De 18 niet-te-missen bezienswaardigheden van Rijsel - Lille

De 18 niet-te-missen bezienswaardigheden van Rijsel - Lille

13 juni 2019 in Lille - Rijsel0 reacties

De Franse stad Lille of in het Nederlands Rijsel ligt op amper 20 kilometer van de Belgische grens en dat maakt van Rijsel de perfecte plek voor een korte citytrip met de auto. De stad, die ook bekend staat als het Parijs van het Noorden, is tamelijk klein, maar er valt zoveel te zien en te beleven dat je er makkelijk enkele dagen kan doorbrengen.

Om je te helpen bij het plannen van je bezoek aan de stad hebben we hieronder de 18 niet-te-missen bezienswaardigheden van Rijsel op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. Vieux Lille

Het historische centrum van Lille is de mooiste wijk van de stad. In Vieux Lille wandel je door smalle geplaveide straatjes die geflankeerd worden door oude herenhuizen met indrukwekkende gevels. Tegenwoordig vind je in die oude panden gezellige cafés en restaurantjes en heel wat winkels.

Het oude centrum van Lille staat ook bekend als een shopping walhalla. Je vindt er verschillende winkelstraten waar grote winkelketens afgewisseld worden met speciaalzaken en lokale boetiekjes.

 1. Place du Général-de-Gaulle

De Place du Général de Gaulle is het centrale marktplein van Lille. In het midden prijkt La Colonne de la Déesse, een standbeeld dat het Franse verzet tegen de Oostenrijkers in 1792 herdenkt. Het plein wordt omzoomd door een reeks oude herenhuizen en je vindt er ook het oude beursgebouw en de opera van Lille.

 1. Het Belfort

Naast het statige stadhuis van Lille, net buiten het centrum van de stad, prijkt het Belfort. De toren van het Belfort is maar liefst 101 meter hoog en steekt ver boven het stadhuis uit. Het is een van de hoogste gebouwen van Rijsel.

We raden je zeker aan om de toren te beklimmen. Nadat je ongeveer 100 traptreden getrotseerd hebt, word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad. Het laatste stukje kan je ook met de lift afleggen. Je kan de toren elke woensdag tot en met zondag beklimmen van 09:30 tot 17:30 voor 6 euro.

 1. Vieille Bourse

Het oude beursgebouw dateert uit de zeventiende eeuw en bestaat uit 24 identieke huizen die rondom een centrale binnenplaats gebouwd zijn. In de voormiddag kan je hier de kalmte opzoeken, maar in de namiddag wordt het er heel wat drukker.

De binnenplaats wordt dan namelijk omgebouwd tot een boekenmarkt. Je kan er tussen 13:00 en 19:00 allerlei oude en nieuwe boeken op de kop tikken, van historische atlassen tot de meest recente modemagazines.

 1. Hospice Comtesse

Het Hospice Comtesse is het oudste gebouw van Lille. Dit ziekenhuis werd in de dertiende eeuw gesticht om de armste mensen van de stad te kunnen helpen. Tegenwoordig huist het Hospice Comtesse een museum over de geschiedenis van Rijsel. Je kan in het ziekenhuis ook de oude kapel bezoeken en binnengaan in de keuken waar authentieke Delftse tegels hangen.

Het museum is van woensdag tot zondag open van 10:00 tot 18:00. Op maandag gaat het museum pas open om 14:00. Een standaard ticket kost 3,70 euro.

 1. Notre Dame de la Treille

De Notre Dame de la Treille is de grote kathedraal van Lille. Dit neogotische gebouw ziet er erg bijzonder uit. Het grootste gedeelte van de kerk dateert uit 1854, maar de moderne voorgevel werd pas in 1999 aan het bouwwerk toegevoegd. Ga vooral eens naar binnen in de kerk om de gigantische glas-in-loodramen te bewonderen.

Voor de kathedraal bevindt zich een pleintje waar je kan uitrusten op een van de terrasjes met uitzicht op de Notre Dame de la Treille. De kerk is dagelijks gratis te bezoeken tussen 10:00 en 18:30.

 1. Église Saint-Maurice

De Église Saint-Maurice werd al in de vijftiende eeuw gebouwd en is dus heel wat ouder dan de kathedraal. Het gebouw werd doorheen de eeuwen verschillende keren gerenoveerd en uitgebreid. De Église Saint-Maurice is bijzonder omdat de kerk bestaat uit vijf gelijke beuken met in het midden een toren.

Tijdens de Franse revolutie werd een deel van het interieur verwoest, maar verschillende achttiende-eeuwse schilderijen konden aan het lot ontsnappen en sieren nog steeds de kerkmuren. De kerk is op woensdag en vrijdag gratis te bezoeken tussen 15:00 en 17:00.

 1. Cimetière de l’Est

Het Cimetière de l’Est is een fascinerend kerkhof waar heel wat mooie praalgraven staan. Er werden ook verschillende beroemde Fransen begraven. Je kan er onder andere de graven bezoeken van kunstschilder Jean Smilowksi, architect Albert Baert en organist Jean Boyer.

 1. Palais des Beaux-Arts

Het Paleis voor de Schone Kunsten is het grootste museum van Lille en is na het Louvre zelfs het belangrijkste museum van Frankrijk. De buitenkant van het gebouw is erg indrukwekkend en binnenin wandel je in gigantische gangen en langs tientallen ruime kunstzalen. Er hangen topwerken van grote namen als Monet, Rodin, Rembrandt en Van Gogh.

Het museum is van woensdag tot en met zondag open van 10:00 tot 18:00 en op maandag gaan de deuren open om 14:00. Een standaard ticket kost 11 euro, studenten krijgen korting.

 1. Het museum La Piscine

La Piscine ligt in Roubaix net buiten Rijsel, maar het is absoluut de moeite waard om even om te rijden naar dit indrukwekkende museum. Ooit bevond zich hier een zwembad in de art-decostijl, maar tegenwoordig vind je er een kunstmuseum. Het zwembad werd omgebouwd tot een fontein en de oude kleedkamers doen nu dienst als expositieruimte. In het museum zijn kunstwerken van de oudheid tot nu terug te vinden.

Het museum is elke dinsdag tot en met donderdag open tussen 11:00 en 18:00, elke vrijdag tussen 11:00 en 20:00 en in het weekend tussen 13:00 en 18:00.

 1. Porte de Paris

De Porte de Paris is een plein dat in het midden van een drukke rotonde ligt tussen het oude centrum en het Palais des Beaux-Arts. Er staat een grote triomfboog die deel uitmaakte van de oude zeventiende-eeuwse stadsmuur van Lille. Vandaag kan je rond de triomfboog wandelen in een zorgvuldig aangelegde tuin. Een unieke plek in de stad!

 1. Avenue du Petit Paradis

Wanneer je even de rust wil opzoeken, raden we je aan om naar de Avenue du Petit Paradis te trekken. Dit is één van de grootste straten van Lille, maar toch kan je hier in alle rust wandelen langs de oever van het Canal de la Deúle. De laan is omringd door groen en doet in de praktijk eigenlijk dienst als stadspark. Het is de perfecte plek om te picknicken.

 1. De Citadel van Lille en het Bois de Boulogne

Ook bij de Citadel van Lille ligt een prachtig park. De citadel werd in de zeventiende eeuw gebouwd en wordt nog steeds gebruikt door het Franse leger. Je kan de citadel daarom enkel bezoeken met officiële rondleidingen die elke zondag in de zomervakantie plaatsvinden.

Naast de citadel ligt het stadspark Bois de Boulogne, de groene long van Rijsel. Je hebt er een mooi uitzicht op de citadel en je kan er een ontspannende wandeling maken. In het park vind je daarnaast een klein pretparkje voor kinderen en ook de dierentuin Parc Zoologique.

 1. Parc Zoologique

In het stadspark Bois de Boulogne vind je ook een kleine dierentuin. Die dierentuin werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw opgebouwd als uitbreiding van een speeltuin en is eigendom van de stad zelf. In de dierentuin wonen zo’n 300 dieren en je vindt er 70 verschillende diersoorten waaronder apen en zeldzame vogels.

Het Parc Zoologique is elke woensdag tot en met maandag tussen 10:00 en 18:00 gratis toegankelijk. Op zondag blijft de dierentuin een uurtje langer open.

 1. Street Art in Lille

Lille staat ook bekend om de grafittikunst op straat. De kunstwerken werden vooral op de muren van gebouwen aangebracht en de meeste ervan zijn van goede kwaliteit. Je kan bij de toeristische dienst ook een kaartje halen waarin een wandeling van 4 uur uitgestippeld staat die je langs de mooiste schilderingen brengt. Je kan de route te voet of met de fiets afleggen.

 1. Patisserie Méert

Méert is de beroemdste patisserie van de stad. Hier werden in de negentiende eeuw de beroemde gaufres lilloises uitgevonden die nog steeds erg populair zijn. De wafeltjes zijn erg dun en worden gevuld met vanille. Bij Méert kan je ook andere zoete lekkernijen kopen zoals eclairs en verschillende taartjes. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk even zal moeten aanschuiven, want Méert is een begrip in de stad!

De patisserie is open van woensdag tot en met vrijdag van 09:30 tot 19:30, op maandag gaat de zaak open om 14:00 en op zaterdag om 09:00. Op zondag kan je er terecht van 09:00 tot 19:00.

 1. De merveilleux-gebakjes

Naast de typische gaufres lilloises staat Lille bekend om nog een ander lokaal gebakje: de merveillieux. Dit taartje wordt gemaakt van merengue, slagroom en chocolade, maar er bestaan ook verschillende varianten op het klassieke recept. De beste plek om het gebakje te proeven is bij de patisserie Aux Merveillieux de Fred in de Rue de la Monnaie.

Aux Merveillieux is elke dinsdag tot en met zaterdag open tussen 06:30 en 19:30 en op zondag tussen 06:30 en 14:00.

 1. Euralille

Het winkelcentrum Euralille ligt vlak naast het station van Lille. Dit gigantische complex is erg modern en je kan er makkelijk uren spenderen. Je vindt er grote winkelketens als H&M en Primark, maar ook winkels van luxemerken en kleinere boetiekjes.

Euralille is elke maandag tot en met zaterdag open tussen 09:30 en 20:00.

 1. Verken Lille met onze gratis stadswandeling

Download hier je gratis wandelroute door Lille die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden, musea, monumenten, restaurants en winkelstraten gidst. Op die manier ben je er zeker van dat je niets mist! In de reisgids vind je ook een wandelroute door Roubaix.

Lille stadswandeling

Gratis reisgids Lille downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?