Monument Victor Emanuel II in Rome bezoeken? Bewonder de standbeelden het graf van de onbekende soldaat

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Monument Victor Emanuel II in Rome bezoeken? Bewonder de standbeelden het graf van de onbekende soldaat

7 mei 2024 in Rome0 reacties

Praktische info over je bezoek aan het monument van Victor Emanuel II

Het monument van Victor Emanuel II is een van de meest prominente bouwwerken in Rome. Het is gewijd aan de eerste koning van het Koninkrijk Italië in 1861. Het grote, witte, marmeren gebouw staat vol betekenisvolle standbeelden en je kan er het graf van de onbekende soldaat bezoeken. Toeristen komen echter vooral om van het onevenaarbare uitzicht op Rome te genieten vanop het dakterras.

Lees in deze blogpost alles over je bezoek aan het monument van Victor Emanuel II.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rome

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in Rome:
Tickets + rondleidingen
 • Bespaar tijd en geld met de Vaticaanstad Pas, €89 (boek je Vaticaanstad Pas)
 • Standaardticket voor de Sint-Pietersbasiliek incl. audiogids, €16 (boek je tickets)
 • Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek & Koepel met gids, €49 (boek je rondleiding)
 • Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, €38 (boek je tour)
1. Bestel hier je tickets online 2. Bestel hier je kortingskaart
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop de Toeristenkaart van Rome, hiermee krijg je toegang tot Colosseum, Forum Romanum & Palatijn, Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome kortingskaart hier.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het monument Victor Emanuel II

Het monument ter ere van Victor Emanuel II prijkt middenin het centrum van Rome, bovenop de Capitolijnse heuvel, vlakbij het Forum Romanum en de Capitolijnse musea. Het is een gigantisch witmarmeren monument gewijd aan de eerste koning van Italië: Vittorio Emanuele II. Het wordt ook wel het Altara della Patria, ofwel Altaar van het Vaderland, genoemd.

 • Dit monument werd gebouwd tussen 1895 en 1935 nadat Victor Emanuel II overleden was.
 • Hij was de koning die Italië eengemaakt had in 1861 en dat verdiende volgens de Italianen een groot monument in het midden van de hoofdstad. Hij was de eerste van de vier Italiaanse koningen.
 • In 1946 werd Italië een republiek na een groot referendum. Het monument werd in 1911 ingewijd in het bijzijn van de familie van de koning en andere prominenten. Het was toen nog niet helemaal afgewerkt.

Er werd door de Italiaanse regering een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor het monument

Uit de 98 inzendingen werd die van architect Giuseppe Sacconi gekozen. Het monument is ontzettend goed uitgedacht en elk standbeeld heeft een bepaalde betekenis. Het monument lijkt een mausoleum, maar koning Vittorio Emanuele II ligt hier niet begraven. Hij vond zijn laatste rustplaats, met zijn eigen toestemming, in het beroemde Pantheon even verderop.

Toch kwam er ook kritiek op het monument. Het bouwwerk is 135 meter breed en 70 meter hoog en er moesten woonhuizen en monumenten voor gesloopt worden. Het monument wordt spottend ook wel ‘de bruidstaart’ of ‘de typmachine’ genoemd. Mussolini hield hier tijdens zijn fascistische bewind veel toespraken en daarom wekt dit monument bij veel Italianen een bitter gevoel op.

Tip: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek aan Rome? Koop dan de Rome Tourist Card en geniet van korting op verschillende attracties
 1. De standbeelden in het Monument van Victor Emanuel II

Het monument van Victor Emanuel II staat vol met standbeelden

Het opvallendste is het grote ruiterstandbeeld in het midden, van de hand van Enrico Chiaradia. Het beeldt de koning zelf uit. Op de sokkel van het beeld worden de 14 grootste Italiaanse steden afgebeeld met beeldhouwwerken van Eugenio Maccagnani. De koning wordt geflankeerd door twee grote vierspannen op het dak. Het ene is het vierspan van de vrijheid, het andere dat van de eenheid. Dat soort beelden werd in de Romeinse oudheid op triomfbogen geplaatst. De zuilengalerij, het marmer en de standbeelden herinneren aan de Romeinse keizers.

Daarnaast kan je 17 standbeelden bovenop de zuilengalerij zien. Ze stellen de (indertijd) 17 regio’s van Italië voor en elk beeld werd gemaakt door een lokale kunstenaar. Samen beelden ze de eenheid van Italië uit.

 1. Het graf van de onbekende soldaat

Helemaal centraal, onder het ruiterbeeld van de koning Victor Emanuel II, zie je het beeld van de godin Dea Roma uitsteken tegen een achtergrond van gouden mozaïeken. Ze was de godin van de stad. Aan haar voeten bevindt zich het graf van de onbekende soldaat. Er ligt een gesneuvelde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Er brandt ook een eeuwige vlam en het graf wordt dag en nacht bewaakt door twee soldaten.

Op belangrijke herdenkingsdagen komt de president hier een krans neerleggen. De Italiaanse president komt hier ook traditiegetrouw net nadat hij zijn eed heeft afgelegd.

 1. Museo del Risorgimento

Langs de achterkant van het monument kan je een lift nemen naar het Museo del Risorgimento. Dit museum is gewijd aan de eenmaking van Italië. Op Italiaanse informatieborden kom je meer te weten over deze periode. Iets minder interessant voor bezoekers dus.

 1. Uitzicht vanaf het Monument van Victor Emanuel II

Een van de grootste redenen dat de meeste toeristen dit monument bezoeken, is omwille van het onklopbare uitzicht dat je vanaf het dak hebt. We raden je absoluut aan om het dakterras te bezoeken. Je koopt een ticketje bij het café aan de achterkant. Daar neem je dan de lift naar het uitkijkdek. Een absolute aanrader!

TICKETS: Bestel je tickets voor de panoramische lift online en bewonder de schoonheid van de stad Rome vanaf het dak van het Monument van Victor Emanuel II.

 1. Andere bezienswaardigheden op de Piazza Venecia

Een van de gebouwen die gesloopt moest worden voor de bouw van het monument, was een oud klooster. Daar blijft enkel de basiliek Santa Maria in Aracoeli nog van over. Die staat bijna tegen het monument. Het Piazza Venezia is een van de drukste pleinen van de stad. Het is eigenlijk een grote rotonde waar vier van de belangrijkste wegen samenkomen.

 • Het Palazzo Bonaparte zal je meteen opmerken. Het werd gebouwd in de 17e eeuw en bewoond door de moeder van Bonaparte van 1815, toen ze verbannen werd uit Frankrijk na de slag van Waterloo, tot haar dood in 1836. Je kan het paleis zelf niet bezoeken.
 • Even verderop staat een ander stadspaleis: het Palazzo Venezia. Het dateert uit de 15e eeuw en werd gebouwd in opdracht van paus Paulus II. Het diende lange tijd als de ambassade van de toen onafhankelijke staat Venetië, vandaar de naam. Daarna heeft het ook dienst gedaan als de Oostenrijkse ambassade. Mussolini maakte zijn hoofdkwartier van het paleis en hield er veel toespraken. Vandaag kan je er een kunstmuseum bezoeken. Boek je tickets voor het Palazzo Venezia.
 • Nog een belangrijk gebouw is de basiliek van San Marco, een van de oudste kerken van Rome. Voor de basiliek staat het borstbeeld van Lucrezia. Het beeldt de Egyptische godin Isis uit. Indertijd plakten boze burgers kritische uitspraken op dit beeld gericht tegen kerkelijke leiders.
 1. Hoe kan ik tickets boeken voor het Monument Victor Emanuel II?

 • Om het monument zelf te bekijken, heb je geen ticket nodig.
 • Wil je van het uitzicht genieten op het dakterras, dan moet je wel een ticket kopen.
 • Met dat ticket kan je ook binnen in het Museo del Risorgimento en het Palazzo Venezia.

Bestel je tickets voor de lift naar het dakterras van Monument Victor Emanuel II

 1. Praktische info voor je bezoek aan het Monument Victor Emanuel II

 • Het monument van Victor Emanuel II bevindt zich op het grote Piazza Venezia. Het is dus niet moeilijk te vinden.
 • Kom je met de metro, stap dan af bij de halte Colosseo. Wandel vandaar langs het Forum Romanum naar de Capitolijnse heuvel. Je ziet het witte monument al van ver schitteren.
 • Openingsuren: Je kan het monument langs de buitenkant natuurlijk altijd komen bewonderen. Wil je de lift naar het dakterras nemen, dan kan dat tussen 9u30 en 19u30.
 • Indien je het museum zou willen bezoeken, kan dat tijdens dezelfde openingstijden.
Ontdek nog meer van deze prachtige stad met onze reisgids Rome.
 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?