Piazza del Popolo in Rome bezoeken? Wat zien en doen op het plein van het volk: info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Piazza del Popolo in Rome bezoeken? Wat zien en doen op het plein van het volk: info & tips

7 mei 2024 in Rome0 reacties

Praktische info en wat zien en doen op het Piazza del Popolo in Rome?

Het Piazza del Popolo is ongetwijfeld een van de mooiste pleinen van Rome. In het midden pronkt een Egyptische obelisk en het plein wordt geflankeerd door drie kerken en twee mooie fonteinen. Er valt heel wat te zien en te beleven.

In deze blogpost kom je alles te weten over het Piazza del Popolo in Rome.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rome

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in Rome:
Tickets + rondleidingen
 • Bespaar tijd en geld met de Vaticaanstad Pas, €89 (boek je Vaticaanstad Pas)
 • Standaardticket voor de Sint-Pietersbasiliek incl. audiogids, €16 (boek je tickets)
 • Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek & Koepel met gids, €49 (boek je rondleiding)
 • Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, €38 (boek je tour)
1. Bestel hier je tickets online 2. Bestel hier je kortingskaart
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop de Toeristenkaart van Rome, hiermee krijg je toegang tot Colosseum, Forum Romanum & Palatijn, Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome kortingskaart hier.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Piazza del Popolo

Het plein Piazza del Popolo is een van de bekendste en mooiste pleinen van Rome. Je kan de naam van het plein vertalen als ‘Plein van het Volk’, maar eigenlijk is het vernoemd naar de populieren die in de tuin van de basiliek Santa Maria del Popolo stonden.

Het huidige plein werd aangelegd tussen 1811 en 1822 en ontworpen door de architect Giuseppe Valadier. Het plein heeft een neoklassieke stijl en werd enigszins gebaseerd op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.

Niet alleen het Piazza del Popolo, maar ook de gebouwen die het plein flankeren, zijn een bezoekje waard. Je vindt er drie grote kerken, een stadspoort, verschillende fonteinen en natuurlijk de opvallende Egyptische obelisk in het midden van het plein.

Tip: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek aan Rome? Koop dan de Rome Tourist Card en geniet van korting op verschillende attracties
 1. Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto

Vlak naast elkaar, met de populaire winkelstraat Via del Corso ertussenin, staan twee heel gelijkaardige kerken. Zowel de Santa Maria dei Miracoli als de Santa Maria in Montesanto werden opgetrokken in barokstijl. Ze worden ook wel eens de tweelingkerken genoemd.

 • De Santa Maria dei Miracoli werd hier neergepoot in 1675 in opdracht van de paus Alessandro VII. De kerk herdenkt een wonder, vandaar de naam ‘dei Miracoli’, toen hier omstreeks 1300 op miraculeuze wijze een kind van de verdrinkingsdood gered werd uit de rivier. Oorspronkelijk stond hier enkel een beeld om dat wonder te herdenken, maar de paus vond dat niet voldoende.
 • De Santa Maria di Montesanto staat vandaag vooral bekend als uitvaartkerk. Wanneer beroemde Italianen sterven uit de kunst- en entertainmentwereld vindt de plechtige dienst vaak hier plaats.
 1. Egyptische obelisk van Ramses II

Middenin het plein prijkt de gigantische Egyptische obelisk van Ramses II. Oorspronkelijk bevond de obelisk, die dateert uit 1300 v.Chr. zich in een Egyptische tempel. Daarna werd de 36 meter hoge obelisk meegenomen naar Rome na een geslaagde militaire inval en in de renbaan van het Circus Maximus gezet. In 1589 beval de paus Sixtus V om de obelisk op het Piazza del Popolo neer te planten. De gigantische zuil was echter in verval geraakt en moest eerst gerenoveerd worden.

 1. Basilica Santa Maria del Popolo

Basilica Santa Maria del Popolo is een gigantische basiliek die uitkijkt over het plein en grondig gerenoveerd werd in de 15e-eeuwse renaissancestijl. De kerk heeft haar naam aan het plein geleend. Stap zeker even binnen, want je kan hier in de rijkelijk versierde kapellen werken bewonderen van de beroemde kunstenaars Rafaël, Caravaggio en Bernini.

 1. Porta del Popolo

Je zal op het plein ook de stadspoort Porta del Popolo opmerken. Het was de noordelijkste stadspoort van de stadsmuren die door keizer Aurelianus opgetrokken werden in de 3e eeuw. De poort werd in 1561 herbouwd. De zuilen zijn afkomstig van de oude Sint-Pietersbasiliek. Wandel zeker eens binnen en bewonder de werken van Bernini.

 1. Fonteinen op Piazza del Popolo

Het Piazza del Popolo wordt omzoomd door gebouwen en muren. Aan de ene kant van het plein zie je de fontein van Neptunus (Fontana del Nettuno), aan de overkant staat de fontein van de godin van Rome (Fontana della dea di Roma), geflankeerd door twee beelden die de rivieren Tiber en Aniene moeten voorstellen en met aan haar voeten Romulus en Remus, de mythische stichters van de stad.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf in deze prachtige stad en download je reisgids Rome.

 1. De straten van het Piazza del Popolo

Er komen drie straten uit op het plein en we raden je zeker aan om ze te ontdekken.

 • De Via del Corso is de straat die de tweelingkerken van elkaar scheidt. Je vindt er heel wat winkels, leuk voor de shoppingliefhebbers dus.
 • De Via di Ripetta, aan de rechterkant, bestaat als sinds de oudheid en leidde vroeger naar de Tiber.
 • De Via del Babuino, aan de linkerkant, gidst je naar de Spaanse trappen en is bezaaid met kunstgalerijen.
 1. Waar bevindt zicht het Piazza del Popolo?

 • Het Piazza del Popolo ligt vlakbij het centrum van de stad, iets ten noorden van de bekendste bezienswaardigheden zoals het Colosseum, het Piazza Navona en het Pantheon.
 • Het Piazza del Popolo grenst ook aan het park van de Villa Borghese.
 • Je kan makkelijk naar het plein wandelen en onderweg je ogen uitkijken. Kom je liever met de metro? Dan kan je afstappen bij halte Flaminio, op lijn A.

Waar ligt Piazza del Popolo op de kaart?

 1. Wanneer kan je de kerken op Piazza del Popolo bezoeken?

 • Het plein kan je natuurlijk altijd bewandelen, maar de kerken die het plein sieren, hebben wel hun openingsuren.
 • Santa Maria in Montesanto: op maandag tot vrijdag tussen 18u30 en 20u en op zondag van 10u30 tot 13u30.
 • Santa Maria dei Miracoli: elke dag van 7u tot 11u30 en van 12u30 tot 19u.
 • Basilica Santa Maria del Popolo: elke dag van 7u tot 12u30 en van 16u tot 19u en op zaterdag van 7u30 tot 21u
 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?