Welke tickets voor bezienswaardigheden in Rome kopen? Bespaar geld + sla de wachtrij over

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Welke tickets voor bezienswaardigheden in Rome kopen? Bespaar geld + sla de wachtrij over

16 mei 2023 in Rome0 reacties

Welke tickets of kortingskaarten kopen voor je stedentrip Rome? Onze tips

Rome is één van de drukste toeristische steden ter wereld. Bovendien wil iedereen die de Eeuwige Stad bezoekt natuurlijk de must-see bezienswaardigheden zoals het Colosseum, het Forum Romanum en het Vaticaan zien. Om al die bezienswaardigheden te kunnen bewonderen, ben je wel al snel wat geld kwijt en sta je vaak ook heel wat tijd te verliezen in lange wachtrijen (onder een brandende zon!).

Wachtrijen van twee uur of langer zijn bij de populairste bezienswaardigheden geen uitzondering. In deze blogpost vertellen we dan ook hoe je de meeste wachtrijen kan vermijden en ook hoe je heel wat geld kan besparen tijdens je stedentrip Rome + bekijk het volledige aanbod tickets en stadspassen in Rome.

Overzicht voordeelpassen en kortingskaarten Rome

Wil je graag het maximum halen uit je bezoek aan Rome zonder tijd te verliezen in de wachtrij? Koop je tickets met voorrang online, zo kan je direct binnen en ben je zeker van je toegang.

Er zijn verschillende soorten voordeelpassen, bundels en kortingskaarten waarmee je al snel enkele 10-tallen EURO kan besparen tijdens je bezoek aan Rome, we zetten de verschillende hier op een rij.

Overzicht verschillende kortingskaarten Rome

 • Rome Pass € 32: 2 attracties naar keuze + onbeperkt openbaar vervoer gedurende 3 dagen, koop deze online
 • Rome Super Pass € 88: Vaticaan + Rome (Sixtijnse Kapel, Colosseum, en St. Pietersbasiliek) + onbeperkt openbaar vervoer gedurende 3 dagen, koop deze online
 • Rome Tourist Card € 79: toegang tot 5 topattracties (Sixtijnse Kapel, Colosseum, en St. Pietersbasiliek), koop deze online
 • Omnia card Rome € 129: Vaticaan + Rome (Sixtijnse Kapel, Colosseum, en St. Pietersbasiliek) + hope-on/hope-off bus, koop deze online
 • Vaticaanstad Pas € 54: Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel, en de Vaticaanse Musea, koop deze online

Inhoud artikel

 1. Tips om tijd te besparen

De wachtrijen in Rome kunnen behoorlijk oplopen. Zo sta je bij het Colosseum al snel 2 uur in de rij voor je een kaartje kan aanschaffen en de rij bij de Vaticaanse Musea staat soms rond het hele plein. Die lange wachtrijen zijn echter met enkele simpele trucs makkelijk te vermijden.

1. Koop je tickets en tours voor je bezoek online

 • Door vooraf een ticket te regelen hoef je ter plekke niet nog in de rij voor de kassa te staan en kan je meteen aanschuiven bij de rij om naar binnen te gaan. Soms moet je op je tickets zelfs een tijdslot aanwijzen waarop je de bezienswaardigheid wil bezoeken, je bent dan nog sneller binnen.
 • Daarnaast kan je tijdens het online boeken ook de tijd nemen om verschillende mogelijkheden te bekijken zodat je voordeliger uitkomt of voor weinig extra geld een leuke rondleiding kan boeken. Tickets koop je het best via de website van Tiqets of GetYourGuide. Dit zijn 100% betrouwbare site, zodat je zeker bent van geldige tickets + je kan annuleren tot 24u voor aankomst.

2. Koop een skip-the-line of fast-track-entry ticket

Met een dergelijk ticket kan je de wachtrijen overslaan en via de special fast-track-entry rij meteen naar binnen wandelen. Deze tickets koop je ook voor je bezoek online en neem je digitaal of uitgeprint mee. Dat kan opnieuw via de websites van Tiqets of GetYourGuide.

3. Koop je tickets voor het Colosseum bij het Forum Romanum

Een ticket voor het Colosseum geeft je namelijk ook toegang tot de Palatijnse Heuvel en het Forum Romanum waardoor het ticket zowel bij het Colosseum als bij het Forum Romanum en de Palatijn te verkrijgen is. Van de 3 verkooppunten is de kassa bij het Colosseum verreweg het drukst. Nog beter is gewoon je ticket voor het Colosseum online te kopen.

Daarom is het is zeker de moeite waard om naar de Palatijn of nog iets verder naar de ingang van het Forum Romanum te wandelen. Daar sta je vaak niet langer dan een 15 minuten tot een half uur in de rij voor een ticket, heel wat minder lang dan bij het Colosseum. Zie hieronder de wachtrij bij het Colosseum, daar wil je echt niet instaan.

 1. Tips om geld te besparen

Naast het vermijden van de wachtrijen is het gelukkig ook mogelijk om de hoge toegangsprijzen voor veel bezienswaardigheden te ontlopen. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zien en je wilt niet al je geld kwijt zijn op het einde van je vakantie.

1. Neem altijd je identiteitskaart mee

 • Op veel plekken krijg je korting als je tussen de 18 en 25 jaar oud bent en een Europese identiteitsbewijs hebt.
 • Wanneer je jonger dan 18 jaar bent mag je op veel plekken zelfs gratis naar binnen.
 • Zo betaal je voor het Colosseum als 20-jarige slechts 7,50 euro in plaats van 12 euro.

2. Ga op de eerste zondag van de maand naar Rome

 • Bijna alle bezienswaardigheden en openbare musea zijn namelijk helemaal gratis op de eerste zondag van de maand.
 • Het nadeel daarvan is wel dat je voor deze dagen geen tickets vooraf kan boeken en de rijen daardoor vaak nog langer zijn dan normaal.
 • Let op: in het Vaticaan is de toegang gratis op de laatste zondag van de maand en dus niet op de eerste.

3. Koop een combinatieticket

 • Bij sommige plekken kan je met één ticket verschillende bezienswaardigheden bezoeken. Een ticket voor het Colosseum kan je bijvoorbeeld binnen de 48 uur ook gebruiken om naar het Forum Romanum te gaan.
 • Daarnaast zijn er ook andere combinaties beschikbaar die misschien niet altijd voordeliger zijn in prijs, maar er wel voor zorgen dat je de wachtrijen mag voorbijsteken of waarbij je voordeliger met een leuke tour mee kan.
 1. Geld en tijd besparen? Koop een stadspas!

Als je veel wil bezoeken in Rome kunnen de kosten snel oplopen. Het is echter mogelijk om veel geld te besparen door bij je bezoek meteen een stadspas te kopen waarmee je voordeliger de bezienswaardigheden als het Colosseum en de Vaticaanse Musea kan bezoeken.

BONUS: Het is daarnaast niet alleen goedkoper, maar je bespaart met een stadspas ook heel veel tijd omdat je niet meer moet aanschuiven in de lange rijen om tickets te kopen. Bij sommige stadspassen is daarnaast ook het openbaar vervoer of zelfs een Hop-on, Hop-off tour inbegrepen waardoor je ook nog eens bespaart op het openbaar vervoer in Rome. De populairste stadspassen zijn de Roma Pass, Roma Super Pass, de Rome Tourist Card, de Omnia Card en Vaticaanstad Pas.

Tabel met handig overzicht van alle stadspassen

AttractieNormale PrijsRoma PassRome Super PassRome Tourist CardOmnia CardVaticaanstad Pas
Colosseum + Palatijn + Forum€ 22GratisGratisGratisGratis-
Sint-Pietersbasiliek€ 25-GratisGratisGratisGratis
Vaticaanse musea + Sixtijnse kapel€ 22,9-GratisGratisGratisGratis
Pantheon rondleiding€ 20--Gratis--
Castel Sant'Angelo€ 21,8---Gratis-
Hop-on hop-off bus€ 30---Gratis-
Openbaar vervoer (48u)€ 12,5GratisGratisGratisGratis-
Totaal€ 154,2€ 32€ 88€ 79€ 129€ 54

 1. Roma Pass

Voordelen van de Roma pass

 • Met de Roma pass kan je onbeperkt gratis gebruik maken van het ATAC openbaar vervoer in Rome.
 • Daarnaast kan je gratis naar één museum of archeologische bezienswaardigheid naar keuze en krijg je korting op alle andere musea en archeologische bezienswaardigheden.
 • Hierbij komen ook nog ruim 80 kortingskaarten voor evenementen, tentoonstellingen en tours en je krijgt direct toegang tot de Capitolijnse Musea en het Castel Sant’Angelo zonder in de wachtrij te hoeven staan.
 • Bij veel andere bezienswaardigheden zijn er daarnaast ook speciale rijen voor kaarthouders zodat je in een minder lange wachtrij hoeft te staan.
 • De Roma Pass is niet geldig voor het vervoer van en naar de vliegvelden en je kan de pas niet in het Vaticaan gebruiken.

Prijs

 • De Roma Pass is te verkrijgen voor 48 uur en voor 72 uur. Bij de pas van 72 uur krijg je gratis toegang tot de eerste twee bezienswaardigheden die je bezoekt in plaats van alleen de eerste. De Roma Pass is de goedkoopste stadspas en kost voor 48 uur 28 euro en voor 72 uur 21 euro.
 • In vergelijking, een 72-uursticket voor het openbaar vervoer kost 18 euro, een ticket voor het Colosseum kost 12 euro en een ticket voor de Musei Capitolini kost 15 euro. Met de Roma Pass bespaar je voor die 3 zaken dus al 6,50 euro.

Koop je Roma Pass alvast online

De Roma Pass kan je makkelijk online kopen. Je krijgt vervolgens een voucher waarmee je de pas bij de meewerkende musea en bezienswaardigheden, bij toeristenpunten of bij een metrokantoor op kan halen. Je kan de Roma Pass ook ter plekke op die plaatsen aanschaffen.

 1. Rome Tourist Card

Voordelen

De Rome Tourist Card is een duurdere stadspas dan de Roma Pass, maar je krijgt er dan ook meer voor terug.

 • Je krijgt met de pas gratis toegang tot de grootste bezienswaardigheden in Rome waaronder het Colosseum en het Forum Romanum, het Vaticaan, het Parco Acheologico dell’Appia Antica, het Museo Nazionale Romano en nog een aantal andere bezienswaardigheden.
 • Daarnaast mag je bij het Colosseum en bij het Vaticaan de lange wachtrijen meteen overslaan, wat je heel wat uren tijd bespaart!
 • Je krijgt ook korting bij een aantal zaken in Rome
 • Je kan gebruik maken van de Hop-on, Hop-off bus tour.
 • Verder is het mogelijk om onbeperkt het openbaar vervoer te gebruiken en een transfer van en naar het vliegveld te boeken.

Prijs

De Rome Tourist Cardis te verkrijgen voor 1 dag, 2 dagen, 3 dagen, 4 dagen, 5 dagen en 7 dagen. Voor de 24-uurspas betaal je 64,90 euro, voor 2 dagen 79,90 euro, voor 3 dagen 89,90 euro en voor 7 dagen 119,90 euro. Voor de vliegveldtransfer betaal je 12 euro extra en voor onbeperkt openbaar vervoer komt er nog eens 7,70 euro bovenop voor 1 dag en 26,40 euro voor 7 dagen.

Met de Rome Tourist Cardbespaar je al snel heel wat geld. Zonder de kaart betaal je voor de Hop-on, Hop-off tour van Rome voor 1 dag 23 euro, voor toegang tot het Colosseum betaal je 12 euro, een fast-track ticket voor het Vaticaans Museum kost 30 euro en voor zowel het Parc Archeolgic dell’Appia Antica als voor het Museo Nazionale Romano betaal je 10 euro. Met een 24-uurspas Rome Tourist Card bespaar je die dag al 20 euro.

Koop je Rome Tourist Card online

De Rome Tourist Card kan je makkelijk online verkrijgen.

 1. Omnia Card

Voordelen

De Omnia Card is de meest uitgebreide stadspas die je voor Rome kan kopen.

 • Je krijgt gratis toegang tot de verschillende bezienswaardigheden in het Vaticaan en nog eens gratis toegang tot 2 grote bezienswaardigheden in Rome naar keuze.
 • Je krijgt daarnaast ook nog korting op een groot aantal andere bezienswaardigheden.
 • Daarbij kan je in het Vaticaan en het Colosseum gebruik maken van de fast-track-entry en hoef je niet in de lange wachtrijen te staan.
 • Verder kan je ook gratis en onbeperkt gebruik maken van de Hop-on, Hop-off bus tour én van het ATAC openbaar vervoer.

Prijs

De Omnia Card is geldig voor 72 uur en kost 113 euro voor volwassenen en 80 euro voor kinderen.

Zonder de kaart betaal je 18 euro voor een 72-uursticket voor het openbaar vervoer, 34 euro voor de Hop-on, Hop-off tour voor die duur, 30 euro voor een fast-track-entry ticket voor het Vaticaans Museum en de Sixtijnse Kapel, 15 euro voor fast-track-entry en gebruik van de audiogids van de Sint-Pietersbasiliek, 12 euro voor het Colosseum en het Forum Romanum en 15 euro voor de Musei Capitolini. Met de Omnia Card bespaar je hier alleen al 11 euro en dat is dan nog zonder de kortingen die je bij veel andere bezienswaardigheden krijgt.

Koop je Omnia Card online

De Omnia Vatican & Rome Card kan je makkelijk online kopen. Je kan de pas in Rome ophalen bij één van de Opera Romana Pellegrinaggi ticketkantoren. Daar kan je ook ter plekke nog een Omnia Card kopen.

 1. Wanneer koop je een Rome stadspas?

Het aanschaffen van een stadspas is niet altijd voordeliger. Als je bijvoorbeeld slechts één dag in Rome bent, heb je niet heel veel tijd en bezoek je waarschijnlijk slechts enkele bezienswaardigheden. Als je daarvoor losse tickets koopt, betaal je waarschijnlijk minder dan 28 euro, de prijs van de goedkoopste stadspas.

Ben je twee of drie dagen in Rome of zelfs nog langer, dan is een stadspas zeker een goed idee. Welke stadspas je dan het beste koopt, hangt wel af van wat je precies wil bezoeken. Wil je bijvoorbeeld het Vaticaan bezoeken, dan heeft het niet veel nut om een Roma Pass aan te schaffen die je daar geen korting op geeft. Kijk voor je naar Rome gaat welke bezienswaardigheden je zou willen zien en wat de kosten zouden zijn zonder een pas. Ga daarna na welke stadspas het beste bij jouw reis zou passen.

 1. Waar moet je op letten met een stadspas?

Belangrijk met een stadspas is dat je niet altijd bij de ingang je pas kan laten zien en meteen door kan lopen. Voor een aantal bezienswaardigheden in Rome moet je een speciaal toegangsbewijs afhalen dat laat zien dat je gratis of voordeliger naar binnen mag omdat je in het bezit bent van een stadspas.

 • Zo dien je voor het Colosseum vooraf je ticket te reserveren om zeker te zijn dat je gratis en snel naar binnen kan. Wees bij het reserveren van tickets ook op tijd.
 • Voor het Colosseum zijn er slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar voor stadspashouders waardoor je die niet last minute nog kan boeken. Je moet dus goed plannen wanneer je bepaalde bezienswaardigheden wil bezoeken.

Boek je tickets minstens een paar dagen vooraf, maar het is nog beter om dat een week of twee of zelfs nog eerder te doen. Hoe eerder je de tickets regelt, hoe meer ruimte je hebt om te kiezen wanneer je wil gaan en hoe meer tickets er nog vrij zijn.

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?