17 x mooiste bezienswaardigheden in Koper: wat zien & doen in deze Sloveense badplaats? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden in Koper: wat zien & doen in deze Sloveense badplaats? + kaartje

17 februari 2024 in Slovenië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Koper + verblijftips

Koper is een gezellig haven- en kuststadje met een interessant middeleeuws centrum rond het Titov plein. Het wordt omringd door prachtige gebouwen van Venetiaanse architectuur, zoals het Praetoriaanse Paleis en een loggia in gothische stijl. Er is een mini replica van de Rialto Brug uit Venetië en een 12e eeuwse kathedraal. Beklim zeker ook de klokkentoren, om te genieten van het uitzicht over de Adriatische zee.

Koper wordt vaak overgeslagen op een rondreis door Slovenië, maar als de grootste stad aan de Sloveense kust, is het zeker een bezoek waard.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Koper

Reisgids
Vliegtickets1u40 vliegen naar Ljubljana (op 1 uur rijden van Koper) vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand van Brussel naar Koper is 1265 km. Reken op 14 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Koper

De stad Koper ligt in het zuidwesten van Slovenië, aan de Adriatische Zee vlakbij de grens met Italië. Het is een belangrijke havenstad en tevens de grootste stad aan de Sloveense kust. Wil je graag Koper en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door Slovenië als leidraad.

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Koper op de kaart

  1. Wandel de stad binnen via de stadspoort Muda

Wandel naar de binnenstad van Koper via de Mudapoort. Het is de enige stadspoort die nog overeind staat van de voormalige 12 poorten van de stadsmuur. De stadspoort werd gebouwd in 1516 in renaissancestijl en bevat interessante versieringen.

Toen Koper nog een eiland was, werd de stad via een brug verbonden met land. Om de stad de verdedigen en tol te heffen bouwden de Venetianen op de brug een fort, het Leeuwenkasteel. Het fort werd In 1820 verwoest door het Oostenrijkse leger, naast de brug zie je nog een overblijfsel van de voormalige stadsmuur.

WANDELTOCHT: Ontdek het mooiste van deze Sloveense havenstad tijdens deze begeleide wandel- en proeverijtour door Koper.

  1. Da Ponte-fontein op het Prešerenplein

Net voorbij de Mudapoort ligt het Prešerenplein met de barokke Da Ponte-fontein uit 1666. De fontein bestaat uit een achthoekig bassin met een boog die de beroemde Rialtobrug in Venetië voorstelt, maar dan in het klein met een versiering van wapenschilden en stenen gezichten.

Het water stroomde vanuit de heuvels van Slovenië via een aquaduct uit houten buizen naar Koper en voorzag de fontein en inwoners van de stad van water.

  1. Čevljarska ulica met het Barbabianca paleis

Wil je graag de lokale sfeer van Koper opsnuiven? Verken het historische centrum van Koper via een labyrint van smalle steegjes met kleurrijke huizen, een van de leukste steegjes is Čevljarska ulica (bekijk ligging).

De straatnaam is een verwijzing naar de schoenmakersateliers die hier vroeger gevestigd waren. In één van de zijstraatjes vind je het Barbabianca paleis uit de 18de eeuw (bekijk ligging).

  1. Wandel rond op het Titoplein van Koper

Het belangrijkste stadsplein van Koper is het Titoplein (het Titov trg) dat in 1946 deze naam kreeg, vernoemd naar maarschalk Josip Broz Tito, leider van het voormalige Joegoslavië. (we bezochten in Bosnië en Herzegovina de nucleaire bunker van Tito).

Het plein wordt omgeven door prachtige gebouwen met Venetiaanse invloeden zoals het Praetoriaanse paleis, de 57 meter hoge klokkentoren en de kathedraalkerk. Zoek een gezellig terras uit en geniet van een koffie met uitzicht op het stadsplein.

  1. Bezoek het Venetiaanse Praetoriaanse paleis

Het imposante 13de eeuwse Praetorian Paleis is een van de mooiste bezienswaardigheden in Koper. Het paleis doet dienst als het stadhuis en je vind er het toeristencentrum van de stad.

De indrukwekkende gevel in Venetiaanse stijl is versierd met prachtige bogen, balkons en de trap trekt meteen je aandacht. Op de top staat het beeld van Vrouwe Justitia met haar zwaard en decoratieve wapenschilden. Wie wil kan een rondleiding met gids door het paleis volgen.

OVERNACHTINGSTIP: Als je graag in het centrum verblijft, in de buurt van het Titoplein, raden we het moderne Apartment del Bello Koper met uitzicht op het Venetiaanse Praetoriaanse paleis aan.

  1. Koffie drinken bij het Palazzo della Loggia

Tegenover het Venetiaanse Praetoriaanse paleis ligt het 15de eeuwse Palazzo della Loggia, dat ooit dienst deed voor de stadsdebatten. Het vrij sobere gebouw is versierd met het beeld van de Maagd Maria, ter nagedachtenis aan de verwoestende plaag van 1554. Rond 1850 eeuw werd hier een café geopend dat beschouwd wordt als een van de oudste in Slovenië, met een beetje verbeelding zie je hier het Dogenpaleis in Venetië staan.

  1. De Sint-Nazariuskathedraal

De Sint-Nazariuskathedraal (Kathedraal Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria) staat op de plaats waar ooit een romaanse basiliek stond. Na talloze renovaties, en verschillende verbouwingen is de huidige kathedraal een mix van verschillende bouwstijlen, vooral renaissance en gotiek. Binnenin vind je schilderijen van de Venetiaanse kunstenaar Vittore Carpaccio en een gigantisch orgel met meer dan 5500 orgelpijpen.

Populaire tickets en excursies voor je bezoek aan Koper

  1. Beklim de klokkentoren van Koper

Naast de kathedraal staat de 54 meter hoge klokkentoren te pronken. De stadstoren werd in de 15de eeuw gebouwd en was oorspronkelijk onderdeel van een fort. De klok in de klokkentoren, is de oudste nog werkende klok in Slovenië. Wil je graag de toren beklimmen? Je kan een rondleiding volgen en na meer dan 200 treden genieten van een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving.

  1. Regionaal Museum Koper bezoeken

Het Regionaal Museum van Koper (Pokrajinski muzej Koper) is gehuisvest in een 17de eeuwe Venetiaans gebouwen, herbergt tentoonstellingen die variëren van archeologische vondsten tot kunstwerken en prehistorische artefacten die de rijke geschiedenis van de stad en omgeving documenteren. In de museumtuin vind je een mooi stenenverzameling. Meer info op de website.

  1. Taverna, voormalige zoutopslag

Taverna is de huidige naam voor het voormalige zoutpakhuis van San Marco en ligt naast de historische haven van Koper. In de 17e-eeuwse zoutopslagplaats van San Marco werd zout bewaard uit de nabijgelegen zoutmijnen. Dankzij zijn loyaliteit aan Venetië tijdens talrijke conflicten verkreeg Koper het monopolie op de continentale zoutimport. Nu doet het oude zoutpakhuis dienst als evenementen locatie.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf aan deze stad met onze reisgids Slovenië.

  1. Carpaccio-plein met het Carpacciohuis

Het Carpaccio-plein wordt omringd door kleurrijke huizen, het zoetpakhuis en talloze restaurantjes waar je kan genieten van de Sloveense keuken. Het plein dankt zijn naam aan de beroemde Venetiaanse schilder Vittore Carpaccio, wiens huis hier ook stond: het roodkleurige Carpacciohuis.

  1. Wandelen over de Koprska promenada

De Koperpromenade leent zich ideaal om een wandeling of fietstocht (huur hier je fiets) te maken langs langs de kustlijn van Koper en de Adriatische Zee. Lekker wandelen en genieten van een heerlijke zeebries en daarn een restaurantjes of cafe uitzoeken om te pauzeren. Ook het stadspark Centralni Mestni Park en het zandstrand van Žusterna zijn twee plekken aan de promenade die de moeite waard zijn om een stop te maken.

Een wandeling over de boulevard wordt vooral 's avonds aanbevolen, vanaf hier heb je namelijk een fantastisch uitzicht op een zonsondergang.
  1. Ontspannen op de stranden bij Koper

Koper is misschien niet je eerste keuze als je op zoek bent naar een zon- en strandvakantie. Toch zijn er meerdere stranden in de omgeving van het stadscentrum waar je een frisse duik kan nemen op warme dagen. Zo heb je het stadsstrand Mokra mačka (bekijk ligging) tussen de pier en de jachthaven en Žusterna beach (bekijk ligging). Het Mokra mačka is een kiezelstrand met ondiep zeewater, ideaal voor kinderen.

Plaža Žusterna ligt iets verder, reken op 15 minuten wandelen vanaf het stadscentrum, dit populair kiezelstrand met een zoetwaterbad en een kinderbad (zout water). Nog meer waterpret? Breng dan een bezoek aan het Aquapark Žusterna, met grote en kleine zwembaden en glijbanen (bekijk ligging).

  1. Natuurreservaat Škocjanski Zatok

Een paar kilometer buiten het historische stadscentrum van Koper ligt het natuurreservaat Škocjanski zatok. Dit 122 hectare natuurgebied is het grootste semi-zoute moerasland in Slovenië. De combinatie van zoet en semi-zout water is de habitat van bijzondere planten- en diersoorten.

Rond het moerasland ligt een 2 km lang wandelpad dat je langs verschillende uitkijkpunten brengt, ideaal voor volgelspotters en met een beetje geluk kan je er Camargue-paarden spotten. Het natuurreservaat is gratis te bezoeken, er is tevens gratis parking. Meer info op de website.

ROADTRIP: Wil je graag nog meer zien van dit prachtige land? Bekijk dan zeker eens onze 14daagse roadtrip door Slovenië.

  1. Parenzana fiets- en wandelroute

De 123 km lange Parenzana route loopt langs een voormalige smalspoorlijn die de landen Slovenië, Kroatië en Italië verbindt. Op het spoor reden van 1902 tot 1935 treinen tussen de steden Triëst in Italië en Poreč in Kroatië. Tegenwoordig is de Parenzana vooral bekend als een populaire mountainbike- en wandelroute die je langs de mooiste plekken in deze drie landen brengt. Op de Parenzana kom je langs gezellige dorpen en steden, en maak je kennis met overblijfselen van de oude spoorlijn, zoals viaducten, tunnels en stations.

  1. Mooiste daguitstappen vanuit Koper

Verblijf je meerdere dagen in Koper? Wat dacht je van een leuke daguitstap of excursie of daguitstap? Hier vind je een overzicht van interessante plekken in de omgeving (of wat verder). Kotor is een ideale uitvalbasis om nabijgelegen steden als Piran, Ljubljana of het Meer van Bled te bezoeken, allemaal op minder dan twee uur rijden.

Hieronder alvast enkele van onze favoriete uitstappen vanuit Koper

  1. Waar overnachten in Koper?

Wil je graag meerdere dagen in Koper vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Koper.

  • Apartment del Bello Koper, een modern ingericht appartement in de oude binnenstad aan het Titov trg met uitzicht op het Venetiaanse Praetoriaanse paleis.
  • Een ander aan te raden appartement is het MM Apartments, een charmant verblijf met tijdloos design op wandelafstand van het centrum.
  • Casa Isabella B&B is een gezellige bed and breakfast gelegen op 10 minuten wandelen van het stadsstrand.
  • Of ga voor complete luxe bij Hotel Grand Koper, in de oude binnenstad van Koper, vlak aan de kust.
  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?