Campo de’Fiori bezoeken in Rome? Wat zeker zien op het marktplein van Rome

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Campo de’Fiori bezoeken in Rome? Wat zeker zien op het marktplein van Rome

7 mei 2024 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het marktplein Campo de’Fiori in Rome

Het Campo de’Fiori is gekend als hét marktplein van Rome. Je kan hier gezellig tussen kraampjes kuieren waar vers fruit, verse groenten en veel bloemen verkocht worden. De uitgelezen plek om het dagelijkse leven van de moderner Romeinen te gadeslaan.

In dit blogartikel lees je wat hét marktplein van Rome zo bijzonder maakt.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rome

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in Rome:
Tickets + rondleidingen
 • Bespaar tijd en geld met de Vaticaanstad Pas, €89 (boek je Vaticaanstad Pas)
 • Standaardticket voor de Sint-Pietersbasiliek incl. audiogids, €16 (boek je tickets)
 • Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek & Koepel met gids, €49 (boek je rondleiding)
 • Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, €38 (boek je tour)
1. Bestel hier je tickets online 2. Bestel hier je kortingskaart
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop de Toeristenkaart van Rome, hiermee krijg je toegang tot Colosseum, Forum Romanum & Palatijn, Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome kortingskaart hier.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Campo de’Fiori

Campo de’Fiori is een van de enige pleinen in Rome die niet ‘piazza’ heet

Campo de’Fiori betekent letterlijk bloemenveld. Ooit was dit drukke plein niet meer dan een grasveld waar hier en daar bloemen groeiden. In de 13e eeuw vestigde de invloedrijke familie Orsini zich langs het veld. Rond 1400 werd de eerste kerk gebouwd en daarna kwamen er nog enkele stadspaleizen bij. Toch groeide het Campo de’Fiori niet uit tot een volwaardig plein.

In 1478 kwam daar verandering in. De grootste markt van Rome werd toen niet langer georganiseerd op het Piazza del Campidoglio, bovenop de heuvel Capitolijn, maar op het Piazza Navona. Dat plein, dat je ook zeker moet bezoeken, ligt vlak naast het Campo de’Fiori. Het ooit rustige bloemenveld lag plots vlak naast het handelscentrum van Rome. Het plein werd verstedelijkt en trok heel wat handelaars.

Daar getuigen de straatnamen rondom het plein nog steeds van. Je vindt hier bijvoorbeeld de Via dei Balestrari (kruisboogmakers), de Via dei Cappellari (hoedenmakers), Via dei Giubbonari (kleermakers), Via dei Baullari (koffermakers) en de Via dei Chiavari (sleutelmakers). Het Campo de’Fiori werd steeds belangrijker en in 1869 verhuisde de markt officieel van het Piazza Navona naar het Campo de’Fiori. Tot de dag van vandaag wordt hier nog bijna dagelijks een markt georganiseerd.

 1. Bezoek het Campo de’Fiori

Vandaag staat het Campo de’Fiori nog steeds bekend voor de markt. Die wordt van maandag tot en met zaterdag georganiseerd. Je kan hier geurige bloemen kopen, maar ook veel fruit en groenten en heerlijke kruiden. Alles helemaal vers natuurlijk. Rondom de markt kan je even uitrusten op een van de vele gezellige terrasjes en bars. Dit plein loopt vol tijdens de markt, maar ook ’s avonds is het hier erg levendig. De cafés en restaurants lopen dan helemaal vol.

Wil je graag zoveel mogelijk zien van de stad? Download dan zeker onze stadswandeling Rome.
 1. Standbeeld van Giordano Bruno

Het plein was niet altijd zo gezellig en vredevol als nu. In de late middeleeuwen vonden hier namelijk veel executies plaats. Er was een galg en een brandstapel waar ketters levend op verbrand werden. Een van de bekendste slachtoffers was de filosoof Giordano Bruno. Hij werd hier in het jaar 1600 ter dood veroordeeld omdat hij zich kritisch uitte ten opzichte van het christendom. Om hem te herdenken werd in 1889 een standbeeld onthuld op de plaats waar zich vroeger de brandstapel bevond.

VERBLIJFTIP: Wil je graag dichtbij het marktplein van Rome overnachten? Boek je verblijf dan in Piazza Campo de' Fiori Luxury Flat View en geniet ten volle van je verblijf in deze elegant ingerichte accommodatie met uitzicht op het plein. Meer info en boeken.

 1. Hoe kan je het Campo de’Fiori het beste bezoeken?

Overdag kan je hier de markt bezoeken, een aanrader, en ’s avonds kan je hier terecht voor een hapje en een drankje, ook een absolute aanrader. Onze tip? Ga mee met de populaire culinaire tour door Rome die hier begint. Je start op het Campo de’Fiori, waar je met een gids lokale hapjes en drankjes proeft. Dan trek je verder naar de levendige wijk Travestere waar nog meer lekkernijen je opwachten.

TICKETS: Bestel je tickets voor deze culinaire tour door Rome online die je langs het marktplein brengt.

 1. Waar bevindt zich het Campo de’Fiori?

 • Het Campo de’Fiori bevindt zich in het centrum van Rome, vlakbij het Piazza Navona. Je kan het Campo de’Fiori dus makkelijk te voet bereiken.
 • Kom je liever met de bus? Stap dan af bij de halte Arenula/Cairoli. Je bent dan nog slechts een korte wandeling verwijderd van het Campo de’Fiori.
 • Met de metro moet je afstappen aan de halte Colosseo, maar dan wacht je wel nog een wandeling.

Ligging van Campo de’Fiori op de kaart

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?