Capitolijnse Musea in Rome: Romeinse kunstwerken in Palazzo dei Conservatori en Palazzo Nuovo + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Capitolijnse Musea in Rome: Romeinse kunstwerken in Palazzo dei Conservatori en Palazzo Nuovo + tickets

7 mei 2024 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Capitolijnse Musea in Rome + waar tickets kopen?

De Capitolijnse Musea zijn een van de bekendste musea van Rome. Hier worden enkele van de meest gelauwerde Romeinse kunstwerken tentoongesteld. De collectie startte met een gift van paus Sixtus IV in het jaar 1471. Tot de topstukken behoren de Lupa Capitolina, de Stervende Galliër en het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius.

Lees in deze blogpost alles over je bezoek aan de Capitolijnse Musea in Rome + bestel je tickets hier.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rome

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in Rome:
Tickets + rondleidingen
 • Bespaar tijd en geld met de Vaticaanstad Pas, €89 (boek je Vaticaanstad Pas)
 • Standaardticket voor de Sint-Pietersbasiliek incl. audiogids, €16 (boek je tickets)
 • Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek & Koepel met gids, €49 (boek je rondleiding)
 • Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, €38 (boek je tour)
1. Bestel hier je tickets online 2. Bestel hier je kortingskaart
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop de Toeristenkaart van Rome, hiermee krijg je toegang tot Colosseum, Forum Romanum & Palatijn, Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome kortingskaart hier.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis Capitolijnse Musea

De Musei Capitolini zijn verspreid over twee stadspaleizen die recht tegenover elkaar liggen: het Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo. Het plein ertussen, het Piazza del Campidoglio, werd ontworpen door niemand minder dan Michelangelo. Op dat plein staat ook nog het stadhuis van Rome.

De Capitolijnse Musea behoren tot de oudste musea ter wereld

In 1471 schonk paus Sixtus IV vier beroemde bronzen beelden aan de stad. Het ging om de Capitolijnse wolvin, de Spinario, de Camillus en de overgebleven delen van de Colossus van Constantijn. De beelden werden tentoongesteld buiten, voor het Palazzo dei Conservatori. De collectie groeide echter en na verloop van tijd werden ook de zalen binnenin het paleis met kunstwerken gevuld.

In 1603 begon men met de bouw van het Palazzo Nuovo en in 1733 werd het uiteindelijk gebruikt als uitbreiding van het museum in het Palazzo dei Conservatori. De Albani-collectie van paus Clemens XII werd er toen in ondergebracht. In 1748 begon paus Benedictus XIV met de schilderijenverzameling van het museum, de zogenaamde Pinacotheek.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar geld en tijd door je tickets voor de Capitolijnse Musea op voorhand te kopen.

 1. Palazzo dei Conservatori

Het Palazzo dei Conservatori is het oudste van de twee musea. Hier staan enkele wereldberoemde standbeelden. Mis zeker de overblijfselen van de Colossus van Constantijn niet. Dit beeld, voltooid in 315, was ooit 12 meter hoog en stond in de Basilica Nova. Het werd later afgebroken, maar vandaag kan je hier onder andere nog het 2,5 meter hoge hoofd en de 2 meter lange voeten zien.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Palazzo dei Conservatori?

 • Het bekendste beeld is waarschijnlijk dat van de Lupa Capitolina, de wolvin die de mythische stichters van Rome, Romulus en Remus, opgevoed heeft.
 • Ook het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius is wereldberoemd en wordt beschouwd als het best bewaarde bronzen standbeeld uit de Romeinse keizertijd.
 • Het beeld van Lo Spinario, de jongen die de splinter uit zijn voet haalt, trekt ook veel kijklustigen.

Ga zeker eens een kijkje nemen op de tweede verdieping waar je de schilderijen uit de Pinacotheek kan bewonderen. Het is een van de waardevolste schilderijcollecties in Italië. Hier hangen meesterwerken van Italiaanse schilders als Caravaggio en Titiaan, maar ook enkele werken van buitenlandse schilders. Zoek zeker naar het schilderij Romulus en Remus en de Wolvin van de Vlaamse meester Rubens.

 1. Palazzo Nuovo

Het recentere Palazzo Nuovo herbergt nog meer standbeelden

De bekendste beelden zijn de Venus Capitolina en de beeldengroep van Amor en Psyche, het zijn beide Romeinse replica’s van oorspronkelijk Griekse beelden. Dat geldt overigens voor wel meer werken in het museum. Mis in elk geval het beeld van de Stervende Galliër niet. Het is een Grieks bronzen beeld dat gemaakt werd omstreeks 225 v.Chr. Het beeldt de Griekse overwinning op de Kelten uit in 230 v.Chr.

 1. Waar tickets kopen voor de Capitolijnse Musea in Rome?

Je kan je tickets aan de ingang kopen, maar ook snel en makkelijk op voorhand online. We raden je dat ook aan om online je tickets voor de Capitolijnse Musea te kopen. In het hoogseizoen ben je namelijk niet de enige die de prachtige kunstwerken binnenin wil zien. Met je online ticket kan je dan snel de wachtrijen overslaan.

Wil je tijdens je bezoek een 25 minuten durende kortfilm over het Romeinse Rijk zien? Dan kan je een ticket kopen met de Ancient Rome Multimedia Experience. Meer info op de website.

Ontdek de Musei Capitolini en zoveel meer tijdens je stedentrip Rome

 1. Praktische info voor je bezoek aan de Capitolijnse Musea

 • De Capitolijnse Musea bevinden zich op de Piazza del Campidoglio, bovenop de stadsheuvel Capitool, vlak naast het Forum Romanum. Middenin het historische centrum dus.
 • Kom je liever met de metro? Dan stap je af bij de halte Colosseo.
 • Openingsuren: De Capitolijnse Musea zijn elke dag open van 9u30 tot 19u30.
 • Je kan tickets kopen tot een uur voor sluitingstijd.
 • Meer info op de website.
Mis niets tijdens je bezoek aan deze prachtige stad met onze reisgids Rome.

Wat is de ligging van Capitolijnse Musea in Rome op de kaart?

 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?