Villa Borghese & Galleria Borghese in Rome bezoeken? Alle info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Villa Borghese & Galleria Borghese in Rome bezoeken? Alle info, tips & tickets

2 maart 2023 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Villa Borghese & Galleria Borghese + waar tickets kopen?

Villa Borghese is een groot park ten noorden van het centrum van Rome, een oase van rust in de drukke hoofdstad. Het is de ideale plek om even te ontsnappen aan de groepen toeristen die het centrum van Rome elke dag verkennen. In het park zelf is bovendien ook heel wat te zien. Je vindt er bijvoorbeeld de Galleria Borghese en de Galleria Nazionale d’Arte Moderne, twee Italiaanse topmusea!

Hieronder zetten we alle informatie over Villa Borghese op een rijtje en je kan hier alvast je tickets voor de Galleria Borghese kopen.

Tours & Tickets Rome online bestellen

TIP: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig deze top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren in 1 handige combi zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome. Loop de wachtrijen voorbij en laat je ticket zien op je smartphone. Deze kortingskaart geeft ook nog eens 10% korting op alle andere attracties in Rome. (bestel hem hier)

Hoe nog meer geld besparen + wil je graag meerdere bezienswaardigheden in Rome bezoeken?

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van Villa Borghese

Een familieproject

In 1580 kocht de familie Borghese de wijngaard op de heuvel van Piniciano op. In 1605 besloot kardinaal Scipione Borghese, neef van paus Paulus V, om op de wijngaard een luxueus landgoed te bouwen. In de jaren daarna bleef de rijke familie land opkopen rond de wijngaard om zo steeds grotere tuinen aan te leggen.

Als kers op de taart gaf de kardinaal vervolgens de opdracht om een villa in de tuinen te bouwen. De architecten Flaminio Ponzio en Giovanni Vasanzio kregen de eer om de Villa Borghese Pinciana te ontwerpen.

Een privaat museum

In 1755 liet prins Marcantonnio IV Borghese de tuinen van het landgoed ombouwen tot een Engelse landschapstuin en hij gaf architect Antonio Asprucci ook de opdracht om de villa te renoveren. De beelden, schilderijen en antiquiteiten die het interieur sierden, ordende hij volgens thema. Op die manier kon de villa als museum geopend worden en het grote publiek was vanaf dan ook welkom in de tuinen.

TICKETS: Wil je graag de villa en haar bijzonder mooie tuinen zelf bewonderen? Boek je tickets voor een tour door de Villa Borghese en haar tuinen online op voorhand.

Een enorme kunstcollectie

De kunstcollectie die de familie Borghese voornamelijk onder kardinaal Scipione Borghese had verzameld was, en is nog steeds, één van de grootste privécollecties ter wereld.

Eigenlijk was de collectie nog groter, want prins Camillo Borghese moest in 1808 enkele beelden en museumstukken aan de Roomse keizer verkopen. De beroemde standbeelden van de Slapende Hermafrodiet en de Borghese Gladiator worden daarom nu in het Louvre in Parijs tentoongesteld.

Een openbaar park

In 1902 werd het landgoed Villa Borghese verkocht aan de stad Rome en niet veel later werd het domein publiek. Villa Borghese is één van de grootste parken van Rome en er komen zowel Romeinen als toeristen naartoe om even aan de drukte van de stad te ontsnappen.

 1. De Galleria Borghese

Een topmuseum

De Galleria Borghese is de belangrijkste bezienswaardigheid op het domein. De villa ligt in de noordoostelijke hoek van het park en huist één van de grootste private kunstcollecties ter wereld. Je kan er waardevolle schilderijen, mozaïeken, beelden en voorwerpen uit de eerste eeuwen na Christus en uit de Renaissance bewonderen.

De werken

De werken worden tentoongesteld in 20 zalen op 2 verdiepingen. Op het gelijkvloers vind je de kassa, het restaurant, de winkel en de toiletten. Op de eerste verdieping vind je een groot aantal antiquiteiten uit de eerste tot de derde eeuw na Christus en er worden ook heel wat beelden tentoongesteld. Op de tweede verdieping vind je vooral schilderijen. Maar je kan er ook grote beelden bezichtigen van onder andere Alexander de Grote Meleager en Dionysos.

Wat je niet mag missen

Je vindt er topwerken van onder andere Bernini, zoals zijn beroemde beelden van Apollo, Daphne en David maar ook van Leonardo da Vinci, Titiaan en Rafaël. Je kan er ook het beeld Pauline Bonaparte als Venus Victrix van Antonio Canova en het schilderij jongen met fruitmand van Caravaggio aanschouwen. Een must voor kunstliefhebbers dus!

Onze tip: wees zeker van je toegang tot dit topmuseum in de Galleria Borghese en koop je tickets online vanaf €20, zo ben je zeker van je toegang, er is een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten + dien je niet in de wachtrij aan te schuiven

 1. De Galleria Nazionale d’Arte Moderna

Nog een topmuseum

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna is het tweede museum van Villa Borghese. Dit museum ligt aan de noordwestelijke kant van het park en werd in 1911 aan de rand van Villa Borghese toegevoegd ter ere van de wereldtentoonstelling van dat jaar. Sindsdien huist de galerij de grootste collectie negentiende- en twintigste-eeuwse werken van Italië.

De werken

In de 75 zalen van het museum hangen zo’n 1100 werken permanent, maar de hele collectie van het museum omvat maar liefst 5000 schilderijen en beelden.

Wat je niet mag missen

De meeste werken die tentoongesteld worden, zijn gemaakt door Italiaanse kunstenaars. Umberto Boccioni, Lucio Fontana en Giorgio Morandi zijn de grootste namen. Daarnaast hangen er ook werken van beroemde buitenlandse kunstenaars zoals Paul Cézanne, Oscar-Claude Monet, Vincent van Gogh en Wassily Kandinsky.

Bestel je tickets voor Galleria Nazionale d’Arte Moderna

 1. Het Museo Nazionale Etrusco

Vlakbij de Galleria Nazionale d’Arte Moderne ligt de Villa Giulia. Die villa werd tussen 1551 en 1555 naast het landgoed Villa Borghese gebouwd als de zomerresidentie van paus Julius III. De villa huist tegenwoordig het Museo Nazionale Etrusco waar je een grote collectie Etruskische kunst en voorwerpen kan bewonderen.

Het meest bekende werk in het museum is de terracotta Sarcofago degli Sposi, één van de meesterwerken uit de Etruskische periode. Verder zijn er verschillende tabletten, vazen, sieraden en andere kunstwerken te zien.

Klik hier om je tickets voor Villa Borghese te reserveren

 1. Andere bezienswaardigheden in Villa Borghese

Villa Medici

Aan de zuidelijke punt van het park ligt de Villa Medici die in 1576 door kardinaal Ferdinando de’Medici werd opgekocht en gerenoveerd. Het was het eerste landhuis van de familie in Rome. In 1803 verhuisde Napoleon Bonaparte de Accademia di Francia a Rome naar de Villa Medici. Tot vandaag is de academie daar nog steeds te vinden.

Tempel van Asclepius

Aan het meer van Villa Borghese ligt de Tempio di Esculapi. Deze tempel werd in 1786 toegevoegd aan het park in de Ionische stijl ter ere van Asclepius, de god van de geneeskunde.

Dierentuin

In Villa Borghese vind je ook het Bioparco, een dierentuin van 17 hectare groot die in 1908 werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1911. De dierentuin werd toen gebouwd met ruime groene ruimtes afgebakend door sloten in plaats van kleine hokken. Naast de dierentuin vind je het Museo Civido di Zoologia, een natuurhistorisch museum uit 1932.

TICKETS: Wil je graag ook een bezoekje brengen aan de dierentuin? Bestel je tickets voor Bioparco online op voorhand!

Globe Theater Roma

Een recente toevoeging aan het park is de Globe Theater Roma. Deze replica van Shakespeare’s Globe Theatre in Londen werd in 2003 opgetrokken in Villa Borghese en er worden regelmatig voorstellingen in het theater gehouden.

 1. Openingstijden van Villa Borghese

Villa Borghese is een publiek park dat 24/7 open is. In het park zijn echter heel wat bouwwerken, musea en andere bezienswaardigheden te vinden die eigen openingstijden aanhouden. De musea zijn gesloten op maandagen, 1 januari en 25 december.

 • De Galleria Borghese is elke dinsdag tot en met zondag open van 9u tot 19u.
 • De galerij werkt met tijdsloten van twee uur en daardoor is het enkel mogelijk om het museum te betreden om 9u, 11u, 13u, 15u en 17u.
 • De Galleria Nazionale d’Arte Moderne is elke dinsdag tot en met zondag open van 8u30 tot 19u30, met laatste toegang om 18u45.
 • Het Museo Nazionale Etrusco is elke dinsdag tot en met zondag open van 9u tot 20u, met laatste toegang om 19u.
 • De Villa Medici kan je alleen met een begeleide tour bezoeken. Deze tour wordt op verschillende tijden in het Italiaans, Frans, Engels, Spaans en Russisch gehouden.
 • Het Bioparco is dagelijks open, behalve op 25 december. Tussen eind oktober en eind maart is de dierentuin tussen 9u30 en 17u open en van eind maart tot eind oktober tussen 9u30 en 18u.
 • Het Museo Civico di Zoologia is elke dinsdag tot en met zondag van 9u tot 19u open.
 1. Tickets om Villa Borghese te bezoeken

Villa Borghese is een publiek park en is gratis te bezoeken. De verschillende bezienswaardigheden binnen het park hebben echter hun eigen toegangen.

Galleria Borghese

Belangrijk: het is verplicht om vooraf je ticket te reserveren. Boek daarom je tikcets online voor Galleria Borghese vanaf € 20.
 • Het museum werkt met een bezoekerslimiet van 360 mensen per tijdslot van 2 uur.
 • Tickets zijn vaak dagen van tevoren al uitverkocht en je doet er dus goed aan om zelfs vanaf 2 weken op voorhand je ticket online te kopen.
 • Jongeren tot 25 jaar oud krijgen korting en kinderen jonger dan 6 mogen gratis binnen.
 • Elke eerste zondag van de maand betaal je slechts 2 euro voor een ticket.
 • De prijzen van de tickets schommelen naargelang er speciale tentoonstellingen of evenementen zijn.

TICKETS: Je kan ervoor kiezen om enkel een ticket voor Galleria Borghese te kopen, maar er bestaan ook tours waarbij je Galleria Borghese en de tuinen met een gids verkent.

Andere bezienswaardigheden

 • Een ticket voor de Galleria Nazionale d’Arte Moderne kost 10€ voor een standaard ticket en 2€ voor Europese inwoners tussen de 18 en 25 jaar. Toegang is gratis voor iedereen jonger dan 18 jaar. Boek je tickets hier.
 • Een ticket voor de Museo Nazionale Etrusco kost 10€, maar toegang is gratis op de eerste zondag van de maand. Boek je tickets hier.
 • Een ticket voor een tour van de Villa Medici kost 12€ of 6€ met korting.
 • Voor het Bioparco betaal je voor een standaard ticket 16€ en voor kinderen tot tien jaar en senioren ouder dan 65 betaal je 13€. Kinderen kleiner dan 1 meter mogen gratis mee naar binnen. Boek je tickets hier.
 • Voor het Museo Civico di Zoologia betaal je 7€ voor een standaard ticket en 5,50€ voor een gereduceerd ticket voor Europese inwoners jonger dan 25 jaar.
 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

Galleria Borghese

De Galleria Borghese werkt met tijdsloten waardoor slechts een beperkt aantal bezoekers naar binnen mogen. Toch raden we je aan om zo'n 20 minuten voor de aanvang van je tijdslot aanwezig te zijn. Zo heb je genoeg tijd om langs de vestiaire of kluisjes langs te gaan en dus meer tijd om in het museum door te brengen.

De wachtrijen voor Galleria Borghese zijn virtueel. Zorg ervoor dat je ruim op voorhand online je ticket voor de Galleria Borghese reserveert.

Andere bezienswaardigheden in Villa Borghese

Voor de andere bezienswaardigheden in Villa Borghese staan er bijna nooit (grote) rijen omdat ze door minder toeristen bezocht worden.

 1. Hoe bereik ik Villa Borghese?

Te voet

Villa Borghese ligt in het noorden van het centrum van Rome en is goed te voet te bereiken vanaf veel bezienswaardigheden in de stad. Zo is het vanaf de Trevi-fontein en vanaf Piazza Navona zo’n twintig minuten wandelen en iets meer dan een half uur vanaf het Colosseum.

Met het openbaar vervoer

 • Om Villa Borghese met het openbaar vervoer te bereiken kan je de metrolijn A naar de halte Flaminio nemen. Deze halte ligt buiten het park, voor de hoofdingang aan het Piazza del Popolo, en het is nog anderhalve kilometer wandelen naar de Galleria Borghese.
 • Je kan ook uitstappen bij de halte Spagne en via de Spaanse Trappen het park betreden.
 • Met de bussen 52, 53 en 910 is het ook mogelijk om naar Villa Borghese te komen. Stap dan uit bij de halte Piazzale Brasile vanwaar het nog 10 minuten wandelen is naar het park.

Met de auto

Rome heeft een Zone Traffico Limitato en je moet een vergunning hebben om in die zone te rijden. Villa Borghese ligt echter net buiten deze zone en dus is het mogelijk om met de auto richting Villa Borghese te rijden, maar je moet dan wel opletten dat je niet per ongeluk alsnog de Zone Traffico Limitato binnenrijdt.

Parkeren kan vlakbij Villa Borghese bij Jolly Garage S R L aan de Corso d’Italia 1 of bij Parioli Parking aan de Via Domenico Cirillo 9.

Ligging van Villa Borghese op de kaart

 1. Praktische info voor je bezoek aan Villa Borghese

 • Bij de Galleria Borghese worden tickets op de dag zelf nog doorverkocht, maar weet dat ze dan een stuk duurder zijn dan de originele tickets en dat je niet gegarandeerd bent dat het geldige tickets zijn. Dus 1 tip: koop je tickets zeker online.
 • Neem een identiteitsbewijs mee naar de Galleria Borghese. Je hoeft het meestal niet te laten zien bij de ingang, maar er kan wel om gevraagd worden voor de tickets met korting.
 • Tassen zijn niet toegestaan in de galerij en moeten in de speciale kluisjes achtergelaten worden.
 • Er mogen slechts 90 mensen tegelijk in de ruimte met schilderijen zijn. Ga daarom meteen naar de bovenste verdieping om de schilderijen te bekijken zodat je er bent voordat de meeste andere mensen naar boven gaan.
 • In de Galleria Nazionale d’Arte Moderne zijn grote tassen niet toegelaten. Je moet ze afgeven bij de vestiaire.
 • Je mag in de Galleria Borghese en de Galleria Nazionale d’Arte geen foto's nemen met flits.
 • Er rijdt een treintje rond in Villa Borghese zodat je niet de hele tijd hoeft te stappen.
 • Je kan in het park fietsen en segways huren en met een roeibootje op het meer varen.
 1. Filmpje: het beste van de Galleria Borghese

Benieuwd naar Galleria Borghese? In deze video krijg je een idee van hoe het museum eruitziet en je passeert ook enkele van de topwerken. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Rome moeten reizen!

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?