25 x bezienswaardigheden in Rome + wat bezoeken in Rome? Tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 5

25 x bezienswaardigheden in Rome + wat bezoeken in Rome? Tips & info

23 juni 2019 in Rome0 reacties

De Italiaanse hoofdstad Rome is de ideale bestemming voor een citytrip. In de Eeuwige Stad, zoals Rome ook wel genoemd wordt, komt de Romeinse geschiedenis terug tot leven, bezoek er de mooiste musea én geniet er van de heerlijke Italiaanse keuken.

Lees hier all info om je tickets online te boeken en zo de lange wachtrijen over te slaan. Kortingskaarten en stadspassen te kopen om zo nog meer uit je bezoek te halen.

Wat mag je niet missen als je Rome gaat bezoeken? Start met ons lijstje met de top 25 bezienswaardigheden in Rome.

Tours & Tickets Rome online bestellen

Rome is een fantastische stad, een waar oplucht museum. Ideaal voor een citytrip of weekendje weg. Maar je zal zien ... je bent er nooit alleen.
Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via de website van Ticketbar of GetYourGuide kan je online tickets boeken om wachtrijen over te slaan. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Rome.

Wil je graag meerdere bezienswaardigheden of monumenten in Rome bezoeken?

 1. Het Colosseum

Het Colosseum is hét symbool van het oude Rome en kan je daarom zeker niet missen tijdens je citytrip. Dit grote amfitheater stamt uit de eerste eeuw na Christus en was het grootste amfitheater in het hele Romeinse Rijk. Regelmatig werden hier gladiatorengevechten en theatervoorstellingen gehouden. Het bouwwerk ziet er niet meer uit zoals het er in zijn glorietijd uitzag, maar dat maakt het stukje geschiedenis niet minder indrukwekkend. Het Colosseum werd ook niet voor niets opgenomen in de lijst van de zeven wereldwonderen.

Je kan het Colosseum dagelijks bezoeken tussen 08:30 en 16:30. In het hoogseizoen blijft het gebouw langer open.

Onze tip: Wist je dat je met een georganiseerde tour het Colosseum grote voordelen heeft? Je hoeft niet te wachten in de rij + je komt in de catacomben en arena van het Colosseum die je als individueel bezoeker niet kan bezoeken. Koop je tickets online bij GetYourGuide of Ticketbar
 1. Het Forum Romanum

In het Forum Romanum duik je pas echt de geschiedenis van de stad in. Tussen al die ruïnes van klassieke Romeinse gebouwen krijg je een goed beeld van de manier waarop de oude Romeinen leefden en bouwden. Er staan heel wat eeuwenoude zuilen en muren en dankzij de infobordjes bij de verschillende gebouwen en met een beetje fantasie waan je je zo in de klassieke oudheid.

Het Forum is open tussen 09:00 en tot 1 uur voor zonsondergang. Koop je tickets voor het Forum Romanum online.

 1. Het Palatijn

Tussen het Forum Romanum en het Colosseum ligt de Palatijn, één van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd werd. Op deze heuvel bouwden de keizers hun paleizen. De meeste daarvan zijn ondertussen al vervallen, maar er zijn er ook nog enkele in goede staat die je kan bezoeken. Je krijgt zo een goed beeld van hoe luxueus de keizers in hun paleizen leefden.

Om het Palatijn te bezoeken koop je een combiticket met het Forum Romanum. De openingstijden van het Palatijn zijn hetzelfde als die van het Forum, tussen 09:00 en tot 1 uur voor zonsondergang.

 1. De Engelenburcht (Castel Sant’Angelo)

De Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) is een oud Romeins fort vlakbij Vaticaanstad. De burcht werd al in de tweede eeuw na Christus gebouwd, maar kreeg de naam Engelenburcht pas in 590. Op de plek van de burcht zou de aartsengel Michael toen tot de toenmalige Paus gekomen zijn om een einde te brengen aan de pest. Later werd de burcht een verdedigingsburcht voor Vaticaanstad en er werd zelfs een tunnel gemaakt tussen het pauselijk paleis en het Castel Sant’Angelo. Vergeet ook zeker niet naar het dakterras van de burcht te klimmen, want vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over Rome.

Bezoek de Engelenburcht tussen 09:00 en 19:30. Boek je ticket of tour online

 1. De Ponte Sant’Angelo

De Ponte Sant’Angelo ligt tussen de Engelenburcht en het Vaticaan en is zonder twijfel de mooiste brug van de stad. De brug werd al in de tweede eeuw na Christus gebouwd. De beelden op de brug werden in de zestiende eeuw toegevoegd en werden ontworpen door de bekende kunstenaar Bernini.

 1. De Trevi Fontein

De Trevi Fontein is misschien wel de bekendste fontein ter wereld. De fontein is een imposant kunstwerk gemaakt uit wit marmer waarin helderblauw water stroomt. Gooi ook zeker een muntje in de fontein, want dat zou betekenen dat je nog eens zal terugkeren naar de stad!

 1. De wijk Travestere

Trastevere is een van de mooiste buurten van Rome. Je loopt er rond op kasseistenen in smalle steegjes tussen kleurrijke gevels die versierd zijn met talloze bloembakken. Deze wijk ligt centraal in Rome, maar voelt toch eerder aan als een dorp dan als een hoofdstad. Het is de ideale plek om ’s avonds te komen dineren, want hier vind je de beste restaurantjes!

 1. De Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen zijn in vergelijking met de meeste andere bezienswaardigheden in de stad helemaal niet zo oud. De trappen werden pas in de 18de eeuw gebouwd en verbinden een kerk met het plein waar de Spaanse Ambassade te vinden is. Bovenaan de Spaanse Trappen heb je een mooi uitzicht over de stad.

Mijn tip: met een stadspas Rome krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum, de Galleria Borghese en veel meer. Je spaart heel wat geld uit en je kan telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome online boeken
 1. Villa Borghese

Achter de Spaanse Trappen vind je de Pincio Promenade met daarachter het 80-hectare grote park Villa Broghese waar je een mooie wandeling kan maken. Je ontsnapt er even aan de drukte van de stad. Het is ook de ideale plek om te gaan joggen. In het park vind je bovendien ook verschillende musea, met onze reisgids Rome komt je er langs.

 1. Het Pantheon

Het indrukwekkende Pantheon uit de tweede eeuw na Christus ligt verstopt tussen de gebouwen van een woonwijk. Eenmaal daar snap je meteen waarom de tempel wereldberoemd is. Bovenop de tempel staat een gigantische koepel waar in het midden een grote opening zit die voor natuurlijk licht in de tempel zorgt.

Je kan het Pantheon gratis bezoeken tussen 09:00 en 18:00.

 1. De Via Appia

De beroemde Via Appia is een echte Romeinse heirweg en waarschijnlijk een van de oudste wegen die nog steeds bestaat. De weg verbindt Rome met de zuidelijke stad Brindisi. Veel beroemde Romeinse keizers zoals Julius Caesar hebben op deze weg met hun legers gemarcheerd. De leukste manier om de Via Appia te verkennen is met de fiets, een groene afwisseling van het drukke stadscentrum!

 1. La Bocca della Verità

De Mond der Waarheid werd een toeristische trekpleister na het succes van de film Roman Holiday uit 1953. Het is een groot marmeren masker van de zeegod Oceanus en bevindt zich in de portiek van de kerk Santa Maria in Cosmedin. In de middeleeuwen groeide het bijgeloof dat je hand afgehakt zou worden als je een leugen vertelde en je hand in de mond van het masker stak. Waarschijnlijk is het masker echter niet meer dan een mooi versierd afvoerdeksel.

 1. Piazza Navona

Het Piazza Navona is één van de gezelligste pleinen van Rome. Overdag staan hier allerlei kraampjes en straatartiesten die hun kunstwerken verkopen. Je vindt er ook veel restaurantjes waar je ’s avonds een romantisch diner kan nemen. Op het plein staat ook een prachtige fontein, de Fontana dei Quattro Fiumi, en een oude Egyptische obelisk. Bovendien is het plein erg centraal in de stad gelegen waardoor je vanaf het Piazza Navona makkelijk naar het Pantheon of andere bezienswaardigheden kan wandelen.

 1. Circus Maximus

Van het Circus Maximus blijven tegenwoordig enkel ruïnes en een grote groene weide over, maar toch is het een leuke plek om te bezoeken in de Italiaanse hoofdstad. Het was ooit de grootste paardenrenbaan van het Romeinse Rijk en het is niet moeilijk om je in te beelden hoe de paarden hier door de bochten scheurden. Julius Caesar breidde het stadion uit zodat er plek was voor tot wel 300 duizend mensen, veel meer dan eender welk stadium vandaag! Er worden af en toe concerten georganiseerd.

Download onze gratis stadswandeling in Rome, zo verken je het Antieke Rome en kan je zelf zien hoe groot het Circus Maximus moet geweest zijn, stel je de paardenrace voor die hier plaats hadden.
 1. Piazza del Popolo

Het Piazza del Popolo, ofwel het plein van het volk, ligt vlakbij de Spaanse Trappen en staat vooral bekend door de gigantische obelisk van Ramses II in het midden van het plein. Er staat ook een prachtige kerk en een deel van de oude stadsmuur, maar het plein is vooral bekend voor de 2 identieke kerkjes Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto. Het plein zelf is tamelijk recent en werd pas aangelegd aan het begin van de negentiende eeuw. Als er protesten worden georganiseerd in die stad gebeurt dat vaak op dit plein.

 1. De catacomben van Rome

Onder de straten van Rome bevindt zich een oud gangenstelsel, de catacomben van Rome. In deze catacomben zijn honderden graven terug te vinden van zowel rijken als armen. Soms liggen de menselijke resten opgeborgen zonder kist, andere graven zijn dan weer rijkelijk versierd met fresco’s.

Er zijn verschillende catacomben die verschillende openingstijden hebben. Wil je graag ook eens ondergronds Rome gaan bezoeken? Boek je tickets online.

 1. De Joodse getto

De Joodse wijk is een van de gezelligste buurten van de stad. Het is de oudste Joodse wijk in heel Europa en je vindt er dan ook een mooie synagoge en Joodse bakkerijen en restaurantjes. De geschiedenis van deze wijk is allesbehalve vrolijk. In de 16e eeuw werd de wijk ommuurd en werden Joden in Rome verplicht er te komen wonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er bovendiep op 1 dag 2000 Joden naar concentratiekampen gestuurd. Vandaag wonen er nog slechts enkele honderden Joden.

 1. Thermen van Caracalla

De thermen van Caracalla vormden het tweede grootste badhuis van Rome. Ze werden vernoemd naar keizer Caracalla die het complex opende in de derde eeuw v.C. Vandaag kan je er niet meer baden, maar je kan wel rondwandelen door de indrukwekkende ruïnes en de tuinen. Een leuke extra is hier dat je een virtual-realitybril kan huren zodat je kan zien hoe het luxueuze complex er vroeger uitzag.

 1. Een bezoek aan Vaticaanstad

Technisch gezien is Vaticaanstad een eigen autonome staat, maar omdat het Vaticaan in het centrum van Rome ligt, kan je het haast niet overslaan tijdens je citytrip. De katholieke staat wordt helemaal ommuurd zodat de grens met Roma overal goed zichtbaar is. Bezoek hier zeker de Sint-Pietersbasiliek, één van de mooiste gebouwen van Rome gezien en ook hét symbool van het Vaticaan. Wandel ook de Vaticaanse Musea binnen waar je werken van onder andere Da Vinci, Rafael en Caravaggio kan bewonderen en aanschouw ook zeker het meesterwerk van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel.

De Sint-Pietersbasiliek van Rome is gratis te bezoeken tussen 07:00 en 18:00, een bezoek aan de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel kan tussen 09:00 en 17:30.

Onze tip: Vaticaanstad, het land waar er steeds meer toeristen dan inwoners zijn :-) Wil je graag de musea bezoeken? Boek je tickets online via GetYourGuide of Ticketbar.

 1. De Santa Maria Maggiore Kerk

De Santa Maria Maggiore is één van de bekendste en grootste kerken van Rome en is op een indrukwekkende manier beschilderd. Vergeet ook zeker niet naar boven te kijken, het plafond is namelijk versierd met goud en is zo geschilderd dat het lijkt alsof het plafond de vorm van een koepel heeft terwijl dat helemaal niet het geval is.

De kerk is open tussen 07:00 en 19:00.

 1. De Capitolijnse Musea

Rome staat vol musea, maar kunstliefhebbers mogen de Musei Capitolini niet overslaan. Deze musea staan op het Capitool op een plein dat ontworpen werd door Michelangelo. De bekendste werken in de musea zijn de standbeelden Amor en Psyche, de Stervende Galliër en de Lupa Capitolina. De Musei Capitolini worden beschouwd als de eerste musea ter wereld, ze werden door Paus Clemens XII geopend in 1734.

 1. De piramide van Gaius Cestius

Deze piramide is de graftombe van Gaius Cestius, een Romeinse politicus. Hij was gefascineerd door het oude Egypte en liet in zijn testament na dat hij in een piramide begraven wilde worden. Zijn graftombe werd in de stadsmuur aan de rand van de stad verwerkt en is vandaag een van de best bewaarde Romeinse gebouwen van de stad. Je kan het gebouw nog maar sinds 2015 bezoeken, je moet daarvoor wel vooraf online reserveren.

 1. Largo di Torre Argentina

Dit plein was van groot historisch belang, maar wordt vreemd genoeg amper bezocht. Hier staan 4 Romeinse tempels en de overblijfselen van het theater van Pompeius. Op de trappen voor het theater werd Julius Caesar met 23 dolksteken om het leven gebracht door een groep samenzweerders waaronder zijn zoon Brutus. Hij sprak hier dus zijn beroemde laatste woorden “tu quoque fili mi” uit. Vandaag is dit de woonplaats van heel wat katten die door vrijwilligers gevoed en verzorgd worden.

 1. Het ijssalon Giolitti

Er is keuze in overvloed als het gaat om lekkere restaurantjes waar je krokante pizza’s of lekkere pasta’s kan proberen, maar als het om echt Italiaans ijs gaat, is er eigenlijk maar één plek waar je heen kan: Giolitti is hét ijssalon van Rome. Je kan hier het lekkerste ijs proeven. Voor het ijssalon staat er eigenlijk altijd wel een rij, maar dat komt misschien nog goed uit. Giolitti heeft namelijk zo veel verschillende soorten ijs dat je de wachttijd kan gebruiken om te beslissen welke smaken je precies wil proberen.

Het ijssalon is dagelijks open tussen 07:00 en 01:00.
Adres: Via degli Uffici del Vicario, 40, 00186 Roma, Bekijk ligging hier op de kaart.

 1. Het Campo de’ Fiori

Wil je je tussen de moderne Romeinen mengen? Dan moet je in de voormiddag naar het Campo de’ Fiori gaan. Op de markt op dit plein kan je verse groenten, fruit en Romeinse specialiteiten kopen zoals de lokale inwoners dat doen. Het plein wordt gesierd door een standbeeld van Giordano Bruno, een Italiaanse filosoof.

 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

26.1. Boek je tickets online

Boek je tickets voor de bezienswaardigheden vooraf online. Met online tickets bij de hand kan je in een andere wachtrij aanschuiven waar je meestal zonder wachten meteen naar binnen kan lopen. Je hoeft zo niet urenlang in de hitte staan wachten.

26.2. Ga mee met begeleide tours

Een andere mogelijkheid om wachtrijen te vermijden is door met een begeleide tour mee te gaan. De gidsen hoeven met hun groepen ook niet in de wachtrij te staan en je krijgt zo ook meteen interessante info en leuke weetjes over de plekken die je bezoekt. Twee vliegen in één klap!

26.3. Koop een stadspas

Als je van plan bent om veel bezienswaardigheden te bezoeken is het aan te raden om een stadspas aan te schaffen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten Rome City Pass, de bronze, silver, gold en platina pass, en de Omnia Kaart. Voor een bepaald bedrag kan je de kaart voor een aantal dagen gebruiken en zo gratis van bepaalde bezienswaardigheden genieten, de wachtrijen overslaan of je kan er met korting een ticket voor kopen.
Vergelijk bij Ticketbar of GetYourGuide om online tickets te boeken.

 1. Het openbaar vervoer in Rome

27.1. Hoe bereik ik het centrum vanaf de luchthaven?

Wanneer je aankomt op één van de twee vliegvelden van Rome, Fiumicino of Ciampino, kan je heel makkelijk met het openbaar vervoer naar het centrum van de stad. Vanaf beide vliegvelden kan je met de trein naar Termini, het centrale treinstation van Rome, vanaf waar je veel metrolijnen en bussen kan nemen. Het is ook mogelijk om een taxi vanaf het vliegveld naar het centrum te nemen. Boek je taxi of bus van de luchthaven naar het centrum online.

27.2. Het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer van Rome is niet heel erg goed geregeld, maar gelukkig zijn de meeste bezienswaardigheden makkelijk te voet te bereiken. Door in de stad rond te wandelen krijg je ook de minder bekende plekken van Rome te zien.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Laat overal je identiteitskaart zien. Hiermee krijg je vaak korting op je ticket.
 • Op de eerste zondag van de maand kan je veel musea en bezienswaardigheden gratis bezoeken. Het is er dan wel extra druk.
 • Bij een bezoek aan een van de vele kerken dien je altijd je schouders en knieën te bedekken. Wanneer je door de stad rondloopt in een korte broek en een hemdje is het dan ook aan te raden om standaard één of twee sjaals mee te nemen in je tas zodat je deze over je schouders kan doen en als rok kan dragen om je knieën te bedekken. Zorg daarnaast ook dat wanneer je een hoed of pet draagt deze voor entree afzet.
 • Je bezoekt Rome het beste buiten de zomermaanden om. In de zomer wordt het namelijk erg heet en het is er ook drukker. Ga liever in de lente of in de herfst naar de Eeuwige Stad. Vooral april, mei, september en oktober zijn goede opties. Het is het minst druk in de wintermaanden van november tot en met maart. Vergeet bij je bezoek niet onze gratis stadswandeling Rome te downloaden.
Mijn tip: met een stadspas Rome krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum, de Galleria Borghese en veel meer. Je spaart heel wat geld uit en je kan telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome online boeken
 1. Filmpje: de highlights van Rome

Benieuwd naar hoe Rome eruitziet? Bekijk alvast dit filmpje waarin je meegevoerd wordt langs de belangrijkste plekjes van de stad. Om alles zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar hartje Rome moeten reizen!

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download zeker ook de stadsgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis preview reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?