Dé 15 mooiste Europese steden 2024 voor een stedentrip: inspiratie voor je citytrip

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 15 mooiste Europese steden 2024 voor een stedentrip: inspiratie voor je citytrip

13 september 2023 in Reisinfo1 reactie

Inspiratie: dé 15 mooiste Europese steden voor je volgende stedentrip

Zin om binnenkort een stedentrip te maken maar je hebt geen inspiratie waar naar toe te gaan? Laat de populaire steden als Rome, Parijs en Barcelona even links liggen en ontdek enkele andere unieke steden in Europa die zeker een bezoek waard zijn.

In dit blogartikel geven we alvast wat inspiratie voor je volgende Europese stedentrip.

Inhoud artikel

  1. De Sloveense hoofdstad Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en een van de kleinste hoofdsteden van Europa. Heel erg veel valt er niet te doen, maar het is wel een leuke stad om te verkennen. Het historische centrum van de stad is overigens helemaal autovrij. De beste manier om Ljubljana te leren kennen, is dan ook om de indrukken in je op te nemen terwijl je door de straten wandelt. Onze stadswandeling Ljubljana is de ideale manier om alle belangrijke bezienswaardigheden in Ljubljana op één dag te zien.

Wat kan je zoal zien en doen in Ljubljana?

  • Bezoek onder andere de kathedraal van Ljubljana.
  • Geniet van een hapje en een drankje op het centrale plein Prešernov trg.
  • Neem de kabelbaan naar de het imposante kasteel van Ljubljana. (Bestel je ticket voor het kasteel van Ljubljana alvast op voorhand). Bezoek ook zeker eens de prachtige kasteeltuinen.
  • Loop ook zeker even over de bijzondere Drakenbrug (Zmajski most), Butcher's Bridge of Three Bridges die de Ljubljanica rivier overspannen.
  • Even uitrusten kan je in het Tivoli Park.
  • Eén van de leukste dingen aan Ljubljana is dat je nooit weet wat je kan verwachten. Wijk dus gerust van de route af als je onderweg wat interessants ziet.

EXCURSIETIP: Graag een georganiseerde tour of daguitstap maken? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Ljubljana.

  1. Praag, stad van de 100 torens

Op stedentrip naar Praag? Top! In de ‘stad van de 100 torens’ aan de Moldau is dan ook heel wat te zien en te beleven. Indrukwekkende gebouwen, imposante bruggen en moderne architectuur, je vindt het er allemaal. Download zeker onze stadswandeling door Praag en mis niets.

Wandel door de historische binnenstad van deze sprookjesachtige stad en geniet van de betoverende gebouwen die bedekt zijn met een laagje witte sneeuw of mist. Je kan vaak nog de typische rode dakpannen eronder zien liggen. Nadien kan je even opwarmen aan de kachel in een van de authentieke, gezellige kroegen. Oh ja, nu is trouwens dé kans om over de zo goed als lege, Karelsbrug te wandelen. Neem je camera alvast bij de hand!

Tip: Geniet na een koude winterdag, van de Tsjechische keuken. Een stoofpotje komt namelijk beter tot haar recht wanneer je er je koude handen aan kan opwarmen.
  1. Barok en Romeinse geschiedenis in Lecce

Lecce is een heerlijk stadje, dat bekend staat om haar prachtige en unieke 17de-eeuwse barokke architectuur: de barocco leccese-stijl. Deze stijl is uitbundig, expressief en sierlijk, met tal van interessante kenmerken zoals waterspuwers en andere opvallende figuren. Het is een van de vele mooie stadjes in Puglia.

De stad van de barocco leccese-stijl

  • In Lecce vind je heel wat boeiende bezienswaardigheden, zoals de Porta Rudiae: de interessantste van de oude poorten van Lecce, gebouwd in 1703. Aan elke kant van de poort zie je twee zuilen, met bovenop een fries die de mythologische stichters van de stad afbeelden: Malennio, Dauno, Euippa en Idomeneo.
  • De Kathedraal van Lecce (Basilica di Santa Maria), gewijd aan Maria, werd gebouwd in 1144. De hoofdingang van de kathedraal is in een gevel die als meesterwerk van barokke architectuur wordt beschouwd.
  • Nog meer pracht en praal vind je bij het Palazzo Tamborino Cezzi. Het paleis is neoclassicistische parel, met een poort die uitgeeft op een binnentuin vol bogen en ionische zuilen. De voortuin is een groene oase in het hartje van de stad.

TIP RIKSJATOUR: Verken de stad op een bijzondere manier en maak een Riksjatour door het centrum van Lecce. Een ervaren gids begeleid je naar de mooiste bezienswaardigheden in Lecce en kom meer te weten over de belangrijkste, charmante en geheime attracties van de stad.

  1. Porto aan de Douro rivier

Porto is na Lissabon de grootste stad van Portugal en één van de oudste steden van Europa. Het hele centrum van de stad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en je vindt er dan ook heel wat prachtige bezienswaardigheden. Onze stadswandeling Porto neemt je mee langs alle bezienswaardigheden.

  • Beklim zeker de Torre dos Clérigos, de 18-eeuwse klokkentoren van de Igreja dos Clérigos, het symbool van de stad en kan je de toren vanaf veel plekken in de stad zien.
  • Ook de Sé do Porto kathedraal is een bijzonder bouwwerk, evenals de Ponte de Dom Luis I brug die Porto met Vila Nova de Gaia aan de ander kant van de Douro rivier verbindt.
  • Natuurlijk kan je Porto niet verlaten zonder een lokale Portokelder te bezoeken.
Daarnaast is Porto natuurlijk de stad van de port, en kan je in één van de vele gezellige restaurants en cafés de lokale producten uitproberen.

Wil je graag meerdere musea of bezienswaardigheden in Porto bezoeken? Dan is de Porto Card, de ideale oplossing om geld uit te sparen tijdens je bezoek of citytrip. Met de kaart combineer je meerdere daguitstappen of excursies + toegangstickets voor musea + gratis openbaar vervoer + bezoek aan een Port wijnkelder en korting op de hop-on/hop-off stadsbus. Koop je Porto Card online voor € 13.

Liever stappen dan het openbaar vervoer te gebruiken? Koop je dan een Porto Card Walker voor € 15.

  1. Muziekstad Wenen

Natuurlijk mag een stedentrip naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen niet ontbreken op deze lijst. Wenen staat bekend als de stad van de muziek, en was in de 18de- en 19de-eeuw ook zeker het muzikale centrum van Europa. Vele componisten als Mozart en Beethoven verbleven en werkten jarenlang in de stad, en nog steeds staat de stad bekend om de vele muzikale opvoeringen die er gehouden worden in zalen zoals de Staatsopera.

Er is ontzettend veel te zien en doen in Wenen dat je er gemakkelijk een aantal dagen kan verblijven. Naast de Staatsopera zijn er nog een aantal opera huizen en theaters die je gezien moet hebben, zoals de Volksoper en het Burgtheater. Het is zeker aan te raden om in 1 van deze theaters een muziekvoorstelling bij te wonen. Interesse? Lees meer over Wenen als muziekstad, wat zeker doen?

REISGIDS: Wil jij ook de mooiste bezienswaardigheden in Wenen zien tijdens je stedentrip? Download onze gratis reisgids Wenen.

  1. De moderne Baskische stad Bilbao

Wat enkele decennia geleden nog een onaantrekkelijke industriële stad was die toeristen liever vermeden is Bilbao tegenwoordig een gezellige moderne stad vol interessante bezienswaardigheden. Desondanks moet deze stad nog ontdekt worden door het grote toerisme, waardoor je er niet de grootse drukte van steden als Barcelona, Madrid of Sevilla hoeft te verwachten. Download onze stadswandeling Bilbao en zie de top bezienswaardigheden van de stad.

In Bilbao kan je haast niet om het Guggenheim Museum heen, het symbool van de stad gelegen op de oude scheepswerf. Echter is ook het historisch centrum zeker een wandeling waard, waar je onder andere langs de kathedraal van Santiago de Bilbao en het Teatro Arriaga loopt. Wandel langs de oevers van de Nervíon rivier naar de overdekte Mercado de la Ribera of ga barhoppen om verschillende pintxos te proeven.

Onze tip: Koop je tickets voor je bezoek aan het Guggenheim Museum op voorhand online, zo moet je niet aanschuiven bij de ingang en verlies je geen kostbare tijd.

  1. Dubrovnik, de Parel van de Adriatische Kust

Dubrovnik is eeuwenlang één van de machtigste steden geweest van dit deel van Europa en is nog altijd een belangrijke haven. Het is niet meteen de eerste bestemming waar je aan denkt voor een stedentrip, toch zal deze stad je positief weten te verrassen met haar charme.

Echter zal deze stad in het zuiden van Kroatië voor velen beter bekend staan als King’s Landing, de hoofdstad van de fantasiewereld Westeros uit de populaire tv-serie Game of Thrones. Mede door de vele filmlocaties in de stad, maar ook de vele uitgaansgelegenheden, is Dubrovnik een grote toeristentrekker en zal je hier zeker niet in je eentje rondlopen.

Tal van bezienswaardigheden die elk een bezoekje waard zijn

  • Bezoek zeker de stadsmuren van de prachtige stad.
  • Klim naar het fort op de top van de Srd berg voor een prachtig uitzicht over de besneeuwde daken in de stad.
  • Bezoek Sponza Paleis en ga langs bij het fort Lovrjenac
  • Wandel over de Stradun, de grote winkelstraat van de stad, of ga mee met een kayaktour langs de kust
  • Dubrovnik heeft een groot aantal bezienswaardigheden die je gewoon moét zien
  • Breng een bezoek aan de prachtige Elaphiti eilanden die voor de kust van Dubrovnik liggen
Ben je een grote fan van de Game of Thrones serie? Maak dan zeker een dagtour langs de filmlocaties in Dubrovnik. Liever een georganiseerde GOT tour boeken? Boek je tour bij GetYourGuide.

Ieder jaar vindt bovendien in de winterperiode het 40-daagse Winterfestival plaats in Dubrovnik. Tijdens dit festival wordt het oude centrum van de stad omgetoverd tot een magische, gezellige plek vol met kerststalletjes, kerstspellen en kraampjes met kerstcadeaus en traditionele lekkernijen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor tijdens je stedentrip? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Dubrovnik.

  1. Salzburg, het decor van The Sound of Music

Salzburg is gelegen aan de voet van de Alpen en is een stad vol cultuur en geschiedenis, en het centrum van de stad staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Salzburg is de geboortestad van Mozart, en aan de drukke winkelstraat de Getreidegasse kan je het huis bezoeken waar de musicus in 1756 werd geboren.

Bezoek in Salzburg ook de Festung Hohensalzburg, de burcht in het centrum die hoog boven de rest van de stad uitsteekt. Dit kasteel is een van de best bewaarde middeleeuwse burchten van Europa. Ook de tuinen van Schloß Mirabell, waar scenes uit de geliefde film The Sound of Music werden opgenomen, zijn een grote bezienswaardigheid in de stad.

TIP: Wil jij ook graag de bekendste filmlocaties van de Sound of Music ontdekken? Lees ons blogartikel met de historische locaties waar deze klassieker The Sound of Music eerder werd opgenomen. Reserveer je tickets voor een Sound of Music tour tijdig online!

  1. Málaga, meer dan alleen havenstad

Málaga is een belangrijke havenstad aan de Costa del Sol en staat vooral bekend als een resortstad, maar laat dat je zeker niet tegenhouden. Naast alle wolkenkrabbers en hotels vind je er namelijk twee prachtige oude burchten, het Alcazaba en de ruïnes van het Gibralfaro uit de Moorse tijd. Ook de kathedraal van Málaga aan het Plaza del Obispo is een bezoek meer dan waard.

Málaga heeft ook een groot aantal musea, waaronder een afdeling van het Centre Pompidou van Parijs en het Picasso museum, die in deze stad geboren werd. Breng verder ook een bezoek aan de Calle Larios, de grootste winkelstraat van de stad, en El Pimpi, de meest beroemde bodega van Málaga.

EXCUSRIE: Graag een georganiseerde uitstap maken in Málaga? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies en en rond Málaga en geniet ten volle van je vakantie!

  1. Firenze, de geboorteplaats van de Renaissanc

Firenze is een prachtige stad én de geboorteplaats van de Renaissance. Tot op de dag van vandaag kan je hier enkele van ’s werelds beroemdste kunstwerken bewonderen. Met onze stadswandeling door het centrum van Firenze kom je alvast langs dé topbezienswaardigheden van de stad.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek aan Firenze?

  • Ponte Vecchio, een wondermooie brug die uitgegroeid is tot het symbool van Firenze. Let hier vooral eens op de schilderachtige huisjes, het lijkt precies alsof ze aan de brug hangen.
  • In Firenze vind je tal van prachtige palazzo om te bezoeken. Ga zeker eens een kijkje nemen bij het Palazzo Vecchio, Palazzo Strozzi en Palazzo Pitti, het grootste paleis van Firenze.
  • Wil je het allerbeste van Italiaanse schilderkunst en beeldhouwwerk in Firenze zien uit de renaissance? Dan moet je de Galleria degli Uffizi bezoeken.
  • De religieuze topbezienswaardigheid van Firenze: de kathedraal (dom) van Firenze.
  • Zoek de rust en stilte op in het Giardino di Boboli, de tuinen van het Palazzo Pitti. Ze behoren tot de mooiste tuinen van heel Italië, dat zegt veel, niet?
  • Bezoek de verschillende basilieken als Basilica della Santissima Annunziata, Basiliek di San Lorenzo en Basiliek Santa Croce.
  1. Turkse metropool Istanbul

De Turkse metropool Istanbul is om vele redenen een bijzondere stad. Zo ligt ze op de grens tussen Europa en Azië en daardoor is de stad een smeltkroes van verschillende culturen. Daarnaast heeft de stad een ontzettend lange geschiedenis en doet het bijna dienst als één groot museum, terwijl het tegelijkertijd juist heel modern. Istanbul is een erg bruisende plek waar een unieke sfeer hangt en heel erg veel te zien en te beleven valt.

Wat zeker zien tijdens je stedentrip in Istanbul?

  • Bezoek de Hagia Sophia. Dit bouwwerk is behoort tot de oudste en grootste kerkgebouwen ter wereld.
  • Ook de Blauwe Moskee voor de Hagia Sophia is een absolute must-see in de stad.
  • Ga lekker shoppen in de Egyptische Bazaar, die vooral gekend staat voor zijn eindeloos assortiment kruiden en de Grote Bazaar die zijn naam zeker waardig is.
  • Kom langs een aantal bijzondere plaatsen zoals het indrukwekkende ondergronds waterreservoir en blaas even uit in het Gülhane Park.
  • Zo veel mogelijk zien tijdens je bezoek aan deze stad? Download dan zeker onze stadswandeling Istanboel.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk van de stad zien? Koop dan de Istanbul Tourist Pass. Je kan een Istanboel Tourist Pass kopen voor 3 of 7 dagen. De pas is zeker een aanrader voor iedereen die veel van de stad wil zien of veel excursies wil maken. Koop je Istanboel Tourist Pass vooraf online.

  1. Boedapest met tal van thermale baden

Boedapest is de hoofdstad en de grootste stad van Hongarije. De stad wordt gezien als een van de favoriete locaties voor een stedentrip. De stad is relatief jong en bestaat officieel pas sinds 1873, toen de twee aparte steden Boeda, gelegen op de westelijke oever van de Donau, en Pest, gelegen op de oostelijke oever van de rivier, werden samengevoegd.

Elk deel van de stad heeft daardoor zijn eigen cultuur, waarbij je in Boeda het historisch centrum met de oude burcht terug kan vinden, terwijl het politieke centrum en de uitgaansgelegenheden juist in Pest gelegen zijn. De stad kent heel wat bezienswaardigheden aan beide zijden van de rivier, en zo moet je zeker een bezoek brengen aan het Parlementsgebouw, de Burcht van Boedapest, de Sint-Stefanusbasiliek, de Grote Synagoge, en de vele badhuizen in Boedapest. Heerlijk, zo'n duik nemen in de warme thermale baden terwijl het buiten frisjes is.

STADSWANDELING: Zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek aan Boedapest? Download onze gratis stadswandeling in Boedapest en verken zelf de mooiste plekjes van de stad.

  1. Amiens met haar prachtige kathedraal

Gelegen in het noorden van Frankrijk tussen Lille en Parijs wordt Amiens wel eens overgeslagen voor een weekendje weg. Amiens is dan ook geen grote stad, maar toch heeft de plaats ontzettend veel bezienswaardigheden en activiteiten te bieden. Daarnaast is Amiens al in zo’n 3 uur rijden vanuit België te bereiken, waardoor het eigenlijk de perfecte locatie voor een korte stedentrip vol verrassingen is.

Enkele hoogtepunten in Amiens?

Amiens is vooral bekend voor zijn prachtige kathedraal met buitengewone afmetingen. Met onze wandeling door Amiens ontdek je heel wat aparte gebouwen zoals het appartementsgebouw van Perret, het circusgebouw Jules Verne, het moderne stationsplein en de kleurrijke straten in de wijk Saint-Leu. Uiteraard hebben we de winkelstraten niet vergeten en aan autovrije shoppingzones is er hier geen gebrek. Het culinaire houden we voor het einde van de wandeling. Je kan dit bezoek dan nog verlengen met een boottocht op de beroemde hortillonnages van Amiens. Lees ook ons uitgebreid blogartikel met de mooiste bezienswaardigheden in Amiens.

Verblijf in Hotel Le Prieuré et La Résidence aan de voet van de kathedraal van Amiens, in een van de prachtige oude straten van de stad.
  1. Boekarest in Roemenië

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en is nog zo'n bestemming die vaak wordt overgeslaan. Jammer want de stad is ook zeker de moeite waard om te ontdekken. De bijzonder mooie architectuur in de stad is een mengeling van de stijl uit het Oostblok en de Parijse Art-Decostijl die populair was in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. De bekendste bezienswaardigheid van de stad is het Parlementspaleis. Dit paleis werd in 1984 gebouwd in opdracht van president Nicolae Ceauşescu. Hij wilde een paleis waar hij bevriende staatshoofden kon ontvangen.

Het paleis is een van de grootste gebouwen ter wereld met zo’n 2000 kamers, waarvan er ook een groot aantal op de acht ondergrondse verdiepingen te vinden zijn. Boek je tickets op voorhand online en sla de wachtrijen over.

Ook het oude stadscentrum van Boekarest is ook zeker de moeite waard. Je vindt er onder andere bezienswaardigheden zoals het Stravropoleosklooster uit de 18de eeuw, het oudste stadspark Cişmigiu, en het Pasajul Victoria straatje, dat vol met kleurrijke paraplu’s hangt.

STADSWANDELING: Boekarest te voet volledig ontdekken? Download onze gratis stadswandeling hier!

  1. Bologna, de rode stad van Italië

Bologna is een van de grootste steden van Italië maar is desondanks minder bekend en wordt minder bezocht door het massatoerisme. De stad ligt echter vol met prachtige oude gebouwen, zoals de kathedraal van San Pietro, de Sint-Petroniusbasiliek en de Asinelli toren, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Ook de gebouwen van de universiteit van Bologna, de oudste universiteit van Europa, zijn prachtig om te zien.

Bologna ligt verder naast de Apennijnen waardoor je vanuit de stad ook heerlijke wandelingen kan maken. Vergeet ook vooral niet een echte pasta bolognese te bestellen!

Zelf op uitstap in en rond Bologna of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden vanaf € 12,5 online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

  1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids reisgids Valencia downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 25 mei 2022 - sonja delannoy

Van zodra we een citytrip boeken kopen we de reisgids via jullie site. Je krijgt een beknopte uitleg over de bezienswaardigheden maar toch voldoende. De wandelingen zijn zeer mooi en gemakkelijk uitgelegd. Topsite !!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?