Domus Aurea in Rome bezoeken? Alle info over Het Gouden Huis van Nero + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Domus Aurea in Rome bezoeken? Alle info over Het Gouden Huis van Nero + tickets

24 december 2023 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Domus Aurea + waar tickets kopen?

De Domus Aurea was het grootste stadspaleis dat ooit in Rome neergepoot was. De woning behoorde toe aan de beruchte keizer Nero, maar werd nooit helemaal voltooid en al snel weer afgebroken. Je kan de resten van de luxueuze villa bezoeken met een gids en een VR-bril die de archeologische site helemaal tot leven wekken.

Lees in deze blogpost alles over je bezoek aan Domus Aurea in Rome + bestel je tickets voor de Domus Aurea op voorhand online.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Domus Aurea

De Domus Aurea, het Gouden Huis, was het enorme paleis van niemand minder dan keizer Nero. Hij liet het paleis optrekken na de grote brand in Rome in het jaar 64 die grote delen van de stad in as legde. Men vermoedt zelfs dat Nero de brand zelf had aangestoken met het doel plaats te creëren voor zijn paleis.

Het complex nam buitengewone proporties aan

 • Het hele domein, inclusief gigantische tuin, was meer dan 80 hectare groot. Aan de ingang stond een beeld van Nero zelf van 35 meter hoog.
 • Het hele interieur werd bekleed met marmer, bladgoud, edelstenen en ivoor.

De extravagantie van Nero kende geen limieten. Er werden daarom complotten tegen hem gesmeed en de Romeinse bevolking keerde zich tegen de keizer. In het jaar 68 pleegde Nero zelfmoord nog voor het paleis helemaal afgewerkt was. Na zijn dood werd het complex grotendeels afgebroken om terug plaats te maken voor andere gebouwen.

Het meer in de tuin werd drooggelegd en later werd daar het Colosseum gebouwd. De grote Thermen van Trajanus bedekten een deel van de oude Domus Aurea. Sinds 2014 kan je de bewaarde delen van de opgegraven Domus Aurea bezoeken.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar tijd en geld door je tickets voor de Domus Aurea online te bestellen.

 1. De Domus Aurea bezoeken

Het waren de architecten Severus en Celer die de taak kregen om de Domus Aurea te ontwerpen. Er kwam een enorm complex met tientallen kamers en een gigantische, tropische tuin met een meer, fonteinen en allerlei bijgebouwen. In het paleis zelf viel vooral de grote koepel op. Naar verluidt kon die koepel ronddraaien en stelde ze het universum voor. Vanuit het dak kon men geurend water en bloemblaadjes naar beneden laten dwarrelen.

De restanten van de Domus Aurea worden tot de dag van vandaag nog opgegraven. Je kan de Domus enkel bezoeken samen met een gids. Dat kan op bepaalde dagen. Een bonus: er zijn tours met VR-brillen die je terug katapulteren naar de hoogdagen van het Romeinse keizerrijk.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een verblijf zo dicht mogelijk bij de Domus Aurea? Verblijf dan in de B&B First Floor. 's Ochtends geniet je van een zoet Italiaans ontbijt en vanop je kamer heb je zicht op het Colosseum. Meer info en boeken.

 1. Waar bevindt zich de Domus Aurea?

 • De opgegraven restanten van de Domus Aurea bevinden zich bij de Oppiusheuvel.
 • Je kan de site betreden bij de Viale della Domus Aurea, niet ver van het Colosseum.
 • Kom je met de metro? Stap dan af bij de halte Colosseo.
Wil je graag nog meer overblijfselen uit de Romeinse tijd bezichtigen? Ontdek onze stadswandeling door het antieke Rome.

Ligging van de Domus Aurea op de kaart

 1. Wat zijn de openingsuren van de Domus Aurea?

 • Je kan de Domus Aurea enkel bezoeken met een gids.
 • De tours vinden plaats op vrijdag, zaterdag en zondag en gebeuren in het Engels.
 • De tour duurt ongeveer twee uur en start om 15u30.
 • De tours zonder VR-bril vinden plaats op dezelfde dagen, maar dan om 9u15 en 14u45. Je kan die tour in het Engels of het Italiaans volgen.

Bestel je tickets voor de Domus Aurea

 1. Tickets kopen voor de Domus Aurea

 • De tickets voor een gegidste rondleiding in de Domus Aurea met VR-bril (een aanrader!), kan je online bestellen. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden. Bestel je VR-tour in de Domus Aurea.
 • Wil je liever een tour zonder VR-bril doen (iets goedkoper)? Dat kan natuurlijk ook. Bestel je tickets voor de Domus Aurea.
 • Je moet tickets vooraf online reserveren.
 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?