De thermen van Caracalla in Rome bezoeken? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De thermen van Caracalla in Rome bezoeken? Info, tips & tickets

18 november 2021 in Rome0 reacties

De Terme di Caracalla liggen net buiten het centrum van Rome. Dit thermencomplex is minder bekend dan het Colosseum of het Pantheon, maar daarom zeker niet van minder groot historisch belang. De thermen van de beruchte Romeinse keizer Caracalla gunnen je een blik in het oude Rome. Het complex vormde één van de grootste thermen ooit gebouwd en dankzij de ligging buiten de stadsmuren is het bouwwerk ook tamelijk goed bewaard gebleven. De ruïnes zijn daarom zeker een bezoekje waard tijdens je verblijf in Rome.

Hieronder geven we je alle info over de thermen van Caracalla en je kan hier alvast online je tickets voor de thermen van Caracalla boeken.

Inhoud artikel

Tours & Tickets Rome online bestellen

TIP: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig deze top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren in 1 handige combi zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome. Loop de wachtrijen voorbij en laat je ticket zien op je smartphone. Deze kortingskaart geeft ook nog eens 10% korting op alle andere attracties in Rome. (bestel hem hier)

Hoe nog meer geld besparen + wil je graag meerdere bezienswaardigheden in Rome bezoeken?

 1. De geschiedenis van de thermen van Caracalla

Politieke propaganda

In de derde eeuw na Christus liet keizer Caracalla een nieuw thermencomplex bouwen net buiten de stadsmuren van Rome aan de Via Appia. De Romeinen konden daar gaan baden en zo een ontspannende dag beleven. Het complex kreeg de naam Thermae Antoninianae en was eigenlijk politieke propaganda. Keizer Caracalla hoopte met de thermen namelijk om een gevoel van eenheid binnen de stad te creëren.

Een werk van lange adem

De vader van Caracalla, keizer Septimus Severus, had al plannen uitgetekend om een gigantisch thermencomplex te laten bouwen. Caracalla zette de plannen om in praktijk en in het jaar 212 begonnen de werken aan één van de grootste gebouwen in Rome.

Om de thermen van water te voorzien liet Caracalla ook een nieuw aquaduct bouwen, de Aqua Marcia. De latere keizers Elagabalus en Alexander Severus zorgden voor de decoraties van het complex en lieten de buitenste delen afwerken.

Een multifunctionele plek

Het complex bood plaats aan ruim 2500 bezoekers waarvan er 1600 tegelijk gebruik konden maken van de baden. Zowel de rijkere Romeinen als de gewone bevolking van de stad maakte graag gebruik van de thermen. Ze kwamen hier niet alleen om hygiënische redenen, maar ook om te sporten en het was een populaire ontmoetingsplaats.

Een bezoek aan de thermen van Caracalla

Het was de gewoonte om een bezoek aan de thermen te beginnen in het calidarium, het warmwaterbad. Daarna gingen bezoekers door naar het tepidarium, het lauwwaterbad, en ze eindigden in het frigidarium, het koudwaterbad. Meestal brachten ze daarna nog een bezoek aan het natatio, het openluchtzwembad.

Het einde van de thermen

De thermen bleven voor drie eeuwen lang in gebruik tot de Germanen in de zesde eeuw Rome binnenvielen. Zij namen het complex buiten de stadsmuren in en verwoestten de aquaducten die het water naar het complex brachten. Latere aardbevingen zorgden voor verdere schade aan het complex.

Plunderingen

Het materiaal van oude gebouwen werd indertijd ook vaak gebruikt om nieuwe bouwwerken op te trekken. Omdat de thermen van Caracalla echter buiten de stadsmuren lagen, werd het complex minder afgebroken dan andere gebouwen in de binnenstad. Daardoor zijn de ruïnes relatief goed bewaard gebleven.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. De thermen van Caracalla

De grootste thermen van Rome

De Terme di Caracalla liggen op een grondgebied van zo’n 25 hectare. Het badgebouw was 228 meter lang en 116 meter breed. Ook de zwembaden waren erg groot. Het calidarium was rond en had een diameter van 35 meter. Het frigidarium was 55,7 meter bij 24 meter en lag onder een kruisgewelf van zo’n 33 meter hoog en werd omringd door 12 zuilen gemaakt van graniet. Het moet een indrukwekkend uitzicht geweest zijn!

Het tepidarium bestond uit twee baden. Het zwembad was 54 meter bij 23 meter en had geen dak. In plaats daarvan waren er bronzen spiegels boven het bad gehangen die het zonlicht naar het zwembad weerkaatsten.

Meer dan zwemmen alleen

Daarnaast lagen er in de thermen van Caracalla ook 2 palaestras waar bezoekers konden worstelen en boksen. De palaestras waren omringd door zuilengalerijen vanwaar bezoekers de sporters konden aanschouwen. Er waren ook ontvangstruimtes, kleedkamers, sauna’s en massageruimtes in de thermen van Caracalla.

Een ingenieus bouwwerk

De thermen van Caracalla bevonden zich op een verhoogd platform van zes meter en daaronder lag de hypocaust. In die hypocaust bevonden zich de vuurhaarden waar kool verbrand werd om het calidarium en het tepidarium te verwarmen. Daarnaast werd de ruimte onder het platform ook als opslag gebruikt.

Een openbare bibliotheek

In twee zogenaamde exedra’s, een soort halfronde nissen, bevonden zich ook bibliotheken. Indertijd waren de thermen van Caracalla het tweede gebouw waar een openbare bibliotheek in gevestigd was. In de ene bibliotheek konden bezoekers Latijnse teksten lezen en in de andere ruimte bevonden zich Griekse teksten.

Kunst in de thermen

De thermen waren vroeger rijkelijk versierd met marmer, mozaïeken, fresco’s en standbeelden, maar die hebben de tand des tijds amper doorstaan. Een bekend beeld dat is teruggevonden is de Farnese Hercules, een marmeren beeld van ruim 3 meter van de halfgod Hercules. Hij wordt bedekt door de pels van een Nemeïsche leeuw en in zijn hand houdt hij de appels van de Hesperiden. Het beeld staat niet meer in de thermen, maar in het Museo Archeologico Nazionale in Napels.

Een ander bekend beeld is dat van de Fernese Stier. Het is 4 meter hoog en daarmee het grootste beeld uit één blok marmer uit de klassieke oudheid. Het beeld toont Amphion en Zethus, de zonen van Antiope en Zeus, die Dirce, de eerste vrouw van koning Lykos van Thebe, aan de hoorns van een stier vastbinden om haar te doden. Volgens de mythe had Dirce de mannen daarvoor proberen overhalen om hun moeder te doden. Ook dit beeld wordt tentoongesteld in het Museo Archeologico Nazionale in Napels.

Mozaïeken

In de thermen stonden er niet alleen veel standbeelden, er waren ook indrukwekkende mozaïeken gelegd. Het bekendste exemplaar, een kleurrijke mozaïek waarop atleten uitgebeeld staan, kan je bezoeken in het Vaticaans museum. Er zijn ook nog verschillende mozaïeken op de vloer die je in de ruïnes kan bewonderen.

 1. Openingstijden van de thermen van Caracalla

 • De Terme di Caracalla zijn dagelijks open vanaf 09:00, behalve op 1 januari, 1 mei en 25 december.
 • Tussen 30 maart en 31 augustus zijn de thermen open tot 19:15
 • In oktober tot 18:30, van 31 oktober tot 15 februari tot 16:30 en van 16 februari tot eind maart tot 17:00.
 • Op maandagen zijn de thermen van 09:00 tot 14:00 open.
 • Je kan het complex binnen tot één uur voor sluitingstijd.
 1. Tickets om de Terme di Caracalla te bezoeken

Je kan een ticket voor de thermen van Caracalla voor € 11 zowel ter plekke als online kopen. Europese jongeren tot 25 jaar betalen krijgen korting en kinderen jonger dan 18 jaar mogen gratis mee naar binnen. Op de eerste zondag van de maand tussen oktober en maart is de toegang voor iedereen gratis.

Ter plekke kan je een virtuele videogids huren en het is ook mogelijk om een audiogids van 50 minuten te huren in het Italiaans of Engels. Tickets voor een audiogids kan je ook makkelijk online kopen.

Onze tip: we raden je aan om een audiogids of videogids te huren omdat de ruïnes zo betekenis krijgen.
 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

De Terme di Caracalla worden minder druk bezocht dan het Colosseum of het Pantheon, maar in het hoogseizoen kan het zeker gebeuren dat je in de rij moet staan. We raden je daarom aan om de thermen vlak na openingstijd te bezoeken voordat de grote massa aankomt.

Om de wachtrijen te vermijden is het een goed idee om vooraf je ticket voor de thermen van Caracalla online te boeken.
 1. Hoe bereik ik de thermen van Caracalla?

Te voet

De Terme di Caracalla liggen net ten zuiden van het centrum van Rome en zijn goed te voet te bereiken. Zo is het een kwartier wandelen vanaf het Colosseum en het Forum Romanum naar de Terme di Caracalla en zo’n veertig minuten vanaf Piazza Navona.

Met het openbaar vervoer

Om de Terme di Caracalla met het openbaar vervoer te bereiken neem je de metrolijn B naar de halte Circo Massimo vanwaar het nog 400 meter wandelen is naar de thermen. Je kan ook de buslijnen 118 en 628 nemen tot de halte Terme Caracalla/Valle Camene.

Met de auto

Rome heeft een Zone Traffico Limitato en je moet een vergunning hebben om in die zone te rijden. De Terme di Caracalla liggen echter net buiten deze zone, dus is het wel mogelijk om met de auto naar de Thermen te rijden, maar je moet dan wel opletten dat je niet per ongeluk alsnog de Zone Traffico Limitato binnenrijdt. Parkeren kan voor de Terme di Caracalla bij de parkeerplaats op het terrein.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • In de zomer worden er regelmatig opera’s opgevoerd door het Teatro dell’Opera di Roma tussen de ruïnes van het openluchttheater van het complex.
 • In de zomer kan het erg warm worden bij de thermen en het is dan ook aan te raden om een fles water mee te nemen tijdens je bezoek.
 1. Filmpje: de thermen van Caracalla in hun glorietijd

Benieuwd naar hoe de thermen van Caracalla er vroeger uitzagen? In deze leuke video krijg je een idee van hoe de thermen er in de glorieperiode uitzagen. Als je de thermen van Caracalla in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Rome moeten reizen!

 1. Ontdek nog meer: Download je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download zeker ook de reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?