FB

Plitvice meren & watervallen bezoeken? Onze 11 x tips + praktische info

Volledige reisgids kopen voor € 10

Plitvice meren & watervallen bezoeken? Onze 11 x tips + praktische info

21 maart 2019 in Kroatië6 reacties

Wil je de Plitvice meren & watervallen bezoeken? 11 tips voor je onvergetelijk bezoek aan dit park in Kroatië!

Plitvice Lakes is het grootste nationaal park in Kroatië en tevens één van de oudste in Zuidoost-Europa. Deze UNESCO Werelferfgoedsite ligt 130 km ten zuiden van de hoofdstad Zagreb en bestaat uit 16 meren die met elkaar verbonden zijn via watervallen. Het nationaal park werd opgericht in 1949.
Dankzij verschillende ecosystemen die naast elkaar bestaan, wonen er diverse planten en dieren, waaronder zeldzame soorten zoals de bruine beer.

Inhoud artikel

 1. Filmpje van de Plitvice Meren Kroatië

Dit filmpje van de Plitvice Meren in Kroatië geeft je een goed beeld van wat je mag verwachten bij je bezoek aan het park.

 1. De Bovenmeren van Plitvice Meren Nationaal Park

De Upper Lakes of bovenmeren is een mooi gebied bestaande uit 12 meren: Prošćansko, Ciginovac,Okrugljak, Batinovac, Veliko, Malo, Vir, Galovac, Milino, Gradinsko, Veliki Burget en Kozjak. Tussen het hoogste en laagste meer zit een hoogteverschil van 100 m.

 1. De Benedenmeren van Plitvice Lakes, Kroatië

Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac en Novakovića Brod zijn de vier Lower Lakes of benedenmeren, die in een kalkstenen kloof liggen. Sommige kliffen langs de kant van de kloof zijn tot wel 40 m hoog. Je kan op een pad rond Lake Milanovac lopen om Milka Trina Falls te zien, een waterval die genoemd werd naar een Kroatische operazaneres. Er lopen verschillende paden langs de watervallen en kliffen.

 1. De Grot van Šupljara

De Grot van Šupljara is één van de interessante, natuurlijke grotten in kalksteen in dit gebied. Er loopt een pad over het klein meer, dat naar de grot leidt. Er is een eigen fauna. Je kan er ook intrigerende, bolvormige formaties zien.

Onze tip: Wil je de meren filevrij bezoeken? Verblijf in de buurt, wij kozen zelf voor Golden Lakes Rooms 3* hotel, nabij het park
 1. De Grote Waterval (Veliki Slap)

De Rivier Plitvice is één van de waterlopen die door het Plitvice Lakes Nationaal Park kronkelen. Deze rivier passeert langs het dorp Plitvice,vervolgens langs de Lower Lakes Canyon en verandert tot slot in de Grote Waterval (Veliki Slap) op de plek waar het water 78 m naar beneden dondert langs de kalkstenen rots. De Grote Waterval is de hoogste waterval in Kroatië en is één van de meest bezochte plekken in het park.

 1. De Korana Rivier

De bron van de Korana Rivier ligt ongeveer 10 m van de Grote Watervall verwijderd, waar de rivier Plitvice uiteenvalt in een aantal kleinere watervallen die naar Lake Novakovića Brod stromen. De Korana vloeit van hieruit door de kloof en vervolgens naar beneden richting de Grot van Golubnjača. Een aantal delen van de Korana worden strikt beschermd en bezoekers zijn er dan ook niet toegelaten. Maar er zijn zeker nog genoeg plekken over waar je een kijkje kan nemen!

 1. Welke wandelroute volgen + praktische info

7.1. Welke route kiezen?

Er zijn 7 verschillende wandelroutes (of 8, route K kan zowel van ingang 1 als 2) in het Plitvice Meren Nationaal Park. Wij raden route H aan (C aan ingang 1). Deze tocht start aan de zuidingang van het park (ingang 2) en bevat een busrit en boottocht. Je passeert langs de Grote Waterval. De route is 9 km lang en neemt zo’n 5 uur tot een volledige dag in beslag.

 • Vanaf ingang 1 (Ulaz 1) kan je kiezen tussen 4 routes, gemarkeerd in het groen.
 • Vanaf ingang 2 (Ulaz 2) kan je kiezen tussen 4 routes, gemarkeerd in het oranje.

7.2. Overzicht van de routes

 • Ingang 1
  - A (2 tot 3 uur) enkel wandelen, lager gelegen meren, afstand 3 km
  - B (3 tot 4 uur) lager gelegen meren + boottocht op het Kozjak meer, afstand 4 km
  - C (4 tot 5 uur) lower + upper lakes, panoramisch treintje + elektrische boottocht, afstand 8 km
  - K (6 tot 8 uur) ontdek het volledige park, afstand 18,3 km
 • Ingang 2
  - E (2 tot 3 uur) hoger gelegen meren, treintje + elektrische boottocht, afstand 5 km
  - F (3 tot 4 uur) zoals route B (maar enkel ander startpunt) afstand 4,6 km
  - H (4 tot 6 uur) zoals route C (maar enkel ander startpunt) afstand 8,9 km
  - K (6 tot 8 uur) ontdek het volledige park, afstand 18,3 km

7.3. Waaraan zeker denken bij je bezoek aan de meren?

 • Draag goede wandelschoenen of -sandalen. Breng ook zeker zonnecrème, een fles water en een hoofddeksel mee als je ‘s zomers gaat, want het kan er erg warm worden! Een regenjas kan ook nuttig zijn bij onverwachte buien.
 • Neem geen kinderwagen mee; er zijn veel trappen en de paden kunnen hobbelig zijn.
 • Honden moeten altijd aan de leiband gehouden worden.
 • Blijf steeds op de wandelpaden, zowel voor je eigen veiligheid als voor de fauna en flora in het park.
 • Zwemmen is er niet toegelaten (hiervoor moet je naar Krka nationaal park).
 • Je kan je eigen lunchpakket meenemen in het park of er eten in één van de restaurants.
 • Actuele toegangsprijzen kan je vinden op de website van Plitvice meren. Prijzen verschilllen naargelang het seizoen.

7.4. Bezoek de meren en watervallen als rolstoelgebruiker

De Plitvice meren zijn enkel te bezoeken met een rolstoel indien je je kan vergezellen van een begeleider met de nodige armkracht. In het park moet je immers veel klimmen en dalen. Bezoekers met een scootmobiel of elektrische rolstoel zullen slechts een heel klein deel van het park kunnen bezoeken.

Het park is gratis toegankelijk voor rolstoelgebruikers, begeleiders kunnen mee naar binnen tegen verlaagde prijs (kindertarief). Actuele toegangsprijzen kan je online raadplegen.
Het park staat erop om bezoekers met een beperking op een zo goed mogelijke manier te helpen. Dit zowel bij het in- uitstappen van de bootjes als de treintjes.

Aarzel niet een parkwachter aan te spreken indien je hulp of info wenst, ze helpen graag! Start je bezoek bij ingang 1.

 1. Verken Plitvice Lakes National Park 's nachts!

Wil je Plitvice Lakes National Park op een bijzondere manier ontdekken? Dan kan je per groep een nachtelijke wandeling van 2 uur in het park maken. Meer info bij GetYourGuide.

 1. Waar met de auto of camper parkeren aan Plitvice Meren?

Er zijn twee parkings in het Plitvice Lakes National Park: P1 en P2. Als je alleen de Lower Lakes of benedenmeren wilt bezoeken, parkeer dan op P1. Het is een betaalparking, je dient te betalen per uur dat je voertuig geparkeerd is (7 Kuna).

TIP: Een idee om de wachtrijen wat te ontlopen is al iemand af te zetten nabij de kassa's alvorens je auto te parkeren. Zo kan die al aanschuiven en tickets boeken, terwijl de andere(n) de wagen parkeren.

 1. Hoe wachtrijen vermijden in Plitvice Meren?

10.1. Plan je bezoek zéér vroeg of in de namiddag

Plitvice Lakes National Park is één van de topattracties in Kroatië en erg populair. Je zal er niet alleen zijn! Probeer daarom een bezoek in het hoogseizoen (juli-augustus) te vermijden. Als je toch in het hoogseizoen gaat, plan je bezoek dan in de namiddag of erg vroeg zodat je de toeristenbussen kan vermijden.

 • De drukste periode is tussen 10u en 17u, kom dus voor 10u of na 17u.
 • Ideaal is om een hotel in de buurt te boeken (zoals wij deden). Kom zeer vroeg, vanaf 7u kan je al binnen, en rond de middag het park terug verlaten. Rond 17u kom je dan terug naar het park en kan je er blijven tot 20u.

10.2. Koop je ticket aan Ingang 2 (Ulaz 2)

Staat er een lange wachtrij aan de hoofdingang? Ga naar Ingang 2 (Ulaz 2). Daar vind je een kleine ticketverkoopstand, recht tegenover de houten brug. Opgelet: Ingang 2 is gesloten van oktober tot maart. Daar zijn de wachtrijen meestal korter.

10.3. Koop een 2-dagen ticket

Je kan ook de drukte en wachtrijen ontlopen door een 2-dagen ticket te kopen. Hiermee kan je dan in de namiddag aankomen op dag 1 en zo de grootste drukte vermijden. Op dag 2 start je het bezoek 's morgens vroeg. 2-daagse tickets zijn natuurlijk duurder en enkel verkrijgbaar op naam.

10.4. Koop je tickets online, zo vermijd je wachtrijen

Je kan ook een georganiseerde excursie naar het nationaal park boeken. Hier is vaak de ticketprijs al inbegrepen, en zo vermijd je de wachtrijen.

 1. Hoe ver is het naar Plitvice Meren National Park?

Plitvice Lakes National Park ligt in het binnenland van Kroatië.
Om een idee te geven van de afstand met enkele belangrijke steden in Kroatië:

 • Zagreb naar Naar Plitvice Lakes National Park: 170 km
 • Ljubljana (Slovenië) naar Plitvice Lakes National Park: 220 km
 • Split naar Plitvice Lakes National Park: 260 km
 • Pula naar Plitvice Lakes National Park: 275 km
 • Dubrovnik naar Plitvice Lakes National Park: 450 km
 1. Waar overnachten in Plitvice Lakes National Park?

Er zijn campings en ook heel wat hotels in de buurt van Plitvice Lakes National Park. Een overzichtje + prijzen hier.
Wij zelf verbleven in Golden Lakes Rooms (3* hotel) op 1,5 km van de meren, perfect om te voet naar de ingang te stappen. Lekker ontbijt, nette kamers en vriendelijk staf! Leuk terras om buiten na te genieten van de daguitstap, het dinner was er heerlijk, typisch Kroatisch. Meer hotels kijk hier?

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 24 februari 2019 - Hilde.vandermarliere

Zeer handige reisgids, boordevol bruikbare tips. Top!

- 13 februari 2019 - Ilona Knaepen

Om een compleet beeld te krijgen van de bestemming en de beste tips om ontspanning , gastronomie , activiteiten en/of cultuur zijn de reisroutes erg interessant . Alles is makkelijk terug te vinden en er is genoeg keuze , voor ieder wat wils . Mooie uitgebreide site , ik kan niet meer zonder :-)

- 7 februari 2019 - Martin Hardeman

zal meermaals geraadpleegd worden voor onze reis naar Kroatië. Zeer nuttige informatie.

- 24 januari 2019 - D.Nijzink

We kijken er enorm naar uit om de reis te maken

- 9 januari 2019 - Thea van der Beek

zijn nog niet in Kroatie geweest,gaan pas in 0ktober

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?