De wijk Trastevere in Rome bezoeken? De 10 niet-te-missen bezienswaardigheden, info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 5

De wijk Trastevere in Rome bezoeken? De 10 niet-te-missen bezienswaardigheden, info & tips

11 januari 2020 in Rome0 reacties

Trastevere is een oude volkswijk in Rome en misschien wel het gezelligste deel van de Italiaanse hoofdstad. Je wandelt er in smalle steegjes en tussen ouderwetse huisjes waaraan overal plantenbakken hangen. Dankzij zijn middeleeuws karakter lijkt Trastevere in grootstad Rome even een dorpje op het platteland. Het is ook de ideale plek om te gaan dineren, want je vindt er verschillende restaurants en vooral veel pizzeria’s. Trastevere is een must voor wie Rome bezoekt!

Hieronder zetten we alle bezienswaardigheden in Trastevere op een rijtje en we geven je praktische tips voor je bezoek aan deze wijk.

Inhoud artikel

Tours & Tickets Rome online bestellen

Rome is een fantastische stad, een waar openlucht museum. Ideaal voor een citytrip of weekendje weg. Maar je zal zien ... je bent er nooit alleen.
Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via de website van Ticketbar of GetYourGuide kan je online tickets boeken om wachtrijen over te slaan. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Rome.

Hoe geld besparen + wil je graag meerdere bezienswaardigheden in Rome bezoeken?

 1. Het verhaal van Trastevere

Visserswijk

De wijk Trastevere werd eerst bewoond door de Etrusken totdat de Romeinen het gebied veroverden om ook de andere oever van de Tiber te kunnen controleren. Trastevere werd vooral populair bij vissers en zeelieden en ook immigranten vestigden zich vaak in de wijk.

Een officiële stadswijk

Later trokken veel Joodse immigranten naar Trastevere en al snel groeide de wijk uit tot het centrum van de Joodse gemeenschap van Rome. Onder keizer Augustus werd de regio officieel één van de 14 stadswijken van Rome en kreeg toen officieel de naam Transtiberim, wat ‘over de Tiber’ betekent.

Veel beroemde mensen, waaronder Julius Caesar, besloten om hun villa’s in de wijk te laten bouwen. Ten tijde van keizer Aurelianus in de derde eeuw na Christus werd Trastevere ommuurd om de stad zo beter tegen Germaanse volken te kunnen verdedigen.

Middeleeuws doolhof

In de vierde en de vijfde eeuw werden de eerste kerken in de wijk neergezet en in 908 werd de eerste synagoge van Rome in Transtiberim gebouwd. Er kwamen aan sneltempo nieuwe gebouwen bij en zo werd Trastevere in de middeleeuwen een doolhof van kleine, nauwe straatjes waar geen wagens door konden rijden.

Een stad in een stad

Omdat de wijk wat verder ligt van het historische centrum van Rome heeft de wijk een heel eigen identiteit ontwikkeld. Ook het multiculturele karakter van Trastevere heeft daartoe bijgedragen. In 1744 paste paus Benedictus XIV de grenzen van de verschillende wijken van Rome aan en Trastevere kreeg zo zijn huidige vorm.

Verken Trastevere met een gids

De meeste toeristen wandelen rond in Trastevere om van het gezellige karakter van de wijk te genieten, maar als je het echte Trastevere wil leren kennen, doe je er goed aan om de wijk met een gids te verkennen. Online kan je tickets kopen voor een gegidst bezoek aan Trastevere.
 1. Basilica di Santa Maria

De Basilica di Santa Maria in Trastevere is de oudste kerk in Rome. De kerk, die oorspronkelijk Titulus Callixit heette, werd al opgetrokken tussen 221 en 227. Omdat de kerk door de eeuwen heen vaak gerenoveerd en uitgebreid werd, dateert het grootste deel van deze basilica uit de 12e eeuw, maar er zijn ook enkele muren uit de 4e eeuw bewaard.

Opvallend is dat de zuilen die je in de kerk ziet gerecycleerd werden. Eerst stonden die in de thermen van Caracalla, maar later werden ze gebruikt om de kerk te decoreren bij renovaties. Ook de klokkentoren en de gouden façade van de kerk stammen uit de twaalfde eeuw. Het middeleeuwse karakter van de kerk is goed bewaard gebleven en je vindt er heel veel authentieke dertiende-eeuwse gouden mozaïeken van Pietro Cavallini.

De kerk ligt aan het Piazza di Santa Maria in Trastevere en is dagelijks open tussen 07:30 en 21:00, behalve wanneer er kerkdiensten bezig zijn.

 1. Piazza di Santa Maria in Trastevere

Dit plein is het hart van de wijk en een belangrijke ontmoetingsplaats voor de bewoners. Ook de oudste basiliek van de stad die we daarnet beschreven, ligt aan het Piazza di Santa Maria in Trastevere. Rondom het plein vind je heel wat restaurants met terrasjes waar je gezellig kan komen dineren.

 1. Basilica di Santa Cecilia

De Santa Cecilia in Trastevere is de tweede oudste kerk van de wijk en stamt uit de 5e eeuw. De kerk, die eerst de Titulus Ceciliae werd genoemd, is door de eeuwen heen meerdere keren uitgebreid en gerenoveerd. Het grootste deel van deze basiliek stamt daardoor uit de 9e eeuw.

In de crypte van de kerk liggen de relieken van Sint-Cecilia en haar man Sint-Valerian opgeborgen. Die waardevolle overblijfselen werden in de 9e eeuw in opdracht van paus Paschalis I in de kerk geplaatst.

Je kan de Basilica di Santa Cecilia bezoeken op het plein Piazza di Santa Cecilia.

 1. Heerlijk Italiaans eten in Trastevere

Trastevere staat bekend als het culinaire hart van Rome. En terecht! Je zal er heel wat eetkraampjes tegenkomen en je vindt er tientallen restaurants waar je traditionele gerechten kan proeven. Er worden ook leuke tours georganiseerd die je meenemen langs de beste adresjes.

Online kan je tickets kopen voor een culinaire tour langs de eetkraampjes van Trastevere en wie 's avonds moeilijk een restaurant kan uitpikken om te dineren kan ook meegaan met de gastronomische dinertour door Trastevere. Beide absolute aanraders!
 1. Museo di Roma in Trastevere

Het Museo di Roma is gevestigd in een zeventiende-eeuws gebouw. Dit museum focust op het leven in Rome in de 18e en 19e eeuw door middel van tekeningen, schilderijen, prenten en aquarellen. Er worden ook nog heel wat andere objecten tentoongesteld en je vindt er ook werken van de dichter Trilussa. Het Museo di Roma in Trastevere heeft regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.

Het Museo di Roma in Trastevere ligt aan het Piazza di S. Egidio en is elke dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 20:00 open. Je kan er binnen tot 19:00. Een ticket voor het museum kost 6 euro of 5 euro met korting.

 1. Villa Farnesina

Aan het begin van de zestiende eeuw liet Agostino Chigi, penningmeester van paus Julius II, een villa bouwen aan de oever van de Tiber. De villa werd ontworpen door Baldassare Peruzzi en moest dienen als een zomerpaleis. Later in diezelfde eeuw ging kardinaal Alessandro Farnese samen met zijn familie in de villa wonen en daarom werd het gebouw naar hem vernoemd.

Het sobere landhuis wordt omgeven door symmetrisch aangelegde tuinen en binnen ziet het er nog uit zoals het in de Renaissance werd ingericht. In de villa zijn ook verschillende fresco’s terug te vinden van Rafaël, Il Sodoma, Sebastiano del Piombo en Giulio Romano.

De Villa Farnesina ligt aan de Villa della Lungara 230 aan de oever van de Tiber. Een aantal kamers zijn elke maandag tot en met zaterdag tussen 09:00 en 14:00 opengesteld en op de tweede zondag van de maand tussen 09:00 en 17:00. Een ticket kost 10 euro voor volwassenen, jongeren en senioren hebben korting.

Onze tip: online kan je tickets boeken voor een interessante tour door Villa Farnesina. Een must voor wie geïnteresseerd is in architectuur!
 1. Palazzo Corsini

In de achttiende eeuw liet de familie Corsini een barok paleis bouwen recht tegenover de Villa Farnesina. Het gebouw kwam op de plek van een vijftiende-eeuwse villa en werd ontworpen door Ferdinando Fuga. Het paleis wordt omringd door mooie tuinen die leunen tegen de Colle de Gianicolo.

Binnenin vind je de kunstgalerij Galleria Nazionale d’Arte Antica di Palazzo Corsini, kortweg de Galleria Corsini. Het grootste deel van de collectie is privé-eigendom van de familie Corsini. Het gaat vooral om werken uit de Renaissance en uit de barok. De topwerken zijn van de hand van Giovanni Lanfranco, Guido Reni en Carlo Maratta.

Het Palazzo Corsini ligt aan de Via della Lungara 10. Het museum is elke woensdag tot en met maandag open van 08:30 tot 19:00 met laatste toegang om 18:30. Een standaard ticket kost 12 euro. Iedereen jonger dan 18 mag gratis naar binnen.

 1. Orto Botanico

Achter het Palazzo Corsini ligt de Orto Botanico verstopt. Deze botanische tuin is eigendom van de Sapienza Università di Roma. Je vindt er maar liefst 7000 soorten bloemen, planten en bomen, verdeeld over verschillende tuinen. De blikvangers zijn de Japanse theetuin met bamboebos en de prachtige fonteinen die verspreid liggen over de tuinen.

De Orto Botanico ligt aan Largo Cristina di Svezia 23A-24 en is elke maandag tot en met zaterdag open van 09:00 tot 18:30 van april tot oktober en van 09;00 tot 17:30 van november tot maart. Een ticket kost 8 euro.

 1. Colle de Gianicolo

Bovenop de heuvel Gianicolo ligt een mooi groen openbaar park. Je kan er een wandeling maken van een kwartier naar de top van de heuvel om daar van het prachtige uitzicht over de stad te genieten. In het park zelf staan ook heel wat bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn.

Helemaal onderaan de heuvel, aan de Via Garibaldi, staat de marmeren fontein Fontana dell’Acqua Paolo die in opdracht van paus Paulus is neergezet. Aan de noordelijke kant van de heuvel vind je aan de passeggiate del Gianicolo een indrukwekkende zuil en op de top prijkt ook een standbeeld van Giuseppe Garibaldi te paard. Daar wordt dagelijks om twaalf uur een kanonschot afgevuurd.

 1. Vlooienmarkt Porta Portese

Elke zondagochtend kan je tot 14:00 de bekendste en populairste vlooienmarkt van Rome bezoeken rond de straten Via Portuense en Via Ippolito Nievo bij de Porta Portese. Op de vlooienmarkt worden allerlei objecten verkocht zoals kleding boeken, servies en antiquiteiten.

 1. Hoe bereik ik Trastevere?

Te voet

Trastevere ligt aan de linkeroever van de Tiber en is vanuit het centrum van Rome goed te voet te bereiken. Zo is het van het Piazza Navona zo’n twintig minuten tot 30 minuten wandelen, afhankelijk van je bestemming binnen Trastevere, en vanaf het Palatijn en het Colosseum ben je zo’n 30 tot 40 minuten onderweg naar het meest oostelijke deel van Trastevere.

Met het openbaar vervoer

Er zijn verschillende buslijnen waarmee je naar Trastevere kan komen. Zo kan je onder andere de buslijnen 23, 115, 280 en 870 naar Lgt Sanzio/Filipperi of Piazza Della Rovere nemen.

Met de auto

Rome is één van de drukste steden van Europa en het wordt daarom afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Daarnaast heeft Rome een Zone Traffico Limitato en dien je een vergunning te hebben om in deze zone te rijden. Trastevere valt binnen deze zone waardoor je het beste buiten het centrum parkeert en met het openbaar vervoer verder reist.

 1. Praktische tip voor je bezoek

De wijk ontwaakt veelal pas tegen het einde van de middag en in de avond. Overdag kan je er vaak rustig rondwandelen en er zijn dan ook geen rijen bij de bezienswaardigheden. In de avond komen de toeristen echter massaal naar Trastevere om er te dineren.

 1. Filmpje: maak kennis met Trastevere

Benieuwd naar hoe Trastevere eruitziet? In deze video kom je nog meer te weten over deze idyllische wijk in hartje Rome. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Rome moeten reizen!

 1. Ontdek nog meer: Download je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download zeker ook de reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?