Ontdek de 23 x mooiste bezienswaardigheden in Málaga: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ontdek de 23 x mooiste bezienswaardigheden in Málaga: wat zien & doen?

3 april 2023 in Andalusië6 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Malaga + verblijftips

Málaga is absoluut méér dan een havenstad aan de Middellandse Zee met bijna 600 000 inwoners waar er ca. 300 dagen in het jaar gevuld zijn met zon. Dat maakt dat je een citytrip Málaga bijna het ganse jaar door kan doen. Ontdek hier alvast wat je zeker moet gezien hebben in de historische binnenstad. Door vernielingen tijdens de Burgeroorlog (1936-1939) zijn niet zo heel veel historische gebouwen overgebleven.

Wist je dat we ook een stadswandeling in Málaga hebben uitgetekend?

Tours en tickets voor je bezoek aan Málaga

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Málaga bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Málaga.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Málaga en omgeving

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Málaga

 1. Kathedraal van Málaga

Wat meteen opvalt bij de Kathedraal van Málaga is die ene onafgewerkte toren. De bouw begon in 1528 en zou duren tot eind 18de eeuw. Geldgebrek belette dat er nu twee identieke torens te zien zijn. Door die lange bouwtijd is een mix te zien van stijlen: gotiek, renaissance en barok. Neem de tijd om de talrijke details te bekijken: de gekrulde zuiltjes, het marmer, de medaillons met afbeeldingen van de patroonheiligen van de stad.

De kathedraal bevat heel wat kunstwerken en prachtig meubilair

Dé blikvanger binnen is het koorgestoelte met prachtige houtsculpturen uit de 17de eeuw, de meeste zijn van de hand van beeldhouwer Pedro de Mena. Ook de zijkapellen bevatten mooie kunst met ondermeer een 15de-eeuws retabel. Naast de kathedraal staat in een klein park nog een kerk. De Iglesia del Sagrario is beperkt toegankelijk. Maar misschien heb je al genoeg met enkel het bijzondere portaal uit de 16de eeuw.

Niet veel tijd om deze stad te bezoeken? Download dan zeker onze stadswandeling door Málaga en mis niets van de topbezienswaardigheden.
 1. Mercado Central Atarazanas

De overdekte Mercado Atarazanas in pure neo múdejar stijl (bekijk die indrukwekkende gietijzeren dakconstructie) ging voor het eerst open eind 19de eeuw. Je kan er behalve op zondag dagelijks tussen 8u en 14u terecht voor verse producten als fruit, groenten, vis, vlees, kaas, brood en de typische kruiden. Natuurlijk kan je hier en daar bij verschillende stalletjes ook proeven van de lekkere tapas.

Een bezoekje aan de overdekte markt is een ware beleving. Je komt erin via een wat bijgewerkte Moorse poort. Ook de moeite om zien is het reusachtige glas-in-loodraam achterin met voorstelling van de geschiedenis van de markthal.

 1. Centre Pompidou Málaga

Net enkel Parijs maar ook Málaga heeft een Centre Pompidou, al is dit bijhuis veel kleiner dan het Centre Pompidou van Parijs. De veelkleurige kubus biedt toegang tot het museum waar kunst te zien is van ondermeer Picasso, Kahlo, Margritte. Ca. 100 werken behoren tot de vaste collectie van het museum maar blijven eigendom van het Parijse moederhuis.

Naast de kubus bevindt zich aan de ene zijde een modern winkelcentrum met ook vele terrassen en eetgelegenheden. Aan de andere zijde is het leuk om te wandelen onder de witte overspanning die de boulevard wel ‘n heel moderne trendy uitstraling biedt. Het kreeg de naam mee van Muelle Uno.

TICKETS: Wil je graag het Centre Pompidou in Malaga bezoeken? Boek je tickets hier € 9 alvast online en sla de wachtrij over.

 1. Museo de Bellas Artes en Archeologisch Museum

Het vaandel aan de gevel van het grote neoclassicistische Palacio de la Aduana (ruim 18000 m²) draagt het opschrift Museo de Málaga. Hier zijn sinds eind 2016 twee musea gehuisvest: het Museo de Bellas Artes en het Archeologisch Museum.

 • Het Museum voor Schone Kunsten toont Spaanse schilderkunst voornamelijk uit de 19de eeuw. Vanzelfsprekend hangt hier werk van Picasso, Murillo, Ribera, Velazquez en Goya om enkele namen te noemen.
 • In het andere museum zijn ruim 2000 archeologische voorwerpen in een vaste expositie te zien. Het paleis had voorheen tal van andere functies. Als douanegebouw voor de haven, als kazerne en beginjaren 20ste eeuw had er zelfs een tabaksfabriek een onderkomen.
 1. Alcazaba de Málaga

Het Alcazaba de Málaga is een Moors fortcomplex van origine uit de 8ste eeuw. Tijdens de 11de eeuw volgde een uitbreiding. Rondom zijn destijds dikke vestingmuren gebouwd. Het lijkt wel één groot labyrint met zijn vele gangen. Hier krijg je een goed beeld van de Moorse bouwstijl: de vele torentjes, de fijn bewerkte versieringen op de muren, de fraaie bogen, de mozaïeken, de binnentuintjes. Maar ook zie je hoe toen water werd geleid via het ingenieuze irrigatiesysteem.

TICKETS: Geen zin om in de hitte aan te schuiven bij de lange wachtrijen? Bestel dan je tickets voor het Alcazaba online op voorhand.

 1. Teatro Romano

Het Romeins theater bevindt zich aan de voet van het Alcazaba. Het theater werd bij toeval ontdekt halfweg vorige eeuw toen men renovatiewerken uitvoerden voor een cultuurhuis. Er werd dan maar verder opgegraven en ruim 30 jaar later waren die werken klaar. Het volledige theater is niet meer teruggevonden maar de halfronde tribunes en waar het podium stond, dat is nog goed te zien. De oudste delen moeten gebouwd zijn tijdens de 1ste eeuw v.C. Het verklaart ook waarom in het Alcazaba Romeinse pilaren te vinden zijn. De Moren hadden die blijkbaar nuttig gevonden voor het bouwen van hun fort. Naast het theater kan je in een expositieruimte meer te weten komen over hoe het er in die Romeinse periode aan toeging.

Boek hier je combiticket

 1. Castillo de Gibralfaro

Het Castillo de Gibralfaro bevindt zich op een hoogte van 130 meter. In opdracht van sultan Yusuf I is deze Moorse burcht gebouwd bij de aanvang van de 14de eeuw. Toen genoot men ook wel van het uitzicht maar de bedoeling was om het lager gelegen Alcazaba fort voldoende te kunnen verdedigen. Er stond uiteraard ook een moskee maar die overleefde de Reconquista in 1487 niet toen de Christenen Málaga heroverden op de Moren.

Tot in de beginjaren van de 20ste eeuw bleef het kasteel in gebruik door militairen. Nu is er een kleinschalig museum met militaire voorwerpen, vooral wapens en kledij over de troepen die hier gekazerneerd waren gedurende de periode tussen 1487 bij de herovering tot het verlaten van de militaire eenheden in 1925. Tevens staat er een schaalmodel dat je het Málaga van toen laat zien.

 1. Geboortehuis van Pablo Picasso op het Plaza de la Merced

Op het vierkante plein van Plaza de la Merced zie je een obelisk ter ere van vrijheidsstrijder generaal Torrijos, geëxecuteerd in 1831. Maar méér aandacht zal gaan naar de bronzen persoon op een bankje. Het is niet moeilijk om vinden want er wil altijd wel iemand met hem op de foto. Herken je hem? Het is Pablo Picasso wiens geboortehuis vlak achter hem staat (op huisnummer 15). Hij werd hier geboren op 25 oktober 1881. Zeker is dat hij de eerste twee jaren op de eerste verdieping heeft gewoond.

Mede dankzij een stichting ‘Fundacion Picasso‘ is het huis te bezoeken. Er zijn etsen, lithografieën, keramieken, en foto’s van de kunstenaar te zien en ook enkele privé dingetjes zoals het doopkleed. Maar dit is níet het Picasso museum waar we straks nog langskomen. Pablo woonde hier tot zijn tiende, nadien verhuisde de familie naar La Coruña, later naar Barcelona. Maak het jezelf gemakkelijk en boek je tickets voor het geboortehuis van Pablo Picasso online.

 1. Museo Picasso

Het Picassomuseum werd geopend in 2003 en zit gehuisvest in een voormalig paleis (Buenavista) uit de 16de eeuw. Hoewel Picasso maar tot zijn tiende in Málaga woonde, heeft de stad een blijvende invloed op hem uitgeoefend en daar pakt Málaga dan ook graag mee uit. Het museum kwam tot stand door een schenking door zijn erfgenamen van meer dan 200 kunstwerken van de grootmeester. Behalve schilderijen en etsen is er ook keramiek- en beeldhouwwerk te zien van Pablo.

De meest bekende werken zal je hier echter niet vinden want die hangen in andere musea wereldwijd, o.a. Madrid, Barcelona en Parijs. Nog maar heel recent (maart 2017) kreeg de permanente collectie een herinrichting. Gedurende het jaar ook wisselende tentoonstellingen.

TIP: Wil je graag wat meer achtergrondinformatie tijdens je bezoek? Dan raden we aan om een museumbezoek te boeken met een audiogids.

 1. Iglesia de Los Martirés

Op de gevel van de Iglesia de Los Martirés vind je mooie azulejo’s met de patroonheiligen van de stad erop afgebeeld, Santa Paula en San Ciriaco. De eerstesteenlegging gebeurde eind 15de eeuw maar er vonden al meerdere verbouwingen plaats. Het interieur, vooral barokstijl, oogt echter véél mooier dan de buitengevel. Hier kan je flink wat marmer zien, stucwerk, vergulde versieringen zowel in het centrale gedeelte als in de zijkapellen, schilderijen en beeldhouwwerk. Het versierde witte plafond zal je ook een poosje naar boven doen staren.

 1. Museo Carmen Thyssen

De museumruimte van het Museo Carmen Thyssen oogt modern maar toch is dit een gerenoveerd 16de-eeuws paleis. Door een schenking van Carmen Cervera, weduwe van de gefortuneerde baron en privé kunstverzamelaar Hans Heinrich Thyssen (2002 overleden) kwam het museum tot stand.

Je ziet er op drie verdiepingen kunst uit de periode tussen de 13de tot 17de eeuw. Heel wat schilderkunst uit Andalusië waardoor je een goed beeld krijgt van zowel de landschappen én tijdsgeest van toen. Zowel permanente als wisselende tentoonstellingen. Het is een bijhuis van het bekendere museum Thyssen Bornemisza in Madrid.

TICKETS: Boek je tickets voor het Museo Carmen Thyssen hier online.

 1. Plaza de Toros

Plaza de Toros is een arena voor stierengevechten en werd gebouwd in de 19e eeuw. Het wordt beschouwd als een van de oudste en belangrijkste arena's in Andalusië. De arena heeft een capaciteit van ongeveer 14.000 toeschouwers en wordt het hele jaar door gebruikt voor stierenvechtevenementen tijdens de jaarlijkse Feria de Agosto (augustusbeurs) en andere culturele evenementen.

Wanneer je de Gibralfaroberg beklimt, heb je vanaf het uitkijkpunt (bekijk ligging) een goed zicht over de arena.
 1. Bisschoppelijk paleis of Palacio Episcopal

De barokke gevel van het Bisschoppelijk paleis (Palacio Episcopal) in zijn warme kleuren springt er zo uit op hetzelfde plein waar de kathedraal staat. De bouw begon eind 18de eeuw. Het barokke portaal in marmer lijkt op het eerste zicht niet echt te matchen met de gevel. Het beeld in de nis stelt de Maagd der Smarten voor.

Een deel wordt administratief gebruikt door het bisdom. In de toegankelijke ruimtes kan je kunst bezichtigen, niet alleen met de religie als onderwerp. Zo is er permanent een verrassende expositie met kunst uit Afrika. Bovendien kan je in de kleine tuin rondlopen met beelden. Rondom zijn er de mooie tegelversieringen en hoge bogen.

 1. Museo de Artes y Costumbres populares

In het Museo de Artes y Costumbres populares vind je een verzameling van gebruiksvoorwerpen, terracottabeeldjes, keramiek, klederdracht, sieraden, enz. Zowat alles wat te maken heeft met volkskunst, beroepen als landbouw en visvangst, religie, het alledaagse leven van de gewone man en vrouw van Málaga stad en de provincie Málaga. De twee verdiepingen zitten tjokvol. Ook een woon- en slaapkamer zijn volledig nagebouwd.

Nog op zoek naar een leuke plek om te overnachten? Bekijk onze favoriete verblijven in Málaga.
 1. Museo Automovilistico de Málaga

Het Museo Automovilistico de Málaga staat omschreven als een automuseum, maar is eigenlijk is het meer dan dat. In het museum komen niet alleen auto's aan bod, maar ook mode en kunst. Het is gevestigd in de voormalige tabaksfabriek 'La Tabacalera' en herbergt een indrukwekkende verzameling auto's zien, waaronder enkele fraaie modellen.

De auto's zijn ingedeeld in verschillende thema's, zoals de Belle Epoque, Art Deco, de jaren '50 en '60, de luxe en de sportauto's. Maar het is vooral de vormgeving van de auto's door de jaren heen dat hier in de kijker wordt gezet. De combinatie van de modeobjecten en de auto-onderdelen geven het gevoel dat je door een aantrekkelijk museum wandelt. Bestel je tickets hier.

 1. Haven van Málaga

Het is heerlijk om in de haven van Málaga rond te wandelen, vooral 's avonds bij zonsondergang. We raden je aan om na een dagje door te brengen aan het strand, of het bezoeken van een van de boeiende musea, richting de haven te wandelen. Aan de boulevard (Muelle Uno) vind je verschillende gezellige bars en restaurantjes waar je lekkere visgerechten kan proeven. Bovendien geniet je nog eens van het zicht op de dobberende bootjes in het water.

 1. Jardín Botánico Histórico

Net buiten het centrum van Málaga, ligt de botanische tuin (ofwel Jardín Botánico-Histórico La Concepción). Deze prachtige tuin bevindt zich aan de voet van de berg La Concha en heeft een oppervlakte van 23 hectare. De tuin herbergt meer dan 2.000 plantensoorten, waaronder zeldzame en bedreigde soorten. De tuin is onderverdeeld in verschillende zones, elk met zijn eigen thema en beplanting: zo heb je de tropische zone, de woestijnzone en de Mediterrane zone.

Een van de meest indrukwekkende delen van de tuin is echter het palmenbos, dat bestaat uit meer dan 100 verschillende soorten palmen, waaronder de grootste palmensoort ter wereld, de Corypha utan. Ook de bamboetuin is meer dan een bezoekje waard. Neem tijdens je bezoek ook even de tijd om het mooie uitzicht over de stad in je op te nemen. Meer info op de website.

 1. Bodega Antigua Casa de Guardia

De Bodega Antigua Casa de Guardia (bekijk ligging) is een stokoude bodega uit 1840 die door vele toeristen wordt aanbevolen. Ga zeker eens een kijkje nemen in deze authentieke wijnbar en proef vooral van de échte Málaga wijnen met de typische zoetere smaak. Tegenover de lange toog staan de wijnvaten. Hier wijn proeven bezorgt je een authentieke beleving.

WIJNTOUR: Of dompel jezelf onder in de Spaanse keuken tijdens deze wijn- en tapastour door enkele van de beste tapasbars van de stad. Boek je wijn- en tapastour door Málaga.

 1. Shoppen in de Marqués de Larios

Ook shopliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Málaga. Marqués de Larios wordt gezien als dé belangrijke winkelstraat in het stadscentrum. Het werd vernoemd naar de markies van Larios, een prominente lokale figuur uit de 19e eeuw die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de stad. De straat is een populaire bestemming voor zowel lokale bewoners als toeristen, en herbergt een breed scala aan winkels, restaurants, cafés en bars.

Marqués de Larios is bekleed met indrukwekkende neoklassieke gebouwen en heeft een elegante uitstraling. De straat loopt vanaf de Plaza de la Constitución tot aan de haven van Malaga en biedt een prachtig uitzicht op de kathedraal van Malaga en andere historische bezienswaardigheden. Zelfs wanneer je niet graag winkelt, is deze straat een echte must-see.

 1. De hippe wijken Soho en Lagunillas

Ga jij ook altijd op zoek naar enkele street art werken in de stad? Wandel dan zeker eens naar de kunstzinnige Soho-wijk. Hier vind je verschillende gebouwen beklad met bijzondere straatkunst, maar ook unieke cafeetjes en hippe (boetiek)winkeltjes. Sinds 2000 probeert men de straten op te fleuren, met als doel om er een kunstdistrict van te maken. Tegenwoordig vind je dan ook op elke straathoek een nieuw kunstwerk om te bewonderen! Een andere populaire wijk in Málaga is de bruisende wijk Lagunillas. Lagunillas is nog een echte volkswijk, ook hier vind je enkele mooie street art.

 1. Ontspannen op het zandstrand La Malagueta

Even weg van de stadsdrukte? Wandel dan even naar Playa de La Malagueta, een van de meest populaire stranden van de stad. Het fijne zandstrand strekt zich uit over ongeveer een kilometer lang en wordt omringd door talloze restaurants, bars en winkeltjes. Na een dagje zonnen kan je nog even een mooie wandeling maken langs de promenade met uitzicht op de zee.

De levendige wijk La Malagueta

Naast het strand is ook de wijk La Malagueta zelf een populaire toeristische bestemming, vanwege de pittoreske straatjes en de traditionele Andalusische architectuur. De wijk heeft ook een aantal belangrijke bezienswaardigheden, zoals de Plaza de Toros de La Malagueta (de stierenvechtersarena) en het Museo del Vidrio y Cristal (het glas- en kristalmuseum).

OVERNACHTEN: Ben je op zoek naar een stijlvol en gezellig appartement? Neem dan zeker eens een kijkje bij Pacificio Beachfront! Dit appartement met prachtig interieur is geschikt voor 6 personen en ligt vlak aan het strand. Het appartement is voorzien van 3 slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken en een balkon waarop je kan zonnen met uitzicht op zee. Meer info en boeken.

 1. Ontdek Málaga vanop de fiets

Eén van de meest populaire activiteiten om de stad te ontdekken is aan de hand van een fietstour. Het autovrije centrum, goede fietspaden en de ligging aan de kust zorgen maken het een ideale fietsbestemming.

Je kan er voor kiezen om je eigen privé fiets te huren en de stad op eigen houtje te verkennen of je kan een georganiseerde fietstour door Málaga boeken met gids. Bij zo'n fietstour trek je in kleine groep door de stad onder begeleiding van een lokale gids die je langs de bekende en minder bekende bezienswaardigheden brengt.

 1. Daguitstappen & excursies vanuit Malaga

Op zoek naar een leuke daguitstap vanuit Malaga? We lijsten er een paar voor jou op. De meeste zijn ook mogelijk via georganiseerde uitstappen vanuit Malaga. Je kan dit perfect online boeken. Dit zeer handig als je op citytrip bent, of zelf niet wil rijden.

Bekijk nog meer leuke uitstappen in de buurt van Málaga

 1. Waar overnachten in Málaga?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je stedentrip Málaga? Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels & appartementen in Málaga.

 • Ben je op zoek naar een stijlvol en gezellig appartement? Dan is het Pacificio Beachfront vlakbij het strand misschien wel iets voor jou. Dit appartement met prachtig interieur is geschikt voor 6 personen en heeft een balkon waarop je kan zonnen met uitzicht op zee. Meer info en boeken.
 • ICON Malabar is een stijlvol hotel met een fris interieur en lichte tinten. Het hotel ligt in de bekende wijk Soho op amper een kilometer van het La Malagueta strand. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in het moderne Barceló Malaga op wandelafstand van het historische centrum. Het 4* hotel beschikt over een luxe uitstraling, een gastronomische bar waar je kan proeven van internationale en lokale gerechten en een solarium met zwembad dat een indrukwekkend uitzicht. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 augustus 2023 - Kerfs

Aan te bevelen. Je kunt je bezoek vooraf mooi plannen en de vele links maken het mogelijk om plaatselijke restaurants en dergelijke te ontdekken.

- 23 april 2023 - Yves Willemijns

Moeilijk te volgen wandeling in Malaga. Je bent meer bezig met het zoeken van je weg dan dat je kan genieten

- 8 september 2021 - Sofie Vangheluwe

Hele mooie wandeling met de mooiste plekjes! Heel erg van genoten!

- 2 juni 2021 - Mieke Roggeman

Super reisgids. We hebben er veel aan gehad. Vele uitstapjes gedaan en heel veel leuke en lekkere barretjes en restaurantjes leren kennen. Daar gaan we zeker nog terug... 👍🏻

- 21 mei 2019 - Bart Van Laere

Mooie wandeling gedaan te Malaga, die ons langs alle hoofdbezienswaardigheden gidste!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?