Hoe van vliegveld Rome naar centrum? Zowel Fiumicino en Ciampino: alle info + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Hoe van vliegveld Rome naar centrum? Zowel Fiumicino en Ciampino: alle info + tickets

2 maart 2023 in Rome9 reacties

Hoe van de luchthaven Fiumicino en Ciampino naar het centrum van Rome? Alle info en tips

  • De Leonardo da Vinci/Fiumicino International Airport is de grootste en belangrijkste.
  • De Ciampino International Airport is kleiner en wordt vooral aangevlogen door budgetmaatschappijen zoals Ryanair en Easyjet.

Op welk vliegveld je ook aankomt, je hebt steeds verschillende opties om van het vliegveld naar Rome te reizen. Hieronder geven we een overzicht van alle mogelijkheden die je hebt om van het vliegveld naar het centrum van Rome te reizen.

Tickets vervoer van de luchthaven naar Rome centrum

Wil je met de bus van de luchthaven naar het centrum van Rome? Dat kan al vanaf € 6 /pp, boek je ticket online.
Wil je met de trein (Leonardo-Express) naar het centrum, boek je ticket hier online voor € 17,5.

TIP: Ben je met 3 of meer personen dat kan je ook al snel een taxi huren, komt nog voordeliger uit, bekijk de mogelijkheden en boek direct.

Inhoud artikel

  1. Vanaf Fiumicino International Airport (FCO)

De Rome Fiumicino Airport, ook wel bekend als Leonardo da Vinci Airport of de Fiumicinio International Airport, is de grootste luchthaven van Rome. deze bevindt zich op zo’n 30 km van het centrum van de hoofdstad en bestaat uit 4 terminals. De meeste maatschappijen, waaronder Brussels Airlines, KLM, Transavia en Vueling, vliegen dan naar deze luchthaven.

1.1. De Leonardo Express-trein (onze aanrader!)

Je kan met de Leonardo Express-trein naar het station Roma Termini gaan. Het is de snelste manier om het centrum van Rome te bereiken. De trein vertrekt dagelijks om het kwartier tussen 7u en 21u en daarna om het half uur. Je doet er slechts 31 minuten over om de afstand te overbruggen en je maakt geen tussenstops.

De trein vertrekt van perron 2 of 3 in het treinstation Fiumicino Aeroporto en komt in Roma Termini aan op spoor 23 of 24. Op de terugweg vertrekt die trein vanop dezelfde perrons. In Roma Termini kan je vervolgens makkelijk overstappen op de metro.

Een enkel ticket voor de Leonardo Express kost 17,5 euro. Tickets voor de Leonardo Express kan je ook makkelijk online kopen. Elke volwassene mag één kind tussen de vier en twaalf jaar gratis meenemen. Kinderen tot vier jaar reizen altijd gratis.

1.2. Met de regionale FL1-trein naar het centrum

1.2.1. Welke treinen je kan nemen

Vlakbij het Leonardo da Vinci/Fiumicino International Airport ligt het treinstation Fiumicino Aeroporto. Daar kan je makkelijk op de regionale FL1-trein naar het centrum van Rome stappen. Die trein vertrekt ongeveer elk kwartier vanop spoort 1 richting de grote treinstations in het zuiden van Rome. De FL1-trein stopt niet in Stazione Roma Termini, het centrale station van Rome, maar rijdt wel naar Roma Trastevere, Roma Ostiense, Roma Tuscolana en Roma Tiburtina. Je kan ook de Metropolitan Train nemen naar Roma Ositense of Roma Tiburtina.

Hieronder geven we een overzicht van de mogelijkheden die je hebt om met de trein het centrale station van Rome te bereiken:

  • De trein naar Roma Tiburtina doet er 17 minuten over. Daar stap je vervolgens over op de MEB-metro naar Roma Termini, waar je slechts 6 minuten op zit. Dit is de snelste optie.
  • Je doet er met de FL1-trein 27 minuten over om het station Roma Trastevere te bereiken. Daar moet je dan overstappen op de bus 170 of op de REG naar Roma Termini. De bus doet er ongeveer dertig minuten over terwijl de REG je naar Roma Termini brengt in 18 minuten.
  • De trein naar Roma Ostiense doet ongeveer 32 minuten over de rit. In Roma Ostiense ga je dan naar het metrostation Piramide waar je de metrolijn B naar Roma Termini kan nemen. Je passeert de haltes Circo Massimo, Colosseo en Cavour en je doet er ongeveer 7 minuten over.
  • Wanneer je de trein naar Roma Tuscolana neemt, ben je ongeveer 41 minuten onderweg. In Roma Tuscolana stap je dan over op de REG naar Roma Termini. Je bent slechts 5 minuten onderweg.

1.2.2. De prijs van de FL1-trein

Een enkel ticket voor de trein kost 8 euro per persoon. Eén kind tussen de 4 en 12 jaar kan per volwassene gratis mee, maar voor een tweede kind moet je wel een ticket kopen. Kinderen tot 4 jaar reizen altijd gratis.

Je kan de tickets ter plekke kopen aan de ticketbalie of bij de ticketautomaten in het treinstation van Ciampino. Nadat je het ticket gekocht hebt, moet je het valideren bij een groene stempelautomaat. Vanaf dan is je ticket nog anderhalf uur geldig.

Een enkel ticket voor de metro kost 1,50 euro, maar het is een goed idee om een reiskaart aan te schaffen waarmee je langer de metro kan gebruiken.

TIP: Met de Rome Tourist Card kun je eenvoudig de top attracties Colosseum, St. Pieter en het Vaticaan Museum in 1 combi reserveren zodat je nog meer uit je bezoek kunt halen.

1.3. Met de bus van FCO naar het centrum

1.3.1. De snelle shuttlebussen

Als je met de bus naar het centrale Roma Termini wil reizen, raden we je aan om gebruik te maken van de snelle shuttlebussen.

Deze vertrekken om het half uur en brengen je in 40 minuten naar het centrum van de stad. Tickets voor de shuttlebussen kan je bovendien makkelijk online kopen voor 7euro. Wanneer je de bus mist waarvoor je een ticket had gekocht, mag je met hetzelfde ticket gewoon de volgende bus nemen. Bagage is gratis.

1.3.2. De gewone stadsbussen

De bussen zijn de goedkoopste manier om van de luchthaven naar het centrum te komen. Hoeveel je precies betaalt, hangt af van waar je precies naartoe reist, maar je zal nooit meer dan enkele euro’s betalen. Het grote nadeel is hier dat de bus verschillende keren halt houdt voor je het centrale station bereikt en je er dus lang over doet om het centrum te bereiken.

Als je van plan bent om veel bezienswaardigheden te bezoeken, is de Rome Tourist Card een goede optie. Daarin zit een enkele rit van de luchthaven naar het centrum inbegrepen en je krijgt korting en voorrangstickets voor de belangrijkste bezienswaardigheden.

1.4. Met een shuttle-auto van FCO naar je hotel

Het is op de luchthaven Roma Fiumicino ook mogelijk om een shuttle te nemen die je rechtstreeks naar het hotel brengt. Je hoeft nooit langer dan een half uur op deze shuttle te wachten. Er kunnen maximaal acht passagiers mee waardoor de shuttle vaak niet meer dan vijf keer stopt onderweg.

De shuttles rijden dag en nacht. Tickets voor de shuttle kan je makkelijk online kopen vanaf 18 euro.

1.5. Met de taxi van FCO naar het centrum

Het is ook mogelijk om een taxi naar het centrum of naar je hotel te nemen. Je zal voor de gewone taxi's aan de luchthaven overdag ongeveer 48 euro betalen om naar het centrum van Rome te reizen. In de avond en ’s nachts liggen de prijzen iets hoger. Daarnaast wordt er vaak ook 1 euro per stuk bagage gevraagd.

Voor wie snel naar het hotel moet, kan het interessant zijn om vooraf een taxi vast te leggen. Het is zonder twijfel de snelste manier om je hotel te bereiken, maar het is ook de duurste optie. Je betaalt 75 euro voor een rit. Tickets voor de taxi kan je online kopen.

1.6. Een auto huren op FCO

Een andere optie is om een auto te huren op de luchthaven en zelf naar Rome toe te rijden. Houd er wel rekening mee dat de Romeinse kamikazechauffeurs niet de meest hoffelijke bestuurders zijn. We raden je enkel aan om een auto te huren als je van plan bent om ook de omgeving rond Rome te verkennen of als je in Rome op rondreis door Italië vertrekt. Op de luchthaven zijn meerdere autoverhuurders te vinden.

De grootste maatschappijen hebben er een kantoor, je kan je auto online reserveren via Rentalcars of Sunnycars (all-risk verzekering inclusief).

  1. Vanaf Ciampino International Airport (CIA)

Ciampino International Airport ligt ten zuidoosten van Rome op ongeveer 16 km van het centrum van de stad. Als je op Ciampino landt, ben je dus al dichter bij het centrum dan wanneer je op Fiumicino Airport landt. De luchthaven is een stuk kleiner en richt zich op vluchten van low-costmaatschappijen zoals Easyjet, Ryanair en Wizz Air.

2.1. Met de trein van CIA naar het centrum

2.1.1. Route met de trein

Omdat de luchthaven tamelijk klein is, ligt er geen treinstation naast de luchthaven. Er zijn dus geen directe treinverbindingen tussen Ciampino International Airport en het centrum van Rome. Er rijden wel verschillende bussen en metro’s van de luchthaven naar het treinstation van Ciampino even verderop. Vandaar kan je dan een trein nemen naar Rome.

Zo kan je met de bus ATRAL Lazio naar het treinstation Ciampino op zo’n vijf minuten rijden van de luchthaven. Daar kan je overstappen op een directe trein naar Roma Termini die er zo’n zestien minuten over doet om de afstand te overbruggen.

2.1.2. Prijzen

De bus vertrekt ongeveer twee keer per uur vlak voor de terminal. In het weekend rijden de bussen minder frequent. Een enkele busrit kost 1,20 euro en voor elke grote koffer moet je nog eens 1,20 euro betalen. De tickets kan je ter plekke kopen.

Een enkel ticket voor de trein kost 8 euro per persoon. Eén kind tussen de vier en twaalf jaar kan per volwassene gratis mee, maar voor een tweede kind moet je wel een ticket kopen. Kinderen tot vier jaar reizen altijd gratis. Je kan de tickets ter plekke kopen aan de ticketbalie of bij de ticketautomaten op het treinstation van Ciampino. Nadat je het ticket gekocht hebt, moet je het valideren bij een groene stempelautomaat. Vanaf dan is je ticket nog anderhalf uur geldig.

TIP: maak het jezelf gemakkelijk als je van Luchthaven Ciampino naar het centrum wil: Koop hier je ticket voor de shuttlebus online, zo kan je zonder zorgen naar het centrum.

2.2. Met de metro van CIA naar het centrum

2.2.1. Route met de metro

Het is ook mogelijk om met de metro naar het centrum van Rome te komen. Neem eerst de bus ATRAL Lazio naar het metrostation Anagnina. Die rit duurt ongeveer 15 minuten. In Anagnina kan je dan overstappen op de metrolijn A naar Roma Termini. Die rit duurt ongeveer 22 minuten.

2.2.2. Prijzen

De bus vertrekt ongeveer twee keer per uur vlak voor de terminal. In het weekend rijden de bussen minder frequent. Een enkele busrit kost 1,20 euro en voor elke grote koffer moet je nog eens 1,20 euro betalen. De tickets kan je ter plekke kopen.

Een enkel ticket voor de metro kost 1,50 euro, maar het is een goed idee om een reiskaart aan te schaffen waarmee je langer de metro kan gebruiken.

We raden je aan om de reiskaart te kopen waarmee je onbeperkt het openbaar vervoer en de hop on hop off-bussen kan gebruiken. Zo kan je Rome het beste verkennen tijdens je citytrip.

2.3. Met de bus van CIA naar het centrum

2.3.1. De snelle shuttlebussen

Als je met de bus naar het centrale Roma Termini wil reizen, raden we je aan om gebruik te maken van de snelle shuttlebussen. Die vertrekken om het half uur en brengen je in 40 minuten naar het centrum van de stad.

Tickets voor de shuttlebussen kan je bovendien makkelijk online kopen voor 11 euro. Wanneer je de bus mist waarvoor je een ticket had gekocht, mag je met hetzelfde ticket gewoon de volgende bus nemen. Bagage is gratis.

2.3.2. De gewone stadsbussen

De bussen zijn de goedkoopste manier om van de luchthaven naar het centrum te reizen. Je kan wel niet rechtstreeks met de bus naar het centrum, je moet ook een metro nemen. Hoeveel je precies betaalt, hangt af van waar je precies naartoe reist, maar je zal nooit meer dan enkele euro’s betalen.

Met bus 520 reis je naar de metrostations Cinecittà en Subaugusta vanwaar je metrolijn A kan nemen naar Roma Termini. Bus 720 brengt je naar het metrostation Laurentina waar je op de metrolijn B kan stappen richting Roma Termini. Beide bussen vertrekken tussen 05:30 en 23:30 elke twintig minuten en doen er ongeveer een half uur over om naar de metrohaltes te rijden. De rit in de metro duurt ongeveer 20 minuten.

2.4. Met een shuttle-auto van CIA naar je hotel

Het is op de luchthaven Roma Fiumicino ook mogelijk om een shuttle te nemen die je rechtstreeks naar het hotel brengt. Je hoeft nooit langer dan een half uur op deze shuttle te wachten. Er kunnen maximaal acht passagiers mee waardoor de shuttle vaak niet meer dan vijf keer stopt onderweg.

De shuttles rijden tussen 04:00 en 22:00. Tickets voor de shuttle kan je makkelijk online kopen voor 20,6 euro.

2.5. Met de taxi van CIA naar het centrum

Het is ook mogelijk om een taxi naar het centrum of naar je hotel te nemen. De prijs van de rit hangt af van waar je precies heen moet, maar je zal in elk geval tussen de 30 en 35 euro betalen. ‘s Avonds en ’s nachts liggen de prijzen nog iets hoger. Daarnaast wordt er vaak ook 1 euro per stuk bagage gevraagd.

Voor wie snel naar het hotel moet, kan het interessant zijn om vooraf een taxi vast te leggen. Het is zonder twijfel de snelste manier om je hotel te bereiken, maar het is ook de duurste optie. Je betaalt 60 euro voor een rit. Tickets voor de taxi kan je online kopen.

2.6. Een auto huren op CIA

Een andere optie is om een auto te huren op de luchthaven en zelf naar Rome toe te rijden. Houd er wel rekening mee dat de Romeinse kamikazechauffeurs niet de meest hoffelijke bestuurders zijn. We raden je enkel aan om een auto te huren als je van plan bent om ook de omgeving rond Rome te verkennen of als je in Rome op rondreis door Italië vertrekt. Op de luchthaven zijn meerdere autoverhuurders te vinden.

De grootste maatschappijen hebben er een kantoor, je kan je auto online reserveren via Rentalcars of Sunnycars (all-risk verzekering inclusief).

  1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 januari 2023 - marina theunissen

hele duidelijke info en mooi overzichtelijke gids; absolute meerwaarde om je voor te bereiden op een citytrip rome

- 29 november 2022 - Carina Slegers

Zeer mooie plekjes om te bezoeken. De moeite waard.

- 6 september 2022 - bekrima

interessante tips voor hotels voor bezoeken en voor gebruik openbaar vervoer en voor aankoop meerdaagse tickets voor bezoek van bezienswaardigheden

- 6 juni 2022 - Sylvie Ooms

Top

- 10 maart 2022 - Patrick Massagé

Makkelijke, nuttige en uitgebreide reisgids voor ieder wat wil.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?