Spaanse Trappen in Rome bezoeken? Info en tips voor Piazza di Spagna

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Spaanse Trappen in Rome bezoeken? Info en tips voor Piazza di Spagna

18 januari 2022 in Rome0 reacties

De Spaanse Trappen, die officieel de Scalinata della Trinità dei Monti heten, zijn de lange en brede trappen die van de Piazza di Spagna naar de kloosterkerk Trinità dei Monti lopen. De Spaanse Trappen werden in de achttiende eeuw geplaatst door de Fransen, maar de trappen danken hun naam aan de Spaanse ambassade die naast de trappen te vinden is.

Tegenwoordig zijn de prachtige trappen een belangrijke toeristische trekpleister en ze worden daarnaast ook vaak gebruikt als ontmoetingsplek door zowel de lokale bevolking als door groepen toeristen. Hieronder geven we je alle informatie over de Spaanse Trappen en we geven je praktische tips voor je bezoek.

Tours & Tickets Rome online bestellen

TIP: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig deze top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren in 1 handige combi zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome. Loop de wachtrijen voorbij en laat je ticket zien op je smartphone. Deze kortingskaart geeft ook nog eens 10% korting op alle andere attracties in Rome. (bestel hem hier)

Hoe nog meer geld besparen + wil je graag meerdere bezienswaardigheden in Rome bezoeken?

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van de Spaanse Trappen

Een werk van lange adem

Al in de 16de waren er gesprekken over de manier waarop de steile helling naar de vijftiende-eeuwse Franse kloosterkerk Trinità dei Monti bebouwd kon worden. Paus Gregorius XIII liet toen al ontwerpen maken voor een trap die naar de kerk zou leiden.

Een eeuw later had Caspar van Wittel plannen uitgetekend voor een mooie trap met een standbeeld van Lodewijk IV. Kardinaal Gulio Mazzarino was erg geïnteresseerd in, maar het standbeeld zorgde voor veel tegenwind van de Romeinse bevolking.

De Franse Trappen

In de 18de eeuw blies paus Clemens XI het project nieuw leven in en besliste om een trap neer te zetten. De paus schreef een ontwerpwedstrijd uit in 1717 die door Francesco de Sanctis gewonnen werd. Met de fondsen die de Franse diplomaat Étienne Gueffier apart had gelegd voor de trap werd het project gefinancierd.

Of toch de Spaanse Trappen

De trappen werden vervolgens tussen 1723 en 1726 gebouwd en verbonden de kloosterkerk aan het Piazza della Trinità dei Monti met de Spaanse ambassade op het Piazza di Spagna. De trappen danken hun populaire naam aan die toenmalige Spaanse ambassade.

Restauraties

De trappen werden verschillende keren gerestaureerd. In 1995 werden er werken uitgevoerd en in oktober 2015 gingen de trappen bijna een jaar dicht voor renovatiewerken.

Op cityrip naar Rome? Download dan zeker onze gratis reisgids Rome, zo kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.
 1. De Spaanse Trappen

Een knap staaltje architectuur

De Spaanse Trappen lopen van het Piazza di Spagna naar de kerk Trinità dei Monti en behoren tot de top bezienswaardigheden in Rome. De trappen zijn in de vroege Rococo-stijl neergepoot en worden gezien als één van de mooiste voorbeelden van die Rococo-stijl. De Spaanse Trappen vormen de breedste trap in Europa en bestaan uit 135 treden en 3 terrassen die verwijzen naar de heilige drie-eenheid waar de kerk naar vernoemd is.

De obelisk

Bovenaan de trappen prijkt een obelisk die er in 1789 werd geplaatst. De obelisk werd in de vroege jaren van het Romeinse Rijk voor de tuinen van Salustius gemaakt als imitatie van de Egyptische obelisken.

Speciale evenementen

In april wordt de verjaardag van Rome gevierd en in die periode kleuren de trappen paars door de honderden azalea’s die er aan het begin van april worden neergezet.

Ook op 8 december, wanneer de onbevlekte ontvangenis van Maria herdacht wordt, worden de Spaanse trappen versierd. Het Mariabeeld onderaan de trappen wordt dan versierd met bloemen die ook door de paus neergelegd worden.

 1. Piazza di Spagna

Fontana della Barcaccia

Onderaan de trappen op het Piazza di Spagna staat een fontein die in de zeventiende eeuw werd gemaakt door Pietro Bernini, de vader van Gian Lorenzo Bernini. De fontein kreeg de naam Fontana della Barcaccia en dat betekent letterlijk “de fontein van de lelijke schuit”.

Paus Urbanus VIII had de opdracht gegeven om de fontein te maken toen een boot op het plein beland was nadat de Tiber buiten zijn oevers was getreden. De fontein heeft dan ook de vorm van een boot.

Keats-Shelley House

In de rechterhoek van het plein, naast de trappen, vind je het Keats-Shelley House. De Engelse dichter John Keats woonde hier tot aan zijn dood in 1821 en tegenwoordig doet het gebouw dienst als een museum over de dichter en zijn vrienden. Je kan er verschillende objecten zien uit de Engelse Romantische periode evenals manuscripten en werken van de dichter en zijn tijdsgenoten.

TIP: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig deze top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren in 1 combi zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome. (bestel hem hier) Hiermee bespaar je tijd, geld en maak je het jezelf super eenvoudig tijdens je bezoek aan Rome.

 1. Santissima Trinità dei Monti

Frans bouwwerk

Bovenaan de trappen zie je meteen de witte façade van de Santissima Trinità dei Monti opduiken. Deze rooms-katholieke kerk werd aan het begin van de zestiende eeuw in opdracht van de Franse koning Lodewijk XII gebouwd naast het klooster van de Orde der Miniemen.

Italiaanse stijl

De kerk werd opgetrokken in een Franse laat-Gotische stijl, maar de bouw werd al snel stilgelegd. Later werd dan een nieuwe kerk gebouwd in de Italiaanse renaissancestijl die in 1585 ingewijd werd door paus Sixtus V. Niet veel later werd de kerk helemaal leeggeroofd.

De kerk

De voorgevel van de kerk bestaat uit twee klokkentorens en een grote deur. Voor de kerk ligt een dubbele trap die gemaakt is door Domenico Fontana en in de kerk zijn verschillende muurschilderingen en fresco’s te vinden.

Zo maakte Giambattista Naldini verschillende scenes uit het leven van Johannes de Doper en de getalenteerde Daniele da Volterra, een leerling van Michelangelo, maakte de schildering van de heilige maagd. De kerk en de abdij zijn officieel nog steeds het eigendom van de Franse staat.

 1. Waarom heten deze trappen Spaanse trappen?

Hoe raar is het dat bekende trappen in Italië de Spaanse trappen heten? Misschien toch niet zo raar als we dachten... Een klein eindje bij de Spaanse trappen vandaan vind je namelijk de Spaanse ambassade. Even verderop wappert er een Spaanse vlag, probeer hier zeker eens op te letten wanneer je de trappen bezoekt. En omwille van die Spaanse ambassade heet het plein dus Piazza di Spagna en de trappen de Spaanse trappen.

Deze naam is niet altijd zo geweest, want het plein heeft vroeger ook nog anders geheten, zoals Piazza di Francia. Meer zelfs, de Romeinen noemden de trappen nog iets heel anders, zij kozen voor de naam Scalinata della Trinità dei Monti, die verwees naar de kerk die boven aan de trappen te vinden is.

 1. Openingsuren Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen zijn openbaar domein van Rome en zijn dan ook dag en nacht vrij te bezoeken. Rondom de trappen zijn vooral veel winkels en boetieks te vinden van bijvoorbeeld Versace, Chanel en Gucci die hun eigen openingstijden hanteren.

 • Het Keats-Shelley museum is elke maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 13:00 en van 14:00 tot 18:00 open.
 • De Trinità dei Monti kerk is op maandag, woensdag en donderdag open van 10:15 tot 20:00, op dinsdag van 10:15 tot 19:00 op vrijdag van 12:00 tot 21:00, op zaterdag van 09:15 tot 21:00 en op zondag van 09:00 tot 20:00, met uitzondering van de kerkdiensten.
 1. Tickets om de Spaanse Trappen te bezoeken

De Spaanse Trappen zijn openbaar en je moet dan ook geen ticket kopen. Ook voor de Trinità dei Monti kerk bovenaan de trappen hoef je geen ticket te kopen, maar voor het Keats-Shelley museum betaal je 6 euro als volwassene. Voor iedereen onder de 18 jaar, ouder dan 65 jaar en voor studenten kost een ticket 5 euro.

 1. Hoe vermijd ik de drukte?

 • De Spaanse Trappen worden heel druk bezocht en het is er dan ook vaak over de koppen lopen.
 • De grote drukte is echter te vermijden door vroeg op de ochtend de trappen te bezoeken voordat de grote toeristengroepen op pad gaan of juist later op de dag in de avond.
 • Ook worden de trappen in april en december drukker bezocht in verband met de bloemen die dan de Spaanse Trappen kleuren.
 1. Hoe bereik ik de Spaanse Trappen?

Te voet

De Spaanse Trappen liggen in het noorden van het centrum van Rome en zijn goed te voet te bereiken vanaf de meeste bezienswaardigheden van Rome. Zo is het een kwartier wandelen vanaf het Piazza Navona en zo’n twintig minuten vanaf het Colosseum.

Met het openbaar vervoer

De Spaanse Trappen zijn te bereiken met de metrolijn A. Stap uit bij de halte Spagna. Je staat dan meteen bovenaan de trappen.

Met de auto

Rome is één van de drukste steden van Europa en het wordt daarom afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Daarnaast heeft Rome een Zone Traffico Limitato en dien je een vergunning te hebben om in deze zone te rijden. De Spaanse Trappen liggen binnen deze zone waardoor je het beste buiten het centrum parkeert en met het openbaar vervoer verder reist.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Het is verboden om te eten op de Spaanse Trappen. Doe het niet, want er zijn regelmatig politiecontroles. Laat ook zeker niets liggen van afval. Sinds 1 augustus 2019 kan je officieel beboet worden - met boetes tot wel 250 euro! - als je eet of drinkt op de Spaanse trappen. Deze wet geldt ook voor andere bekende monumenten.
 • Wil je even je slippers of schoenen uitdoen om je voeten te ontspannen? Ook dat mag niet wanneer je op de trappen zit. Er gelden strenge regels.
 • Naast het metrostation is een lift die je naar het Piazza di Spagna kan brengen als je slecht te been bent.
 • Als je de Trinità dei Monti kerk wil bezoeken, moet je je aan de kledingregels houden die in de meeste kerken van Rome gelden. Bedek je schouders en knieën, draag geen hoed of pet binnen en zorg ervoor dat je dichte schoenen draagt.
 • Aan de onderkant van de trappen bevinden zich verschillende winkelstraten. Je vindt er voornamelijk veel grote modehuizen zoals Prada, Versace en Gucci.

TIP: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig deze top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren in 1 combi zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome. (bestel hem hier) Hiermee bespaar je tijd, geld en maak je het jezelf super eenvoudig tijdens je bezoek aan Rome.

 1. Wat is de ligging van de Spaanse Trappen?

De Spaanse Trappen bevinden zich op het Piazza di Spagna in Rome.

 1. Filmpje: breng een bezoek aan de Spaanse Trappen

Benieuwd naar hoe de Spaanse Trappen eruit zien? In deze video nemen we je mee naar deze trappen in Rome. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Rome moeten afreizen.

 1. Waar overnachten in Rome? Onze 7 x favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 1. Ontdek nog meer: Download je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download zeker ook de reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?