Onze 16 favoriete daguitstappen vanuit Rome: info & tours

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Onze 16 favoriete daguitstappen vanuit Rome: info & tours

11 april 2022 in Rome0 reacties

Rome is een erg grote en prachtige stad met heel veel bezienswaardigheden die je meeslepen in de eeuwenoude geschiedenis en cultuur. Je hebt dan ook wel wat tijd nodig om de hele stad te leren kennen, maar door de drukte van de Italiaanse hoofdstad zijn pauzes in je bezoek -om even te ontsnappen aan die toeristische drukte- zeker aan te raden. Vanuit Rome kan je perfect een daguitstap maken naar één van de prachtige bezienswaardigheden in de omgeving. We lijsten onze 16 favorieten hieronder op!

Tours en georganiseerde daguitstappen vanuit Rome

Wil je graag een daguitstappen vanuit Rome doen met een georganiseerde tour of gids? Ontdek hier alle daguitstappen, je kan al mee vanaf € 70. Er zijn tal van opties, zo kan je naar Ostia Antica, Tivoli of zelfs Florence, ... ontdek alles op deze pagina.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Ostia Antica

Ongeveer 45 minuten rijden vanuit het centrum van Rome ligt Ostia Antica, een belangrijke archeologische opgraafplaats. Het oude Ostia was een belangrijke haven in de Romeinse tijd, gelegen op zo’n 25 km ten zuidwesten van de hoofdstad van het Rijk aan de monding van de Tiber.

Tegenwoordig ligt Ostia Antica 3 km van de kust verwijderd, en vind je aan de kust de nieuwe stad Ostia. Dit is een badplaatsje waar veel locals uit Rome hun zomervakantie spenderen.

Ostia Antica was waarschijnlijk de eerste kolonie van het Romeinse Rijk

Ostia Antica werd opgericht door de 4de koning van Rome, Ancus Marcius, nadat hij een ander stadje in de buurt verwoest had. Inscripties die gevonden zijn in Ostia bewijzen dat de stad in de 7de eeuw voor Christus werd opgericht, al dateren de oudste archeologische vondsten van de stad zelfs uit de 4de eeuw voor Christus.

Op het hoogtepunt in de eerste paar eeuwen na Christus had Ostia een bevolking van zo’n 100.000 inwoners. Na de val van het Romeinse rijk in 476 begon de bevolking echter weg te trekken en vanaf de 9de eeuw was de stad geheel verlaten. Er gebeurde sindsdien weinig in de stad waardoor ze nu nog zeer goed bewaard is gebleven. Je kan er oude woningen bekijken, evenals publieke gebouwen als het amfitheater, het gymnasium, het forum, winkels en baden. Er zijn nog originele mozaïeken te zien in de stad, evenals oude graffiti uit de Romeinse tijd. Ostia Antica geeft je dan ook een mooie blik terug in de tijd.

TICKETS: Met de trein kan je een prachtige halve dagtour maken naar Ostia Antica vanuit Rome. De tour duurt 4 uur en je wordt begeleid door een Engelssprekende gids. De tour kost €59.

 1. Castelli Romani

Zo’n 30 km ten zuidoosten van Rome, op 50 minuten rijden, liggen de Castelli Romani. Dat is een groep heuvelstadjes gelegen aan de voet van de Albaanse heuvels. De stadjes liggen in een vruchtbaar vulkanisch gebied rondom de meren van Albano en Nemi en zijn al sinds de Romeinse tijd een favoriet zomergebied. Eerst waren het de rijke Romeinse inwoners die er hun zomer spendeerden en later ook de Pausen, wiens vakantiehuizen nog steeds in het gebied gelegen zijn. De verschillende steden bevatten daardoor allemaal grote kastelen, paleizen en villa’s, zoals bijvoorbeeld de huidige pauselijke residentie in Castel Gandolfo en het kasteel van Rocca Priora.

Frascatiwijn

Het gebied staat daarnaast ook bekend om de productie van wijn en rondom de heuvelstadjes liggen dan ook veel wijngaarden. Van de Castelli Romani staat vooral het stadje Frascati bekend om de witte wijn die er wordt geproduceerd.

Met de dagtrip vanuit Rome naar de Castelli Romani bezoek je niet alleen een hoop prachtige plaatsen maar kan je ook wijnen proeven in een wijnkelder. De tour wordt begeleid door een Engelssprekende gids en duurt 5 uur. Tickets zijn €260.

 1. Cerveteri

Ook op zo’n 50 minuten rijden van Rome, maar ditmaal 50 km ten noordwesten van de stad, ligt de oude stad Cerveteri. Deze stad bestond al ten tijde van de Etrusken onder de naam Caisra, waarna de Romeinen de stad Caere noemden. Het was 1 van de belangrijkste steden van het Etruskische rijk en was in die tijd maar liefst 15 keer zo groot als de huidige stad. De stad ligt op zo’n 7 km afstand van de zee, en had 3 havens aan de kust die Caisra zeer belangrijk maakte voor de overzeese handel.

Grootste necropolis

Van de oude stad zijn er nog verschillende bezienswaardigheden terug te vinden in het huidige Cerveteri. Zo werden er 2 tempels opgegraven, en een aantal delen van de oude stadsmuren zijn ook bewaard gebleven. De grootste bezienswaardigheden zijn echter de 3 necropolissen die bij Cerveteri gevonden zijn, dit zijn de oude begraafplaatsen waar tombes en graven in heuvels werden uitgehouwen. De belangrijkste hiervan, de Necropolis van de Banditaccia, is zelfs opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op deze necropolis zijn ruim 1000 tombes teruggevonden, waarmee het de grootste oude necropolis in het Mediterraan gebied is.

 • De tombes dateren uit de 9de eeuw tot de 3de eeuw voor Christus. Het hoogtepunt van de necropolis is de Tomba dei Rilievi, het Graf van de Reliëfs, uit de 6de eeuw voor Christus. Dit is het graf van een aristocratische familie, met fresco’s die aantonen dat het een erg rijke familie moet geweest zijn.
 • Na een bezoek aan de necropolis kan je ook een bezoek brengen aan het archeologisch museum van de stad waar veel van de objecten die in de graven zijn gevonden tentoongesteld zijn, zoals servies, vazen en andere goederen.

Deze privétour neemt je mee naar Cerveteri en bovendien ook naar Castello Orsini-Odescalchi in Bracciano. Je wordt begeleid door een Engelstalige gids en proeft ook enkele lokale gerechten! €590 voor een groep van 3 personen.

 1. Tivoli

Iets dichterbij Rome, op 30 km ten oosten van de stad, maar op bijna een uur rijden afstand, ligt de stad Tivoli (niet verwarren met Tivoli park in Kopenhagen) Dit historische heuvelstadje ligt aan de Sabine heuvels, aan de waterval van de Aniene rivier. Door deze prachtige ligging werd Tivoli een favoriete plek voor de aristocraten van het oude Rome, waardoor er veel villa’s gebouwd werden/.

Tot de 19de eeuw bleven rijke families hier woningen bouwen als vakantiewoningen, en je vindt er dan ook heel wat prachtige bouwwerken terug, waaronder 2 die zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO zijn gezet.

Villa Adriana

De eerste daarvan is de Villa Adriana, die gebouwd werd door de Romeinse keizer Hadrianus in de 2de eeuw na Christus. Na de val van het Romeinse Rijk raakte de villa in verval en werden veel van de beelden en decoraties verplaatst naar andere villa’s in de buurt, waaronder de Villa d’Este. De Villa Adriana is een stad op zich maar bestaat vooral uit ruïnes, het gehele complex bestaat uit ruim 30 structuren waarvan nog niet alles is opgegraven. Je kan er verschillende tempels, bibliotheken en andere gebouwen terugvinden, evenals prachtige tuinen met fonteinen en meren.

Villa d'Este

De Villa d’Este is het tweede UNESCO-erfgoed van Tivoli. Deze villa werd in de 16de eeuw gebouwd door Cardinal Ippoito II d’Este. De villa werd gebouwd op de restanten van een benedictijns klooster, waaromheen vervolgens prachtige tuinen werden aangelegd. In de tuinen zijn vele prachtige allegorische fonteinen terug te zien, waaronder de Fontein van het Orgel en de Fontein van Neptunes en de Fontein van Venus. Die laatste is de enige fontein nog haar originele uiterlijk heeft. Verder is de tuin versierd met vele watervallen, vijvers, grotten, en beelden en kan je hier dus goed een middagje ronddwalen.

Vanuit Rome kan je een dagtour maken naar beide UNESCO-villa’s in Tivoli. Je wordt hierbij begeleid door een deskundige gids die je meer kan vertellen over de geschiedenis en de architectuur van de villa’s. De tour kost €75,90.

 1. Anzio

Anzio ligt op ongeveer 1 uur rijden van Rome en is de perfecte plek als je een dagje aan het strand wilt besteden. Waar Ostia de badplaats is waar alle locals heen trekken in de zomer, is Anzio een stuk rustiger. Het stadje is gelegen langs lage kliffen waarrond grotten en Romeinse ruïnes terug te vinden zijn. Anzio was ooit een belangrijke Romeinse haven, en doet tegenwoordig nog steeds dienst als een vissershaven.

Tegenwoordig staat de stad vooral bekend om de militaire betekenis die de stad had tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd de stad gebruikt als landingsplek voor de geallieerde troepen tijdens Operation Shingle, een belangrijk onderdeel van de Italiaanse veldtochten. Na de oorlog werd de stad weer opgebouwd en keerde de oude, rustige sfeer van een vissersdorp terug.

 • Langs de kust van Anzio zijn veel verschillende stranden waar je even tot rust kan komen.
 • Daarnaast kan je de verschillende ruïnes van Romeinse villa’s, zoals de Domus Neroniana van keizer Nero bezoeken.
 • Ook de oorlogsbegraafplaats van Anzio is een bezoekje waard.
 • Net buiten Anzio ligt ook het WWF-natuurreservaat Tor Caldara, waar je zwavelbronnen en een middeleeuwse toren terugvindt.
 1. Genzano

Het kleine stadje Genzano ligt op ongeveer een 1 uur rijden van Rome vandaan en maakt deel uit van de Castelli Romani. Het is een van de meest zuidelijke stadjes. Het plaatsje is gelegen op een heuvel en kijkt uit over het vulkanische meer Lago di Nemi. De stad heeft een historisch centrum met kleine steegjes, waar je onder andere een kathedraal, kerk en 18de eeuws paleis kan bezoeken.

Infiorata di Genzano

De voornaamste reden om Genzano als daguitstap vanuit Rome te bezoeken is echter de Infiorata di Genzano. Dit religieuze feest wordt jaarlijks in juni gehouden tijdens de Corpus Domini vieringen. Tijdens het festival wordt de Via Italo Belardi, de hoofdstraat van Genzano, versierd met verschillende bloementapijten die religieuze scenes uitbeelden.

Op de laatste dag van het festival wordt er een gemaskerde parade gehouden waarbij traditionele kleding gedragen wordt. Na afloop worden de bloementapijten vernield en wordt er een groots bloemengevecht gehouden. Het festival bestaat al sinds 1778, en sinds recent wordt er in de lente ook een mini Infiorata georganiseerd voor de kinderen van Genzano.

 1. Santa Severa kasteel

Op een uurtje rijden ten noorden van Rome ligt het 14de eeuwse kasteel van Santa Severa, in de gemeente Santa Marinella. Aan het strand van Tyrreense kust ligt het kasteel dat z'n naam dankt aan de martelaar Severa, die hier op 5 juni 298 het leven liet. Het kasteel werd tijdens WOII door de Duitsers als strategische basis gebruikt. Na jaren van verval werd het kasteel in 2017 nieuw leven ingeblazen. Je kan het kasteel bezoeken, alle info op de site. Er is zelfs een hostel gevestigd in het kasteel, uniek overnachten is dit !

 1. Calcata

Calcata ligt zo’n 50 km ten noorden van Rome, op ruim een uur rijden. Deze plaats is gelegen op vulkanische kliffen, omringd door groene bossen, en werd in de jaren 1930 verlaten op bevel van de overheid omdat er stabiliteitsproblemen en instortingsgevaar waren.

De lokale bevolking verhuisde integraal naar Calcata Nuova, maar in de jaren 60 begonnen kunstenaars van over de hele wereld naar het historische en gefortificeerde centrum terug te trekken. Na een tijdje als krakers in de woningen te hebben verbleven begonnen ze de gebouwen op te kopen en op te knappen. De gemeenschap van kunstenaars nam hiermee het dorp over en veranderde het in een hip, bohemien plaatsje waar je nu allerlei leuke kunstgalerijen, cafés en restaurants vindt.

 1. Giardino di Ninfa

Op 1,5 uur rijden afstand van de Italiaanse hoofdstad ligt de Giardino di Ninfa. Hier bevond zich al sinds de Romeinse tijd een klein dorp. Later werden er ook een kasteel, kerk en andere gebouwen bij gebouwd, tot het plaatsje in de 18de eeuw geheel werd verlaten. Vervolgens besloot Gelasio Caetani in 1921 om het hele gebied van het dorp om te bouwen tot een prachtige romantische tuin in Engelse stijl.

Sommige gebouwen liet hij restaureren, maar de meeste bouwwerken liggen er nog steeds als ruïnes bij. De tuin is tussen april en oktober enkel met een begeleide tour te bezoeken om zo de ecologische balans van de tuin te behouden.

Een bezoek aan de Giardino di Ninfa is goed te combineren met een bezoek aan een andere prachtige locatie Sermoneta. Deze dagtour wordt begeleid door een lokale gids en kost €158.

 1. Allumiere

Het dorp Allumiere ligt op 1,5 uur rijden ten noorden van Rome. Het werd in de late 15de eeuw opgericht om de mijnwerkers van de lokale mijnen onderdak te kunnen geven. Na de Tweede Wereldoorlog werden deze mijnen verlaten, en het treinspoor dat tussen de mijnen lag werd vervolgens geblokkeerd door een aardverschuiving.

Het spoor is later weer vrijgemaakt maar nooit weggehaald, waarna de natuur zijn gang is gegaan in de omgeving. Je kan hier dan ook een prachtige wandeling maken langs het verlaten treinspoor, waarbij je langs verlaten treinstations, door tunnels en onder bruggen loopt. De route is vlak en daardoor makkelijk te bewandelen, als je wilt kan je er ook goed fietsen.

 1. Tuscania

1,5 u rijden ten noordwesten van Rome vind je een oude Etruskische stad, Tuscania. Volgens legendes werd deze stad gesticht door de zoon van de Trojaanse held Aenaes, Ascanius, die op de locatie 12 puppy’s vond. Hier zou het de Etruskische naam Tus-Cana aan over hebben gehouden, wat 12 honden betekend. De stad werd in de 7de-eeuw voor Christus gesticht en werd een belangrijke stad voor het Etruskische rijk door haar strategische positie. Vervolgens werd de stad 1 van de eerste bisdommen in Italië rond de 5de eeuw na Christus.

De grootste bezienswaardigheid van Tuscania is de kerk van San Pietro uit de 8ste eeuw, en de prachtige Santa Maria Maggiore kerk. Verder vind je in de stad ook verschillende Etruskische necropolissen, waar je onder andere het Graf van de Koningin en de Pian di Mola kan aanschouwen. In de stad is er ook een Etruskisch museum met sarcofagen en objecten die uit de nabijgelegen graven gehaald werden.

Ontdek Tuscania en bovendien ook Tarquinia met deze daguitstap vanuit Citavecchia! Deze daguitstap leert je alles over de geschiedenis van de Etrusken in de streek. Bekijk de daguitstap hier online!

 1. Sermoneta

Sermoneta ligt juist op 1,5 uur rijden ten zuidoosten van Rome. Dit gefortificeerde stadje wordt gezien als een parel van Italië en is een van de best bewaarde middeleeuwse dorpen van het land. Het heuvelstadje is al veel ouder dan de middeleeuwen, het werd namelijk al door Vergilius benoemd in zijn Aeneis. Pas tegen het einde van de 13de eeuw kwam het echt tot bloei onder leiding van de familie Caetani. Zij lieten in deze eeuw het Castello Caetani bouwen, en in dezelfde periode werd ook de kathedraal van Santa Maria Assunta gesticht.

Een bezoek aan Sermoneta is goed te combineren met een bezoek aan de Giardino di Ninfa. De tour wordt begeleid door een lokale gids die je meer over de locaties kan vertellen en kost €158.

Het stadje was het toneel voor verschillende films, zowel van Italiaanse bodem als internationaal. Dat is niet verwonderlijk, wanneer je door Sermoneta loopt lijkt het dan ook alsof je terug de tijd in bent gegaan.
 1. Florence

De renaissance stad Florence ligt een heel stuk ten noorden van Rome, maar dankzij de directe treinverbinding vanuit de hoofdstad ben je al in anderhalf uur in deze prachtige stad. Florence was het centrum van de handel en financiën in de middeleeuwen, en volgens academici de ook geboorteplaats van de Renaissance. De stad staat dan ook bekend om de vele kunstwerken en bouwwerken uit de die periode, en is met haar volledige historisch centrum op de werelderfgoedlijst van UNESCO gezet. Florence is één van de mooiste steden ter wereld, en tegenwoordig is het ook een belangrijke modehoofdstad.

Met onze gratis stadswandeling Firenze kom je langs de mooiste plekjes in Florence. Download deze hier en ga op verkenning.

Er is ontzettend veel te zien en te bezoeken in Florence, en de stad is perfect als je meerdere dagen buiten Rome wilt besteden. Het bekendste monument van de stad is de Santa Maria del Fiore, of de Duomo, maar je vindt nog veel meer architecturale meesterwerken in de stad. Zo zijn er onder andere het Palazzo Vecchio, het Palazzo Pitti en de Ponte Vecchio.

Daarnaast is Florence de bakermat van heel veel musea en kunstgalerijen, waarvan er een aantal tot de belangrijkste musea ter wereld horen. De Galleria degli Uffizi heeft bijvoorbeeld een zeer grote collectie aan lokale, maar ook internationale, kunst. De Galleria dell’Accademia stelt een belangrijke collectie van Michelangelo tentoon, waaronder de wereldberoemde David.

Onze tip: Vanuit Rome kan je mee met verschillende excursies naar Florence, zoals de rondleiding door Florence en de Accademia voor €160 (vervoer incl). Of de rondleiding door Florence en Uffizi voor €180 (incl vervoer).

 1. Assisi

Assisi ligt ten noordoosten van Rome op ongeveer 2,5 uur rijden afstand. Het is een klein stadje, dat vooral bekend staat als de geboorteplaats van de Italiaanse patroonheilige Sint Franciscus van Assisi. Deze heilige werd hier rond 1181 geboren en begon in 1208 hier de kloosterorde van de Franciscanen. Ook de heilige Sint Clara van Assisi werd in de stad geboren, rond 1193. Zij stichtte onder invloed van Franciscus de orde der Clarissen op.

Assisi is een belangrijk katholiek bedevaartsoord, en de Franciscaanse bouwwerken staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het hoogtepunt is de Basilica van San Francesco d’Assisi, die na de heiligverklaring van Sint Franciscus in 1228, werd gebouwd. In deze kerk zijn ook de overblijfselen van de heilige terug te vinden en kan je fresco’s met scenes uit zijn leven aanschouwen. Verder zijn er veel andere kerken in de stad terug te vinden, zoals de Basilica van Santa Chiara en de Stano Stefano, maar ook romeinse ruïnes van een amfitheater en 2 middeleeuwse kastelen.

Tip: Boek hier je dagtrip naar Assisi vanuit Rome Ervaren lokale gids, lunch en vervoer inbegrepen €118. Bekijk hier de details.

 1. Pompeï

De bekende Romeinse stad Pompeï ligt ook op 2,5 uur rijden van Rome, maar dan ten zuidoosten van de stad. Bij een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in het jaar 79 na Christus raakte deze stad helemaal bedekt onder vulkanisch as, waarbij de ongeveer 10.000 inwoners van de stad om het leven kwamen. De stad is hierdoor wel zeer goed bewaard gebleven, en in de 18de en 19de eeuw startte de opgravingen van de gebouwen.

In Pompeï zijn veel gebouwen terug te zien, zoals verschillende tempels, badhuizen en prachtige villa’s. De Villa dei Misteri is 1 van de best bewaarde gebouwen van de archeologische stad en je kan zelfs nog veel van de fresco’s zien. Op het forum van de stad vind je een opslagplaats waar veel voorwerpen bewaard worden die zijn teruggevonden, zoals kruiken, beeldhouwwerken en meer. Daarnaast kan je hier ook kopieën van de versteende lichamen die gevonden werden zien.

 • Een bezoek aan Pompeï is goed te combineren met een wandeling naar de top van de Vesuvius.
 • De wandeling duurt ongeveer een half uur tot een uur en brengt je tot aan de krater van de vulkaan.
 • De vulkaan is nog steeds actief, waardoor je stoom kan zien opstijgen uit de donkere kuil.

Vanuit Rome kan je een mooie daguitstap maken naar Pompeï en het nabijgelegen Napels met een gids vanaf €125.

 1. Amalfikust

De Amalfikust ligt nog een stukje verder van Rome dan Pompeï op ruim 3 uur rijden, en is net als Florence een plek waar je meerdere dagen kan spenderen voor je weer terugkeert naar Rome. De kustlijn is een zeer populaire bestemming en is zelfs UNESCO-werelderfgoed.

Langs de zuidkust van het Sorrento schiereiland liggen 13 prachtige plaatsen vol kleurrijke gebouwen die omringd worden door prachtige natuur. Tussen de steden ligt een schilderachtige kleine weg en je kan verschillende wandelingen maken langs de kust.

Het is ook zeker de moeite om met een bootje de kust vanaf het water te bewonderen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor tours aan de Amalfikust vanuit Rome va. € 199.

 1. Kaartje met daguitstappen Rome

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?