13 x bezienswaardigheden in Porto: Dé highlights, tips + reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x bezienswaardigheden in Porto: Dé highlights, tips + reisgids

19 juli 2019 in Porto2 reacties

Porto is de tweede grootste stad van Portugal na Lissabon en is ook één van de oudste steden van het land. Het stadscentrum behoort tot de oudste van Europa en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het centrum sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In Porto vind je heel wat bijzondere, indrukwekkende en mooie bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn.

Lees alles over mijn bezoek aan Porto + tips om geld te besparen op tours en activiteiten. Bekijk hier alvast het aanbod.

Onze tip: Spaar geld uit met de Porto Card

Wil je graag meerdere musea of bezienswaardigheden in Porto bezoeken?

Dan is de Porto Card, de ideale oplossing om geld uit te sparen tijdens je bezoek of citytrip. Met de kaart combineer je meerdere daguitstappen of excursies + toegangsticketten voor musea + gratis openbaar vervoer + bezoek aan een Port wijnkelder en korting op de hop-on/hop-off stadsbus. Koop je Porto Card online voor € 13.

Liever stappen dan het openbaar vervoer te gebruiken? Koop je dan een Porto Card Walker voor € 6.

Inhoud artikel

 1. Ponte de Dom Luis I

De Ponte de Dom Luis I is de grote tweeledige brug over de rivier de Douro. De brug verbindt Porto met Vila Nova de Gaia aan de andere kant van de rivier. De brug werd tussen 1881 en 1886 gebouwd door een student van Gustav Eiffel.

Op het onderste dek van de brug kunnen voetgangers, auto’s en ander verkeer de rivier over steken. Het bovenste dek dient voor licht treinverkeer en er is ook een voetgangerspad. De brug is 85 meter hoog, 172 lang op het onderste dek en 395 meter op het bovenste dek en was toen ze gebouwd werd de grootste dubbele brug ter wereld.
Het is dus mogelijk om zowel over het onderste dek als het bovenste dek te lopen via de voetpaden. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de rivier Douro en het oude stadscentrum van Porto.

Lees nog meer info als je graag de Duoro vallei wil bezoeken vanuit Porto, tal van tips voor deze uitstap.

Onze tip: Boek de leukste tours en activiteiten hier, zelf met een boot onder de brug varen terwijl je een lekkere Porto wijn proeft, heerlijk!
 1. Mosteiro da Serra do Pilar

Dit klooster is een architectonisch hoogtepunt van de streek en werd in 1996 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het klooster werd in de zestiende eeuw gebouwd voor de Orde van Sint-Augustinus. De kerk heeft een bijzondere ronde vorm, geïnspireerd op de Santa Maria Redonda kerk in Rome. Omdat de kerk op een heuvel ligt, heb je vanaf de koepel van de kerk een bijzonder uitzicht over de Douro en Porto.

Het klooster is van dinsdag tot en met zondag van 09:30 tot 17:30 te bezoeken, en sluit tussen april en oktober pas om 18:30. Elk uur worden er rondleidingen georganiseerd.

 1. Funicular dos Guindas

De Funicular dos Guindais is een kabelbaan die al bestaat sinds 3 juni 1891. De kabelbaan neemt bezoekers nog steeds mee vanaf de terminal in Freiras naar het Mosteiro da Serra do Pilar. De rit duurt drie minuten en je hebt vanaf de kabelbaan een mooi uitzicht over de stad.

De Funicular dos Guindas gaat dagelijks tussen 08:00 en 20:00 in de winterperiode en van 08:00 tot 22:00 in de zomer. Op vrijdag en zaterdag is de kabelbaan steeds twee uur langer open, in de winter dus tot 22:00 en in de zomer tot middernacht.

Onze tip: Tickets kan je ter plekke kopen of je kan online een ticket voor de hop on, hop off bussen kopen, waar een ritje in de kabelbaan bij inbegrepen is.
 1. Igreja de São Francisco

In de dertiende eeuw werd door de Franciscaanse orde een klooster met een kleine kerk ter ere van Franciscus van Assisi gebouwd. Een eeuw later werd de kerk vergroot. Het nieuwe gebouw werd rond 1425 afgewerkt en volgde een relatief simpele gotische stijl. Een deel van de kerk is versierd met goudstof en het altaarstuk met de familieboom van Jezus wordt beschouwd als een zeer bijzonder werk. De kerk is sindsdien niet veel veranderd. Daardoor is de kerk het meest prominente gotische gebouw van de stad. Het werd dan ook door UNESCO tot Werelderfgoed benoemt.

De kerk kan tussen november en februari van 09:00 tot 17:30 bezocht worden, en van maart tot en met oktober van 09:00 tot 19:00. Van juli tot en met september kun je zelfs binnen tot 20:00.

 1. Torre dos Clérigos

De Torre dos Clérigos is een klokkentoren die deel uitmaakt van de Igreja dos Clérigos, een kerk die halverwege de achttiende eeuw door Nicolau Nasoni werd gebouwd. De klokkentoren pas later aan de kerk gebouwd en werd beïnvloed door de Romeinse barok en de Toscaanse klokkentorens. De toren is 75,6 meter hoog en steekt boven de andere gebouwen van de stad uit. Je kan de klokkentoren van bijna overal in de stad zijn en het is daarom het symbool van de stad geworden. Bezoekers kunnen de toren beklimmen via 240 treden. Bovenop de klokkentoren heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Je kan de toren dagelijks beklimmen tussen 09:00 en 19:00. In de drukke zomermaanden wordt met tijdslots gewerkt. Je moet dan vooraf je ticket kopen en een uur vastleggen wanneer je de klokkentoren zal komen bezoeken.

 1. Igreja do Carmo en Igreja do Carmelitas

De Igreja do Carmo en de Igreja do Carmelitas zijn twee kerken die van buitenaf één grote kerk lijken. De twee kerken werden gebouwd om ervoor te zorgen dat de nonnen en monniken aparte diensten konden bijwonen. Tussen de twee kerken is een klein en smal huisje gelegen. De Carmelitas-kerk is de oudste van de twee en stamt uit de zeventiende eeuw. Het gebouw heeft een klassieke gevel en een klokkentoren. De Carmo-kerk stamt uit de achttiende eeuw en is een goed voorbeeld van de barokke architectuur. Deze kerk is één van de opvallendste gebouwen van de stad door de typische witte en blauwe tegels waarmee de gevel bekleed is.

Beide kerken zijn maandag tot en met vrijdag van 07:15 tot 19:00 geopend en op zaterdagen, zondagen en feestdagen van 09:00 en 18:45 en zijn gratis te bezoeken.

 1. Palácio da Bolsa

Het Palácio da Bolsa werd in de negentiende eeuw gebouwd naast de Igreja de São Francisco. De Associação Comercial do Porto liet het in 1842 bouwen in een neoclassicistische stijl als een paleis voor de aandelenmarkt van de stad. Het gebouw zelf was al af in 1850, maar het interieur werd pas afgewerkt in 1910. In 1982 werd het gebouw uitgeroepen tot nationaal monument. De ruimtes binnen zijn rijkelijk versierd met glazen panelen, beelden, schilderijen en bijzondere meubels. De Arabische ruimte is het architectonisch hoogtepunt van het gebouw en toont de exotische, moorse stijl.

Het is mogelijk om met een begeleidde tour het gebouw te bezoeken. Dat kan dagelijks tussen 09:00 en 13:00 en tussen 14:00 en 17:30 in de periode van november tot en met maart en tussen 09:00 en 18:30 van april tot en met oktober. De tour duurt ongeveer 45 minuten en wordt gegeven in het Portugees, Spaans, Frans en Engels.

 1. Sé Catedral do Porto

De Sé do Porto, ofwel de Porto Kathedraal, is een Rooms-katholieke kathedraal van zo’n 800 jaar oud. De bouw van de kathedraal startte al in de twaalfde eeuw waardoor de kathedraal één van de oudste monumenten van de stad is. Het gebouw werd pas in 1737 officieel afgewerkt na een aantal grootschalige verbouwingen en restauraties. De kathedraal is een perfect voorbeeld van de mengelmoes van architectonische stijlen die in Porto te vinden zijn. De gevel combineert bijvoorbeeld een rooms roosvenster en een barokke poort. De kathedraal is samen met het aanpalende klooster het belangrijkste religieuze gebouw van de stad en is uitgeroepen tot nationaal monument.

Dagelijks kunnen bezoekers de kathedraal binnen tussen 09:00 en 12:30 en tussen 14:30 en 18:00 en van april tot oktober is de kathedraal open tot 19:00. Op religieuze feestdagen is de kathedraal gesloten en het aanpalende klooster is ook gesloten voor het publiek op zondagen. Het klooster sluit steeds een half uur voor sluitingstijd van de kathedraal. De toegang tot de kerk is gratis, voor het klooster moet je wel betalen.

 1. Soares dos Reis National Museum

Het Soares dos Reis Nationaal Museum wordt beschouwd als het beste kunstmuseum van Porto. Het museum bezit een collectie kunstwerken die dateren uit de zestiende tot de twintigste eeuw. Het museum bevindt zich sinds 1940 in het neoclassicistische Carrancas-paleis. In het museum worden niet alleen veel schilderijen, maar ook porseleinen werken en meubels tentoongesteld, verdeeld over twee verdiepingen en een tuin.

Het museum is dinsdag open van 14:00 tot 18:00 en van woensdag tot en met zondag tussen 10:00 en 18:00. Het museum is op maandagen en belangrijke feestdagen gesloten. Bij de ingang krijg je een brochure in het Portugees of het Engels.

 1. São Bento Treinstation

Het treinstation van Porto, São Bento, is naast de plek om op de trein te stappen ook een bijzondere bezienswaardigheid en een mooi voorbeeld van de Portugese architectuur. Het gebouw werd bekleed met maar liefst 20 000 keramieken tegels die de geschiedenis van Portugal weergeven. De tegels werden gelegd tussen 1905 en 1916 door Jorge Colaço. Het station zelf werd in 1900 gebouwd en vernoemd naar het klooster dat tot de achttiende eeuw op dezelfde plek heeft gestaan.

 1. Cais da Ribeira en boottocht op de Douro

Het Cais da Ribeira is een wijk gelegen aan de Douro waar het lijkt alsof je in een idyllische postkaart bent gestapt. Aan het water vind je kleine kraampjes en straatmuzikanten, maar ook veel cafés en restaurants waar je heerlijk kan eten. In de wijk vind je pastelgekleurde huizen en er meren boten aan die tours aanbieden over de Douro.

Onze tip: Op die boottochten leer je Porto vanop het water kennen en vaar je onder verschillende bruggen heen. Tickets daarvoor zijn ter plekke of online te koop.
 1. Het Café Majestic

Het Café Majestic is een café van bijna honderd jaar oud. Het is het mooiste café van Porto en staat in de lijst van de top 10 mooiste cafés ter wereld. Het ligt aan de Santa Catarina straat, je kan het dus niet missen. Het luxueuze interieur dat het café typeert heeft het te danken aan de elite van de stad die elkaar hier opzochten. Het café is elke maandag tot en met zaterdag open van 09:00 tot 23:30.

 1. Livraria Lello & Irmão

Het Livraria Lello & Irmão is de oudste boekenwinkel van Portugal. De winkel werd ontworpen door Xavier Esteves en opende in 1906 haar deuren. Het ontwerp bevat pilaren, bronzen reliëfs, grote donkerhouten boekenkasten met rijladders en een erg bijzondere art-nouveautrap met felrode traptreden. Boven heeft de winkel ook een kleine koffiewinkel waar je niet alleen van koffie, maar ook van de lokale portwijn kan genieten.

Leuk weetje: de magische boekenwinkel in de films van Harry Potter was geïnspireerd op de Livraria Lello & Irmão. Er zijn bovendien nog meer plaatsen die J.K. Rowling inspireerden in Porto. Zelfs als je niet van boeken houdt is dit gebouw een bijzondere bezienswaardigheid.
De winkel is maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 19:30 open en op zaterdag en zondag van 10:00 tot 19:00.

Onze tip: Online kan je tickets kopen voor een Harry Potter tour door Porto.
 1. Geschiedenis van Porto

De Kelten bewoonden Porto al, maar de stad werd pas groot in de Romeinse tijd. Zij maakten van Portus Cale, zoals de stad toen heette, een belangrijke commerciële haven, vooral voor de handel tussen Olissipona, het huidige Lissabon, en Bracara Augusta, het moderne Braga. In de achtste en de negende eeuw kwam het gebied voor zo’n anderhalve eeuw in de handen van de Moren. Daarna werd Porto weer heroverd door de christenen.

Later in de 14de en de 15de eeuw werd Porto belangrijk voor de scheepsbouw en vanuit de stad vertrokken verschillende ontdekkingsreizen. Een paar eeuwen later, in de 18de eeuw, werd de productie en het handelen van de portwijn een belangrijk onderdeel van de economie van Porto. In dezelfde eeuw werd Porto bovendien een belangrijk industrieel centrum en groeide de stad aanzienlijk. Ontdek welke bezienswaardigheden in Porto je zeker niet mag missen.

Onze wandeltip: Wist je dat we ook een volledig uitgestippelde stadswandeling in Porto hebben gemaakt? Volledig gratis te downloaden
 1. Waar overnachten in Porto?

Onze tip: Verkies je om te overnachten in Porto? Dan is het Porto A.S. 1829 Hotel een goede optie. Een een volledig gerenoveerd, historisch gebouw en ligt in het historische centrum van de stad. Meer info en prijzen. Een zeer hoge scoren van 9,1/10. De ligging is schitterend. Rustig hotel midden in het centrum. Ideaal om Porto te bezoeken. Bij het buitenkomen kom je onmiddellijk in de sfeer.
 1. Filmpje: het eeuwenoude stadscentrum van Porto

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan Porto? Leer de eeuwenoude stad in dit filmpje al iets beter kennen. Om het mooie stadscentrum in het echt te bewonderen, ga je natuurlijk best zelf eens een bezoekje brengen!

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Porto met onze reisgids!

Wil je niets missen tijdens je verblijf of citytrip in Porto? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Portugal met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Portugal.

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 juli 2019 - Erica

Mooie duidelijke beschrijvingen, veel gezien in het prachtige Portugal

- 26 juni 2019 - warnier luc

prima reisgids met excellente uitleg en beschrijvingen van de bezienswaardigheden. Een aanrader voor wie naar Portugal vertrekt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?