Sint-Pietersbasiliek Rome bezoeken: Tips + hoe wachtrijen overslaan?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Sint-Pietersbasiliek Rome bezoeken: Tips + hoe wachtrijen overslaan?

18 januari 2022 in Rome0 reacties

Één van de grootste bezienswaardigheden in Rome is het Vaticaan: de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het Vaticaan is op zich eigenlijk al een prachtig monument, maar daarbinnen vind je ook nog eens de ‘Basilica Papale di San Pietro in Vaticano’, beter bekend als de grootste katholieke basiliek ter wereld of de Sint-Pietersbasiliek.

Tijdens je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek mag een bezoek met klim naar de imposante koepel zeker niet ontbreken, de basiliek bevat tijdens een schat aan kunstwerken. Alle info hoe wachtrijen vermijden en tickets boeken voor de Sint-Pietersbasiliek

Tours en tickets Sint Pieterbasiliek Rome

TIP: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig deze top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren in 1 handige combi zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome. Loop de wachtrijen voorbij en laat je ticket zien op je smartphone. Deze kortingskaart geeft ook nog eens 10% korting op alle andere attracties in Rome. (bestel hem hier)

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. Van oud naar nieuw

In de 4de eeuw liet keizer Constantijn een kerk bouwen op de plaats waar de tombe van Sint-Peter lag. De kerk, die toen al de vorm had van een basiliek, werd en poosje heel veel gebruikt, maar op uiteindelijk raakte de kerk in verval.

In de 15de eeuw was het gebouw compleet in vergetelheid geraakt, waardoor Paus Nicholas V besloot om een nieuwe kerk te laten bouwen op dezelfde plaats. Hij stierf echter voordat het project begonnen kon worden en uiteindelijk was het Paus Julius II die de oude kerk liet verwoesten en Michelangelo inhuurde om een imposante koepel te ontwerpen. De bouw nam maar liefst 120 jaar in beslag, waarbij de koepel afgemaakt werd in 1590. Hierna werden nog steeds nieuwe werken toegevoegd, zoals de baldacchino van Bernini.

1.2. Het complexe bouwverhaal

In totaal duurde de bouw van 1506 tot 1626. Het begon allemaal met een ontwerp van Bramante, maar Raphael en Antonio da Sangallo pasten het plan na de dood van Bramante deels aan, waarna Michelangelo in 1547 het project overnam en de plannen vereenvoudigde. Hij stierf echter ook voor het einde van het project dus maakten Giacomo della Porta en Domenico Fontana het project na 1590 uiteindelijk af.

In 1605 kwam Carlo Maderna bij het bouwproject terecht en liet hij de façade van de basiliek afwerken. De grote kosten van de bouw werden betaald door de verkoop van aflaten aan het gewone volk. Een aflaat is de kwijtschelding van God voor iemands zonden.

1.3. De kerk vandaag

Tegenwoordig is het de belangrijkste kerk van Italië en is het de plek waar de paus werkt. Het wordt gezien als één van de heiligste katholieke plaatsen en het is ondertussen ook een pelgrimsoord geworden voor katholieken. Daarnaast is de basiliek één van de grootste bezienswaardigheden van Rome.

 1. De Sint-Pietersbasiliek: binnenkant

De Sint-Pietersbasiliek is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis en is 220 meter lang en 150 meter breed. Dat gigantische oppervlakte zorgt ervoor dat er maar liefst 60.000 mensen binnen kunnen. Het is daarmee de grootste kerk van Italië. De centrale koepel heeft een hoogte van 136,6 meter met 551 traptreden naar de bovenkant van de koepel.

Onze tip: Tickets met gereserveerde toegang kan je online boeken. Zo hoef je niet aan te schuiven in de (laaange) rij en ben je zeker van je toegang! Dit kan via GetYourGuide of Ticketbar.

2.1. De heilige deuren

De Porta Sancta, ook wel bekend als de heilige deuren van Sint Pieter, werden origineel gebruikt door de pauzen als oproep aan pelgrims. De deuren zouden eens in de 25 jaar geopend worden en wanneer een gelovige door de geopende deuren zou lopen, zou dit het 'passeren in de aanwezigheid van God' symboliseren. Paus Francis hief deze traditie echter in 2015 op en liet bisschoppen van over de hele wereld hun eigen heilige deuren maken.

2.2. Pieta van Michelangelo

In de kerk zijn maar liefst 395 beelden te vinden, waarvan de Pieta van Michelangelo. Dit is niet alleen één van de bekendste werken van de kunstenaar zelf, maar ook van de hele wereld. Het beeld van Maria en haar zoon is uit marmer gehouwen en is het enige beeld dat Michelangelo gesigneerd heeft. Het beeld werd in 1972 door een man met een bijl aangevallen, waarna het beeld achter glas is gezet.

2.3. De Cathedra Petri

Het beeld van een getroonde Sint-Pieter, de Cathedra Petri, is een belangrijk punt voor veel Katholieken en wordt dan ook gezien als een heilig punt binnenin de basiliek. Gelovigen zoenen de voeten van het beeld of raken het aan in de hoop op voorspoed en geluk.

2.4. De Baldacchino van Bernini

De Baldacchino is een lange, bronzen overkapping ontworpen door Bernini. Hij ontwierp deze overkapping in een barokke stijl en het was de bedoeling dat de baldakijn boven de tombe van Sint-Pieter zou hangen. De baldakijn is 20 meter lang, waaronder het hoge altaar van de basiliek te vinden is. Het brons dat in de baldakijn verwerkt is, is afkomstig uit het dak van het Pantheon.

2.5. De tombes

Onder de basiliek zijn verschillende tombes van pausen, kardinalen, koningen en koninginnen te vinden. De toegang tot de tombes is gelegen bij het beeld van Sint-Andrew. In het totaal zijn er meer dan 100 tombes gelegen onder de Sint Pietersbasiliek, waarvan 91 tombes tot voormalige pauzen behoren.

Daarnaast is er een crypte te vinden met relieken en overblijfselen van Sint-Pieter. Die is pas open sinds 1979, dat was nadat Paus John Paul II besloot om de crypte publiekelijk tentoon te stellen. Zijn tombe is ook te bezichtigen.

2.6. De imposante koepel

De koepel is gelegen boven de tombe van Sint-Peter en wordt gedragen door 4 grote pilaren. Aan de voeten van deze pilaren staan 4 beelden van Sint Veronica, Sint Andrew, Sint Longinus en Sint Helena. Het plafond van de koepel is ontworpen en geschilderd door Michelangelo.

 1. Openingsuren van de Sint-Pietersbasiliek

 • De Sint-Pietersbasiliek is dagelijks geopend.
 • In de zomerperiode van april tot september is de basiliek open van 07:00 uur tot 19:00 uur.
 • De basiliek is geopend van 07:00 uur tot 18:00 uur in de winterperiode van oktober tot maart.
 • De koepel heeft andere openingstijden en is van april tot en met september geopend van 08:00 uur tot 18:00 uur en van oktober tot maart van 08:00 uur tot 17:00 uur.
 1. Hoe je tickets bestellen?

Toegang tot de Sint Pietersbasiliek is gratis, maar je moet wel toegang te betalen voor het betreden van de koepel. Wanneer je de lift neemt, betaal je iets meer dan een gewoon entreeticket. Daarnaast is het aan te raden om een audiogids te huren in de basiliek. De audiogids neemt een uur in beslag en is te verkrijgen in het Engels en Frans en nog een hoop andere talen.

Onze tip: Tickets met gereserveerde toegang kan je online boeken. Zo hoef je niet aan te schuiven in de (laaange) rij en ben je zeker van je toegang! Dit kan via GetYourGuide of Ticketbar.
 1. Tips om de wachtrijen te vermijden

5.1. Hoe snellere toegang?

De wachtrijen bij de Sint-Pietersbasiliek kunnen soms zo lang worden dat je wel 3 uur moet wachten voor je de basiliek kan betreden.

Om de lange wachtrijen te vermijden kan je je bezoek best plannen voor 10:00 uur of na 15:00 uur. Het is ook mogelijk om speciale tickets te kopen die je voorrang geven op de wachtenden die gratis naar binnen willen. Wanneer je een begeleide tour boekt voor de basiliek heb je ook snellere toegang dan de anderen.

Tip: Boek een tour met gids of koop een geserveerde toegang ticket. Je bezoekt niet elke dag Rome, ... en je hoef daardoor niet aan te schuiven!

5.2. Welke dagen kom je beter niet?

Op de meeste woensdagen houdt de Paus een audiëntie, en ook op zondagen houdt de Paus een toespraak, waardoor het op deze dagen nog drukker is in het Vaticaan. Wanneer je niet per se de paus wil zien en horen is het aan te raden om een woensdag of een zondag te vermijden.

5.3. Slimme combinaties

Wil je ook het Vaticaans Museum bezoeken?
Ga dan eerst naar het museum. Nadat je in de Sixtijnse kapel bent geweest heb je de keuze om hier de uitgang te nemen en weer helemaal terug te lopen, of om de uitgang aan de rechterkant te nemen die je direct naar de Sint-Pietersbasiliek leidt. Deze weg is echter soms goed bewaakt waardoor het niet mogelijk is om deze deur te nemen, maar met een begeleide tour kan je altijd deze toegang nemen.

Mijn tip: met een stadspas Rome krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum, de Galleria Borghese en veel meer. Je spaart heel wat geld uit en je kan telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome online boeken
 1. Wegbeschrijving

6.1. Wandelen

Vanuit het centrum van Rome zijn het Vaticaan en de Sint-Pietersbasiliek goed te bereiken. Zo is het maar 25 minuten lopen vanaf het Pantheon en is het drie kwartier vanaf het Colosseum. Alle info in onze reisgids Rome.

6.2. Openbaar vervoer

Neem de oranje lijn A vanaf de Flaminio halte op Piazza del Popolo, de Barberini halte bij de Trevi fontein of de Termini haltes naar Ottaviano. Neem hier de uitgang naar Via Ottaviano vanwaar het nog geen 10 minuten te voet is naar het Vaticaan.

6.3. Auto

Rome is één van de drukste steden van Europa en het wordt daarom afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Wil je echter toch met de auto gaan, dan kan je het beste parkeren bij Garage San Pietro op de Piazza di Santa Maria Alle Fornaci 26. Vervolgens is het nog een kwartiertje te voet naar het Vaticaan.

 1. Praktische info

 • Je dient je aan de dresscode van het Vaticaan te houden, wat inhoudt dat schouders en knieën bedekt moeten zijn.
 • Hoeden zijn niet toegestaan. Ik raad je ook aan om een sjaal mee te nemen om hier je schouders mee te bedekken.
 • Grote tassen, paraplu’s, tripods en selfiesticks zijn niet toegestaan. Wanneer je die toch bij je hebt, zal je ze moeten afgeven bij de garderobe.
 • Eten en drinken meenemen is ook niet toegestaan.
 • Draag goede schoenen waar je mee kan blijven lopen, zeker als je van plan bent om met de trap naar de koepel te gaan.
 • Wanneer je last hebt van hoogtevrees of claustrofobie zou ik je niet aanraden om de koepel te beklimmen.
 • TIP: Koop je tickets online, het is de enige manier om de (zeeeer) lange wachtrijen over te slaan. Zo bespaar je werkelijk uren tijd uit, dit kan via GetYourGuide of Ticketbar
 1. Kijk mee: zo klim je naar de koepel + uitzicht

Zie je het niet echt zitten om zelf de 551 traptreden te beklimmen naar de koepel van de Sint-Pietersbasiliek? Goed nieuws in dat geval: in dit filmpje kan je meekijken tijdens de weg naar de koepel en eenmaal boven krijg je een prachtig uitgestrekt zicht over Rome. Ideaal ter voorbereiding van je bezoek!

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?