30 x mooiste bezienswaardigheden Kroatië: Alle highlights van Kroatië + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

30 x mooiste bezienswaardigheden Kroatië: Alle highlights van Kroatië + verblijftips

22 december 2023 in Kroatië4 reacties

Welke bezienswaardigheden kan je in Kroatië bezoeken? Ontdek hier alle highlights + tips

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië, een van de top vakantiebestemmingen in Europa. Van prachtige natuur tot oude steden met een rijke cultuur en indrukwekkende bezienswaardigheden. En dan hebben we het nog niet over de nationale parken, de prachtige stranden en de dromerige eilanden.

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van Kroatië? Lees gerust verder en ontdek alvast dé mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Kroatië die je niet mag missen tijdens je bezoek.

Praktische info & tickets voor je rondreis Kroatië

Duur7 - 15 dagen ()
Vliegtickets2u30 naar Pula, Zagreb, Dubrovnik of Zadar, richtprijs € 79 vergelijk bij TUIFly, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij ANWB autovakantie (va € 378), Sunweb (€ 485) en TUI.nl (€ 905)
HuurautoIn Kroatië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkannomads (va. € 690)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Dubrovnik, de Parel van de Adriatische Kust

Dubrovnik is eeuwenlang één van de machtigste steden geweest van dit deel van Europa en is nog altijd een belangrijke haven. Het is niet meteen de eerste bestemming waar je aan denkt voor een stedentrip, toch zal deze stad je positief weten te verrassen met haar charme.

Echter zal deze stad in het zuiden van Kroatië voor velen beter bekend staan als King’s Landing, de hoofdstad van de fantasiewereld Westeros uit de populaire tv-serie Game of Thrones. Mede door de vele filmlocaties in de stad, maar ook de vele uitgaansgelegenheden, is Dubrovnik een grote toeristentrekker en zal je hier zeker niet in je eentje rondlopen.

Tal van bezienswaardigheden die elk een bezoekje waard zijn

  • Bezoek zeker de stadsmuren van de prachtige stad.
  • Klim naar het fort op de top van de Srd berg voor een prachtig uitzicht over de besneeuwde daken in de stad.
  • Bezoek Sponza Paleis en ga langs bij het fort Lovrjenac
  • Wandel over de Stradun, de grote winkelstraat van de stad, of ga mee met een kayaktour langs de kust
  • Dubrovnik heeft een groot aantal bezienswaardigheden die je gewoon moét zien
  • Breng een bezoek aan de prachtige Elaphiti eilanden die voor de kust van Dubrovnik liggen
Ben je een grote fan van de Game of Thrones serie? Maak dan zeker een dagtour langs de filmlocaties in Dubrovnik. Liever een georganiseerde GOT tour boeken? Boek je tour bij GetYourGuide.

Ieder jaar vindt bovendien in de winterperiode het 40-daagse Winterfestival plaats in Dubrovnik. Tijdens dit festival wordt het oude centrum van de stad omgetoverd tot een magische, gezellige plek vol met kerststalletjes, kerstspellen en kraampjes met kerstcadeaus en traditionele lekkernijen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor tijdens je stedentrip? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Dubrovnik.

  1. Zagreb, de hoofdstad van Kroatië

Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Deze stad wordt minder vaak bezocht door toeristen dan bijvoorbeeld Split of Dubrovnik, maar dat maakt ze niet minder interessant. Wij maakten een stadswandeling door het centrum van Zagreb die ons langs enkele bijzondere bezienswaardigheden bracht: de majestueuze kathedraal, de Sint-Marcuskerk met haar speciaal dak in mozaïek, en het originele Museum of Broken Relationships.

In het Kroatische Zagreb heerst een er andere sfeer dan in de rest van het land. De stad biedt een mix aan verschillende bouwstijlen en er zijn tal van gezellige terrasjes. Er zijn niet echt typische toeristische trekpleisters of hoogtepunten, maar toch vinden we het een fijne stad om je rondreis te beginnen!

Wat je hier zeker moet zien en doen?

  • Kathedraal van Zagreb. Dit is niet alleen het grootste gebouw in Kroatië, maar ook nog eens het grootste, religieuze gebouw in gotische stijl aan deze kant van de Alpen.
  • De fotogenieke Sint-Marcuskerk, een van de oudste gebouwen van de stad. Ze dateert uit de 13de eeuw en heeft onder andere een 19de-eeuws, met mozaïek betegeld dak. Ook de binnenkant is opmerkelijk. Je vindt er namelijk een gotische toegangspoort en beeldhouwwerken van Ivan Meštrović.
  • Neem de kabeltram naar de toren van Lotrščak. Je doet ongeveer 64 seconden over de 66 m lange baan. De kabelbaan werkt elke dag, om de 10 minuten. Wil je graag een ritje maken? Koop dan een ticket aan de cabine, of koop je ticket online en combineer de rit met een geleide wandeling door Zagreb
  • In deze blogpost hebben we alvast de mooiste bezienswaardigheden van Zagreb verzameld.
  • Van plan om langer in de stad te blijven? Dan heb je misschien tijd om enkele excursies en daguitstappen vanuit Zagreb te maken.
Onze tip voor een verblijf: Het Palace Hotel Zagreb, nabij het oude centrum en een ontbijt van zeer hoge kwaliteit.
  1. De adembenemende Plitvicemeren

De Plitvicemeren zal je ongetwijfeld wel kennen of althans eens van gehoord hebben. En hoe kan dat ook anders? Het is een van de bekendste meren gelegen in het Plitvice Natuurpark. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst dankzij zijn 16 kristalheldere meren welke overgaan in sierlijke watervallen.

De kleur van het water verandert continue door de verschillen in het aantal mineralen, organismen en de zon. Het is hier heerlijk vertoeven! Alhoewel het er heel druk kan zijn, is het alsnog een bezoekje waard. Kan je haast niet wachten om een bezoekje te brengen aan deze meren? Bestel je tickets alvast online, zo vermijd je lange wachtrijen!

TIP: Help de tickets zijn uitverkocht wat nu? Indien tickets uitverkocht zijn of je wil liever niet in de wachtrij aanschuiven dan kan je mee met een georganiseerde tour met gids. Deze zijn duurder dan de standaard tickets maar zo kan je wel snel naar binnen en ben je zeker van toegang.

  1. Krka Nationaal Park

Het Krka Nationaal Park is vernoemd naar de rivier Krka dat door het gebied stroomt en staat bekend om de watervallen. Het park bestaat uit veel groen, maar ook uit ruige diepe kloven van kalksteen waardoor stroomversnellingen trekken en watervallen vallen.

De grootste bezienswaardigheid van het park is de Skradinski Buk. Dit is de grootste waterval van het Krka Nationaal Park en is maar liefst 100 m breed en 42 m hoog, waarbij het water in 5 trappen naar beneden valt. Verder kan je in het park nog verschillende andere watervallen vinden, zoals de Soški Slap, maar ook grotten, watermolens en zelfs het Visovac klooster op het eiland midden op een meer.

Wil je graag dit nationaal park bezoeken? Reserveer je tickets best op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden en kan je alles uit je bezoek halen. Bekijk alle excursies en georganiseerde tours in voor het Krka Nationaal Park.

  1. Šibenik, een stukje authentiek Kroatië

Wat verder van het Krka nationaal park ligt het knusse stadje Šibenik. Dit historische stadje kent net als veel andere steden langs de Dalmatische kust een lange geschiedenis waarbij het onder andere onder de Romeinen en de Venetianen viel. Ook hier vind je dan verschillende historische bezienswaardigheden. De belangrijkste daarvan is de Sint-Jacobuskathedraal uit de 15de-eeuw. Deze kathedraal is geheel van steen gemaakt en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Verder vind je in de stad verschillende forten, allen met prachtig uitzicht over de stad en de zee. Het St Nicholas Fort ligt op een eilandje voor de kust en heeft er eeuwenlang voor gezorgd dat Šibenik nooit is ingenomen, terwijl het St. Michael’s fort in het centrum van de stad is gelegen. In de verschillende forten worden regelmatig optredens gehouden maar zijn ook los daarvan een bezoek waard.

Wil je niets missen van je bezoek aan Šibenik? Download onze stadswandeling door het centrum van Šibenik.
  1. De Sint-Jacobuskathedraal van Šibenik

Als je maar één bezienswaardigheid in Šibenik bezoekt, laat het dan de Sint-Jacobuskathedraal zijn. Deze kathedraal staat al sinds het jaar 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en is ongetwijfeld het belangrijkste renaissancemonument in heel Kroatië.

Hoewel de plannen van de kathedraal al bekend waren sinds 1298, startte de bouw ervan in 1431 en werd pas afgerond in 1536. Het merkwaardige aan deze kathedraal is dat ze geen klokkentoren heeft, omdat er vlakbij al een klokkentoren aanwezig was. Lees ook ons bezoek aan Šibenik.

BESTE ROUTE NAAR KROATIE: Ga je moet de wagen op vakantie richting Kroatië? We hebben de verschillende opties in een overzichtelijk overzicht gezet. Lees onze uitgebreide reisblog met de beste route naar Kroatië en de leukste hotels en de mooiste stopplaatsen voor onderweg.

  1. Bezoek Pula en het indrukwekkende amfitheater

Heb je een huurauto tot je beschikking? Dan is het leuk om een dagje naar Pula te gaan. Pula wordt vaak wat links gelaten en kent nog heel wat monumenten uit de Romeinse periode. Daarna is de stad meerdere keren overgenomen door de Venetianen, de republiek Pisa en vervolgens weer de Venetianen, waarna het een tijd van verval kende nadat het in de oorlog tussen Pisa en Venetië verwoest werd. In de 19de-eeuw bloeide het weer op en werd het een belangrijke havenstad.

Keer terug naar de romeinse tijd in Pula

Het Amfitheater van Pula is één van de grootste nog bewaard gebleven arena’s uit deze periode. De arena werd in de eerste-eeuw gebouwd onder keizer Augustus waarna het onder keizer Vespasianus werd vergroot. Vroeger konden zo’n 23.000 toeschouwers de gladiatorengevechten aanschouwen, maar tegenwoordig worden er nog altijd veel concerten, theatervoorstellingen, opera’s en het jaarlijkse Pula Film Festival gehouden voor een groot publiek.

  • Daarnaast kan je een bezoek brengen aan de Zlatna vrata, de Boog van de Sergii, een triomfboog uit de 1ste-eeuw voor Christus.
  • Ook vind je in Pula de Dvojna Vrata, de Geminipoort, en de Herkulova Vrata, de Herculespoort, 2 oude stadspoorten.
  • Op het Forum vind je daarnaast de zeer goed bewaard gebleven Tempel van Augustus uit de 1ste-eeuw na Christus, evenals restanten van de Tempel van Diana.
  • Lees hier nog meer over de bezienswaardigheden in Pula.
  1. Bezoek het verborgen Stiniva Beach

Op een warme zomerdag is de beste bezienswaardigheid eentje waar je lekker kan afkoelen. Stiniva Beach op het eiland Vis is een mooie, verborgen baai, omringd door kalkstenen kliffen. Zowel het strand als de Baai van Stiniva zijn beschermde natuurmonumenten sinds 1967. Je kan de baai alleen te voet of per boot bereiken. Vanuit het gehucht Žužec moet je 20 minuten stappen langs een mooi maar steil en rotsig pad. Stiniva Beach is een mooi kiezelstrand met een klein restaurant/bar.

We raden je aan om dit niet te bezoeken met kinderen. Draag stevige wandelschoenen en neem voldoende water mee. Je kan de baai ook per boot vanuit Rukavac of vanop het vasteland bezoeken. Tijdens de zomermaanden kan het hier behoorlijk druk worden. Het is dan ook verstandig om vroeg (voor 11u) of laat (na 16u) te komen.

TIP EXCURSIE: Bezoek Stiniva Beach aan de hand van een georganiseerde tour in combinatie met de bijzondere blauwe en groene grot. Bekijk het aanbod georganiseerde excursies voor meer info.

  1. Mirogoj begraafplaats

Het kerkhof Mirogoj is de centrale begraafplaats van Zagreb. Dit is een van de mooiste begraafplaatsen van Europa en ligt net buiten het centrum van Zagreb. Je vindt hier zowel graven van protestanten, orthodoxen, moslims, joden, katholieken als ongelovigen te vinden. De begraafplaats staat bekend als één van de mooiste van Europa. Er zijn indrukwekkende gangen, beeldhouwwerken en paviljoenen te vinden.

De begraafplaats werd aangelegd op een hellingen van de Medvednica heuvel en is van de hand van de bekende architect Herman Bollé. Het het kerkhof Mirogoj is elke dag open van 6u tot 20u, op 1 november worden de doden herdacht met duizenden kaarsjes op het kerkhof. (Adres: Aleja Hermanna Bollea 27, Zagreb)

  1. De onbekende havenstad Zadar

De havenstad Zadar kent een geschiedenis van ruim 3000 jaar, waarbij het onder andere onder Romeins, Venetiaans, Oostenrijks en Italiaans gezag is geweest. De stad is daardoor nog altijd rijk aan vele monumenten uit de verschillende periodes uit haar geschiedenis.

  • In het centrum loop je bijvoorbeeld over het Romeinse forum met daar aan de Sint-Anastasiakathedraal, welke omringd wordt door verschillende Romeinse ruïnes
  • Terwijl verderop de middeleeuwse Sint-Donatuskerk te vinden is. De stad wordt nog ommuurd door de oude stadsmuur met daarin nog een 16de-eeuwse stadspoort.
  • Zadar kent echter ook een aantal moderne monumenten. Wanneer je vanaf het centrum over de Riva Nova boulevard loopt kom je aan het einde bij de kunstwerken de Zonnegroet en het Zeeorgel. Beide zijn ontworpen door Nikola Bašić.

Verder kan je ook genieten van prachtige stranden

En op Kolovare beach krijg je een fantastisch zicht op de eilanden bij Zadar voor de kust. Daarnaast is het ook mogelijk om met een boot naar het Nationaal Park Kornati te trekken, dat een groot deel van de eilanden binnen de Kornaten-archipel omvat.

  1. Historisch pareltje Trogir

Trogir is een historisch pareltje met prachtige uitzichten. Het eiland ligt tussen het vasteland en het eiland Čiovo en is een heerlijke plek met kleine straatjes en steegjes en een mooi, centraal stadsplein. Een fijne plaats om even te ontspannen en wat vakantiegevoel op te snuiven.

  1. Stad in een stad: het paleis van Diocletianus in Split

Het Paleis van Diocletianus dateert uit de 4de eeuw, en is zonder twijfel een topbezienswaardigheid in Split. Het was en is zo groot, dat het van de de dag een groot deel van de oude stad vormt. Het lijkt bijna een stad in een stad.

Binnen in het paleis zijn er enkele tempels, een kathedraal, een mauseoluem, binnentuinen en goed bewaarde ondergrondse structuren. Lees er alles over in ons blogartikel over ons bezoek aan Split.

TIP TICKETS: Wil je graag dit bijzonder mooie paleis bezoeken? Bestel je tickets voor een bezoek aan het Paleis van Diocletianus en verdiep je in de geschiedenis van het paleis en bewonder een van de bewaarde meesterwerken van laat-antieke architectuur.

  1. Bezoek de oesterboerderij in Mali Ston

Ben jij een liefhebber van oesters? Dan heb je geluk. In Kroatië zijn er namelijk verschillende baaien te vinden waar zowel lekkere oesters als mosselen gekweekt worden. De mooiste baai is echter die bij Mali ston, gelegen aan het begin van de baai tussen het vaste land en het schiereiland Peljesac.

Dankzij het warme water in deze smalle baai en het koude bergwater dat in de baai stroomt, is het water hier het hele jaar door de perfecte tempratuur voor het kweken van mosselen en oesters. Je kan hier ook een authentieke oesterfarm bezoeken waarbij je een uitgebreide uitleg krijgt over de oesters. Nadien kan je natuurlijk van de oesters proeven bij een lekker glaasje wijn en een prachtig uitzicht over de baai van Mali Ston.

De oesters van Mali Ston zijn niet de enige lekkernij die je in Kroatië kan proeven! Benieuwd naar meer? Lees onze uitgebreide blog met de lekkerste, typische Kroatische gerechten.
  1. Maak een excursie naar het Kornati Nationaal Park

De Kornati Archipel (Nationaal Park), ook wel bekend onder de naam ‘Stomorski Islands’, bestaat uit zo’n 140 eilanden en riffen, ten westen van Šibenik en ten zuiden van Zadar. Als de Plitvice Meren je beviel, dan zal dit nationaal park je ook helemaal bekoren. Kornati Nationaal Park is een archipel van kleine eilanden die rond Kornat, het grootste eiland van het park, gegroepeerd liggen. De rustige, blauwe zee en de ruige kliffen vormen een indrukwekkende achtergrond voor een dagtrip met de boot.

Op het grootste eiland, Kornat, vind je het fort van Tureta, een Byzantijnse verdedigingsstructuur uit de 8ste eeuw en waarvan verondersteld wordt dat ze gebouwd werd om de eilanden te beschermen tegen militaire of piratenaanvallen. Aangezien de eilanden beschermd worden, kan je hier niet op zelfstandige basis rondlopen; je bent verplicht je aan te sluiten bij een georganiseerde rondleiding. Veel van die excursies vertrekken vanuit Zadar en vallen zeker te overwegen. Op een volledige dagtrip naar Kornati Nationaal Park, krijg je vaak ook de kans om te stoppen bij Dugi Otok, Ugljan of Pasman.

Ontdek hieronder alvast enkele daguitstappen en excursies naar het Kornati Nationaal Park

  1. Geniet van de ongerepte natuur op het groene eiland Mljet

Mljet is een prachtig eiland van Kroatië. Hoewel Mljet tegenwoordig een ecologisch paradijs is, heeft het eiland in het verleden heel wat ecologische schade geleden. Zo werden de zoetwatermeren ooit ongewild omgevormd tot zoutwatermeren, gevuld met zeewater. En werden er Aziatische stokstaartjes losgelaten om zo het aantal giftige slangen te verminderen. Helaas doodden de stokstaartjes ook heel wat vogels en ander wildleven.

De prachtige kust, talrijke planten en bloemen, het bosrijke gebied en de schitterende uitzichten zijn vooral de reden waarom men Mljet zo mooi vindt. In het Nationaal Park Mljet is de vegetatie zo rijk dat men het eiland ook wel eens het "groene eiland" noemt. Bovendien bestaat er ook een kans dat je tijdens je bezoek aan het eiland Mljet een aantal stokstaartjes tegenkomt!

Nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan Mljet? Bekijk het aantal hotels op Mljet en haal het beste uit je vakantie!

  1. Bezoek een eiland in een eiland in het Mljet Nationaal Park

Het Mljet Nationaal Park strekt zich uit over het volledige noordwesten van het eiland Mljet. De meeste toeristen beperken hun bezoek echter vooral tot de zoutwatermeren, Veliko Jezero (Groot Meer) en Malo Jezero (Klein Meer), en Melita (Sveta Marija), een klein eilandje in het midden van het meer (als het ware een eiland in een eiland).

Malo Jezero is de perfecte locatie om te zonnebaden en een duik te nemen in het warme, rustige water. Op het kleine eiland, Sveta Marija, vind je dan weer een Benedictijns klooster met kerkhof, dat uit de 12de eeuw dateert. Het klooster doet vandaag de dag dienst als café-restaurant waar boten vaak halt houden. Door het park lopen ook fiets- en wandelpaden en de kustlijn kan verkend worden met een kleine ferry, per kajak of kano.

TIP: Mis niets tijdens je vakantie of rondreis en download onze reisgids Kroatië. Deze staat vol met concrete reistips, een complete voorbeeldroute én zo bespaar je uren opzoekingswerk.
  1. Hvar, het feesteiland van Kroatië

Het eiland Hvar is het meest bekend als het feesteiland van Kroatië en is dan ook trendy en levendig. Je vindt er veel uitgaansgelegenheden, evenals vele jachten in de haven. Er worden veel grote feesten gehouden waar ook de bekendste DJ’s regelmatig draaien. Hvar wordt dan ook gezien als Ibiza van Kroatië.

Hvar heeft daarnaast nog veel meer te bieden. Zo vind je er vele uitgestrekte lavendelvelden, en kan je ook verschillende plaatsjes bezoeken, zoals Stari Grad met het Dominicaanse klooster en kasteel of Jelsa met de 13de-eeuwse stadsmuren. Natuurlijk vind je ook vele stranden op het eiland, waarvan ook een groot deel redelijk rustig, en je kan boottochten maken rondom het eiland.

REISGIDS KROATIË: Ontdek de schoonheid van dit eiland aan de hand van onze uitgestippelde rondreis Istrië en Dalmatische Kust. Download nu onze gratis preview reisgids Kroatië en mis niets!

  1. Het romantische Rovinj

Rovinj, een prachtige vakantiebestemming

Al jarenlang is deze kleurrijke stad Rovinj een populaire vakantiebestemming in Istrië. Niet zozeer vanwege de talrijke bezienswaardigheden die je hier kan bezichtigen, maar voornamelijk vanwege de prachtige ligging en de idyllische steegjes waar je urenlang kan ronddwalen. Zet je navigatie uit en verken het stadje op je eigen tempo.

Verwacht je in Rovinj dan ook niet aan een overvloed van bezienswaardigheden. Je vindt er namelijk niet zo heel veel. Maar daar draait het in deze stad ook niet om. Rovinj is zo’n typisch oud stadje waar je uren kan rondlopen zonder dat je iets moét bezocht hebben. Er zijn natuurlijk wel een aantal plekjes die je niet wilt missen en vanwaar je dé mooiste foto’s kan maken. Ontdek hier nog meer bezienswaardigheden in Rovinj.

VERBLIJFTIP: Graag wat avontuur en ontspanning? Dan is Glamping tent in Rovinj iets voor jou. Tijdens je verblijf ontdek je hoe het leven is op de camping, omgeven door weelderige mediterrane vegetatie. Of als je op zoek bent naar iets meer luxe dan is dit boetiekhotel Adriatic een ideale keuze. Meer info en boeken.

  1. Ruige kustlijn van de Oprna baai

In het zuidwesten op het gouden eiland Krk, vind je de schilderachtige Oprna baai. De Oprna baai, met haar ruige kustlijn, witte zandstranden en azuurblauwe zee, is zeker het vernoemen waard als we het over de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië hebben.

De baai is als het ware een streling voor het oog, houd je camera dus zeker bij de hand om de prachtige omgeving op foto vast te leggen! Wanneer je de Oprna baai bezoekt, kan je genieten van een namiddagje op het strand, afkoeling zoeken in de zee of een prachtige wandeling maken met de zonsondergang op de achtergrond.

  1. Baška

Als je dan toch op het eiland Krk bent, neem dan ook even de tijd om het gezellige dorpje Baška te bezoeken in het zuidoosten van het eiland. Baska loopt over van de karakteristieke architectuur, culturele en historische monumenten die elk een bezoekje waard zijn. Loop tussen de smalle straatjes met stenen huizen, sfeervolle winkeltjes en fijne restaurants naar de gezellige boulevard. Hier vind je meteen ook het populairste strand van het eiland Krk: Vela Plaza. Geniet van het uitzicht op de prachtige omgeving, bij helder weer zie je zelfs de verschillende eilanden in de verte liggen.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in het dorpje? We kunnen je een overnachting aanraden in Apartments Mediteranea. Het appartement is ruim, voorzien van alle luxe en comfort dat je kan wensen en biedt een terras met uitzicht op zee. Meer info en boeken.

  1. Middeleeuwse burcht van Klis

Klis, dat zich op een bergpas tussen Mosor en Kozjak bevindt, is op zich al indrukwekkend met al haar wijn- en olijfboomgaarden. Maar de betoverende, middeleeuwse burcht die er staat, geeft Klis toch net dat tikkeltje meer. Deze plek heeft een 2.000 jaar oude geschiedenis, en was de vestiging van een aantal Kroatische koningen. De Burcht van Klis speelde en belangrijke rol bij het afweren van de Mongolen en later van de Ottomanen.

Weetje: Het fort doet in Game of Thrones dienst als de stad Mereen. De bekendste scène is ongetwijfeld degene waarbij de meesters gekruisigd worden, nadat Daenerys met behulp van de slaven de stad overneemt. Vanaf seizoen vier komt het fort vaak in beeld.
  1. De baai van Kvarner

De Baai van Kvarner bevindt zich in het noorden van de Adriatische Zee, tussen het schiereiland Istrië en de Noord-Kroatische kust. In de baai tref je talrijke eilanden aan, tot de grootste eilanden behoren onder meer Krk, Cres, Rab en Lošinj.

Kvarner heeft niet alleen een prachtige kustlijn met talloze fraaie eilanden. Je vindt er ook het adembenemende Plitvice Lakes Nationaal Park, en het pittoreske dorp Rastoke met meer dan 22 molens. Of wat denk je van een bezoek aan een burcht uit de 16de eeuw in de kuststad Senj.

DAGUITSTAP: Ben je op vakantie in de prachtige baai van Kvarner? En zoek je inspiratie voor een toffe daguitstap? Bekijk alvast onze favoriete uitstappen in de Kvarner baai.

  1. Romeinse stad Poreč

Poreč is één van de meest populaire plaatsen van Istrië, maar het is veel meer dan alleen een strandvakantiebestemming. Graaf wat dieper en je zal achter deze façade van resorts, een oude, Romeinse stad ontdekken met tal van bezienswaardigheden en heel wat mogelijkheden voor ontspanning.

RONDREIS: Graag een rondreis maken door Istrië? Wij stippelden alvast een rondreis uit door Istrië en langs de Dalmatische Kust.

  1. De Eufrasiusbasiliek van Poreč

De Eufrasiusbasiliek van Poreč is één van de must-see bezienswaardigheden in Istrië. Deze UNESCO Werelderfgoed-site, die in de 6de eeuw gebouwd werd, is één van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse kunst in Europa. Wij waren vooral onder de indruk van de muur- en vloermozaïeken en het paleis van de bisschop. Ben je goed te been, klim dan zeker naar de top van de klokkentoren. Lees ook onze blog met nog meer bezienswaardigheden Poreč.

  1. De ruïnes van Solin

De romeinse stad Solin, ook wel Solina genaamd, is misschien iets minder gekend. Solin ligt op een klein half uur rijden vanaf Split en is nog relatief onbekend bij de grote massa. Je zal hier dan ook niet veel toeristen tegen komen.

Wat zo bijzonder is aan deze stad zijn de ruïnes van Solin. De meeste (kleinere) overblijfselen van de stad kan je tegenwoordig bezichtigen in het Archeologische Museum van Split, maar de restanten van de stadsmuren, het amfitheater, meerdere basilica, begraafplaatsen en de necropolis zijn vandaag de dag nog steeds te bewonderen op hun oorspronkelijke locatie. Je kan ze gratis bezoeken en je bent er ongeveer een uur tot twee uur zoet.

  1. Cetina Kloof

De Cetina kloof is de plek bij uitstek voor een leuk namiddagje kanoën en raften. De kloof is ruim 200 meter diep en biedt een fantastisch zicht op het groene landschap en het berglandschap. Het is dé plek voor een geslaagde avontuurlijke dag op het water. Kruip in een kano of ga raften en ga de diverse stroomversnellingen tegen.

EXCURSIES: Wil jij ook graag avontuur beleven op de Cetina rivier? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies op de Cetinarivier. Houd er wel rekening mee dat de meeste tours niet geschikt zijn voor jonge kinderen.

  1. Strand en romeinse ruïnes bij Zlatni Rad bij Bol

Op zoek naar een bijzonder strand? Zlatni Rad ("gouden kaap") bij Bol is een bijzonder strand met keien. 's Zomers zal je er jammer genoeg niet alleen zijn, en komt er heel wat volk om te zonnebaden, zwemmen of windsurfen en snorkelen. In de aangrenzende pijnboombossen liggen Romeinse ruïnes, met de prachtige Vidova Gora, het hoogste punt van de Adriatische eilanden, op de achtergrond.

  1. Geschiedenis en strand in Vrsar

Nog zo'n leuke bestemming voor een dagtrip is Vrsar. Je kan er het oude stadscentrum en de haven bezoeken, en wordt verwend met heel wat historische gebouwen, waaronder vroegere stadspoorten, kerken, en zelfs overblijfselen van Romeinse villa's.

Na al die sight seeing, kan je heerlijk ontspannen op de rotsige stranden aan de kustlijn. Graag helemaal puur? Je vindt hier één van Europa's grootste en oudste naturistenkampen: Koversada.

Wanneer je in Kroatië bent, moet je zeker eens proeven van de typische Kroatische gerechten en specialiteiten!
  1. Ričice

Een ander mooi dorpje dat we kunnen aanraden is Ričice, net op de grens met Bosnië en Herzegovina. Ričice wordt omringd door prachtige natuur en is de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de kust of populaire steden als Zagreb en Dubrovnik. Bovendien is niet alleen de rust en kalmte een trekpleister van deze stad maar ook het prachtige uitzicht op de omgeving. Loop even door de straten van het kleine dorpje en bezoek het helderblauwe stuwmeer waar de zon in schittert.

REISGIDS KROATIË: Ontdek de schoonheid van Kroatië aan de hand van onze gratis preview reisgids Kroatië en mis niets!

  1. Eilandhoppen in Kroatië

Kroatië is met zijn idyllische kust een favoriete vakantiebestemming. Maar wist je ook dat er voor de kust van Kroatië meer dan 1000 eilanden liggen? En de beste manier om deze te bezoeken, is natuurlijk door te gaan eilandhoppen in Kroatië. Zo kan je bijvoorbeeld vanuit Zadar een daguitstap maken naar Kroatische eilanden, maar je kan ook altijd zelf een boot huren en de eilanden op eigen houtje gaan verkennen.

Bezoek zeker volgende eilanden:

  • Krk, het Gouden eiland.
  • Cres met een van de diepste zoetwatermeren van Europa.
  • Bewonder de schapen op eiland Pag.
  • Brač met een van de mooiste stranden ter wereld.
  • Hvar, het feesteiland van Kroatië.
  • Korčula, geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Marco Polo.

Hoe eilandhoppen tussen de Kroatische eilanden?

Eilandhoppen in Kroatië is de dag van vandaag niet voor niets onbekend. De eilanden zijn erg divers en daarbij bijna altijd op een eenvoudige manier te bereiken. Door te gaan eilandhoppen in Kroatië kan je niet alleen in een korte tijd veel van het land zien maar ook de charmes van de verschillende eilanden ontdekken. Maar hoe begin je hier nu aan? Hieronder vind je alvast enkele tips om de verschillende eilanden te bezoeken:

Wanneer je wilt eilandhoppen in Kroatië, kan je gebruikmaken van verschillende veerdiensten. Hoewel het aantal aanbieders groot is, is Jadrolinija de belangrijkste aanbieder. Op de website van Jadrolinija vind je dan ook alle vertrektijden van de veerboten.

De Kroatische eilanden zijn zowat verspreid over de hele kustlijn. Afhankelijk van het deel dat je graag wilt bezoeken, kan je een keuze maken waar je precies wilt eilandhoppen in Kroatië. De routes van de veerdiensten zijn onderverdeeld in verschillende districten: Rijeka, Zadar, Sibenik, Dubrovnik en Split. Vanuit Split vertrekken verreweg de meeste boten.

We raden je aan om te beginnen bij één van de grootste eilanden. De grotere eilanden zijn namelijk nog bewoond en ook een stuk makkelijker te bereiken. In totaal zijn er vier grote eilanden: Cres, Krk, Brac en Hvar.

Maak kennis met de Kroatische keuken

Kroatië heeft door de jaren heen verschillende overheersers gehad, welke allemaal iets uit hun eigen keuken en tradities meebrachten. Ook de keukens van de buurlanden hebben zo hun invloed in de Kroatische keuken. Zo vind je in de Kroatische keuken veel Italiaanse, Hongaarse, Oostenrijkse en Turkse invloeden terug.

Zo heeft iedere regio in Kroatië haar eigen culinaire specialiteiten

Van heerlijke truffels in Istrië tot warme štrukli in Zagreb en van bijzondere wijnen in Kvarner tot wereldberoemde kersenlikeur uit Dalmatië. De authenticiteit van de gerechten wordt gegarandeerd door het gebruik van lokale ingrediënten. Je kan de unieke streekgerechten proeven in één van de vele kleinschalige konoba’s. De zogenaamde lokale restaurants in Kroatië. Lees ook onze blogpost met nog meer typisch Kroatische gerechten.

  1. Waar overnachten in Kroatië? Onze favorieten

Voor je vakantie in Kroatië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kroatië online bekijken.

Onderstaande blogartikels kunnen ook alvast als inspiratie dienen:

  1. Waarom een auto huren in Kroatië?

Het mooie Kroatië verken je natuurlijk het best met de auto. Zonder een auto kom je namelijk niet op de mooiste verborgen plekjes en de veelzijdige landschappen. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen afwijken. Zo kan je ook gewoon onder de baan naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Kroatië, het perfecte land voor een gezellige roadtrip

Wat het openbaar vervoer betreft, kan je je het best verplaatsen met de bus. Echter ben je dan wel afhankelijk van de busuren. Daarnaast kan je lang niet alles te zien krijgen met het openbaar vervoer. Zo kan het zijn dat je soms serieuze omwegen moet maken om bij je eindbestemming te geraken. Om ten volle te kunnen genieten van Kroatië kies je er dus best voor om een auto te huren.

De afstanden tussen de bestemming zijn niet te lang en onderweg passeer je nog langs de mooiste landschappen. Tijdens je reis door Kroatië zal je dan ook grotendeels langs de kustlijn rijden waar je hier en daar kan stoppen bij een van de vele mooie stranden of pittoreske dorpjes. Met een huurauto op stap in Kroatië? Dat is echt genieten.

Wil jij graag een autovakantie maken? Bekijk onze rondreis door Kroatië langs alle hoogtepunten en haal het beste uit je verblijf.

  1. Filmpje: Ontdek Kroatië met een complete rondreis

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan het prachtige Kroatië? In dit filmpje kan je alvast kennismaken met de prachtige natuur van de omgeving. Om het echt te beleven, zal je natuurlijk zelf een bezoekje moeten brengen!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 februari 2023 - Steven

Zeer interessant, met erg bruikbare info & tips!

- 28 augustus 2022 - g

praktisch en een informatievol

- 23 juni 2022 - Jan

zeer duidelijk en informatief prima informatie

- 21 april 2022 - Jack

Reisgids is duidelijke en overzichtelijk!! Compliment! Geen aanvullende opmerkingen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?