De Mond der Waarheid in Rome bezoeken? La Bocca della Verità

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De Mond der Waarheid in Rome bezoeken? La Bocca della Verità

7 mei 2024 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan De Mond der Waarheid in Rome + ligging

De Mond der Waarheid is niet meer dan een Romeinse schijf met een gezicht op, maar trekt wel heel wat bezoekers. Het is namelijk een leugendetector avant la lettre. Volgens de legende bijt de mond je hand af wanneer je een leugen vertelt. De plek werd op slag wereldberoemd nadat de legende voorkwam in de film Roman Holiday in 1953.

Wil je graag zelf die theorie testen? Dan moet je afzakken naar de Bocca della Verità.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rome

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in Rome:
Tickets + rondleidingen
 • Bespaar tijd en geld met de Vaticaanstad Pas, €89 (boek je Vaticaanstad Pas)
 • Standaardticket voor de Sint-Pietersbasiliek incl. audiogids, €16 (boek je tickets)
 • Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek & Koepel met gids, €49 (boek je rondleiding)
 • Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, €38 (boek je tour)
1. Bestel hier je tickets online 2. Bestel hier je kortingskaart
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop de Toeristenkaart van Rome, hiermee krijg je toegang tot Colosseum, Forum Romanum & Palatijn, Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome kortingskaart hier.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Mond der Waarheid

Waar de Mond der Waarheid precies vandaan komt, weet men niet. De meeste historici geloven dat de mond gemaakt werd in de Romeinse tijd en een voorstelling is van Oceanus, de Titaan van de zee. Dat de Mond der Waarheid Romeins is, is waarschijnlijk, maar er zijn nog wat andere theorieën over welke godheid precies afgebeeld wordt.

Sommigen menen dat het om Faunus gaat, de god van het bos, of Tiberinus, de god van de Tiber. Anderen vermoeden dat de schijf ooit het dak vormde van een tempel vlakbij. Regenwater stroomde dan door de mond naar beneden.

Historici zijn het er wel over eens dat de Mond der Waarheid al sinds de 13e eeuw op het Piazza della Verità hangt. In het jaar 1632 werd de schijf uiteindelijk aan de gevel van de kerk Santa Maria in Cosmedin gehangen, waar ze zich tot de dag van vandaag nog steeds bevindt.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf in deze prachtige stad en download je reisgids Rome.

 1. De legende van de Mond der Waarheid

De legende van de Mond der Waarheid is een van de bekendste van Rome

Volgens de mythe, die ontstaan is in de middeleeuwen, heeft de Mond der Waarheid magische krachten. Wanneer je je hand in de mond steekt en een leugen vertelt, dan zou de mond je hand afbijten. Er wordt gezegd dat de mond ooit echt gebruikt werd om de eerlijkheid van criminelen te testen.

Een beul gidste de beschuldigde naar de Mond der Waarheid en ondervroeg de bange misdadigers dan. Uit angst zouden ze dan altijd de waarheid zeggen. Er wordt gezegd dat zich nog een beul aan de andere kant van de Mond der Waarheid bevond. Wanneer die beul dacht dat de beklaagde loog, hakte hij zijn hand eraf.

Tot de dag van vandaag boezemen Romeinse moeders hun kinderen nog angst in met het verhaal van de Mond der Waarheid. De legende werd wereldberoemd dankzij de film Roman Holiday uit 1953. Daarin komt de legende aan bod. Het was ook de film waarmee Audrey Hephburn doorbrak.

 1. De kerk Santa Maria in Cosmedin

De Mond der Waarheid hangt aan de gevel van de basiliek Santa Maria in Cosmedin, onder een zuilengalerij. Ook de kerk zelf is een bezoekje waard. Het gebouw dateert oorspronkelijk uit de 6e eeuw en werd ontworpen als een kerk voor de Griekse gemeenschap in Rome. Hier wordt het hoofd van de heilige Valentijn als relikwie bewaard. Vooral de mozaïekvloeren maken indruk. Bezoek je de Mond der Waarheid, spring dan ook snel even binnen in de kerk.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je verblijf in Rome? Koop dan de Rome Tourist Card en geniet van korting op verschillende attracties.

 1. Praktische info voor je bezoek aan de Mond der Waarheid

 • De Bocca della Verità bevindt zich op het plein Piazza della Bocca della Verità, tussen het Forum Romanum en het Circo Massimo.
 • Kom je met de metro, dan kan je afstappen bij de haltes Massimo of Colosseo.
 • Vanaf hier ben je slechts een korte wandeling van de Mond der Waarheid verwijderd.
 • Openingsuren: Je kan de Bocca della Verità bezoeken van 9u30 tot 18u.
 • In de winter sluit de site een uurtje eerder.
Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Rome.
 1. Hoe kan ik tickets boeken voor de Mond der Waarheid?

Tickets kan je makkelijk ter plekke aankopen. Houd wel rekening met wachtrijen. De Mond der Waarheid is niet de meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Rome, maar lokt toch veel toeristen. Wil je niet in de wachtrij staan, dan kan je ook gewoon vanop een afstand naar de Mond der Waarheid kijken. Om de mythe uit te testen, zal je wel een ticketje moeten kopen.

Ontdek hieronder nog enkele interessante tours en uitstappen in Rome

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?