Sint-Pietersbasiliek bezoeken in Rome: wat zien tijdens je bezoek + hoe wachtrijen overslaan?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Sint-Pietersbasiliek bezoeken in Rome: wat zien tijdens je bezoek + hoe wachtrijen overslaan?

7 mei 2024 in Rome1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek in Rome + waar tickets kopen?

Één van de grootste bezienswaardigheden in Rome is het Vaticaan: de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het Vaticaan is op zich eigenlijk al een prachtig monument, maar daarbinnen vind je ook nog eens de ‘Basilica Papale di San Pietro in Vaticano’, beter bekend als de grootste katholieke basiliek ter wereld of de Sint-Pietersbasiliek.

Klim tijdens je bezoek ook zeker eens naar de imposante koepel en bewonder de schat aan kunstwerken. Ontdek hier alle info en hoe wachtrijen vermijden en tickets boeken voor de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in de buurt van het Vaticaan:
Tickets + rondleidingen
 • Bespaar tijd en geld met de Vaticaanstad Pas, €89 (boek je Vaticaanstad Pas)
 • Standaardticket voor de Sint-Pietersbasiliek incl. audiogids, €16 (boek je tickets)
 • Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek & Koepel met gids, €49 (boek je rondleiding)
 • Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, €38 (boek je tour)
Bestel hier je tickets online
Bespaar-tipMeerdere monumenten in het Vaticaan bezoeken? Bespaar en koop de Vaticaanstad Pas, hiermee krijg je toegang tot de Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Vaticaanstad Pas hier.

Inhoud artikel

 1. Woordje geschiedenis over de Sint-Pietersbasiliek

1.1. Van oud naar nieuw

In de 4de eeuw liet keizer Constantijn een kerk bouwen op de plaats waar de tombe van Sint-Peter lag. De kerk, die toen al de vorm had van een basiliek, werd en poosje heel veel gebruikt, maar op uiteindelijk raakte de kerk in verval.

In de 15de eeuw was het gebouw compleet in vergetelheid geraakt, waardoor Paus Nicholas V besloot om een nieuwe kerk te laten bouwen op dezelfde plaats. Hij stierf echter voordat het project begonnen kon worden en uiteindelijk was het Paus Julius II die de oude kerk liet verwoesten en Michelangelo inhuurde om een imposante koepel te ontwerpen. De bouw nam maar liefst 120 jaar in beslag, waarbij de koepel afgemaakt werd in 1590. Hierna werden nog steeds nieuwe werken toegevoegd, zoals de baldacchino van Bernini.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek in Rome online.

1.2. Het complexe bouwverhaal

In totaal duurde de bouw van 1506 tot 1626. Het begon allemaal met een ontwerp van Bramante, maar Raphael en Antonio da Sangallo pasten het plan na de dood van Bramante deels aan, waarna Michelangelo in 1547 het project overnam en de plannen vereenvoudigde. Hij stierf echter ook voor het einde van het project dus maakten Giacomo della Porta en Domenico Fontana het project na 1590 uiteindelijk af.

In 1605 kwam Carlo Maderna bij het bouwproject terecht en liet hij de façade van de basiliek afwerken. De grote kosten van de bouw werden betaald door de verkoop van aflaten aan het gewone volk. Een aflaat is de kwijtschelding van God voor iemands zonden.

1.3. De kerk vandaag

Tegenwoordig is het de belangrijkste kerk van Italië en is het de plek waar de paus werkt. Het wordt gezien als één van de heiligste katholieke plaatsen en het is ondertussen ook een pelgrimsoord geworden voor katholieken. Daarnaast is de basiliek één van de grootste bezienswaardigheden van Rome.

 1. De Sint-Pietersbasiliek: binnenkant

De Sint-Pietersbasiliek is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis en is 220 meter lang en 150 meter breed. Dat gigantische oppervlakte zorgt ervoor dat er maar liefst 60.000 mensen binnen kunnen. Het is daarmee de grootste kerk van Italië. De centrale koepel heeft een hoogte van 136,6 meter met 551 traptreden naar de bovenkant van de koepel.

2.1. De heilige deuren

De Porta Sancta, ook wel bekend als de heilige deuren van Sint Pieter, werden origineel gebruikt door de pauzen als oproep aan pelgrims. De deuren zouden eens in de 25 jaar geopend worden en wanneer een gelovige door de geopende deuren zou lopen, zou dit het 'passeren in de aanwezigheid van God' symboliseren. Paus Francis hief deze traditie echter in 2015 op en liet bisschoppen van over de hele wereld hun eigen heilige deuren maken.

LEESTIP: Ontdek nog meer kerken en kathedralen in Rome.

2.2. Pieta van Michelangelo

In de kerk zijn maar liefst 395 beelden te vinden, waarvan de Pieta van Michelangelo. Dit is niet alleen één van de bekendste werken van de kunstenaar zelf, maar ook van de hele wereld. Het beeld van Maria en haar zoon is uit marmer gehouwen en is het enige beeld dat Michelangelo gesigneerd heeft. Het beeld werd in 1972 door een man met een bijl aangevallen, waarna het beeld achter glas is gezet.

2.3. De Cathedra Petri

Het beeld van een getroonde Sint-Pieter, de Cathedra Petri, is een belangrijk punt voor veel Katholieken en wordt dan ook gezien als een heilig punt binnenin de basiliek. Gelovigen zoenen de voeten van het beeld of raken het aan in de hoop op voorspoed en geluk.

2.4. De Baldacchino van Bernini

De Baldacchino is een lange, bronzen overkapping ontworpen door Bernini. Hij ontwierp deze overkapping in een barokke stijl en het was de bedoeling dat de baldakijn boven de tombe van Sint-Pieter zou hangen. De baldakijn is 20 meter lang, waaronder het hoge altaar van de basiliek te vinden is. Het brons dat in de baldakijn verwerkt is, is afkomstig uit het dak van het Pantheon.

2.5. De tombes

Onder de basiliek zijn verschillende tombes van pausen, kardinalen, koningen en koninginnen te vinden. De toegang tot de tombes is gelegen bij het beeld van Sint-Andrew. In het totaal zijn er meer dan 100 tombes gelegen onder de Sint Pietersbasiliek, waarvan 91 tombes tot voormalige pauzen behoren.

Daarnaast is er een crypte te vinden met relieken en overblijfselen van Sint-Pieter. Die is pas open sinds 1979, dat was nadat Paus John Paul II besloot om de crypte publiekelijk tentoon te stellen. Zijn tombe is ook te bezichtigen.

2.6. De imposante koepel

De koepel is de absolute blikvanger van de Sint-Pietersbasiliek. De koepel is gelegen boven de tombe van Sint-Peter en wordt gedragen door 4 grote pilaren. Aan de voeten van deze pilaren staan 4 beelden van Sint Veronica, Sint Andrew, Sint Longinus en Sint Helena. Het plafond van de koepel is ontworpen en geschilderd door Michelangelo.

Wanneer je de koepel wil betreden, moet je wel een ticket kopen. Je koopt je tickets om de koepel te beklimmen € 29 het beste vooraf online om de erg lange wachtrijen te kunnen overslaan. Wanneer je de kans krijgt en voldoende fit bent, raden we zeker aan om naar de koepel te klimmen met de 551 trappen. Je krijgt een prachtig uitzicht over het Sint-Pietersplein, dit is werkelijk een once in a lifetime uitzicht.

 • Je kan de weg naar de koepel helemaal met de trap afleggen of voor een deel de lift nemen.
 • De koepel hanteert andere openingstijden dan de basiliek en gaat pas een uurtje na de basiliek open en sluit ook een uurtje vroeger.
 • Koop je tickets voor de koepel online, zo sla je de wachtrijen over en ben je zeker dat je binnen kan.

Boek je gegidste rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek

2.7. Het graf van Petrus

De Sint-Pietersbasiliek is het bekendste gebedshuis voor christenen. De 16de-eeuwse basiliek werd opgetrokken in een laat-renaissancistische en barokke stijl op de plek van het oude Circus van Nero waar de eerste paus Petrus gestenigd en later ook begraven werd. Het is daarom ook een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken.

TIP: Wil je graag op stap door Vaticaanstad met een gids? Boek je wandeling + tickets hier online (incl. entreekaartjes voor de Sint-Pieters Basiliek en Sixtijnse kapel).

 1. Het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad

De imposante Sint-Pietersbasiliek pronkt op het grote Sint-Pietersplein van het Vaticaan. Het Piazza San Pietro is natuurlijk bekend omwille van de gelijknamige basiliek maar ook vanwege de ‘Urbi et Orbi’ toespraken die de Paus houdt tijdens de Pasen en Kerst vieringen vanop zijn balkon. Het plein werd ontworpen door Bernini in de 17e eeuw en is een bezienswaardigheid op zich. Je vindt er naast de beroemde basiliek ook twee identieke fonteinen, een 40 meter hoge Egyptische obelisk en verschillende beelden aan de rand.

 1. Via della Conciliazione, de weg naar de Sint-Pietersbasiliek

Wanneer je naar de Sint-Pietersbasiliek wandelt, zie je die al van ver blinken. Je wandelt eerst een eindje over de Via della Conciliazione, waar je een prachtig zicht krijgt op de grootste kerk ter wereld. Via della Conciliazione wordt dan ook gezien als de toegangsweg tot de basiliek. Geniet zeker van je wandeling maar reken er wel op dat veel mensen ook jouw richting uitgaan – of net terugkeren. Hoe dan ook moet je hier zeker eens wandelen!

Op de hoek van Via della Conciliazione en de Via San Pío X vind je Romulus, Remus en de wolf op een gevel. Dit is geen spectaculaire bezienswaardigheid, maar wel leuk om te zien als je het verhaal erachter kent. Volgens de Romeinse mythologie zijn Romulus en Remus de stichters van Rome. Op de gevel worden ze gevoed door de wolvin Lupa Capitolina.

Klik hier om je tickets voor de Sint-Pietersbasiliek te reserveren

 1. Openingsuren van de Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is dagelijks geopend:

 • Zomerperiode: van april tot september is de basiliek open van 7u tot 19u.
 • Winterperiode: van oktober tot maart is de basiliek open van 7u tot 18u.
 • De mooie koepel heeft andere openingstijden en is van april tot en met september geopend van 9u uur tot 18u en van oktober tot maart van 8u uur tot 17u.
 • Meer info op de website.
 1. Hoe je tickets bestellen?

 • Toegang tot de Sint Pietersbasiliek is gratis, maar je moet wel toegang te betalen voor het betreden van de koepel.
 • Wanneer je de koepel wilt betreden met de lift, betaal je iets meer dan een gewoon entreeticket.
 • Daarnaast is het aan te raden om een audiogids te huren in de basiliek.
 • De audiogids neemt een uur in beslag en is te verkrijgen in het Engels en Frans en nog een hoop andere talen.

Vermijd lange wachtrijen en boek je rondleiding + tickets voor het Vaticaan online

 1. Tips om de wachtrijen te vermijden bij de Sint-Pietersbasiliek

5.1. Hoe snellere toegang?

 • De wachtrijen bij de Sint-Pietersbasiliek kunnen soms zo lang worden dat je wel 3 uur moet wachten voor je de basiliek kan betreden.
 • Om de lange wachtrijen te vermijden kan je je bezoek best plannen voor 10u of na 15u.
 • Het is ook mogelijk om speciale tickets te kopen die je voorrang geven op de wachtenden die gratis naar binnen willen.
 • Wanneer je een begeleide tour boekt voor de basiliek heb je ook snellere toegang dan de anderen.

5.2. Welke dagen kom je beter niet?

Op de meeste woensdagen houdt de Paus een audiëntie, en ook op zondagen houdt de Paus een toespraak, waardoor het op deze dagen nog drukker is in het Vaticaan. Wanneer je niet per se de paus wil zien en horen is het aan te raden om een woensdag of een zondag te vermijden.

TICKETS: Boek een tour met gids of koop een geserveerde toegang ticket. Je bezoekt niet elke dag Rome,.. en je hoef daardoor niet aan te schuiven!

5.3. Slimme combinaties: bezoek ook het Vaticaans Museum

Wil je ook het Vaticaans Museum bezoeken? Ga dan eerst naar het museum. Nadat je in de Sixtijnse kapel bent geweest heb je de keuze om hier de uitgang te nemen en weer helemaal terug te lopen, of om de uitgang aan de rechterkant te nemen die je direct naar de Sint-Pietersbasiliek leidt. Deze weg is echter soms goed bewaakt waardoor het niet mogelijk is om deze deur te nemen, maar met een begeleide tour kan je altijd deze toegang nemen.

EXTRA TIP: Met een stadspas Rome krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum, de Galleria Borghese en veel meer. Je spaart heel wat geld uit en je kan telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome online boeken
 1. Wegbeschrijving naar de Sint-Pietersbasiliek

6.1. Wandelen

Vanuit het centrum van Rome zijn het Vaticaan en de Sint-Pietersbasiliek goed te bereiken. Zo is het maar 25 minuten lopen vanaf het Pantheon en is het drie kwartier vanaf het Colosseum. Bekijk meer info in onze reisgids Rome.

6.2. Openbaar vervoer

 • Neem de oranje lijn A vanaf de Flaminio halte op Piazza del Popolo, de Barberini halte bij de Trevi fontein of de Termini haltes naar Ottaviano.
 • Neem hier de uitgang naar Via Ottaviano vanwaar het nog geen 10 minuten te voet is naar het Vaticaan.

6.3. Auto

Rome is één van de drukste steden van Europa en het wordt daarom afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Wil je echter toch met de auto gaan, dan kan je het beste parkeren bij Garage San Pietro op de Piazza di Santa Maria Alle Fornaci 26. Vervolgens is het nog een kwartiertje te voet naar het Vaticaan.

 1. Praktische info voor je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek

 • Je dient je aan de dresscode van het Vaticaan te houden, wat inhoudt dat schouders en knieën bedekt moeten zijn.
 • Hoeden zijn niet toegestaan. Ik raad je ook aan om een sjaal mee te nemen om hier je schouders mee te bedekken.
 • Grote tassen, paraplu’s, tripods en selfiesticks zijn niet toegestaan. Wanneer je die toch bij je hebt, zal je ze moeten afgeven bij de garderobe.
 • Eten en drinken meenemen is ook niet toegestaan.
 • Draag goede wandelschoenen waar je mee kan blijven lopen, zeker als je van plan bent om met de trap naar de koepel te gaan.
 • Wanneer je last hebt van hoogtevrees of claustrofobie zou ik je niet aanraden om de koepel te beklimmen.
 • GOUDEN TIP: Koop je tickets online, het is de enige manier om de (zeeeer) lange wachtrijen over te slaan. Zo bespaar je werkelijk uren tijd uit, dit kan via GetYourGuide of Ticketbar
 1. Filmpje: Beklim alvast de koepel van de Sint-Pietersbasiliek

Zie je het niet echt zitten om zelf de 551 traptreden te beklimmen naar de koepel van de Sint-Pietersbasiliek? Goed nieuws in dat geval: in onderstaand filmpje kan je meekijken tijdens de weg naar de koepel en eenmaal boven krijg je een prachtig uitgestrekt zicht over Rome. Ideaal ter voorbereiding van je bezoek!

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 oktober 2022 - Caro Floridor

Een handige pas! Helaas kan je de wachtrij aan de Sint-Pietersbasiliek niet overslagen. Dit was niet echt duidelijk op voorhand. Je moet aanschuiven in de rij, zoals alle anderen (inkom is gratis), maar je betaalt eigenlijk voor de gids in de Basiliek en die is wel interessant. Voor het Vaticaans museum krijg je wel voorrang als je al een ticket hebt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?