Catacomben in Rome bezoeken? Tips, foto's + online tickets boeken

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Catacomben in Rome bezoeken? Tips, foto's + online tickets boeken

7 mei 2024 in Rome2 reacties

Wist je dat de imponerende geschiedenis en cultuur van Rome zich niet alleen boven de grond afspeelde, maar ook eronder? De Italiaanse hoofdstad kent een turbulent verleden waarbij de klassieke Romeinen op een gegeven moment botsten met de Christenen. Dit resulteerde in een groot en bijzonder gangenstelsel onder Rome waar de Christenen in alle rust hun doden konden begraven.

Wil je graag meer weten over de Romeinse geschiedenis of heb je een morbide nieuwsgierigheid: een bezoek aan Rome is niet compleet zonder de ondergrondse begraafplaatsen te verkennen! Lees alles over mijn bezoek aan de Catacomben van Rome + hoe je tickets te bestellen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Catacomben van Rome

Reisgids
AdresDe catacomben zijn op verschillende plekken in Rome te vinden, buiten het centrum. Je kan ze best bereiken met het openbaar vervoer, lees meer hierover
Tickets + rondleidingenBestel hier je tickets online
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop een Rome Tourist Card, hiermee krijg je toegang tot het Colosseum, Forum Romanum, Sint-Pietersbasiliek en Sixtijnse Kapel, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome Tourist Card hier.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de catacomben

1.1. Catacombi di Roma

Het gangenstelsel dat de ‘catacombi di Roma’ bevat, stamt uit de tweede tot vierde eeuw: het moment dat Rome overging van hun eigen religie naar het Christendom. In deze periode was het Christendom nog niet de grootste religie en was het voor de christenen verboden om hun doden in de stad zelf te begraven, omdat de Romeinen hun doden cremeerden. Hierdoor besloten de christenen om tunnels in de stad te graven waar ze hun doden wél mochten begraven.

1.2. Het vulkanisch gesteente

De tunnels werden aan de grote wegen gelegd met ingangen net buiten de stad en werden uitgehouwen uit vulkanisch gesteente dat zacht genoeg was om weg te halen. De meeste christenen waren slaven of mensen uit de lagere klassen en zij hadden geen geld om land aan te schaffen, maar de plaatsen waar het vulkanisch gesteente vandaan werd gehaald, hoefde niet aangeschaft te worden, want was publiekelijk beschikbaar. Het uitgegraven gesteente werd na de uitgraving in de buitenlucht verhard en vervolgens gebruikt voor de bouw van verschillende huizen en gebouwen.

1.3. Het ritueel

Op het moment dat iemand begraven moest worden, klommen de christenen naar beneden met olielampen en uitten ze gebeden voor de doden, waarna ze de lichamen onder de grond achterlieten.

1.4. Plundering van de catacomben

In het jaar 380 werd het Christendom een staatsreligie en werd het verbod voor begravingen opgeheven. De meeste mensen besloten daardoor om gebruik te maken van de begraafplaatsen bij kerken, waardoor de catacomben in vergetelheid raakten. Op een gegeven moment werden de catacomben zelfs geplunderd door Noordelijke stammen die Rome wilden aanvallen, wat resulteerde in de vernieling van vele graven. Toch bleven vele andere graven wel onaangetast.

1.5. Herontdekking

In 1578 werden de catacomben per ongeluk opnieuw ontdekt. Hierna begonnen verschillende archeologen nog andere catacomben te zoeken om ze vervolgens in kaart te brengen. Jaren later, in de negentiende eeuw, werd de eerste uitgebreide studie naar de catacomben gedaan en gepubliceerd door Giovanni Battista de Rossi. De catacomben worden tegenwoordig gezien als een religieuze plaats en worden onderhouden door het Vaticaan.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Een bezoek aan de catacomben

2.1. Soorten catacomben

Er zijn meer dan 40 catacomben onder Rome gelegen die gebouwd zijn onder de grote wegen die Rome uit leiden. Er kunnen echter maar een paar catacomben bezocht worden. De graven in de catacomben zijn voornamelijk verticaal boven elkaar neergelegd, maar er zijn ook arcosolium catacomben, waarbij een graf in een niche verborgen ligt.

 • Verder zijn er ook nog cubicula catacomben, waarin gehele families begraven liggen.
 • Daarnaast heb je nog een paar cryptae catacomben die bestaan uit een met fresco’s gedecoreerde kapel waar de rijken werden begraven.
 • Tot slot de formae catacomben: kleine niches in een vloer van de gangen. Deze laatste vorm werd tegen het einde van het gebruik van de catacomben gemaakt, toen de ruimte beperkt begon te worden.

2.2. Versieringen

De catacomben zijn versierd met vroege Christelijke kunstwerken. Verschillende fresco’s en beelden tonen Bijbelse verhalen en religieuze tradities. Aangezien de catacomben uit de tijd komen dat de oude Romeinse religie en het Christendom tegelijk beoefend werden, zijn er ook nog heidense symbolen terug te vinden in de kunstwerken. De catacomben zijn vernoemd naar de Christelijke martelaars die er begraven liggen of naar de eigenaren van het land waar de catacomben onder lagen.

2.3. Catacomben van Priscilla

De Catacomben van Priscilla of San Pancrazio worden ook wel de koningin van de catacomben genoemd omdat hier 2 pauzen en verschillenden martelaars begraven zijn. Daarnaast bevatten deze catacomben een groot deel van de best bewaarde kunstwerken en vind je hier de oudste Maria schilderingen en verschillende andere schilderingen met Bijbelse taferelen.

2.4. Catacomben van Domitilla

De Catacomben van Domitilla zijn een paar van de best bewaarde catacomben, en zijn daarnaast ook één van de grootste catacomben, met een tunnelnetwerk van maar liefst 17 kilometer lang. In deze catacomben vind je ook de enige ondergrondse basiliek van Rome, en er zijn ruim 150.000 lichamen begraven in deze catacomben. De fresco’s in deze catacomben zijn nog recent gerestaureerd, waardoor de beelden en weer netjes uit zien.

2.5. Catacomben van Callixtus

De Catacomben van Callixtus behoren tot de belangrijkste en grootste catacomben van Rome. De catacomben bestaan uit 4 verschillende verdiepingen die meer dan 20 meter onder de grond liggen, en het netwerk is bijna 20 kilometer lang. Hier liggen maar liefst 16 pauzen begraven en tientallen martelaars. Hierdoor hebben deze catacomben de bijnaam ‘klein Vaticaan’ gekregen. Daarnaast is ook de tombe van Sint Cecilia, de beschermheilige van de muziek, te vinden.

2.6. Catacomben van St. Agnes

De Catacomben van St. Agnes zijn gelegen onder de Sant Agnese fuori le Mura kerk. Sint Agnes is de enige martelaar die hier begraven ligt, en haar verhaal is vooral bijzonder omdat ze nog maar 12 jaar oud was toen ze gedood werd. De manier waarop ze stierf is niet duidelijk. Sommige verhalen zeggen dat ze levend verbrand werd, terwijl andere verhalen zeggen dat ze onthoofd werd.

2.7. Catacomben van San Sebastiano

De Catacomben van San Sebastiano zijn één van de kleinste catacomben, maar zijn wel één van de makkelijkst begaanbare. Hierdoor zijn ze echter niet in de originele staat behouden. In deze catacomben is de crypte van Sint Sebastiaan te vinden, één van de bekendste marters. Daarnaast is er een buste te vinden van de heilige, gemaakt door Gian Lorenzo Bernini.

2.8. Vigna Randanini Catacomben

De Vigna Randanini Catacomben is één van de zes Joodse catacomben, en één van de twee Joodse catacomben die open zijn voor het publiek. Deze catacomben gaan terug naar de tweede en de derde eeuw en geven een beeld van de Joodse religie in het oude Rome en de Joodse kunst.

 1. Wat zijn de openingstijden?

De verschillende catacomben hebben hun eigen openingstijden:

 • De Catacomben van Priscilla zijn elke dag van 9u tot 12u geopend en ’s middags van 14u tot 17u. Gesloten op maandag.
 • De Catacomben van Domitilla zijn op dezelfde uren geopend en enkel op dinsdag gesloten.
 • De Catacomben van Callixtus zijn dagelijks ook op dezelfde uren geopend, maar op woensdag gesloten.
 • De Catacomben van St. Agnes zijn dagelijks geopend van 9u tot 12u en van 15u tot 17u.
 • De Catacomben van San Sebastiano zijn op zondag gesloten en van maandag tot en met zaterdag geopend van 10u tot 17u.
 1. Tickets voor je bezoek aan de Catacomben in Rome

 • De kosten voor alle catacomben zijn hetzelfde.
 • Kinderen tussen de 6 en 15 jaar krijgen korting. Kinderen tot 5 jaar kunnen gratis mee.
 • In het ticket zit een begeleide tour van de catacomben inbegrepen.
 • Een bezoek duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.
 • Tickets zijn zowel online te koop als bij de ticketkantoren bij de catacomben.

Bekijk de mogelijke rondleidingen bij de catacomben van Rome

 1. Vermijd wachtrijen aan de kassa

In de zomermaanden is het altijd erg druk bij de catacomben, dus het is aan te raden om in de lente of de herfst een bezoek aan het gangenstelsel te brengen. Ook is het aan te raden om midden in de week een bezoek te brengen in plaats van in het weekend om de grote drukte te vermijden.

 1. Wegbeschrijving naar de Catacomben Rome

De catacomben zijn op verschillende plekken in Rome te vinden

 • Zo liggen de catacomben van Priscilla aan de Via Salaria 430 (bekijk ligging), en zijn de catacomben van Domitilla te vinden op Via delle Sette Chiese 282 (bekijk ligging).
 • De catacomben van Callixtus toegangelijk op de Via Appia Antica 110/126 (bekijk ligging).
 • De catacomben van St. Agnes zijn te vinden aan de Via Nomentana 349 (bekijk ligging).
 • De toegang tot de catacomben van San Sebastiano ligt aan de Via Appia Antica 136 (bekijk ligging) en de Vigna Randanini catacomben zijn aan de Via Appia Pignatelli 12 te vinden (bekijk ligging).

6.1. Te voet

Afhankelijk van je startpunt en van de catacomben die je wilt bezoeken is het mogelijk om de afstand wandelend te overbruggen. Echter zijn veel van de catacomben buiten het centrum van Rome te vinden en daardoor beter te bereiken met het openbaar vervoer.

6.2. Openbaar vervoer

 • De catacomben van Domitilla, Callixtus, San Sebastiano en Vigna Randanini liggen op een kleine afstand van elkaar vandaan en liggen tussen het Tenuta di Tormarancia park en het Parco della Caffarella. Vanaf het centrum van Rome is het mogelijk om bus 118 naar Appia/villa Dei Quintili te nemen en uit te stappen bij Appia Antica/scuola Agraria, vanwaar het nog zo’n 5 tot 10 minuten wandelen is.
 • Voor de catacomben van Priscilla kan je de MEB1 metrolijn naar Jonio nemen en uitstappen bij halte Libia, vanwaar het een kwartiertje te voet is, of bus 63 naar Rossellini naar halte Priscilla, vanwaar het een kleine 5 minuten wandelen is.
 • De catacomben van St. Agnes zijn te bereiken met de MEB 1 metrolijn naar Jonio vanaf halte S. Agnese/Annibaliano, vanwaar het een kleine 5 minuten lopen is.

6.3. De auto

Aangezien de catacomben grotendeels buiten het centrum van Rome zijn gelegen vlakbij grote wegen is het mogelijk om met de auto naar de catacomben te gaan en in de buurt te parkeren.

 • Zo liggen er bij de catacomben van Domitilla, Callixtus, San Sebastiano en Vigna Randanini verschillende parkeerplaatsen op een kleine afstand lopen via de Via Cristoforo Colombo.
 • Bij de catacomben van Priscilla en St. Agnes is de dichtstbijzijnde parkeerplaats de Parking King Vescovio op de Via di Tor Fiorenza 58, vanwaar het 5 minuten wandelen is naar de catacomben van Priscilla en 20 minuten naar de catacomben van St. Agnes.
 1. Praktische info voor je bezoek

 • Als je last hebt van claustrofobie is een bezoek aan de tunnels af te raden. Ook wordt er gewaarschuwd voor trauma bij jongere kinderen.
 • Draag goede wandelschoenen. De routes in de tunnels zijn erg lang en zijn met de hand uitgehouwen.
 • De catacomben worden als heilige religieuze plekken gezien, dus kleed jezelf zoals je jezelf ook zo bedekken als je een kerk in Rome zou bezoeken, en bedek je schouders en knieën.
 • Er zijn geen toiletten of andere services in de tunnels. Breng dus vooraf een bezoek aan de toiletten en neem een flesje water mee.
 • Het is binnen redelijk fris, dus neem extra lagen kleding mee.
 • Het fotograferen van de catacomben is niet toegestaan.
 • Wil je graag de catacomben bezoeken met een tour? Boek je tickets online zo kom je alles te weten over deze bijzondere plekken in Rome.

BESPAAR TIP: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig deze top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren in 1 handige combi zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome. Loop de wachtrijen voorbij en laat je ticket zien op je smartphone. Deze kortingskaart geeft ook nog eens 10% korting op alle andere attracties in Rome. (bestel hem hier)

 1. Filmpje: Crypts, Bones & Catacombs Tour

In deze 'Crypts, Bones & Catacombs Underground Tour' in Rome kan je als het ware meewandelen door de ondergrondse crypten waar elke bezoeker vol lof over is! Wil je je voorbereiden op je bezoek aan de verschillende catacomben in Rome? Neem dan zeker een kijkje naar onderstaand filmpje.

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 april 2022 - Sonja Stoepel

Praktische gids, met de nodige sites waar je direct je tickets kan boeken die je nodig hebt. Interessante info. Kortom, super !

- 11 maart 2019 - jan demol

Super goed , veel info , duidelijk beschreven

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?