Palazzo Barberini in Rome bezoeken? Bewonder meesterwerken in het kunstmuseum + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Palazzo Barberini in Rome bezoeken? Bewonder meesterwerken in het kunstmuseum + tickets

6 mei 2024 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Palazzo Barberini + waar je tickets kopen?

Het Palazzo Barberini in Rome is een groot stadspaleis dat een indrukwekkende kunstcollectie herbergt. Het paleis werd helemaal gerenoveerd in opdracht van de latere paus Urbanus VIII in 1625. Grote namen als Maderno, Borromini en Bernini legden zich toe op het ontwerp.

De ovalen trap, de plafondschildering van Pietro da Cortona en de schilderijen van grootmeesters als Rafaël, Caravaggio, Tintoretto, El Greco en van der Weyden lokken heel wat kunstliefhebbers naar dit kunstmuseum. Ontdek hier alles over je bezoek aan Palazzo Barberini + bestel je tickets online.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Palazzo Barberini

Het stadspaleis Palazzo Barberini werd gekocht door paus Urbanus VIII in 1625, toen hij nog gewoon kardinaal was. De paus was lid van de invloedrijke Florentijnse familie Barberini. Hij renoveerde het stadspaleis van kop tot teen en liet een gigantisch paleis optrekken dat maar liefst 187 kamers telt en in totaal meer dan 12 000 m² beslaat. De paus liet het inrichten door beroemde kunstenaars.

Weetje: het was in het Palazzo Barberini dat in 1950 het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM) werd ondertekend.

Er werkten drie grote namen aan de renovatie van het stadspaleis

Carlo Maderno kreeg de opdracht en liet zich bijstaan door zijn neef Francesco Borromini. Vandaag is de spiraalvormige trappenhal van Borromini een van de blikvangers van het paleis. Nadat Maderno overleed, nam de jonge Bernini het project over. Hij werd later een gevierde beeldhouwer, maar heeft ook enkele opdrachten als architect met veel succes afgewerkt. In 1633 leverde Bernini het project af.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het stadspaleis eigendom van de Italiaanse overheid. Tegenwoordig vind je er het kunstmuseum Galleria Nazionale d’Arte Antica waar heel wat beroemde schilderijen hangen. Vooral kunstliefhebbers komen het Palazzo Barberini vandaag de dag bezoeken.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Palazzo Barberini online op voorhand.

 1. Palazzo Barberini en de Galleria Corsini bezoeken

Het huidige kunstmuseum in het Palazzo Barberini bestaat uit twee galerieën: het Palazzo Barberini en de Galleria Corsini. In beide afdelingen hangen beroemde werken. Het allerberoemdst is echter de plafondschildering van Pietro da Cortona, afgewerkt in 1639. Het werd een voorbeeld voor plafondschilderingen in de eeuwen daarna. Ook de ovaalvormige wenteltrap van Borromini lokt kunst- en architectuurliefhebbers.

Wat zeker zien tijdens je bezoek?

Enkele schilderijen die je absoluut niet mag missen zijn het portret van La Fornarina van Rafaël, Judith onthoofdt Holofernes van Caravaggio en Christus en de overspelige vrouw van Tintoretto. Er hangen vooral werken van Italiaanse schildermeesters, maar je vindt ook enkele buitenlandse werken. Zo is er bijvoorbeeld het beroemde portret van Hendrik VIII van Hans Holbein de Jonge en nog schilderijen van El Greco en Rogier van der Weyden.

Verder zal je ook in het hele stadspaleis het wapenschild van de familie Barberini aantreffen. Het bevindt zich niet alleen op de muren, maar ook op het plafond en het is zelfs verwerkt in standbeelden.

 1. Praktische info voor je bezoek Palazzo Barberini

 • Het Palazzo Barberini bevindt zich in de Via delle Quattro Fontane 13, een kleine wandeling van de Trevi-fontein vandaan.
 • Kom je met de metro? Dan stap je af bij de halte Barberini, vlakbij de ingang.
 • Openingsuren: Je kan het Palazzo Barberini en het Palazzo Corsini iedere dag bezoeken van 10u tot 18u.
 • Je kan tickets kopen tot een uur voor sluitingstijd.
 • Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Rome.
 1. Hoe kan ik tickets boeken voor het Palazzo Barberini?

Tickets voor het Palazzo Barberini kan je ter plekke aan de ticketbalie kopen. We raden je echter aan om vooraf online tickets te bestellen. Zo kan je in het hoogseizoen de wachtrijen gewoon overslaan. Tickets voor het Palazzo Barberini boek je hier. Je kan met je ticket ook het Palazzo Corsini bezoeken.

Wil je meer halen uit je bezoek aan het Palazzo Barberini en het Palazzo Corsini? Doe dan een rondleiding met een ervaren gids. Met tickets voor een privétour door Palazzo Barberini krijg je uitleg over alles wat je er kan bewonderen.

 1. Waar bevindt zich het Palazzo Barberini?

 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?