Citytrip Malaga bezoeken? 13 x top bezienswaardigheden in Malaga!

Volledige reisgids kopen voor € 10

Citytrip Malaga bezoeken? 13 x top bezienswaardigheden in Malaga!

17 augustus 2021 in Andalusië4 reacties

Málaga is absoluut méér dan een havenstad aan de Middellandse Zee met bijna 600 000 inwoners waar er ca. 300 dagen in het jaar gevuld zijn met zon. Dat maakt dat je een citytrip Málaga bijna het ganse jaar door kan doen. Ontdek hier alvast wat je zeker moet gezien hebben in de historische binnenstad. Door vernielingen tijdens de Burgeroorlog (1936-1939) zijn niet zo heel veel historische gebouwen overgebleven.

Wist je dat we ook een stadswandeling in Málaga hebben uitgetekend?

Inhoud artikel

 1. Mercado Atarazanas

De overdekte Mercado Atarazanas in pure neo múdejar stijl (bekijk die gietijzeren dakconstructie) ging voor het eerst open eind 19de eeuw. Je kan er behalve op zondag dagelijks tussen 8.00 en 14.00 u terecht voor verse voedingswaar (fruit, groenten, vis, vlees, kaas, brood) en de typische kruiden. Proeven mag je bij verschillende stalletjes en een tapas en drankje nuttigen hoort vanzelfsprekend ook tot de mogelijkheden. Een ware beleving. Je komt erin via een wat bijgewerkte Moorse poort. Ook de moeite om zien is het reusachtige glas-in-loodraam achterin met voorstelling van de geschiedenis van de markthal.

 1. Centre Pompidou

Net enkel Parijs maar ook Málaga heeft een Centre Pompidou, al is dit bijhuis veel kleiner dan het Centre Pompidou van Parijs. De veelkleurige kubus biedt toegang tot het museum waar kunst te zien is van ondermeer Picasso, Kahlo, Margritte. Ca. 100 werken behoren tot de vaste collectie van het museum maar blijven eigendom van het Parijse moederhuis.

Naast de kubus bevindt zich aan de ene zijde een modern winkelcentrum met ook vele terrassen en eetgelegenheden. Aan de andere zijde is het leuk om te wandelen onder de witte overspanning die de boulevard wel ‘n heel moderne trendy uitstraling biedt. Het kreeg de naam mee van Muelle Uno.

Wil je graag het Centre Pompidou in Malaga bezoeken? Boek je tickets hier alvast online en sla de wachtrij over.

 1. Museo de Bellas Artes en Archeologisch Museum

Het vaandel aan de gevel van het grote neoclassicistische paleis Palacio de la Aduana (ruim 18000 m²) draagt het opschrift Museo de Málaga. Hier zijn sinds eind 2016 twee musea gehuisvest: het Museo de Bellas Artes en het Archeologisch Museum. Het Museum voor Schone Kunsten toont Spaanse schilderkunst voornamelijk uit de 19de eeuw. Vanzelfsprekend hangt hier werk van Picasso, Murillo, Ribera, Velazquez en Goya om enkele namen te noemen. In het andere museum zijn ruim 2000 archeologische voorwerpen in een vaste expositie te zien. Het paleis had voorheen tal van andere functies. Als douanegebouw voor de haven, als kazerne en beginjaren 20ste eeuw had er zelfs een tabaksfabriek een onderkomen.

 1. Het Alcazaba en Romeins theater

Het Alcazaba is een Moors fortcomplex van origine uit de 8ste eeuw. Tijdens de 11de eeuw volgde een uitbreiding. Rondom zijn destijds dikke vestingmuren gebouwd. Het lijkt wel één groot labyrint met zijn vele gangen. Hier krijg je een goed beeld van de Moorse bouwstijl: de vele torentjes, de fijn bewerkte versieringen op de muren, de fraaie bogen, de mozaïeken, de binnentuintjes. Maar ook zie je hoe toen water werd geleid via het ingenieuze irrigatiesysteem.

Een Romeins theater ligt aan de voet van het Alcazaba. Het is vrij te bezoeken. Bij toeval ontdekt halfweg vorige eeuw bij voorbereidingen van renovatiewerken van een cultuurhuis. Er werd dan maar verder opgegraven en ruim 30 jaar later waren die werken klaar. Het volledige theater is niet meer teruggevonden maar de halfronde tribunes en waar het podium stond, dat is nog goed te zien.

De oudste delen moeten gebouwd zijn tijdens de 1ste eeuw v.C. Het verklaart ook waarom in het Alcazaba Romeinse pilaren te vinden zijn. De Moren hadden die blijkbaar nuttig gevonden voor het bouwen van hun fort. Naast het theater kan je in een expositieruimte meer te weten komen over hoe het er in die Romeinse periode aan toeging.

 1. Castillo de Gibralfaro

Het Castillo de Gibralfaro bevindt zich op een hoogte van 130 meter. In opdracht van sultan Yusuf I is deze Moorse burcht gebouwd bij de aanvang van de 14de eeuw. Toen genoot men ook wel van het uitzicht maar de bedoeling was om het lager gelegen Alcazaba fort voldoende te kunnen verdedigen. Er stond uiteraard ook een moskee maar die overleefde de Reconquista in 1487 niet toen de Christenen Málaga heroverden op de Moren.

Tot in de beginjaren van de 20ste eeuw bleef het kasteel in gebruik door militairen. Nu is er een kleinschalig museum met militaire voorwerpen, vooral wapens en kledij over de troepen die hier gekazerneerd waren gedurende de periode tussen 1487 bij de herovering tot het verlaten van de militaire eenheden in 1925. Tevens staat er een schaalmodel dat je het Málaga van toen laat zien.

 1. Plaza de la Merced en Geboortehuis Pablo Picasso

Op het vierkante plein van Plaza de la Merced zie je een obelisk ter ere van vrijheidsstrijder generaal Torrijos, geëxecuteerd in 1831. Maar méér aandacht zal gaan naar de bronzen persoon op een bankje. Het is niet moeilijk om vinden want er wil altijd wel iemand met hem op de foto. Herken je hem? Het is Pablo Picasso wiens geboortehuis vlak achter hem staat (op huisnummer 15). Hij werd hier geboren op 25 oktober 1881. Zeker is dat hij de eerste twee jaren op de eerste verdieping heeft gewoond.
Mede dankzij een stichting ‘Fundacion Picasso‘ is het huis te bezoeken. Er zijn etsen, lithografieën, keramieken, en foto’s van de kunstenaar te zien en ook enkele privé dingetjes zoals het doopkleed. Maar dit is níet het Picasso museum waar we straks nog langskomen. Pablo woonde hier tot zijn tiende, nadien verhuisde de familie naar La Coruña, later naar Barcelona.

 1. Museo Picasso

Het Picassomuseum werd geopend in 2003. Het is ingericht in een voormalig paleis (Buenavista) uit de 16de eeuw. Hoewel Picasso maar tot zijn tiende in Málaga woonde, heeft de stad een blijvende invloed op hem uitgeoefend en daar pakt Málaga dan ook graag mee uit. Het museum kwam tot stand door een schenking door zijn erfgenamen van meer dan 200 kunstwerken van de grootmeester. Behalve schilderijen en etsen is er ook keramiek- en beeldhouwwerk te zien van Pablo.

De meest bekende werken zal je hier echter niet vinden want die hangen in andere musea wereldwijd, o.a. Madrid, Barcelona en Parijs. Nog maar heel recent (maart 2017) kreeg de permanente collectie een herinrichting. Gedurende het jaar ook wisselende tentoonstellingen. Je kan het museumbezoek afleggen met een audiogids.

 1. Iglesia de Los Martirés

Op de gevel van de Iglesia de Los Martirés vind je mooie azulejo’s met de patroonheiligen van de stad erop afgebeeld, Santa Paula en San Ciriaco. De eerstesteenlegging gebeurde eind 15de eeuw maar er vonden al meerdere verbouwingen plaats. Het interieur, vooral barokstijl, oogt echter véél mooier dan de buitengevel. Hier kan je flink wat marmer zien, stucwerk, vergulde versieringen zowel in het centrale gedeelte als in de zijkapellen, schilderijen en beeldhouwwerk. Het versierde witte plafond zal je ook een poosje naar boven doen staren.

 1. Kathedraal van Malaga

Wat meteen opvalt bij de Kathedraal van Malaga is die ene onafgewerkte toren. De bouw begon in 1528 en zou duren tot eind 18de eeuw. Geldgebrek belette dat er nu twee identieke torens te zien zijn. Door die lange bouwtijd is een mix te zien van stijlen: gotiek, renaissance en barok. Neem de tijd om de talrijke details te bekijken: de gekrulde zuiltjes, het marmer, de medaillons met afbeeldingen van de patroonheiligen van de stad.

De kathedraal bevat heel wat kunstwerken en prachtig meubilair. Dé blikvanger binnen is het koorgestoelte met prachtige houtsculpturen uit de 17de eeuw, de meeste zijn van de hand van beeldhouwer Pedro de Mena. Ook de zijkapellen bevatten mooie kunst met ondermeer een 15de-eeuws retabel.

Naast de kathedraal staat in een klein park nog een kerk. De Iglesia del Sagrario is beperkt toegankelijk. Maar misschien heb je al genoeg met enkel het bijzondere portaal uit de 16de eeuw.

 1. Museo Carmen Thyssen

De museumruimte van het Museo Carmen Thyssen oogt modern maar toch is dit een gerenoveerd 16de-eeuws paleis. Door een schenking van Carmen Cervera, weduwe van de gefortuneerde baron en privé kunstverzamelaar Hans Heinrich Thyssen (2002 overleden) kwam het museum tot stand. Je ziet er op drie verdiepingen kunst uit de periode tussen de 13de tot 17de eeuw. Heel wat schilderkunst uit Andalusië waardoor je een goed beeld krijgt van zowel de landschappen én tijdsgeest van toen. Zowel permanente als wisselende tentoonstellingen. Het is een bijhuis van het bekendere museum Thyssen Bornemisza in Madrid.

 1. Bisschoppelijk paleis of Palacio Episcopal

De barokke gevel van het Bisschoppelijk paleis (Palacio Episcopal) in zijn warme kleuren springt er zo uit op hetzelfde plein waar de kathedraal staat. De bouw begon eind 18de eeuw. Het barokke portaal in marmer lijkt op het eerste zicht niet echt te matchen met de gevel. Het beeld in de nis stelt de Maagd der Smarten voor. Een deel wordt administratief gebruikt door het bisdom. In toegankelijke ruimtes is kunst te bezichtigen, niet alleen met de religie als onderwerp. Zo is er permanent een verrassende expositie met kunst uit Afrika. Bovendien kan je in de kleine tuin rondlopen met beelden. Rondom zijn er de mooie tegelversieringen en hoge bogen.

 1. Museo de Artes y Costumbres populares

In het Museo de Artes y Costumbres populares vind je een verzameling van gebruiksvoorwerpen, terracottabeeldjes, keramiek, klederdracht, sieraden, enz. Zowat alles wat te maken heeft met volkskunst, beroepen als landbouw en visvangst, religie, het alledaagse leven van de gewone man en vrouw van Málaga stad en de provincie Málaga. De twee verdiepingen zitten tjokvol. Ook een woon- en slaapkamer zijn volledig nagebouwd.

 1. Bodega Antigua Casa de Guardia

De Bodega Antigua Casa de Guardia is een stokoude bodega uit 1840 die door vele toeristen wordt aanbevolen. Ga dus maar zelfs eens kijken en proeven vooral van de échte Málaga wijnen met de typische zoetere smaak. Het is een authentieke wijnbar. Tegenover de lange toog staan de wijnvaten. Hier wijn proeven bezorgt je een authentieke beleving.

 1. Daguitstappen & excursies vanuit Malaga

Op zoek naar een leuke daguitstap vanuit Malaga? We lijsten er een paar voor jou op. De meeste zijn ook mogelijk via georganiseerde uitstappen vanuit Malaga. Je kan dit perfect online boeken. Dit zeer handig als je op citytrip bent, of zelf niet wil rijden.

 1. Waar overnachten in Malaga?

Onze tip: Room Mate Valeria hotel ligt vlakbij Calle Larios. Het designhotel heeft een zwembad. De zeer goede ligging in het centrum en direct bij de haven. Deze accommodatie heeft een van de best beoordeelde locaties in Málaga! En score van 9,7/10 ! Meer info en prijzen
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 september 2021 - Sofie Vangheluwe

Hele mooie wandeling met de mooiste plekjes! Heel erg van genoten!

- 2 juni 2021 - Mieke Roggeman

Super reisgids. We hebben er veel aan gehad. Vele uitstapjes gedaan en heel veel leuke en lekkere barretjes en restaurantjes leren kennen. Daar gaan we zeker nog terug... 👍🏻

- 21 mei 2019 - Bart Van Laere

Mooie wandeling gedaan te Malaga, die ons langs alle hoofdbezienswaardigheden gidste!

- 19 mei 2019 - Nancy CLAES

de gids gebruikt voor onze city trip naar Sevilla en Malaga. Zoals steeds zeer praktisch en up to date. super !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?