hebben.maar na het lezen en zien in de brochure Kunnen we nu er naar toe leven.nog 2 weken wachten en dan gaan we er naar toe.

- 1 februari 2023 - RobH

Jammer, voor digibeten/senioren geen mogelijkheid een papieren exemplaar te krijgen.

- 1 februari 2023 - Jolanda

Je krijgt er gelijk zin in. Duidelijke tips en ideeën te over.

- 21 oktober 2022 - franky van ruyskensvelde

de perfecte site om je vakantie voor te bereiden met veel tips en locaties die je moet weten als je naar een bestemming gaat

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?