35 x bezienswaardigheden Rome: welke highlights zien en doen in Rome?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

35 x bezienswaardigheden Rome: welke highlights zien en doen in Rome?

14 mei 2024 in Rome14 reacties

Compleet overzicht van alle highlights en bezienswaardigheden in Rome + tips bij het kopen van tickets

De Italiaanse hoofdstad Rome is de ideale bestemming voor een citytrip. Bezoek er de mooiste musea, historische Romeinse gebouwen en ontdek hoe de top hoogtepunten in Rome te bezoeken zonder in de wachtrij te staan (koop hiervoor een Rome Tourist Card). Je leest hier ook Rome tips voor de gratis monumenten en attracties.

Welke highlights mag je niet missen als je Rome bezoekt? Je ontdekt het op deze pagina met de top 35 bezienswaardigheden in Rome.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rome

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in Rome:
Tickets + rondleidingen
 • Bespaar tijd en geld met de Vaticaanstad Pas, €89 (boek je Vaticaanstad Pas)
 • Standaardticket voor de Sint-Pietersbasiliek incl. audiogids, €16 (boek je tickets)
 • Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek & Koepel met gids, €49 (boek je rondleiding)
 • Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, €38 (boek je tour)
1. Bestel hier je tickets online 2. Bestel hier je kortingskaart
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop de Toeristenkaart van Rome, hiermee krijg je toegang tot Colosseum, Forum Romanum & Palatijn, Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome kortingskaart hier.

Inhoud artikel

 1. Het Colosseum

Het Colosseum is hét symbool van het oude Rome en kan je daarom zeker niet missen tijdens je citytrip. Dit grote amfitheater stamt uit de eerste eeuw na Christus en was het grootste amfitheater in het hele Romeinse Rijk. Regelmatig werden hier gladiatorengevechten en theatervoorstellingen gehouden. Het bouwwerk ziet er niet meer uit zoals het er in zijn glorietijd uitzag, maar dat maakt het stukje geschiedenis niet minder indrukwekkend. Het Colosseum werd ook niet voor niets opgenomen in de lijst van de zeven wereldwonderen.

 • Je kan het Colosseum dagelijks bezoeken tussen 8u30 en 16u30. In het hoogseizoen blijft het gebouw langer open.
 • Hou in het achterhoofd dat de laatste toegang altijd een uur voor sluitingstijd is.
Onze tip: Wist je dat je met een georganiseerde tour door het Colosseum € 39,5 grote voordelen hebt? Je hoeft niet te wachten in de rij + je komt in de catacomben en arena van het Colosseum die je als individueel bezoeker niet kan bezoeken. Koop je tickets hier online met priority toegang € 21,5, zo kan je direct naar binnen zonder wachten.
 1. Het Forum Romanum

In het Forum Romanum duik je pas echt de geschiedenis van de stad in. Tussen al die ruïnes van klassieke Romeinse gebouwen krijg je een goed beeld van de manier waarop de oude Romeinen leefden en bouwden. Er staan heel wat eeuwenoude zuilen en muren en dankzij de infobordjes bij de verschillende gebouwen en met een beetje fantasie waan je je zo in de klassieke oudheid.

TICKETS: Het Forum is open tussen 9u en tot 1 uur voor zonsondergang. Vermijd lange wachtrijen en koop je tickets voor het Forum Romanum online.

 1. Palatijn

Tussen het Forum Romanum en het Colosseum ligt de Palatijn, één van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd werd. Op deze heuvel bouwden de keizers hun paleizen. De meeste daarvan zijn ondertussen al vervallen, maar er zijn er ook nog enkele in goede staat die je kan bezoeken. Je krijgt zo een goed beeld van hoe luxueus de keizers in hun paleizen leefden.

TICKETS: Om het Palatijn te bezoeken koop je best een combiticket met het Forum Romanum € 21,5. De openingstijden van de Palatijn zijn hetzelfde als die van het Forum, tussen 9u en tot 1 uur voor zonsondergang.

 1. De Engelenburcht (Castel Sant’Angelo)

De Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) is een oud Romeins fort vlakbij Vaticaanstad. De burcht werd al in de tweede eeuw na Christus gebouwd, maar kreeg de naam Engelenburcht pas in 590. Op de plek van de burcht zou de aartsengel Michael toen tot de toenmalige Paus gekomen zijn om een einde te brengen aan de pest. Later werd de burcht een verdedigingsburcht voor Vaticaanstad en er werd zelfs een tunnel gemaakt tussen het pauselijk paleis en het Castel Sant’Angelo.

 • Vergeet ook zeker niet naar het dakterras van de burcht te klimmen, want vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over Rome.
 • Bezoek de Engelenburcht, deze is open van 9u tot 19u30

TIP: Boek je ticket of voor je bezoek aan de Engelenburcht zeker online voor € 23, zo ontloop je alvast de wachtrijen en heb je meer tijd om te genieten van Rome.

De Ponte Sant’Angelo

De Ponte Sant’Angelo ligt tussen de Engelenburcht en het Vaticaan en is zonder twijfel de mooiste brug van de stad. De brug werd al in de tweede eeuw na Christus gebouwd. De beelden op de brug werden in de zestiende eeuw toegevoegd en werden ontworpen door de bekende kunstenaar Bernini.

 1. De Trevi Fontein

De Trevi Fontein in Rome is misschien wel de bekendste fontein ter wereld. De Trevi-fontein ligt op een kruispunt waar drie straten samenkomen en is te zien in verschillende films. De fontein is een imposant kunstwerk gemaakt uit wit marmer waarin helderblauw water stroomt. Gooi ook zeker een muntje in de fontein, want dat zou betekenen dat je nog eens zal terugkeren naar de stad!

 1. De wijk Trastevere

Trastevere is een van de mooiste buurten van Rome. Je loopt er rond op kasseistenen in smalle steegjes tussen kleurrijke gevels die versierd zijn met talloze bloembakken. Deze wijk ligt centraal in Rome, maar voelt toch eerder aan als een dorp dan als een hoofdstad. Het is de ideale plek om ’s avonds te komen dineren, want hier vind je de beste restaurantjes!

Mis niets tijdens je verblijf in de Italiaanse hoofdstad met onze reisgids Rome.
 1. De Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen van Rome zijn in vergelijking met de meeste andere bezienswaardigheden in Rome helemaal niet zo oud. De trappen werden pas in de 18de eeuw gebouwd en verbinden een kerk met het plein waar de Spaanse Ambassade te vinden is. Bovenaan de Spaanse Trappen heb je een mooi uitzicht over de stad. Opgelet; het is niet toegelaten om te zitten of eten op de trappen, hierop wordt streng gecontroleerd.

Mijn tip: met een stadspas Rome krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum, de Galleria Borghese en veel meer. Je spaart heel wat geld uit en je kan telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome online boeken
 1. Villa Borghese & Galleria Borghese

Achter de Spaanse Trappen vind je de Pincio Promenade met daarachter het 80-hectare grote park Villa Borghese waar je een mooie wandeling kan maken. Je ontsnapt er even aan de drukte van de stad. Het is ook de ideale plek om te gaan joggen. In het park bevinden zich ook de boeiende musea: Galleria Nazionale d’Arte Moderna, Museo Nazionale Etrusco en Galleria Borghese.

TIP: Boek je tickets voor Villa Borghese hier online, zo kan je binnen zonder aanschuiven.

 1. Het Pantheon

Het indrukwekkende Pantheon in Rome uit de tweede eeuw na Christus ligt verstopt tussen de gebouwen van een woonwijk. Eenmaal daar snap je meteen waarom de tempel wereldberoemd is. Bovenop de tempel staat een gigantische koepel waar in het midden een grote opening zit die voor natuurlijk licht in de tempel zorgt.

Bezoek het Pantheon gratis

Je kan het Pantheon gratis bezoeken tussen 9u en 18u. Wil je toch graag meer te weten komen over het ontstaan van het Pantheon? Boek je tour of audioguide hier online.

 1. De Via Appia

De beroemde Via Appia is een echte Romeinse heirweg en waarschijnlijk een van de oudste wegen die nog steeds bestaat. De weg verbindt Rome met de zuidelijke stad Brindisi. Veel beroemde Romeinse keizers zoals Julius Caesar hebben op deze weg met hun legers gemarcheerd. De leukste manier om de Via Appia te verkennen is met de fiets, een groene afwisseling van het drukke stadscentrum!

FIETSTOCHT: We raden je aan om de Via Appia te verkennen met de fiets. Je legt grotere afstanden af, rijdt verder weg van het centrum van Rome tussen de cipressen en passeert langs indrukwekkende ruïnes. Boek je fietstocht langs de Via Appia in Rome.

 1. La Bocca della Verità

De Mond der Waarheid werd een toeristische trekpleister na het succes van de film Roman Holiday uit 1953. Het is een groot marmeren masker van de zeegod Oceanus en bevindt zich in de portiek van de kerk Santa Maria in Cosmedin. In de middeleeuwen groeide het bijgeloof dat je hand afgehakt zou worden als je een leugen vertelde en je hand in de mond van het masker stak. Waarschijnlijk is het masker echter niet meer dan een mooi versierd afvoerdeksel.

 1. Piazza Navona

Het Piazza Navona is één van de gezelligste pleinen van Rome. Overdag staan hier allerlei kraampjes en straatartiesten die hun kunstwerken verkopen. Je vindt er ook veel restaurantjes waar je ’s avonds een romantisch diner kan nemen. Op het plein staat ook een prachtige fontein, de Fontana dei Quattro Fiumi, en een oude Egyptische obelisk. Bovendien is het plein erg centraal in de stad gelegen waardoor je vanaf het Piazza Navona makkelijk naar het Pantheon of andere bezienswaardigheden kan wandelen.

 1. Circus Maximus

Van het Circus Maximus blijven tegenwoordig enkel ruïnes en een grote groene weide over, maar toch is het een leuke plek om te bezoeken in de Italiaanse hoofdstad. Het was ooit de grootste paardenrenbaan van het Romeinse Rijk en het is niet moeilijk om je in te beelden hoe de paarden hier door de bochten scheurden. Julius Caesar breidde het stadion uit zodat er plek was voor tot wel 300 duizend mensen, veel meer dan eender welk stadium vandaag! Er worden af en toe concerten georganiseerd.

Download onze gratis stadswandeling in Rome, zo verken je het Antieke Rome en kan je zelf zien hoe groot het Circus Maximus moet geweest zijn, stel je de paardenraces voor die hier plaats hadden.
 1. Piazza del Popolo

Het Piazza del Popolo, ofwel het plein van het volk, ligt vlakbij de Spaanse Trappen en staat vooral bekend door de gigantische obelisk van Ramses II in het midden van het plein. Er staat ook een prachtige kerk en een deel van de oude stadsmuur, maar het plein is vooral bekend voor de 2 identieke kerkjes Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto. Het plein zelf is tamelijk recent en werd pas aangelegd aan het begin van de negentiende eeuw. Als er protesten worden georganiseerd in die stad gebeurt dat vaak op dit plein.

 1. De catacomben van Rome

Onder de straten van Rome bevindt zich een oud gangenstelsel, de catacomben van Rome. In deze catacomben zijn honderden graven terug te vinden van zowel rijken als armen. Soms liggen de menselijke resten opgeborgen zonder kist, andere graven zijn dan weer rijkelijk versierd met fresco’s. Het is de ideale uitstap als je meer te weten wilt komen over de imponerende geschiedenis en cultuur van Rome.

De Italiaanse hoofdstad kende namelijk een turbulent verleden waarbij de klassieke Romeinen op een gegeven moment botsten met de Christenen. Dit resulteerde in dit grote en bijzondere gangenstelsel onder Rome.

TICKTES: Er zijn verschillende catacomben die verschillende openingstijden hebben. Wil je graag ook eens ondergronds Rome gaan bezoeken? Boek je tickets online.

 1. De Joodse getto

De Joodse wijk is een van de gezelligste buurten van de stad. Het is de oudste Joodse wijk in heel Europa en je vindt er dan ook een mooie synagoge en Joodse bakkerijen en restaurantjes. De geschiedenis van deze wijk is allesbehalve vrolijk. In de 16e eeuw werd de wijk ommuurd en werden Joden in Rome verplicht er te komen wonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er bovendien op 1 dag 2000 Joden naar concentratiekampen gestuurd. Vandaag wonen er nog slechts enkele honderden Joden.

 1. Thermen van Caracalla

De thermen van Caracalla vormden het tweede grootste badhuis van Rome. Ze werden vernoemd naar keizer Caracalla die het complex opende in de derde eeuw v.C. Vandaag kan je er niet meer baden, maar je kan wel rondwandelen door de indrukwekkende ruïnes en de tuinen. Een leuke extra is hier dat je een virtual-realitybril kan huren zodat je kan zien hoe het luxueuze complex er vroeger uitzag.

TICKETS: Om de wachtrijen te vermijden is het een goed idee om vooraf je ticket voor de thermen van Caracalla online te boeken.

 1. Een bezoek aan Vaticaanstad

Technisch gezien is Vaticaanstad een eigen autonome staat, maar omdat het Vaticaan in het centrum van Rome ligt, kan je het haast niet overslaan tijdens je citytrip. De katholieke staat wordt helemaal ommuurd zodat de grens met Roma overal goed zichtbaar is. Bezoek hier zeker de Sint-Pietersbasiliek, één van de mooiste gebouwen van Rome gezien en ook hét symbool van het Vaticaan.

Wandel ook de Vaticaanse Musea binnen waar je werken van onder andere Da Vinci, Rafael en Caravaggio kan bewonderen en aanschouw ook zeker het meesterwerk van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel.

 • De Sint-Pietersbasiliek van Rome is gratis te bezoeken tussen 7u en 18u.
 • Een bezoek aan de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel kan tussen 9u en 17u30.

GOUDEN TIP: Vaticaanstad, het land waar er steeds meer toeristen dan inwoners zijn :-) Wil je graag de musea bezoeken? Boek je tickets online voor de Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel. Nog meer zien koop dan een Vaticaanstad Pas zo kan je ook in St.-Pietersbasiliek binnen.

 1. De Capitolijnse Musea

Rome staat vol musea, maar kunstliefhebbers mogen de Musei Capitolini ook zeker niet overslaan. Deze musea staan op het Capitool op een plein dat ontworpen werd door Michelangelo. De bekendste werken in de musea zijn de imposante standbeelden Amor en Psyche, de Stervende Galliër en de Lupa Capitolina. De Musei Capitolini worden beschouwd als de eerste musea ter wereld, ze werden door Paus Clemens XII geopend in 1734.

Bestel je tickets voor Capitolijnse Musea

 1. De piramide van Gaius Cestius

Deze piramide is de graftombe van Gaius Cestius, een Romeinse politicus. Hij was gefascineerd door het oude Egypte en liet in zijn testament na dat hij in een piramide begraven wilde worden. Zijn graftombe werd in de stadsmuur aan de rand van de stad verwerkt en is vandaag een van de best bewaarde Romeinse gebouwen van de stad. Je kan het gebouw nog maar sinds 2015 bezoeken, je moet daarvoor wel vooraf online reserveren.

 1. Largo di Torre Argentina

Dit plein was van groot historisch belang, maar wordt vreemd genoeg amper bezocht. Hier staan 4 Romeinse tempels en de overblijfselen van het theater van Pompeius. Op de trappen voor het theater werd Julius Caesar met 23 dolksteken om het leven gebracht door een groep samenzweerders waaronder zijn zoon Brutus. Hij sprak hier dus zijn beroemde laatste woorden “tu quoque fili mi” uit. Vandaag is dit de woonplaats van heel wat katten die door vrijwilligers gevoed en verzorgd worden.

Nog op zoek naar vervoer van de luchthaven naar het centrum van Rome? Je kan gebruikmaken van de shuttlebussen.
 1. Monument Victor Emanuel II

Het monument van Victor Emanuel II is een van de meest prominente bouwwerken in Rome. Het is gewijd aan de eerste koning van het Koninkrijk Italië in 1861 en prijkt middenin het centrum van Rome, bovenop de Capitolijnse heuvel, vlakbij het Forum Romanum en de Capitolijnse musea.

Het gigantische, witte, marmeren gebouw staat vol betekenisvolle standbeelden en je kan er het graf van de onbekende soldaat bezoeken onder het beeld van de godin Dea Roma. Toeristen komen echter vooral om van het onevenaarbare uitzicht op Rome te genieten vanop het dakterras.

TICKETS: Bestel je tickets voor de panoramische lift online en bewonder de schoonheid van de stad Rome vanaf het dak van het Monument van Victor Emanuel II.

 1. Het beroemde ijssalon Giolitti

Er is keuze in overvloed als het gaat om lekkere restaurantjes waar je krokante pizza’s of lekkere pasta’s kan proberen, maar als het om echt Italiaans ijs gaat, is er eigenlijk maar één plek waar je heen kan: Giolitti is hét ijssalon van Rome. Je kan hier het lekkerste ijs proeven.

Voor het ijssalon staat er altijd wel een rij, maar dat komt misschien nog goed uit. Giolitti heeft namelijk zo veel verschillende soorten ijs dat je de wachttijd kan gebruiken om te beslissen welke smaken je precies wil proberen.

 1. Het Campo de’ Fiori

Wil je je tussen de moderne Romeinen mengen? Dan moet je in de voormiddag naar het Campo de’Fiori gaan. Op de markt op dit plein kan je verse groenten, fruit en Romeinse specialiteiten kopen zoals de lokale inwoners dat doen. Maar je kan er ook terecht voor een paar mooie, geurige bloemetjes. Het wordt gezien als hét marktplein van Rome. Het plein wordt verder gesierd door een standbeeld van Giordano Bruno, een Italiaanse filosoof.

Rondom de markt kan je even uitrusten op een van de vele gezellige terrasjes en bars. Dit plein loopt vol tijdens de markt, maar ook ’s avonds is het hier erg levendig. De cafés en restaurants lopen dan helemaal vol.

 1. Cimetero Acattolico

De Cimitero Acattolico per gli Stranieri al Testaccio (letterlijk: het Niet-katholiek kerkhof voor buitenlanders bij de Testaccio) genoemd is het kerkhof voor de niet-katholieken. Dit kerkhof wordt ook nog Cimitero degli Inglesi (Kerkhof van de Engelsen of kerkhof van de protestanten genoemd) is een kerkhof in Rome.

De begraafplaats ligt achter de Piramide van Cestius en in de vlakbij van de Porta San Paolo en werd ontworpen omdat er in Rome ook veel buitenlandse (en niet-katholieke) diplomaten, kunstenaars en andere vooraanstaanden woonden.

Bekende graven op het Cimetero Acattolico

In dit kerkhof vind je enkele erg bekende graven: hier zijn onder andere John Keats begraven, de zoon van Goethe, Russisch schilder Karl Brullov,... en nog veel meer. Een van de bekendste graven die je vaak op foto's zal terugvinden, is het graf van William Wetmore Story en zijn vrouw. De Amerikaanse beeldhouwer maakte dit monument, 'de Engel van de Rouw' voor haar graf en werd zelf ook mee begraven in de tombe.

 1. De tempel van Hadrianus

Veel schiet er niet meer over van de tempel van Hadrianus, toch is het wel de moeite om dit bouwwerk uit de 2e eeuw te gaan bekijken. Antoninus Pius gaf in 145 opdracht om een tempel voor zijn vergoddelijkte voorganger Hadrianus te bouwen. Nadat het Romeinse Rijk gevallen was, raakten ook veel van de heidense tempels en bouwwerken flink in verval.

Er werd besloten dat de stenen, marmer en zuilen opnieuw gebruikt konden worden voor paleizen en andere gebouwen en ook de tempel bleef niet gespaard. De Beurs zit nu in dit gebouw gehuisvest. De 11 Korintische zuilen die je hier nu nog ziet, samen met het fronton, zijn alles wat er nog overblijft. Vroeger stond deze tempel in een rechthoekige porticus.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Rome? Wij kunnen een overnachting aanraden in het driesterren Hotel Concordia, nabij de Spaanse trappen en de Trevi fontein. Meer info en boeken.

 1. Bewonder meesterwerken in Palazzo Barberini

Het Palazzo Barberini in Rome is een groot stadspaleis dat een indrukwekkende kunstcollectie herbergt. Het paleis werd helemaal gerenoveerd in opdracht van de latere paus Urbanus VIII in 1625. Grote namen als Maderno, Borromini en Bernini legden zich toe op het ontwerp.

Vandaag de dag zit er een kunstmuseum in het Palazzo Barberini gehuisvest en bestaat uit twee galerieën: het Palazzo Barberini en de Galleria Corsini. In beide afdelingen hangen beroemde werken. Het allerberoemdst is echter de plafondschildering van Pietro da Cortona, afgewerkt in 1639. Het werd een voorbeeld voor plafondschilderingen in de eeuwen daarna. Ook de ovaalvormige wenteltrap van Borromini lokt kunst- en architectuurliefhebbers.

Wat zeker zien tijdens je bezoek?

Enkele schilderijen die je absoluut niet mag missen zijn het portret van La Fornarina van Rafaël, Judith onthoofdt Holofernes van Caravaggio en Christus en de overspelige vrouw van Tintoretto. Er hangen vooral werken van Italiaanse schildermeesters, maar je vindt ook enkele buitenlandse werken. Zo is er bijvoorbeeld het beroemde portret van Hendrik VIII van Hans Holbein de Jonge en nog schilderijen van El Greco en Rogier van der Weyden.

Verder zal je ook in het hele stadspaleis het wapenschild van de familie Barberini aantreffen. Het bevindt zich niet alleen op de muren, maar ook op het plafond en het is zelfs verwerkt in standbeelden.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Palazzo Barberini online op voorhand.

 1. Arco di Constantino / Boog van Constantijn

De Boog van Constantijn is de meest recente triomfboog die je tegenwoordig nog in Rome kan vinden. Hij werd opgericht door de Senaat om de overwinning van keizer Constantijn te vieren. Het monument is 21 meter hoog en is gemaakt van marmer en baksteen. Je vindt dit monument vlakbij het Forum Romanum en het Colosseum.

Op de poort zie je de inscriptie (vertaald naar het Nederlands): Aan keizer Caesar Flavius Constantijn, de grootste vrome en gelukkige Augustus hebben Senaat en Volk van Rome, omdat hij door goddelijke inspiratie en zijn grote geest met zijn leger in een rechtvaardige strijd, de staat zowel van een tiran als van al zijn aanhangers in één keer heeft bevrijd, deze boog versierd met triomfen gewijd.

 1. Ostia Antica, de oude Romeinse haven van Rome

Ostia Antica was ooit een bruisende havenstad met 100 000 inwoners. Je wandelt er rond op Romeinse straten en tussen Romeinse huizen, winkels en tempels. De archeologische site is gigantisch groot en bijzonder indrukwekkend. Je maakt als het ware een reis terug in de tijd. Het ene gebouw is al beter bewaard dan het andere, maar er staan hier heel wat architecturale pareltjes. Het dagelijkse Romeinse leven komt nergens zo tot leven als in Ostia Antica en Pompeii.

Het bekendste bouwwerk is waarschijnlijk het theater van Marcus Agripa, waar zo’n 3000 toeschouwers eeuwen geleden naar voorstellingen kwamen kijken. Centraal ligt het grote forum, de markt, waar je meerdere tempels ziet staan. Nog bekend is de plek waar ooit gemeenschappelijke, openbare toiletten stonden. De Romeinen kwamen er hun behoefte doen en terwijl een praatje slaan.

 1. Bezoek een van de vele kerken of kathedralen in Rome

Rome is gekend als dé hoofdstad van het christendom. Er is dan ook een overweldigend aantal kerken die je vandaag de dag kan bezichtigen. Maar welke kerken in Rome zijn nu echt een bezoekje waard? We zetten de mooiste kerken in Rome voor jou op een rijtje.

Santa Maria Maggiore

De Santa Maria Maggiore is één van de bekendste en grootste kerken van Rome en is op een indrukwekkende manier beschilderd. Vergeet ook zeker niet naar boven te kijken, het plafond is namelijk versierd met goud en is zo geschilderd dat het lijkt alsof het plafond de vorm van een koepel heeft terwijl dat helemaal niet het geval is. Je kan deze kerk bezoeken tussen tussen 7u en 19u.

Kerk Sant'Andrea delle Fratte

Kerk Sant'Andrea delle Fratte is een kleine, maar prachtige basiliek die werd gebouwd in de 17e eeuw door beroemde architect Francesco Borromini. De kerk is gewijd aan Sint Andreas.

Beroemd in deze kerk zijn vooral de engelen van Bernini (je ziet ze aan weerskanten van het priesterkoor). Eigenlijk werden deze engelen gemaakt voor de Engelenbrug, maar de originele engelen staan in deze basiliek (de Engelenbrug kreeg kopieën).

San Giovanni in Laterano

De San Giovanni in Laterano is ook een pauselijke basiliek, en niet zomaar een. Het is de belangrijkste kerk ter wereld! De San Giovanni in Laterano is namelijk de officiële moederkerk en de bakermat van het christendom. Dat staat ook op de voorgevel van de basiliek: "Mater et caput omnium ecclesiarum urbis et orbis" (Moeder en hoofd van alle kerken van de stad en de wereld). Deze kerk is al eeuwenlang de pauselijke zetel (en dus niet de Sint-Pietersbasiliek).

In de kerk worden relikwieën van de apostelen Petrus en Paulus bewaard. Je ziet er ook het doopvont waar de keizer Constantijn, die het christendom in het Romeinse Rijk legaliseerde, gedoopt werd. Er hangen ook indrukwekkende kunstwerken en aan de overkant van de basiliek bevindt zich de Heilige Trap waar Jezus zelf ooit over gelopen zou hebben. Voor de kerk staat een Egyptische obelisk die in het jaar 357 met een speciaal gebouwd schip uit Thebe werd overgebracht naar Rome.

TICKETS: Wil je graag deze kerk bezoeken? Bestel je tickets voor de San Giovanni van Lateranen online op voorhand.

 1. Bezoek de resten van de luxueuze villa in Domus Aurea

De Domus Aurea was het grootste stadspaleis dat ooit in Rome neergepoot was. De woning behoorde toe aan de beruchte keizer Nero, maar werd nooit helemaal voltooid en al snel weer afgebroken. Architecten Severus en Celer kregen de taak om de Domus Aurea te ontwerpen.

Er kwam een enorm complex met tientallen kamers en een gigantische, tropische tuin met een meer, fonteinen en allerlei bijgebouwen. In het paleis zelf viel vooral de grote koepel op. Naar verluidt kon die koepel ronddraaien en stelde ze het universum voor. Vanuit het dak kon men geurend water en bloemblaadjes naar beneden laten dwarrelen.

De restanten van de Domus Aurea worden tot de dag van vandaag nog opgegraven. Je kan de Domus enkel bezoeken samen met een gids. Dat kan op bepaalde dagen. Een bonus: er zijn tours met VR-brillen die je terug katapulteren naar de hoogdagen van het Romeinse keizerrijk.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een verblijf zo dicht mogelijk bij de Domus Aurea? Verblijf dan in de B&B First Floor. 's Ochtends geniet je van een zoet Italiaans ontbijt en vanop je kamer heb je zicht op het Colosseum. Meer info en boeken.

 1. Maak een rondvaart op de Tiber

Rome is natuurlijk een prachtige stad, daar kunnen we niet om heen. Je wandelt er tussen Romeinse overblijfselen, gezellige restaurantjes en prachtige gebouwen. Maar vanop het water ziet Rome er helemaal anders uit. Een cruise of rondvaart op de Tiber is de ideale manier om Rome vanuit een ander perspectief te bewonderen.

Dat kan met een leuke hop-on-hop-off boot, maar je kan ook lekker eten tijdens een ontspannen cruise op de Tiber of je kan een rondvaart combineren met een leuke stadswandeling. Bovendien kan je opstappen en afstappen waar je wil en onderweg krijg je uitleg over de impressionante gebouwen die je langs de oever ziet staan

Ontdek hieronder alvast enkele leuke rondvaarten in Rome

 1. Ontdek de schoonheid van Rome vanop de fiets

Rome is niet de meest fietsvriendelijke stad, maar je kan de Eeuwige Stad wel degelijk vanop de fiets verkennen. Samen met een gids kan je het centrum van Rome rondfietsen. Tickets voor een fietstour door Rome boek je hier.

De bekendste fietstocht in Rome is echter de Via Appia. Deze Romeinse weg is uitstekend bewaard gebleven. De Via Appia verbond Rome met het zuidelijke Brindisi. Wanneer je vandaag over de Romeinse kasseistenen fietst, passeer je enkele opmerkelijke monumenten. Fietstochten met een gids over de Via Appia boek je hier.

TIP: Ontdek nog meer leuke fietstochten door Rome en omgeving.
 1. Veelgestelde vragen: Hoe vermijd ik de wachtrijen in Rome?

Boek je tickets vooraf online en ga zorgeloos op vakantie

Boek je tickets voor de bezienswaardigheden in Rome vooraf online. Met online tickets bij de hand kan je in een andere wachtrij aanschuiven waar je meestal zonder wachten meteen naar binnen kan lopen. Je hoeft zo niet urenlang in de hitte staan wachten.

Ga mee met begeleide tours

Een andere mogelijkheid om wachtrijen te vermijden is door met een begeleide tour in Rome mee te gaan. De gidsen hoeven met hun groepen ook niet in de wachtrij te staan en je krijgt zo ook meteen interessante info en leuke weetjes over de plekken die je bezoekt. Twee vliegen in één klap!

Koop een Rome stadspas

Als je van plan bent om veel bezienswaardigheden te bezoeken is het aan te raden om een stadspas aan te schaffen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten Rome City Pass, de bronzen, silver, gold en platina pass, en de Omnia Kaart.

Voor een bepaald bedrag kan je de kaart voor een aantal dagen gebruiken en zo gratis van bepaalde bezienswaardigheden genieten, de wachtrijen overslaan of je kan er met korting een ticket voor kopen. Vergelijk bij Ticketbar of GetYourGuide om online tickets te boeken.

 1. Het openbaar vervoer in Rome

Hoe bereik ik het centrum vanaf de luchthaven?

Wanneer je aankomt op één van de twee vliegvelden van Rome, Fiumicino of Ciampino, kan je heel makkelijk met het openbaar vervoer naar het centrum van de stad. Vanaf beide vliegvelden kan je met de trein naar Termini, het centrale treinstation van Rome, vanaf waar je veel metrolijnen en bussen kan nemen. Het is ook mogelijk om een taxi vanaf het vliegveld naar het centrum te nemen. Boek je taxi of bus van de luchthaven naar het centrum online.

Kan ik rekenen op het openbaar vervoer in Rome?

Het openbaar vervoer van Rome is niet heel erg goed geregeld, maar gelukkig zijn de meeste bezienswaardigheden makkelijk te voet te bereiken. Door in de stad rond te wandelen krijg je ook de minder bekende plekken van Rome te zien. Lees ons uitgebreid artikel over het openbaar vervoer in Rome.

 1. Wat kan je gratis bezoeken in Rome? Musea, bezienswaardigheden, ...

Iedere eerste zondag van de maand zijn de musea in Rome allemaal gratis te bezoeken. Let wel op: hier horen de musea in Vaticaanstad niet bij. Op deze dag is het vaak nog drukken en zie je nog meer toeristen dan anders.

Welke bezienswaardigheden in Rome zijn gratis?

Het kan een dure aangelegenheid worden als je zoveel mogelijk wilt bezoeken in Rome. Gelukkig zijn enkele van de grote bezienswaardigheden gratis te ontdekken! Hieronder vind je alvast enkele bezienswaardigheden in Rome die gratis zijn en de moeite waard zijn om te bezoeken:

 • Het Pantheon is volledig gratis om te bezoeken (dit zorgt natuurlijk wel voor wachtrijen, je schuift dus best op tijd aan).
 • Gratis musea in Rome: iedere eerste zondag van de maand (exclusief het die in Vaticaanstad).
 • Gratis musea in Vaticaanstad: iedere laatste zondag van de maand.
 • De prachtige fonteinen (waarvan 2 gemaakt door Bernini) op Piazza Navona.
 • Via Appia
 • De indrukwekkende Trevi Fontein. Ook hier kan je je verwachten aan een grote massa toeristen. Je bezoekt deze best in de vroege ochtend of avond.
 • De Spaanse Trappen en de Trinità dei Monti
 • Circus Maximus
 • De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, echter mag je je hier verwachten aan een lange wachtrij. Op tijd komen dus!
 • Ga wandelen in Villa Borghese.
 • Leer over de tweede wereldoorlog in Rome in het Museo Storico della Liberazione (het vroegere SS hoofdkwartier)
 • Sommige kerken en kathedralen in Rome.
 • De plek waar Julius Caesar neergestoken werd en zijn befaamde laatste woorden sprak: 'Tu quoque, fili mi?', kan je ook gratis bezoeken. Daarvoor moet je naar de Largo di Torre Argentina.
 • Piazza del Campidoglio: een van Michelangelo's grote meesterwerken
 • De zuil van Trajanus
 • La Bocca della Verità: durf jij je hand in de Mond van de Waarheid te steken? Volgens de legende zou je hand afgekapt worden als je de waarheid niet spreekt.
 • Accademia di San Luca: ontdek hier gratis kunstschatten van Raffaello, Canova en Anthony van Dyck
 1. Praktische info voor je bezoek aan Rome

 • Laat overal je identiteitskaart zien. Hiermee krijg je vaak korting op je ticket.
 • Op de eerste zondag van de maand kan je veel musea en bezienswaardigheden gratis bezoeken. Het is er dan wel extra druk.
 • Bij een bezoek aan een van de vele kerken dien je altijd je schouders en knieën te bedekken. Wanneer je door de stad rondloopt in een korte broek en een hemdje is het dan ook aan te raden om standaard één of twee sjaals mee te nemen in je tas zodat je deze over je schouders kan doen en als rok kan dragen om je knieën te bedekken. Zorg daarnaast ook dat wanneer je een hoed of pet draagt deze voor entree afzet.
 • Je bezoekt Rome het beste buiten de zomermaanden om. In de zomer wordt het namelijk erg heet en het is er ook drukker. Ga liever in de lente of in de herfst naar de Eeuwige Stad. Vooral april, mei, september en oktober zijn goede opties. Het is het minst druk in de wintermaanden van november tot en met maart. Vergeet bij je bezoek niet onze gratis stadswandeling Rome te downloaden.
Mijn tip: met een stadspas Rome krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum en veel meer. Je spaart heel wat geld uit en je kan telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome online boeken
 1. Onze tips voor Rome

 • Kies op voorhand welke bezienswaardigheden je zeker wil bezoeken in Rome en stippel je route alvast uit op een plattegrond op papier of je smartphone. Dit is zeker aan te raden als je niet heel veel tijd hebt om de stad te bezoeken, want zonder specifiek plan, raak je al snel verdwaald of overdonderd door alle bezienswaardigheden.
 • Wil je bepaalde gebouwen binnen bezichtigen of bezienswaardigheden bezoeken, boek je ticket op voorhand online en kom niet voor de verrassing te staan dat er zowat overal in Rome lange wachtrijen zijn voor tickets.
 • Koop online een Roma Pass aan waarmee je gebruik kan maken van het openbaar vervoer in Rome. Bovendien krijg je gratis toegang tot verschillende musea én heb je ook korting bij de meeste bezienswaardigheden. Een Roma Pass kost tussen de 48 en 72 euro (afhankelijk van de duur).
 • Stap niet binnen in het eerste beste restaurant in Rome. De stad zit vol tourist traps: restaurantjes met een typisch toeristenmenu en de bijhorende veel te hoge prijs. Dergelijke restaurants zijn vooral te vinden rond belangrijke bezienswaardigheden. Wandel dus ietsje verder weg, sla een zijstraatje in en je zal ongetwijfeld goedkoper en lekkerder eten.
 • Maak je bezoek aan Rome wat actiever door een fiets te huren. Zo ontdek je op eigen houtje de stad en ben je niet afhankelijk van het openbare vervoer. Doe dit ter plaatse of boek je fietsen al van te voren online.

16 x Daguitstappen vanuit Rome

Vanuit Rome kan je perfect een daguitstap maken naar één van de prachtige bezienswaardigheden in de omgeving. We lijsten onze 16 favorieten op in de blogpost daguitstappen vanuit Rome.

 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Filmpje: de highlights van Rome

Benieuwd naar hoe Rome eruitziet? Bekijk alvast dit filmpje waarin je meegevoerd wordt langs de belangrijkste plekjes van de stad. Om alles zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar hartje Rome moeten reizen!

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis preview reisgids Rome downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 juni 2024 - Dominique Debie

Ik gebruik bij elk stadsbezoek jullie aanbevelingen en wandelingen . Rome, Madrid, Stockholm, Avignon, Marseille.....Altijd super blij mee. Misschien de wandeling in Rome in 2 doen. Ze is behoorlijk lang en je wil toch wel in een aantal musea binnengaan. Verder top !

- 1 maart 2024 - Leen

Duidelijk en handig voor onze citytrip

- 29 januari 2024 - Erik

prachtig en zeer bruikbaar!

- 11 april 2023 - Ann Canoo

Overzichtelijke gids - mooi gedocumenteerde wandelingen - de extra info is handig als je voor de eerste keer naar Rome gaat

- 6 september 2022 - Sandra Revet

Al zo veel goede bruikbare tips uit deze reisgids gehaald die ik nog nergens anders ben tegen gekomen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?