Castel Sant’Angelo (Engelenburcht) in Rome bezoeken? Tips, tickets & info

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Castel Sant’Angelo (Engelenburcht) in Rome bezoeken? Tips, tickets & info

28 april 2022 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Engelenburcht in Rome + waar tickets kopen?

Aan de linkeroever van de Tiber in Rome kan je Castel Sant'Angelo vinden, beter bekend als de Engelenburcht. Samen met het Colosseum is de Engelenburcht één van de gebouwen in Rome die nauw vervlochten is met de rijke geschiedenis van de stad. Tijdens de eerste jaren van de Engelenburcht fungeerde het als mausoleum, maar daarna volgden nog veel andere functies zoals pauselijke residentie, kazerne, militaire gevangenis en nu een nationaal museum.

Lees alles over ons bezoek aan Castel Sant’Angelo? Hoe je tickets online kan boeken + zo de wachtrijen kan overslaan.

Tours en tickets Castel Sant’Angelo

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis over het Castel Sant’Angelo

  • Keizer Adrianus begon met de bouw van het fort begon in het jaar 130.
  • Hij liet de constructie bouwen als mausoleum voor zichzelf, zijn familie en zijn opvolgers. De bouw duurde uiteindelijk tot 139, maar Adrianus stierf al een jaar voor de afwerking.
  • Zijn assen werden samen met het as van zijn vrouw Sabina en zijn eerste geadopteerde zoon Lucius Aelius, die in hetzelfde jaar stierven, in het gebouw geplaatst nadat de bouw was afgerond.
  • In de volgende 8 decennia werden de overblijfselen van zijn opvolgers er ook nog eens bijgevoegd.
  • Keizer Caracalla was de laatste waarvan zijn overblijfselen in 217 in het gebouw werden bewaard.

1.1. Tol voor de brug

In 239 werd de voetgangersbrug voor het fort gebouwd: de Ponte Sant’Angelo. De brug heette in eerste instantie de Pons Aelius, maar dit werd een paar eeuwen later al veranderd. De beelden op de brug dateren uit de zestiende en zeventiende eeuw en zijn er gekomen dankzij Paus Clement VII.

Hij wilde beelden van apostelen Petrus en Paulus neerzetten op de brug en besloot daarom om een tol te vragen om over de brug heen te mogen. De beelden werden gemaakt door Paolo Romano. Later voegde hij ook de beelden van Adam, Noah, Abraham en Mozes toe aan de brug. Raffaello da Montelupo maakte de beelden van de engelen.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor de Castel Sant'Angelo online op voorhand en geniet van een fast-track toegang.

1.2. Verbouwing & vernieling

Aan het begin van de vijfde eeuw werd het gebouw omgebouwd tot een fort en aan de Aureliaanse muren vastgemaakt. Door de verbouwing gingen veel van de tombes en decoraties van het originele mausoleum verloren. De gefortificeerde muren en de strategische positie aan de Tiber zorgden er dan wel weer voor dat het gebouw goed gebruikt kon worden voor de verdediging van Rome, maar desondanks plunderde de Visigoten het fort in 410 en vernietigden ze vele urnen en kunstwerken die nog waren overgebleven.

1.3. Éen laatste deksteen

Vervolgens vielen de Goten het fort aan in 537 en werden de laatste bronzen en stenen beelden naar de invallers gegooid. Slecht één enkele deksteen van een urn, vermoedelijk die van Adrianus, kon beide aanvallen overleven. Deze steen werd later gebruikt bij de tombe van Otto II in de Sint-Pietersbasiliek.

Onze tip: Een ticket online boeken met begeleide tour, zo zie je het meest en kan je wachtrijen overslaan.

1.4. Het visioen van Paus Gregorius I

Tegen het einde van de 6e eeuw kreeg het fort officieel de naam van Castel Sant’Angelo en werd de Pons Aelius brug naar het kasteel vernoemd. Het kasteel had deze nieuwe naam te danken aan een visioen die Paus Gregorius I in 590 had van een engel die boven het kasteel verscheen en de stad van de pest redde.

De engel zou de Aartsengel Michaël geweest zijn die zijn zwaard terug in de schede bracht om zo de pest te kunnen beëindigen. De engel kwam tot de redding van het volk, omdat zij hulp waren beginnen zoeken bij heidense idolen.

1.5. De geheime passage

In de veertiende eeuw lieten de pauzen het fort ombouwen tot een kasteel. Paus Nicholas III begon hiermee door een geheime passage te laten bouwen die van het Vaticaan naar het Castel Sant’Angelo leidde. Deze geheime gang ‘Passetto di Borge’ werd in tijden van gevaar gebruikt om de pausen veilig van het Vaticaan naar het beveiligde fort te brengen. Zo verschool Paus Clement VII zich hier tijdens de Plundering van Rome in 1527. Later liet Paus Paulus III appartementen in het kasteel bouwen zodat de pausen op het moment van terugtrekken alsnog in luxe konden verblijven.

1.6. Standbeeld van Sint Michaël

In 1536 maakte Montelupo een marmeren standbeeld van Sint Michaël om het visioen van Paus Gregorius I uit te beelden. Dit beeld werd twee eeuwen later in 1753 vervangen door een bronzen beeld van Peter Anton van Verschaffelt. Het marmeren beeld werd uiteindelijk naar het plein in Castel Sant’Angelo geplaatst.

1.7. Gevangenis

Sinds de middeleeuwen tot aan de late negentiende eeuw werd het gebouw ook gebruikt als een gevangenis waar gevangenen soms zelfs geëxecuteerd werden of gedood door de brandstapel of de guillotine. Bekende gevangen waren de filosoof en kosmoloog Giordano Bruno en de beeldhouwer Benvenuto Cellini.

Giordano Bruno werd na 7 jaar gevangenschap voor het verwijten van belangrijke katholieke doctrines ter dood veroordeeld op de brandstapel op de Campo de’Fiori. Benvenuto Cellini was hoogstwaarschijnlijk vals beschuldigd van het stelen van de edelstenen van de tiara van de paus en was in eerste instantie tot de dood veroordeeld op het schavot, maar dankzij de kardinaal d’Este van Ferrara werd hij vrijgesproken.

1.8. Hedendaagse functie

In 1901 werd het gebouw gerenoveerd en vervolgens opengesteld als het Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo.

Ontdek nog meer van de Italiaanse hoofdstad met de Rome Pass en bezoek de topbezienswaardigheden in Rome.
  1. De Engelenburcht

De Castel Sant’Angelo of de Engelenburcht staat vooral bekend om de cilindervormige toren die een diameter van wel 64 meter heeft. In het totaal heeft het gebouw 6 verdiepingen en 58 verschillende kamers.

2.1. Het plein

Op de begane grond kom je uit op een plein waar verschillende middeleeuwse wapens tentoongesteld staan.

2.2. Het koninklijke mausoleum

Vervolgens kom je op de eerste verdieping bij het koninklijke mausoleum terecht. Hier vind je de oorspronkelijke tombes waar de urnen van de keizers Adrianus, zijn familie en zijn opvolgers werden bewaard. In de Romeinse tijd waren de kamers zeer luxueus bekleed, maar door de verbouwingen en plunderingen zijn deze ruimtes helemaal leeg geroofd. De ruimtes werden voor lange tijd ook gebruikt om gevangenen in te houden en ze in cellen te laten sterven.

2.3. De gevangenis

De echte gevangenis vind je op de tweede verdieping. Hier kan je de oorspronkelijke cellen bezichtigen. Daarnaast zijn er ook warenhuizen te vinden waar graan en olie werden opgeslagen.

2.4. Het museum van Castel Sant’Angelo

Op de derde verdieping vind je het daadwerkelijke museum van het Castel Sant’Angelo waar je o.a. wapens, meubels en schilderijen uit de Renaissance kan bekijken. Ook staan hier potten en antieke artefacten. De meeste kunstwerken zijn uitgeleend van de collecties van Mario Menotti en Contini Bonacossi. Een hoogtepunt op deze verdieping is het originele marmeren beeld van Sint Michaël die op de Cortille dell’Angelo te vinden is.

2.5. De pauselijke appartementen

Eenmaal op de vierde verdieping vind je de pauselijke appartementen van Paul III, Clement VII, Clement VIII en Leon Clemens X. Deze kamers werden na meerdere aanvallen op Rome gebouwd als kamers waar de pauzen zich terug konden trekken binnen de beveiligde muren van het fort. Bij de appartementen vind je ook de Kamer van Gerechtigheid, waar gevangenen veroordeeld werden. Zo werd Giordano Bruno hier door Paus Clement VIII tot de dood veroordeeld.

2.6. Het dakterras

Op de vijfde verdieping vind je het dakterras dat je een prachtig uitzicht geeft over Rome. Daarnaast vind je op dit punt ook het bronzen beeld van de aartsengel Sint Michaël. De engel stopt zijn zwaar terug in de schede als teken dat het einde van de pest nabij was.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Openingsuren van Castel Sant’Angelo

  • Het Castel Sant’Angelo is door het hele jaar door elke dinsdag tot en met zondag geopend.
  • De openingstijden zijn van 9u uur tot 19u30.
  • Tickets kan je aankopen tot 18u30 aan de kassa.
  • Het kasteel is gesloten op maandagen, 1 mei, Kerst en nieuwjaarsdag.
  • Zomerperiode: van juli tot september kan het kasteel ook ’s avonds worden bezocht van 20u30 tot 1u, waarbij het ticketkantoor om middernacht sluit.
  1. Tickets voor je bezoek aan de Engelenburcht?

4.1. Tickets

Tickets kan je ter plaatse kopen of online te kopen. Wanneer je je tickets online boekt komt er €1 bovenop de prijs voor de boekingskosten. Daarnaast is de website alleen in het Italiaans beschikbaar. Opgelet! Wanneer je je tickets ter plaatse koopt, kan je deze alleen met contant geld betalen.

4.2. Korting & gratis toegang

Iedereen tussen de 18 en de 25 jaar met een Europees paspoort krijgt een fikse korting. Iedereen onder de 18 jaar, studenten en docenten mogen bovendien zelfs gratis naar binnen. Elke eerste zondag van de maand is toegang voor iedereen gratis.

4.3. Tours

Het is mogelijk om een begeleide tour door de Engelenburcht te boeken. De tours worden meerdere keren per dag in het Engels of het Italiaans gehouden. Ter plaatse is het mogelijk om een audiogids te huren in het Engels, Frans en nog een aantal andere talen.

  1. Vermijd de wachtrijen aan de Engelenburcht

Om wachtrijen te vermijden is het aan te raden om buiten het hoogseizoen een bezoek te brengen aan de Engelenburcht. Daarnaast is de eerste zondag van de maand extra druk en is het af te raden om op deze dag naar het Castel Sant’Angelo te gaan. Je kan het beste vroeg op de dag net na openingstijd het kasteel bezoeken, of juist ’s avonds naar het kasteel gaan.

Ook is het aan te raden om tickets online te boeken zodat je ter plaatse niet meer naar de kassa hoeft voor je het kasteel kan bezoeken. Daarnaast is een bezoek aan het fort met een begeleide tour ook aan te raden.

Gouden tip: met een stadspas Rome krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum, de Galleria Borghese en veel meer. Je spaart heel wat geld uit en je kan telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome online boeken
  1. Wegbeschrijving naar de Engelenburcht

6.1. Wandelen

Het Castel Sant’Angelo is gelegen aan de Tiber, vlak buiten het centrum en in de buurt van het Vaticaan. Het is daarom vanaf bepaalde punten in het centrum van Rome goed wandelend te bereiken. Zo is het een kwartier te voet vanaf het Pantheon en is het een halfuur vanaf het Colosseum.

Onze stadswandeling door Rome langs fonteinen en pleinen brengt je langs de Engelenburcht. Maak gebruik van onze uitgestippelde route en krijg nog meer te zien van de topbezienswaardigheden in Rome.

6.2. Met het openbaar vervoer

  • Het is mogelijk om de Engelenburcht te bereiken door de metrolijn A te nemen naar de halte Lepanto, vanwaar het nog een kwartier te voet is naar het kasteel.
  • Daarnaast kan je bussen 23, 40, 62, 271, 280 en 982 nemen naar het Piazza Pia, bus 34 naar Porta Castello, bussen 49, 87, 926, en 990 naar Piazza Cavour en 46 en 64 naar Santo Spirito.
  • Van alle haltes is het tussen de 5 à 10 minuten wandelen naar het Castel Sant’Angelo.

6.3. Met de auto

Rome is één van de drukste steden van Europa en daarom raad ik het echt niet aan om met de auto de stad in te gaan. Wil je dat toch doen, dan kan je het beste parkeren bij Piazza Cavour. Van daaruit is het nog geen 5 minuten wandelen naar het Castel Sant’Angelo is.

Ligging van de Engelenburcht op de kaart

  1. Praktische info voor je bezoek

  • Er bevindt een café in het Castel Sant’Angelo.
  • Het Castel Sant’Angelo is gelegen in het Parco della Mole Adriana, waar je heerlijk kan picknicken voor of nadat je het kasteel bezocht hebt.
  • Het spannende Bernini Mysterie van Dan Brown gelezen? Of de verfilming Angels and Demons al gezien? Dan wist je misschien al iets meer over dit beroemde kasteel die in het boek en de film voorkomt. Ook de geheime gang van de Engelenburcht speelt een cruciale rol in zowel het boek als de film.
  • Na het lezen van dit artikel heb je het waarschijnlijk al ingezien: beperk je zeker niet alleen tot de buitenkant van het gebouw! Binnenin is er heel wat te zien. Het militaire museum en de pauselijke residenties zijn echt de moeite waard.
  • Wil je ook liever geen kostbare tijd verdoen in de wachtrij? Koop je tickets online, zo sla je de wachtrij over.
  1. Filmpje: nog een vleugje geschiedenis

Verdiep je nog wat meer in de geschiedenis van Castel Sant'Angelo in onderstaand filmpje om jezelf helemaal klaar te stomen voor je bezoek! Wil je graag zelf de burcht bewonderen? Dan moet je natuurlijk zelf naar Rome afreizen!

  1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?