Circus Maximus bezoeken in Rome? Bezoek een van de grootste Romeinse overblijfselen

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Circus Maximus bezoeken in Rome? Bezoek een van de grootste Romeinse overblijfselen

7 mei 2024 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Circus Maximus

Het Circus Maximus is een van de grootste overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het was een stadion dat plek bood aan maar liefst 150 000 toeschouwers. Er werden vooral paardenrennen georganiseerd. Vandaag is het een groot park waar je nog resten van al die glorie kan zien. Wist je dat je een tour met een VR-bril kan maken die de renbaan terug tot leven wekt?

Lees in deze blogpost alles over je bezoek aan Circus Maximus.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rome

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in Rome:
Tickets + rondleidingen
 • Bespaar tijd en geld met de Vaticaanstad Pas, €89 (boek je Vaticaanstad Pas)
 • Standaardticket voor de Sint-Pietersbasiliek incl. audiogids, €16 (boek je tickets)
 • Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek & Koepel met gids, €49 (boek je rondleiding)
 • Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, €38 (boek je tour)
1. Bestel hier je tickets online 2. Bestel hier je kortingskaart
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop de Toeristenkaart van Rome, hiermee krijg je toegang tot Colosseum, Forum Romanum & Palatijn, Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome kortingskaart hier.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Circus Maximus

Het grootste stadium ooit

Het Circus Maximus is een van de grootste overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het was een stadion dat plek bood aan maar liefst 150 000 toeschouwers. Dat is evenveel als het grootste stadium ter wereld vandaag: het 1 mei-stadion in Pyongyang, Noord-Korea. Er werden vooral paardenrennen georganiseerd.

De renbaan draagt een erg lange geschiedenis met zich mee. Zo’n 1000 jaar lang kwamen hier Romeinen naar spektakels kijken. Het stadion werd voor het eerst gebouwd in de 6e eeuw v.Chr. in opdracht van de toenmalige koning Tarquinius Priscus. Later, in de 4e eeuw v.Chr. werden de eerste houten tribunes en stallen neergepoot. Het was Julius Caesar die de eerste stenen renbaan liet optrekken, in 50 v.Chr. Op de centrale ruggengraat (spina), die de renbaan opdeelde, werden heiligdommen geplaatst.

WANDELING: Wil je graag nog meer overblijfselen uit de Romeinse tijd bezichtigen? Ontdek onze stadswandeling door het antieke Rome.

De stempel van de Romeinse keizers

In de eeuwen daarna werd het Circus Maximus drie keer getroffen door een grote brand. Het bouwwerk werd door verschillende keizers vaak uitgebreid en verfraaid. Elke keizer wilde hier zijn spoor nalaten. Er werden bijvoorbeeld standbeelden geplaatst, heiligdommen toegevoegd en een triomfboog geplaatst. Onder de tribunes en rondom de renbaan bevonden zich gokkantoren, tavernes en winkels. Sommige van die gebouwen kan je nog steeds deels zien staan.

Het Circus Maximus werd voor het laatst gebruikt in het jaar 549. Daarna werden de stenen gebruikt voor andere gebouwen en uiteindelijk werd de renbaan ook bebouwd. Mussolini beval echter om die gebouwen terug af te breken. Hij wilde het Circus Maximus gebruiken voor grote toespraken en volksbijeenkomsten.

De wagenrennen

Wanneer je aan Rome denkt, denk je aan het Colosseum. Romeinen zijn vandaag de dag heel bekend om hun gladiatorenspelen. Maar ook heel populair waren de wagenrennen. Er waren verschillende varianten van de wagenrennen.

Meestal ging het om meerdere teams die aangeduid werden met een bepaalde kleur. Ze reden met vierspannen en moesten om ter snelst een bepaald aantal rondjes afleggen. Elke kleur had een grote groep supporters die hun sterren, vaak slaven, vanop de tribunes toejuichten. Daarnaast werden in het Circus Maximus ook jachtpartijen, atletiekwedstrijden en soms gladiatorengevechten georganiseerd.

 1. Bewonder de resten van de wagenrennen

Je kan vandaag nog altijd zien dat hier ooit paardenrennen voor de ogen van de keizer georganiseerd werden. Je ziet delen van de tribunes, de gokkantoren en de centrale spina. Het grootste overgebleven deel heet men de Torre della Moletta. Dit stuk tribune is gerestaureerd en je kan er naar boven tot de tweede verdieping. Dat staat garant voor een mooi uitzicht op het Circus Maximus.

Nog een opmerkelijk detail. De eindpalen (metae) waarrond de paarden moesten keren, bestonden uit Egyptische obelisken. Die obelisken staan vandaag op het Piaza del Popolo en voor de basiliek Sint-Jan van Lateranen.

TIP: Ben je van plan om tijdens je verblijf in Rome zoveel mogelijk te bezichtigen? Bekijk de verschillende Stadspassen Rome en bespaar zoveel mogelijk geld en kostbare tijd.
 1. Circus Maximus bezoeken

Vandaag hangt er een heel andere sfeer op het Circus Maximus. Het doet dienst als een groot park. Romeinen komen er wandelen en picknicken. Het Circus Maximus wordt tegenwoordig soms nog steeds gebruikt voor grote concerten. De Rolling Stones hebben hier bijvoorbeeld opgetreden. Nadat Italië de wereldbeker voetbal won in 2006 vond hier een grote huldiging plaats.

Er wordt een interessante tour georganiseerd waarbij je een VR-bril krijgt en met een audiogids door het Circus Maximus trekt. Met de VR-bril kan je zien hoe het Circus er ooit heeft uitgezien. De tribunes en de paardenrennen komen voor je ogen terug tot leven. Het maakt van deze ruïnes een bijzonder levendige plek. Een aanrader!

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf in deze prachtige stad en download je reisgids Rome.

 1. Praktische info voor je bezoek aan Circus Maximus

 • Bereikbaarheid: Het Circus Maximus bevindt zich naast de Via del Circo Massimo, vlakbij het Colosseum. Je kan er dus makkelijk naartoe wandelen. Onze stadswandeling door het oude centrum van Rome brengt je onder andere langs Circus Maximus.
 • Wil je nog sneller reizen, dan kan je de metro nemen en afstappen bij de halte Circo Massimo, vlakbij de ingang.
 • Openingsuren: Het Circus Maximus heeft geen openingsuren, het is tegenwoordig een openbaar park.

Waar ligt het Circus Maximus in Rome op de kaart?

 1. Waar tickets kopen voor het Circus Maximus?

 • Je kan de site van het Circus Maximus gratis binnenwandelen.
 • Er is wel een kleine tentoonstellingsruimte die je kan bezoeken.
 • Wil je graag de tentoonstelling bezoeken? Koop je tickets daarvoor ter plekke.
 • Wil je het Circus Maximus ervaren zoals de Romeinen dat deden? Dan raden we je de tour met VR-bril aan. Bestel je tickets voor een VR-tour door het Circus Maximus.
 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?