FB

Waar parkeren op Zaventem? Parkings luchthaven Brussels Airport

Volledige reisgids kopen voor € 5

Waar parkeren op Zaventem? Parkings luchthaven Brussels Airport

20 september 2018 in Reisinfo0 reacties

Wanneer jij, of iemand die je gaat uitzwaaien, vanaf Zaventem naar een vakantiebestemming vliegt, heb je een grote keuze als het gaat om parkeren. Brussels Airport heeft zo ruim 10.000 parkeerplaatsen op loopafstand, waarnaast er ook nog eens zo’n 2.000 parkeerplaatsen op afstand met shuttledienst aan de luchthaven van Zaventem verbonden zijn. Welke parkeerplaats je het beste kan gebruiken, hangt af van hoe lang je wil parkeren en wat je van de parkeerplaats verwacht. Ik geef je een duidelijk overzicht, zodat je voor eens en voor altijd weet waar te parkeren op Zaventem + alternatieven en park sleep fly hotels.

Inhoud artikel

Iemand afzetten (Kiss & Ride - kort parkeren)

Kiss & Ride

Bij de luchthaven is een Kiss & Ride gebied waar het mogelijk is om gratis iemand af te zetten.
Let op: het is hier wel de bedoeling dat hier alleen iemand wordt afgezet en dat er dus niet geparkeerd wordt om mee naar binnen te lopen. Hier wordt streng op toegezien.

Hoe bereiken?

De Kiss & Ride is te bereiken door de borden Zaventem Luchthaven aan te houden en vanaf de toegangsweg A201 de borden naar de Drop-off te volgen.
Vanaf de Kiss en Ride is het 5 minuten lopen naar het luchthavengebouw.

Kiss & Ride Brucargo + shuttle

Het is ook mogelijk om iemand gratis af te zetten bij de Kiss & Ride van Brucargo. Vanaf deze Kiss & Ride kunnen passagiers overdag gratis met een bus van De Lijn en ’s nachts gratis met een shuttlebus naar het luchthavengebouw. De bussen rijden overdag elke 5 minuten en ’s nachts elke 15 minuten. De Kiss & Ride van Brucargo is te bereiken vanaf de E19. Neem afslag 12 Cargo en volg de borden naar de Drop-off zone.

Dichtbij de luchthaven parkeren (P1, P2 + P3)

Verschillende parkeerplaatsen

Bij het luchthavengebouw kan er geparkeerd worden op 3 verschillende parkings: P1, P2 en P3.

  • Parking P1 ligt het dichts bij het luchthavengebouw en het is vanaf de parkeerplaats dan ook nog maar 3 minuten lopen naar de terminal.
  • Parking P1 Fast Zone: er is echter ook nog een gedeelte binnenin de parkeerplaats die nog dichter bij het luchthavengebouw zelf ligt. Vanaf deze Fast zone ben je al binnen een minuut bij de terminal. Voor deze parkeerplaats betaal je echter wel iets meer.
  • Parking P2 en P3 liggen beide op zo’n 4 tot 6 minuten lopen afstand van de terminal vandaan.
  • Parkeren op P1, P2 en P3 is voornamelijk bedoeld voor mensen die voor kortere tijd hun auto willen parkeren, bijvoorbeeld om familie of vrienden uit te zwaaien. Wanneer je echter zelf voor langere tijd op reis gaat en je auto hier wil laten staan is het aan te raden om de auto op een andere parkeerplaats te parkeren.

Kosten

Voor een half uur parkeren op P1 betaal je €2, maar voor dezelfde tijd parkeren in de Fast zone van P1 betaal je €5.
Voor elk half uur dat daarbij komt betaal je voor beide delen van de parkeerplaats €2. Je betaalt maximaal €23 voor een dag op P1 en €26 voor een dag op de ‘Fast zone’. Voor parkeerplaatsen P2 en P3 betaal je €2 per half uur, met een maximum van €20 per dag.

Hoe bereiken?

De P1, P2 en P3 parkeerplaatsen zijn te bereiken door de borden Zaventem Luchthaven aan te houden en vanaf de toegangsweg A201 de borden P1, P2 of P3 aan te houden.
Let op: de maximale inrijhoogte van P2 is 1,90 meter, en die van P1 en P3 is 2,10 meter. Wanneer je auto hoger dan 2,10 meter is kan je beter gebruik maken van P4 of Discount Parking 1 of 2.

Op afstand parkeren P4 (voor langere tijd)

Waarom op afstand parkeren?

Het is mogelijk om iets verder van het luchthavengebouw te parkeren voor een voordeligere prijs. Voor de luchthaven en de dichterbij gelegen parkeerplaatsen ligt P4. Vanaf deze parkeerplaats is het mogelijk om een shuttlebus te pakken die je binnen 3 minuten naar de terminal brengt. Deze parkeerplaats is voornamelijk aan te raden wanneer je zelf voor langere tijd op reis gaat en je auto in de tussentijd wilt parkeren bij het vliegveld. Wanneer je iemand af wilt zetten of uit wilt zwaaien kan je beter dichterbij het luchthavengebouw parkeren op P1, P2 of P3.

P4 wegbeschrijving + kosten

Voor P4 dien je vanaf de toegangsweg A201 de afrit 3 naar Zaventem Centrum te nemen en de borden naar P4 te volgen. Voor 1 dag betaal je €18 om te kunnen parkeren op P4. Om langer dan 28 dagen op deze parkeerplaats te parkeren betaal je €104 voor 28 dagen en €5 voor elke extra dag. Wanneer je auto meer dan 6 uur langer dan aangegeven op de parkeerplaats blijft staan, betaal je €5.

Discount parking wegbeschrijving + kosten (zeer goedkoop)

Daarnaast is het mogelijk om bij de Discount parking 1 of 2 te parkeren. Ook deze parkeerplaatsen zijn voornamelijk bedoeld om langere tijd te parkeren. De Discount parking 1 en 2 zijn gelegen bij de Brucargo en zijn te bereiken door afslag 12 Cargo te nemen vanaf de E19.

Discount parking 1 is gelegen aan de rotonde achter de Delhaize
Discount parking 2 ligt aan de rotonde tegenover de Delhaize. Vanaf deze parkeerplaatsen brengt een shuttlebus je binnen 10 minuten naar de terminal. Parkeren kost €15 voor een dag. Wanneer je je auto voor 28 dagen op deze parkeerplaatsen wilt laten staan betaal je €84.
Hier komt €5 bij voor elke extra dag, en ook wanneer je de auto meer dan zes uur langer dan aangegeven op de parkeerplaats laat staan betaal je €5 extra.

Opgelet: voor P4 en de Discount Parking 1 en 2 dien je vooraf een parkeerplek te reserveren. Dit kan op de website van Burssels Airport.

Extra beveiligd parkeren

Lock & VIP wegbeschrijving + kosten

Wanneer je voor langere tijd op reis gaat en graag je auto goed beveiligd achter wilt laten is het mogelijk om de auto bij het luchthavengebouw achter te laten bij de Lock Parking of de VIP Parking.
De Lock Parking is gelegen achter P2 en ligt op 4 minuten lopen afstand van de terminal, terwijl de VIP parking achter P1 ligt, vanwaar het nog maar een enkele minuut lopen is naar de vertrekhal. Wanneer je bij de Lock Parking parkeert betaal je €25 per dag. Bij de VIP parking is dit €30 per dag. Deze parkeerplaatsen zijn te bereiken door de borden Zaventem Luchthaven aan te houden en vanaf de toegangsweg A201 de borden P Lock of P VIP aan te houden.

Extra's

Bij de Lock Parking is het mogelijk om een hand-carwash toe te voegen aan de reservering. Dit zit inbegrepen in de VIP parking, samen met een vallet-service en een carglass-service.

Car Hotel wegbeschrijving + kosten

Een derde optie is om de auto achter te laten in het Car Hotel op de Bataviastraat 122 te Melsbroek. Om het Car Hotel te bereiken sla je vanaf de E19 af naar de Luchthavenlaan, vanwaar je bij de rotonde de tweede afslag naar links dient te nemen. De shuttlebus brengt je vanaf het Car Hotel binnen 10 minuten naar de vertrekhal. Parkeren kost €17 per dag. Wanneer je de auto hier voor 28 dagen achter laat betaal je €308. Hier komt €11 bovenop voor elke extra dag dat je de auto hier laat staan.

Hoe reserveren?

Voor de Lock Parking, de VIP Parking en het Car Hotel dien je vooraf een parkeerplek te reserveren. Dit kan op de website van Brussels Airport.
Let op: de maximale inrijhoogte van de Lock Parking is 1,90 meter. Wanneer je auto hoger dan 2,10 meter is kan je beter gebruik maken van P4 of Discount Parking 1 of 2.

Reservation Zone + andere parkeerplek reserveren

Reservation Zone

Bij het luchthavengebouw is het mogelijk om een parkeerplek te reserveren. De Reservation Zone is gelegen tussen P1 en P2 en ligt op zo’n 6 minuten lopen afstand van de terminal vandaan. Reserveringskosten zijn per dag €20, ook als je maar voor een korte tijd geparkeerd staat. Bij het reserveren wordt er vanaf een bepaalde tijd een parkeerplek voor jou vrij gehouden.

Het is mogelijk om tot 3 uur voor de gereserveerde tijd te arriveren zonder extra kosten, en ook kan er tot 6 uur na de gereserveerde tijd kosteloos geparkeerd blijven. Wanneer je echter langer dan 6 uur na de gereserveerde tijd op de parkeerplek blijft staan betaal je een extra €10. Het is mogelijk om een annuleringsverzekering af te sluiten voor €9. Let op: de maximale inrijhoogte van de Reservation Zone is 1,90 meter. Wanneer je auto hoger dan 2,10 meter is kan je beter gebruik maken van P4 of Discount Parking 1 of 2.

Reservatie andere parkeerplaatsen

Naast de Reservation Zone dien je voor P4, Discount Parking 1 en Parking 2, de Lock Parking, VIP Parking en het Car Hotel vooraf ook een parkeerplaats te reserveren. Dit kan op de website van Brussels Airport. Je dient hier de aankomstdatum en -tijd en vertrekdatum en -tijd in te vullen. Vervolgens krijg je alle parkeeropties en de daarbij horende kosten voor de gewenste parkeertijd te zien. Vervolgens kan je eventuele add-ons toevoegen aan de reservering. Nadat je als laatste nog je persoonsgegevens, vluchtgegevens en de nummerplaat van de auto hebt ingevoerd kan je betalen. Na betaling is je parkeerplek gereserveerd en kan je op de dag van aankomst naar de betreffende parkeerplaats doorrijden.

Parkeren met een Pcard+

6.1. Voordelen Pcard+

Wanneer je in het bezit bent van een Pcard+ is het mogelijk om met korting te parkeren op de luchthaven. Zo zijn de eerste 30 minuten gratis wanneer je parkeert op P1, P2 of P3. Met de Pcard+ kan je daarnaast gemakkelijk doorrijden zonder een ticket aan te schaffen of langs de kassa te rijden. Je hoeft alleen de Pcard+ te scannen om door te kunnen rijden.

6.2. Hoe Pcard+ aanschaffen?

Wanneer je geen Pcard+ hebt kan je deze gratis aanschaffen online. De Pcard+ is gelinkt aan een kredietkaart, en geeft je naast korting op Brussels Airport ook korting op alle andere 71 Interparkings in België.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?