Santa Maria Maggiore basiliek in Rome bezoeken? Alle info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Santa Maria Maggiore basiliek in Rome bezoeken? Alle info & tips

7 mei 2024 in Rome1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan de Basilica di Santa Maria Maggiore in Rome

De basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome mag je absoluut niet missen. Het is één van de bekendste en grootste kerken van Rome en is op een indrukwekkende manier beschilderd en rijkelijk gedecoreerd. Tijdens je bezoek kan je er Romeinse marmeren zuilen, 5e-eeuwse mozaïeken en een impressionant gouden plafond bewonderen.

Lees hier alles over je bezoek aan de Santa Maria Maggiore basiliek.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rome

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in Rome:
Tickets + rondleidingen
 • Bespaar tijd en geld met de Vaticaanstad Pas, €89 (boek je Vaticaanstad Pas)
 • Standaardticket voor de Sint-Pietersbasiliek incl. audiogids, €16 (boek je tickets)
 • Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek & Koepel met gids, €49 (boek je rondleiding)
 • Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, €38 (boek je tour)
1. Bestel hier je tickets online 2. Bestel hier je kortingskaart
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop de Toeristenkaart van Rome, hiermee krijg je toegang tot Colosseum, Forum Romanum & Palatijn, Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome kortingskaart hier.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Santa Maria Maggiore in Rome

In Rome zijn er maar liefst 26 kerken gewijd aan Maria en deze basiliek is daar de grootste van. Het is een van de zeven pelgrimskerken van Rome en ook een van de vier pauselijke basilieken van de stad. Dat betekent dat enkel de paus hier een mis mag opdragen. Een belangrijke kerk dus met andere woorden.

De basiliek werd volgens de legende in het jaar 352 gebouwd na een opmerkelijke gebeurtenis

Johannes, een Romeinse christen had in de nacht van 4 op 5 augustus gedroomd dat Maria hem de opdracht gaf om een kerk te stichten op de plek waar het de volgende dag zou sneeuwen. Paus Liberius had die nacht precies hetzelfde gedroomd. Wonder boven wonder begon het toen op 5 augustus te sneeuwen bovenaan de Esquilijnheuvel. Daarop werd meteen begonnen met het bouwen van de kerk. Vandaag wordt die legende nog steeds jaarlijks herdacht op 5 augustus. Er worden dan witte bloemblaadjes in de kerk rondgestrooid.

Maar dat is natuurlijk een legende. Archeologische en schriftelijke bewijzen duiden er echter op dat de kerk gebouwd werd in 432, in opdracht van de paux Sixtus III na het belangrijke concilie van Efeze het jaar ervoor.

TIP: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig deze top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren in 1 handige combi zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome. Loop de wachtrijen voorbij en laat je ticket zien op je smartphone. Deze kortingskaart geeft ook nog eens 10% korting op alle andere attracties in Rome. (bestel hem hier)

 1. Het gouden plafond van de Santa Maria Maggiore

Wanneer je de kerk binnenwandelt, zal het gouden plafond van de kerk je meteen opvallen. Het zou vervaardigd zijn uit het eerste goud dat meegenomen werd uit Zuid-Amerika tijdens de expeditie van Columbus.

 1. Bewonder de vele mozaïeken

De basiliek van Santa Maria Maggiore staat vooral bekend om de 5e-eeuwse mozaïeken die je binnenin kan bewonderen. Die dateren dus uit de tijd waarin de kerk gesticht werd. Wandel door de kerk, langs de kapellen, en bewonder al die pracht en praal. Een van de bekendste 5e-eeuwse mozaïeken is die op de triomfboog. Je ziet centraal Jezus, geflankeerd door Petrus en Paulus.

 1. Kapellen van Sixtus V en Paulus V

De kapel van Sixtus V dateert uit de 16e eeuw. Het is een indrukwekkende en grote kapel met een eigen koepel. Het marmer in de kapel werd ‘gestolen’ uit een Romeins gebouw. Bewonder zeker de fresco’s en het grafmonument van de paus.

Ook de barokke kapel van Paulus V is bijzonder, aan de overkant en ongeveer uit dezelfde tijd. Hier kan je niet alleen zijn grafmonument, maar ook een belangrijke icoon boven het altaar bewonderen. Die icoon werd in tijden van epidemieën door de stad gedragen en de paus kwam hier ook bidden tijdens de coronapandemie. Boven de icoon wordt de legende van paus Liberius afgebeeld.

De Santa Maria Maggiore is slechts één van de vele kerken die je hier kan bezoeken. Ontdek nog meer mooie kerken en kathedralen in Rome.
 1. Wat nog meer zien in de Santa Maria Maggiore?

 • De kerk valt ook op door de 75 meter hoge klokkentoren, de hoogste van Rome.
 • Onder het altaar worden splinters bewaard van de kribbe van Jezus.
 • Mis zeker ook het marmeren reliëf van Bernini niet in de doopkapel. Die beroemde kunstenaar ligt hier ook begraven, net als de heilige Hiëronymus.
 • Nog een leuk weetje: als je op één dag door alle heilige deuren van Rome wandelt, krijg je een aflaat waarop staat dat je zonden kwijtgescholden worden. Een van die heilige deuren bevindt zich in deze basiliek.
 1. Bezoek het museum in de Santa Maria Maggiore basiliek

Niet alleen bovengronds maar ook ondergronds valt er heel wat te zien. In de ondergrondse verdieping van de basiliek kan je namelijk een kunstmuseum bezoeken. Het museum herbergt waardevolle religieuze kunstwerken. Om dit museum te bezoeken, die je wel een ticket aan te kopen.

 1. Praktische info voor je bezoek aan de Santa Maria Maggiore

 • De basiliek Santa Maria Maggiore bevindt zich op het gelijknamige Piazza Santa Maria Maggiore.
 • Je bereikt dit centrale plein gewoon te voet of je kan ook met het openbaar vervoer komen. Stap dan af bij metrohalte Termini of neem je de bus 420.
 • Openingsuren: De basiliek is dagelijks open van 7u tot 18u45.

VERBLIJFTIP: Wil je graag in de buurt van de Santa Maria Maggiore basiliek overnachten? Verblijf dan in Bed & breakfast Domus Liberius. Deze gezellige B&B is gelegen naast de kerk en beschikt over moderne kamers. Meer info en boeken.

 1. Waar tickets kopen voor de Santa Maria Maggiore basiliek?

 • Je kan de basiliek van Santa Maria Maggiore helemaal gratis bezoeken.
 • Wil je toch graag een gids zodat je meer te weten komt over de kerk en haar geschiedenis? Dan raden we je een begeleide tour aan.
 • Je bezoekt dan de twee belangrijkste basilieken van de stad, duikt de catacomben in en krijgt een leuke uitleg van een lokale gids. Boek je begeleide tour hier.
 1. Wat is de ligging van Santa Maria Maggiore op de kaart?

 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 8 december 2022 - M. Claire Van de Wielle

Goede informatieve brochure over de belangrijkste gebouwen te zien, te bewonderen in Rome. Ook worden wandelingen voorgesteld met een plannetje achteraan. Hoe van de luchthaven de stad te bereiken, je inkom kaarten op voorhand te bestellen. Veel nuttige tips!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?