Colosseum in Rome bezoeken? Hoe wachtrijen vermijden + tickets boeken?

Volledige reisgids kopen voor € 5

Colosseum in Rome bezoeken? Hoe wachtrijen vermijden + tickets boeken?

7 juni 2020 in Rome0 reacties

De Italiaanse hoofdstad Rome kent tal van ruïnes en monumenten uit de Klassieke Oudheid en daar hoort het Colosseum natuurlijk ook bij. Dit amfitheater is niet alleen het bekendste ter wereld, maar wordt ook gezien als 1 van de 7 wereldwonderen. Dat het gebouw na bijna 2000 jaar, een hoop aardbevingen, branden, plunderingen en oorlogen nog steeds overeind staat, is op zich al een wonder.

Laat je betoveren en ga terug in de tijd tijdens je bezoek aan dit spektakel! Ik geef je ook mee hoe je best je tickets kan boeken en (lange!) wachtrijen kan vermijden.

Tours & Tickets voor je bezoek aan het Colosseum in Rome

Wil je graag het Colosseum in Rome bezoeken zonder tijd te verliezen in de wachtrij? Koop je tickets met voorrang online, zo kan je direct binnen en ben je zeker van je toegang.

Bestel veilig en snel bij GetYourGuide of Ticketbar vanaf € 23,5. Kijk ook naar de kortingskaarten voor je bezoek aan Rome zo bespaar je geld en kan je gratis gebruik maken van openbaar vervoer en luchthaven transfer.

Wist je dat je ook een Nederlandstalige gids kan boeken om het Colosseum te bezoeken, boek hier je ticket voor een Nederlandstalige tour.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Colosseum

1.1. Het grote begin

De bouw van het Colosseum, of het Flaviaans Amfitheater zoals het toen genoemd werd, begon in 72 op vraag van keizer Vespasianus. Hij wilde een theater waar gladiatorwedstrijden en andere publieke voorstellingen konden plaatsvinden. Vespasianus overleed echter in 79, nog voordat de bouw ten einde was, dus keizer Titus zorgde voor de afwerking ervan.

1.2. Grootste amfitheater

Het Colosseum werd gebouwd op de gronden van het Domus Aurea complex van keizer Nero. Zo kon hij zich als keizer afzetten van de verschrikkingen die hij had gepleegd. Het gebouw werd het grootste amfitheater, maar de grootste arena was even verderop te vinden bij het Circo Massimo, waar maar liefst 5 keer zoveel mensen konden dan in het Colosseum.

1.3. De bouwconstructie

De bouwers maakten gaten in de stenen die ze met vervolgens met ijzer vulden om zo pinnen te creëren waar ze de volgende stenen op konden vastzetten. Het gebouw is voornamelijk gevormd door baksteen. Alleen het exterieur en de stoelen zijn van marmer gemaakt. Origineel werd de arena overdekt door een groot canvas die omhoog gehouden werd met 240 masten.

1.4. De (tragische) grote opening

Het Colosseum werd in het jaar 80 afgewerkt. Voor de opening werden er speciale wedstrijden georganiseerd die maar liefst 100 dagen en nachten duurden. Tijdens deze voorstellingen werden zo’n 5.000 wilde dieren zoals neushoorns, olifanten, tijgers en leeuwen afgeslacht en ook vele gladiatoren stierven. Een aantal jaar later hield keizer Trajanus zijn eigen marathon van 117 dagen, waarbij zo’n 10.000 dieren en 9.000 gladiatoren het leven lieten.

1.5. Val Romeinse Rijk & het marmerprobleem

Na de val van het Romeinse Rijk viel het Colosseum in verval, maar het gebouw overleefde wel grotendeels verschillende aardbevingen en vergroeiing. Tijdens de middeleeuwen werd het bouwwerk tijdelijk gebruikt als een fort voor de Frangipani familie. Daarna werd het gebouw opnieuw deels verwoest doordat het marmer dat gebruikt was voor de bouw plots heel gewild was. Men begon dus stukken van het Colosseum weg te halen om vervolgens te gebruiken in andere bouwwerken, zoals de Sint-Pietersbasiliek.

Onze tip: Wist je dat je met een georganiseerde tour het Colosseum grote voordelen heeft? Je hoeft niet te wachten in de rij + je komt in de catacomben en arena van het Colosseum die je als individueel bezoeker niet kan bezoeken. Koop je tickets online bij GetYourGuide of Ticketbar

1.6. De redding door de pausen

In de 18de eeuw beschermde Paus Benedict XIV het Colosseum door te zeggen dat het een heilige plek was waar vroege christenen het leven hadden gegeven. Hier is geen historisch bewijs van, maar toch besloten latere pausen om het gebouw te stabiliseren en restaureren. Tijdens de late 19de en de vroege 20ste eeuw werd het gebouw uiteindelijk gerestaureerd en opgegraven. Sindsdien is het één van de populairste toeristenattracties in Rome.

 1. Het Colosseum: de verschillende verdiepen

2.1. Het Colosseum in zijn geheel

Met afmetingen van zo’n 188 meter lang en 156 meter breed is het Colosseum het grootste amfitheater dat ooit gebouwd is met ruimte voor tot 50.000 man die kon komen kijken naar wedstrijden. Van buitenaf gezien heeft het Colosseum 3 verdiepingen van bogen die omringd worden door pilaren in verschillende stijlen. De pilaren op de eerste verdieping zijn in Ionische stijl gemaakt, de pilaren op de tweede verdieping in Dorische stijl en helemaal vanboven zijn de pilaren in Korinthische stijl neergezet. Origineel stonden er marmeren beelden in de niches van de bogen.

2.2. De arena

De vloer van de arena is weggehaald, maar in de plaats daarvan is er een klein platform geïnstalleerd om je een beeld te kunnen geven van hoe het Colosseum er van beneden uitziet. Origineel lag er een houten vloer waar zand op was gelegd om te zorgen dat de vechters niet zouden uitglijden en dat het bloed niet door het dak naar beneden lekte. Er waren ook verschillende kanteldeuren die tijdens de wedstrijden geopend werden om wilde dieren de arena in te laten. Dit deel van het Colosseum is niet inbegrepen in een standaard ticket. Dus wil je graag de arena bezoeken let er op dat je een speciaal ticket incl. arena en Belvedere boekt.

2.3. Het hypogeum

Onder het Colosseum vind je het hypogeum. Dit zijn de ruimtes waar de gladiatoren wachtten voor ze de arena in mochten en waar de dieren in kooien gehouden werden. Het is een netwerk aan tunnels met kamers en kooien aan de gangen.

Het middelste gedeelte van de kelderruimte is door de verdwenen arenavloer een open stuk, waardoor er nu voornamelijk gras groeit. De buitenste rand daarentegen is nog in zeer goede staat en er zijn zelfs delen waar de originele vloer nog te zien is. Andere delen zijn gereconstrueerd om bezoekers een beeld te kunnen geven van hoe alles in de arena in zijn werk ging.

Klik hier om je tickets te reserveren

2.4. Het cavea

Het cavea, oftewel de tribune, hier waren de zitplaatsen voor de toeschouwers. Deze was verdeeld in 3 delen, het waren de toeschouwers die konden beslissen over leven of dood van de gladiatoren.

 • De rijken en belangrijkste mensen kwamen rondom de arena zelf te zitten en de keizer had zijn eigen podium aan het noordelijke einde van het amfitheater.
 • De senatoren hadden de eerste rij voor zichzelf en achter hen zaten de edellieden en ridders.
 • Bovenin zaten de gewone burgers met helemaal vanboven de vrouwen en slaven.

2.5. De derde ring

De derde ring is de bovenste verdieping van het Colosseum vanwaar je niet alleen uit kan kijken op de gehele arena maar ook op het Forum Romanum. Hier kan je ook delen van de originele buitenste muur zien. Deze ring kan je alleen bezichtigen met een begeleide tour.

 1. Openingsuren Colosseum

Het Colosseum is het gehele jaar door geopend, behalve op 1 januari en 25 december. De openingstijden verschillen geregeld afhankelijk van de periode. Hou in het achterhoofd dat de laatste toegang altijd een uur voor sluitingstijd is. Bekijk zeker eens onderstaande openingstijden als je je bezoek plant:

 • De openingstijden van 2 januari tot 15 februari zijn 08:30 uur tot 16:30 uur.
 • Van 16 februari tot 15 maart is het Colosseum open van 08:30 uur tot 17:00 uur.
 • Van 16 maart tot de laatste zaterdag van maart is het Colosseum van 08:30 uur tot 17:30 uur geopend.
 • Van de laatste zondag van maart tot 31 augustus is het van 08:30 uur tot 19:15 uur geopend.
 • Vanaf 1 september tot 30 september van 08:30 uur tot 18:00 uur.
 • Vanaf 1 oktober tot de laatste zaterdag van oktober van 08:30 uur tot 18:30 uur.
 • Tot slot vanaf de laatste zondag van oktober tot en 31 december is het Colosseum van 08:30 uur tot 16:30 uur geopend.
 1. Tickets voor je bezoek kopen?

4.1. Waar tickets kopen?

Tickets zijn zowel ter plaatse als online te boeken. De tickets die je koopt geven je naast toegang tot het Colosseum ook toegang tot het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel. Het is dan ook mogelijk om je tickets voor het Colosseum op de Palatijn te kopen. De tickets zijn geldig voor 2 dagen nadat het ticket voor het eerst gescand wordt, dus het is mogelijk om de andere bezienswaardigheden op een later tijdstip te bezoeken.

4.2. Korting & gratis toegang

Een standaard ticket voor iedereen tussen de 18 en 25 jaar met een Europees paspoort is te verkrijgen met korting.
De eerste zondag van de maand is toegang voor iedereen gratis. Op deze dag kunnen tickets niet vooraf geboekt worden.
Wanneer je online tickets boekt kan je kiezen voor een open ticket, die binnen het jaar gebruikt moet worden of tickets voor een specifieke tijd.

4.3. Bezoek aan de derde ring & hypogeum

Wanneer je de 3de ring en het hypogeum van het Colosseum wilt bezoeken dien je tickets voor een begeleide tour te boeken. De tours worden gehouden in het Engels, Frans, Spaans en Italiaans.
Deze tickets zijn snel uitverkocht dus wees op tijd met boeken. De tickets worden zo rond het begin van de nieuwe maand voor diezelfde maand te koop gezet, maar soms worden ze al eerder in de verkoop gezet, dus kijk vanaf anderhalve maand voor je geplande bezoekdatum op de website om je tickets te boeken.

 1. Hoe tijd & geld besparen + tips?

De wachtrijen bij het Colosseum kunnen écht gigantisch lang zijn. Het is een zéér drukbezochte bezienswaardigheid, dus deze tips om tijd en geld te besparen, zullen je gegarandeerd van pas komen!

 • Boek je tickets vooraf online en neem deze uitgeprint mee, zodat je in de rij voor vooraf geboekte tickets kan gaan staan.
 • Koop een skip-the-line ticket. Met deze tickets krijg je voorrang op de anderen en moet je alleen nog door de veel kortere controlepost. Zo win je uuuuren bij je bezoek aan Rome!
 • Wil je je tickets toch ter plaatse kopen? Loop dan door naar het Palatijn. De wachtrijen zijn hier veel korter, waardoor je heel wat tijd wint. De tickets die je hier koopt zijn net dezelfde als die bij het Colosseum.
 • Online kan je ook een gegidste tour boeken (audio of gids) of zelf een bezoek regelen naar de arena en de gladiatoren kerkers.
 • Om drukte te vermijden raad ik je aan om rond openingstijd naar het Colosseum te gaan. Het ticketkantoor opent om 08:30 uur en rond dit tijdstip zijn er nog maar weinig mensen. Wanneer je niet ’s ochtends vroeg wilt gaan, kan je het beste een uur voor sluitingstijd naar het Colosseum gaan, wanneer de grootste drukte alweer voorbij is.
 • Vergeet je EU identiteitskaart niet! Dit levert je kortingen op bij heel wat bezienswaardigheden.
Mijn tip: met een stadspas Rome krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum, de Galleria Borghese en veel meer. Je spaart heel wat geld uit en je kan telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome online boeken
 1. Hoe geraak je aan het Colosseum?

6.1. Te voet

Het Colosseum is gelegen in het centrum van Rome en daardoor goed te voet te bereiken. Zo is het maar 5 minuten van de Palatijnse heuvel en nog geen 10 minuten vanaf het Forum Romanum.

6.2. Met het openbaar vervoer

Neem de blauwe metro lijn naar halte Colosseo vanwaar het nog geen 2 minuten wandelen is naar het Colosseum zelf. Buslijnen 75, 81, 175, 204 en 673 stoppen ook vlakbij het Colosseum, net als tramlijn 3.

6.3. Met de auto

Rome is één van de drukste steden van Europa en het wordt daarom afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Daarnaast heeft Rome een Zona Traffico Limitato en dien je een vergunning te hebben om in deze zone te rijden. Het Colosseum valt binnen deze zone, waardoor je het beste buiten het centrum kan parkeren en met het openbaar vervoer verder kan.

 1. Ligging van het Colosseum in Rome op de kaart?

Adres: Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, Italië

 1. Praktische info

 • Er lopen veel bedelaars en straatverkopers rond in Rome en zij zijn dan ook veel te vinden bij bezienswaardigheden als het Colosseum. Koop geen tickets op straat en let goed op je spullen.
 • Je dient bij de entree nog door een beveiliging heen te gaan, waardoor je altijd in een rij terecht komt. Wees daarom op tijd als je tickets vooraf geboekt hebt, zodat je genoeg tijd hebt om door de beveiliging heen te gaan.
 • ONZE TIP: Koop je tickets online vanaf € 23, het is de enige manier om aan de lange wachtrij te ontsnappen en werkelijk uren tijd uit te sparen.
 1. Leuke weetjes over het Colosseum in Rome

 • De oorspronkelijke naam voor het Colosseum was Amphitheatrum Flavium en je kunt deze naam vandaag nog steeds zien op het Colosseum.
 • Het duurde slechts 9 jaar om het Colosseum te bouwen door ongeveer 60.000 Joodse slaven.
 • De uitgang naar het westen werd de Poort des Doods genoemd omdat dit de uitgang was waar dode gladiatoren werden afgevoerd.
 • De zuidkant van het Colosseum stortte in tijdens een aardbeving in 847.
 • Het Colosseum wordt gezien als 1 van de 7 nieuwe wereldwonderen.
 • De allereerste spelen in het Colosseum, werden gehouden in het jaar 80 door keizer Titus, deze duurden 100 dagen en er waren 3000 gladiatorgevechten.
 • De allerlaatste gladiatorengevechten werden gehouden in het jaar 435.
 • De houten vloer van het Colosseum kon men verwijderen, daaronder werden de zalen gevuld met water om zo zeeslagen na te spelen.
 • Oorspronkelijk lag het Colosseum aan de uiterste rand van de stad Rome, het centrum lag rond de oevers van de rivier.
 • Het Colosseum staat op de achterkant van de munt van vijf eurocent van Italië.
 • De marmeren gevel en sommige delen van het Colosseum werden gebruikt bij de bouw van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
 • Toegang tot het Colosseum was gratis ten tijde van de Romeinen, alsook eten ... onder het motto "brood en spelen".
 • Het wordt beschouwd als het grootste amfitheater ter wereld.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Filmpje: kom meer te weten over de constructie van het Colosseum

De kolossale structuur van het Colosseum is een echt technisch wonder. Om meer te weten te komen over de architectuur en constructie, kan je een kijkje nemen naar dit filmpje. Zo krijg je ook meteen al een paar eerste indrukken van het Colosseum!

 1. Download je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download de gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?