Via Appia Antica in Rome: In de voetsporen van de Romeinen, wat zien op deze weg?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Via Appia Antica in Rome: In de voetsporen van de Romeinen, wat zien op deze weg?

7 mei 2024 in Rome0 reacties

Praktische info over de Via Appia Antica (de weg van Appius) in Rome

Alle wegen leiden naar Rome, ook de Via Appia Antica. Het is een van de langste en best bewaarde Romeinse wegen. Wandel of fiets langs deze beroemde weg tussen de cipressen en ontsnap aan de drukte van Rome. Onderweg passeer je langs enkele indrukwekkende graftombes en ruïnes. Een van de bezienswaardigheden in Rome dat je niet mag missen.

In dit blogartikel lees je hoe je de Via Appia kan bezoeken.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rome

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in Rome:
Tickets + rondleidingen
 • Bespaar tijd en geld met de Vaticaanstad Pas, €89 (boek je Vaticaanstad Pas)
 • Standaardticket voor de Sint-Pietersbasiliek incl. audiogids, €16 (boek je tickets)
 • Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek & Koepel met gids, €49 (boek je rondleiding)
 • Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, €38 (boek je tour)
1. Bestel hier je tickets online 2. Bestel hier je kortingskaart
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop de Toeristenkaart van Rome, hiermee krijg je toegang tot Colosseum, Forum Romanum & Palatijn, Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome kortingskaart hier.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Via Appia

De Via Appia is een van de grootste overblijfselen uit het Romeinse Rijk. Deze Romeinse weg werd aangelegd in 312 v.Chr. en verbond toen Rome met Brindisi in het zuiden. De Via Appia was 560 kilometer lang en werd genoemd naar de consul Appius Claudius Caecus.

Oorspronkelijk moest de weg vooral dienen om het Romeinse leger snel naar het zuiden te kunnen laten marcheren, maar later speelde de weg ook een belangrijke commerciële rol. Omdat er geen doden begraven mochten worden in de oude stad, vind je langs de Via Appia heel wat grafmonumenten uit de Romeinse tijd. Later, toen Rome het christendom had geadopteerd, begon men graftombes onder de Via Appia aan te leggen.

Tip: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek aan Rome? Koop dan de Rome Tourist Card en geniet van korting op verschillende attracties
 1. De Via Appia bezoeken

Een deel van de Via Appia in Rome is nu een park, maar ook de rest van de weg kan je vandaag nog grotendeels afwandelen. Of affietsen, zo zie je nog veel meer. Langs de Via Appia zie je her en der nog oude mijlstenen staan. Daarop zie je hoe ver je al gewandeld of gefietst hebt, maar vaak ook de naam van een genereuze sponsor die de Via Appia heeft helpen bekostigen.

Verder prijken er op de weg ook nog enkele overblijfselen van heel wat bijzondere gebouwen. Het ene is al bekender dan het andere.

Onze favorieten overblijfselen op de antieke weg zijn:

 • De kerk Domine Quo Vadis (“Meester, waar ga je heen?”), niet ver van de Porta San Sebastiano, is de plek waar Jezus en Petrus elkaar tegen het lijf liepen.
 • De catacomben van San Callisto vormen een van de grootste ondergrondse begraafplaatsen.
 • De catacomben van San Sebastiano en de bijhorende Basilica di San Sebastiano.
 • De ruïnes van het Circus Maxentius, het kleine broertje van het bekende Circus Maximus.
 • De graftombe van Caecilia Metella, ongeveer vijf kilometer buiten Rome en bij de derde mijlpaal. Hier vind je ook het best bewaarde gedeelte van de Via Appia, met de authentieke Romeinse stenen.
 1. Waar bevindt zich de Via Appia?

 • Het beginpunt van de Via Appia bevindt zich bij de Porta San Sebastiano (die oorspronkelijk de Porta Appia heette). Daar zie je in de stadsmuur de eerste mijlpaal van de weg gemetseld.
 • Je bereikt de Porta San Sebastiano met buslijnen 118 en 218. De dichtstbijzijnde toeristische attractie zijn de Thermen van Caracalla (waar je kan afstappen met de hop-on-hop-off bus Rome).
Wil je graag nog meer zien van deze prachtige Italiaanse stad? Download dan zeker onze reisgids Rome en mis niets.

Ligging van de bezienswaardigheden langs de Via Appia in Rome

 1. Hoe bezoek ik de Via Appia het beste?

Het is leuk om even over de Via Appia te wandelen in de buurt van de Porta San Sebastiano, maar je ontdekt veel meer vanop de fiets. Je legt grotere afstanden af, rijdt verder weg van het centrum van Rome tussen de cipressen en passeert langs indrukwekkende ruïnes. Je kan zelf een fiets huren of, onze aanrader, met een gids over de Via Appia fietsen.

TIP: Maak bijvoorbeeld deze fietstocht over de Via Appia met een e-bike. Onderweg krijg je uitleg over de Via Appia van een ervaren gids. De ideale manier om de drukte in de stad te ontsnappen.

Je kan ook een fietstocht met een e-bike maken over de Via Appia en onderweg halt houden bij de catacomben van San Callisto of San Sebastiano. Boek je fietstour inclusief catacomben.

 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?