33 x mooiste bezienswaardigheden in Porto: ontdek de highlights voor je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 10

33 x mooiste bezienswaardigheden in Porto: ontdek de highlights voor je bezoek

18 maart 2024 in Porto20 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Porto + verblijftips

Porto is de tweede grootste stad van Portugal na Lissabon en is ook één van de oudste steden van het land. Het stadscentrum behoort tot de oudste van Europa en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het centrum sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

In Porto vind je heel wat bijzondere, indrukwekkende en mooie bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn. Benieuwd naar wat je mag verwachten? Lees alles over ons bezoek aan Porto + tips om geld te besparen op tours en activiteiten. Bekijk hier alvast het volledige aanbod.

Praktische info, verblijven & tickets voor je bezoek aan Porto

Duur1 - 5 dagen ()
Vliegtickets3 uur vliegen op Porto - richtprijs € 42 vanuit Amsterdam. Vergelijk bij Transavia en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Porto naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOnze favoriete verblijven in Porto zijn:
BespaartipKathedraal Porto + proeverij + fadoconcert + boottocht in 1 kaart: Koop een Porto City Card hier online € 56 Bestel hier je Porto City Card € 56 online
HuurautoMeer van Portugal verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenWil je graag deze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (vanaf € 179) of bij Sunweb (vanaf € 403)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Ponte de Dom Luis I

De Ponte de Dom Luis I is de grote tweeledige brug over de rivier de Douro. De brug verbindt Porto met Vila Nova de Gaia aan de andere kant van de rivier. De brug werd tussen 1881 en 1886 gebouwd door een student van Gustav Eiffel. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de rivier Douro en het oude stadscentrum van Porto.

 • Op het onderste dek van de brug kunnen voetgangers, auto’s en ander verkeer de rivier over steken.
 • Het bovenste dek dient voor treinverkeer en er is ook een voetgangerspad.
 • De brug is 85 meter hoog, 172 lang op het onderste dek en 395 meter op het bovenste dek en was toen ze gebouwd werd de grootste dubbele brug ter wereld.
 • Het is dus mogelijk om zowel over het onderste dek als het bovenste dek te lopen via de voetpaden.
Lees nog meer info als je graag de Duoro vallei wil bezoeken vanuit Porto, tal van tips voor deze uitstap.

TIP? Boek de leukste tours en activiteiten hier, zelf met een boot onder de brug varen terwijl je een lekkere Porto wijn proeft, heerlijk!

 1. Mosteiro da Serra do Pilar

Dit klooster is een architectonisch hoogtepunt van de streek en werd in 1996 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het klooster werd in de 16e eeuw gebouwd voor de Orde van Sint-Augustinus. De kerk heeft een bijzondere ronde vorm, geïnspireerd op de Santa Maria Redonda kerk in Rome. Omdat de kerk op een heuvel ligt, heb je vanaf de koepel van de kerk een bijzonder uitzicht over de Douro en Porto.

 • Openingsuren: Het klooster is van dinsdag tot en met zondag van 9u30 tot 17u30 te bezoeken, en sluit tussen april en oktober pas om 18u30.
 • Om het uur worden er rondleidingen georganiseerd.
 1. Funicular dos Guindas

De Funicular dos Guindais is een kabelbaan die al bestaat sinds 3 juni 1891. De kabelbaan neemt bezoekers nog steeds mee vanaf de terminal in Freiras naar het Mosteiro da Serra do Pilar. De rit duurt drie minuten en je hebt vanaf de kabelbaan een mooi uitzicht over de stad.

 • De Funicular dos Guindas gaat dagelijks tussen 8u en 20u in de winterperiode en van 8u tot 22u in de zomer.
 • Op vrijdag en zaterdag is de kabelbaan steeds twee uur langer open, in de winter dus tot 22u en in de zomer tot middernacht.
Onze tip: Tickets kan je ter plekke kopen of je kan online een ticket voor de hop on, hop off bussen kopen, waar een ritje in de kabelbaan bij inbegrepen is.
 1. Igreja de São Francisco

In de 13e eeuw werd door de Franciscaanse orde een klooster met een kleine kerk ter ere van Franciscus van Assisi gebouwd. Een eeuw later werd de kerk vergroot. Het nieuwe gebouw werd rond 1425 afgewerkt en volgde een relatief simpele gotische stijl.

Een deel van de kerk is versierd met goudstof en het altaarstuk met de familieboom van Jezus wordt beschouwd als een zeer bijzonder werk. Houtsnijwerk van z'n fijnste soort is hier te vinden. De kerk is sindsdien niet veel veranderd. Daardoor is de kerk het meest prominente gotische gebouw van de stad. Het werd dan ook door UNESCO tot Werelderfgoed benoemt.

 • De kerk kan tussen november en februari van 9u tot 17u30 bezocht worden.
 • Van maart tot en met oktober van 9u tot 19u.
 • Van juli tot en met september kun je zelfs binnen tot 20u.

TIP: Wil je de kerk bezoeken, koop dan zeker een Porto Card want hiermee krijg je 50% korting op de toegangsprijs.

 1. Torre dos Clérigos

De Torre dos Clérigos is een klokkentoren die deel uitmaakt van de Igreja dos Clérigos, een kerk die halverwege de achttiende eeuw door Nicolau Nasoni werd gebouwd. De klokkentoren pas later aan de kerk gebouwd en werd beïnvloed door de Romeinse barok en de Toscaanse klokkentorens.

De toren is 75,6 meter hoog en steekt boven de andere gebouwen van de stad uit. Je kan de klokkentoren van bijna overal in de stad zijn en het is daarom het symbool van de stad geworden. Bezoekers kunnen de toren beklimmen via 240 treden. Bovenop de klokkentoren heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad.

 • Je kan de toren dagelijks beklimmen tussen 9u en 19u.
 • In de drukke zomermaanden wordt met tijdslots gewerkt.
 • Je moet dan vooraf je ticket kopen en een uur vastleggen wanneer je de klokkentoren zal komen bezoeken.
 1. Igreja do Carmo en Igreja do Carmelitas

De Igreja do Carmo en de Igreja do Carmelitas zijn twee kerken die van buitenaf één grote kerk lijken. De twee kerken werden gebouwd om ervoor te zorgen dat de nonnen en monniken aparte diensten konden bijwonen. Tussen de twee kerken is een klein en smal huisje gelegen.

De Carmelitas-kerk is de oudste van de twee en stamt uit de zeventiende eeuw. Het gebouw heeft een klassieke gevel en een klokkentoren. De Carmo-kerk stamt uit de achttiende eeuw en is een goed voorbeeld van de barokke architectuur. Deze kerk is één van de opvallendste gebouwen van de stad door de typische witte en blauwe tegels waarmee de gevel bekleed is.

 • Beide kerken zijn maandag tot en met vrijdag van 7u15 tot 19u geopend en op zaterdagen, zondagen en feestdagen van 9u en 18u45 en zijn gratis te bezoeken.
 1. Palácio da Bolsa

Het Palácio da Bolsa werd in de negentiende eeuw gebouwd naast de Igreja de São Francisco. De Associação Comercial do Porto liet het in 1842 bouwen in een neoclassicistische stijl als een paleis voor de aandelenmarkt van de stad. Het gebouw zelf was al af in 1850, maar het interieur werd pas afgewerkt in 1910. In 1982 werd het gebouw uitgeroepen tot nationaal monument. De ruimtes binnen zijn rijkelijk versierd met glazen panelen, beelden, schilderijen en bijzondere meubels. De Arabische ruimte is het architectonisch hoogtepunt van het gebouw en toont de exotische, moorse stijl.

 • Het is mogelijk om met een begeleidde tour het gebouw te bezoeken. Dat kan dagelijks tussen 9u en 13u en tussen 14u en 17u30 in de periode van november tot en met maart en tussen 9u en 18u30 van april tot en met oktober.
 • De tour duurt ongeveer 45 minuten en wordt gegeven in het Portugees, Spaans, Frans en Engels.

TICKETS: Wil je graag dit prachtige paleis in neoklassieke stijl bezoeken? Bestel je tickets voor een rondleiding door het Palácio da Bolsa.

 1. Sé Catedral do Porto

De Sé do Porto, ofwel de Kathedraal van Porto, is een Rooms-katholieke kathedraal van zo’n 800 jaar oud gelegen op de hoogste heuvel van de stad. De bouw van de kathedraal startte al in de 12de eeuw waardoor de kathedraal één van de oudste monumenten van de stad is. Vanaf het plein Terriero da Se (bekijk ligging), aan de voet van de kathedraal, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Hier kan je eventueel een terrasje doen met zicht op de kathedraal alvorens je ze gaat bezoeken.

 • Het gebouw werd pas in 1737 officieel afgewerkt na een aantal grootschalige verbouwingen en restauraties.
 • De kathedraal is een perfect voorbeeld van de mengelmoes van architectonische stijlen die in Porto te vinden zijn.
 • De gevel combineert bijvoorbeeld een rooms roosvenster en een barokke poort.
 • De kathedraal is samen met het aanpalende klooster het belangrijkste religieuze gebouw van de stad en is uitgeroepen tot nationaal monument.

TICKETS: Wil je graag een bezoekje brengen aan de kathedraal? Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor een bezoek aan de Kathedraal van Porto online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen vermijden en kan je zorgeloos van je vakantie genieten.

 1. Soares dos Reis National Museum

Het Soares dos Reis Nationaal Museum wordt beschouwd als het beste kunstmuseum van Porto. Het museum bezit een collectie kunstwerken die dateren uit de zestiende tot de twintigste eeuw. Het museum bevindt zich sinds 1940 in het neoclassicistische Carrancas-paleis. In het museum worden niet alleen veel schilderijen, maar ook porseleinen werken en meubels tentoongesteld, verdeeld over twee verdiepingen en een tuin.

 • Het museum is dinsdag open van 14u tot 18u en van woensdag tot en met zondag tussen 10u en 18u.
 • Het museum is op maandagen en belangrijke feestdagen gesloten.
 • Bij de ingang krijg je een brochure in het Portugees of het Engels.

RONDREIS: Wist je dat we ook een rondreis hebben die start in Porto en je tot in Lissabon brengt langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden? Download je route Porto tot Lissabon hier.

 1. São Bento Treinstation

Het treinstation van Porto, São Bento, is naast de plek om op de trein te stappen ook een bijzondere bezienswaardigheid en een mooi voorbeeld van de Portugese architectuur. Het gebouw werd bekleed met maar liefst 20 000 keramieken tegels die de geschiedenis van Portugal weergeven. De tegels werden gelegd tussen 1905 en 1916 door Jorge Colaço. Het station zelf werd in 1900 gebouwd en vernoemd naar het klooster dat tot de achttiende eeuw op dezelfde plek heeft gestaan.

 1. Cais da Ribeira aan de Douro

Het Cais da Ribeira is een wijk gelegen aan de Douro (bekijk ligging) waar het lijkt alsof je in een idyllische postkaart bent gestapt. Cais da Ribeira heeft het beste uitzicht op de stad Porto en wordt gezien als één van de mooiste straten ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit deel van het historische centrum van Porto op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Aan het water vind je kleine kraampjes en straatmuzikanten, maar ook veel cafés en restaurants waar je heerlijk kan eten. In de wijk vind je pastelgekleurde huizen en er meren boten aan die tours aanbieden over de Douro.

 1. Lunchen op de Cais da Ribeira

Cais da Ribeira barst van de fantastische restaurants, leuke winkeltjes, wijnkelders en mooie hotels. Deze plek is een must om te bezoeken voor iedereen die naar Porto komt, maar wil je je bezoek écht volmaken? Plan dan een uitgebreide lunch op de Cais da Ribeira, vlak aan de Douro. Dit wordt ongetwijfeld een bijzondere ervaring.

Hoewel het hier barst van de toeristen - wat gevaar voor tourist traps betekent - zijn er ook een paar erg goede, kwalitatieve restaurants te vinden. Je zal natuurlijk altijd een duurder prijskaartje hebben omwille van de ligging. Onze tips:

 • Fish Fixe (Cais da Ribeira 9) — een klein restaurant met terrasje.
 • Terra Nova (Cais da Ribeira 34) — verse gerechten en toplocatie.
 • Bacchus Vini (Rua da Lada 14 16) — wijnbar waar je een kaas- of hamplankje kan bestellen.
 1. Casa da Musica

Het Casa da Musica aan de Rotunda da Boavista is een buitenbeentje tussen de bezienswaardigheden van Porto. De stad heeft overwegend historische architectuur, maar dit is één van de hypermoderne gebouwen. Het concept komt van de Nederlandse architect Rem Koolhaas.

Binnen is er een concertzaal en theater. In de grote zaal kunnen meer dan 1.200 mensen binnen. Verder is de lokale kunstacademie ook in dit gebouw gevestigd. Je kan het Casa da Musica bezoeken met een gids. De rondleidingen brengen je langs de muziekzaal en het theater. Verder bezoek je ook het interactieve museum en het park. Je kan uiteraard ook altijd kijken naar hun eigen cultuurkalender om een avondvoorstelling mee te pikken.

 1. Jardins do Palácio de Cristal

De Jardins do Palácio de Cristal is een stadspark nabij het gelijknamige Palácio de Cristal. Het is een erg mooi park en ideaal om even tot rust te komen na wat sightseeing in de stad. En dat beetje rust zal af en toe nodig zijn, want je zal Porto leren kennen als een erg heuvelachtige stad met heel wat steil opklimmende straten. Verwacht hier geen spectaculaire kasteeltuin, maar een stukje aangename groene omgeving.

Vanuit de tuinen heb je een mooi uitzicht over de Douro, de stad en Vila Nova de Gaia. In de zomer zijn er regelmatig gezellige evenementen in het park.

 1. Het Café Majestic

Het Café Majestic is een café van bijna honderd jaar oud. Het is het mooiste café van Porto en staat in de lijst van de top 10 mooiste cafés ter wereld. Het ligt aan de Santa Catarina straat, je kan het dus niet missen. Het luxueuze interieur dat het café typeert heeft het te danken aan de elite van de stad die elkaar hier opzochten. Het café is elke maandag tot en met zaterdag open van 9u tot 23u30.

 1. Avenida dos Aliados

Avenida dos Aliados is een bekende straat in het centrum van Porto en wordt beschouwd als het hart van de stad. De laan is vernoemd naar de geallieerden van de Eerste Wereldoorlog en het is een populaire ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

De laan wordt omringd door verschillende belangrijke gebouwen, waaronder het stadhuis van Porto (Câmara Municipal do Porto) en het standbeeld van koning Pedro IV, dat in het midden van de laan staat. Verder vind je er ook verschillende cafés, restaurants en winkels langs de Avenida dos Aliados. Het is dan ook een populaire plek om een namiddagje te winkelen of eens lekker te gaan dineren.

 1. Livraria Lello & Irmão

Het Livraria Lello & Irmão is de oudste boekenwinkel van Portugal. De winkel werd ontworpen door Xavier Esteves en opende in 1906 haar deuren. Het ontwerp bevat pilaren, bronzen reliëfs, grote donkerhouten boekenkasten met rijladders en een erg bijzondere art-nouveautrap met felrode traptreden. Boven heeft de winkel ook een kleine koffiewinkel waar je niet alleen van koffie, maar ook van de lokale portwijn kan genieten.

Leuk weetje: de magische boekenwinkel in de films van Harry Potter was geïnspireerd op de Livraria Lello & Irmão. Er zijn bovendien nog meer plaatsen die J.K. Rowling inspireerden in Porto. Zelfs als je niet van boeken houdt is dit gebouw een bijzondere bezienswaardigheid.

 • De winkel is maandag tot en met vrijdag van 10u tot 19u30 open en op zaterdag en zondag van 10u tot 19u.
Onze tip: Online kan je tickets kopen voor een Harry Potter tour door Porto.
 1. Estadio do Dragão

Het Estadio do Dragão of Drakenstadion is de moderne thuishaven van voetbalclub FC Porto. Het stadion biedt plaats aan meer dan 50.000 mensen en werd geopend in 2003. Het werd gebouwd naar aanleiding van het EK voetbal in Portugal van 2004. Portugal is een voetballand en FC Porto is samen met Benfica de grootste club.

In 2004 won Porto de Champions League onder de hoede van de intussen wereldbekende en excentrieke succestrainer José Mourinho. Een ander leuk voetbalweetje is dat Lionel Messi in dit stadion zijn allereerste wedstrijd speelde in het eerste elftal van FC Barcelona op 16-jarige leeftijd. Uiteraard is er ook een link met de Portugese voetballegende Cristiano Ronaldo: het EK van 2004 betekende zijn grote internationale doorbraak op 19-jarige leeftijd. Opmerkelijk was dat Portugal in dat tornooi zowel de openingsmatch als de finale verloor van Griekenland.

TICKETS: Als je dit wenst, kan je het stadion en het museum van FC Porto bezoeken. Het museum is ook een echte aanrader, de interactieve technologische snufjes leverden al meerdere bekroningen op. Boek hier je tickets voor €12.

 1. De donkere straat: Rua Escura

Rua Escura wordt ook wel ‘Dark Street’ of 'de donkere straat' genoemd. Niet alleen omdat er in dit smalle straatje bijna geen zonlicht is, maar ook omwille van heel wat louche praktijken. Denk maar aan drugs, prostitutie... Hoewel deze zaken voor de buitenwereld onopgemerkt zijn gebeurd, is dit straatje er nu toch naar vernoemd.

Rua Escura is één van de oudste straatjes in Porto. Overdag kan je hier gewoon wat rondwandelen. Ook de nabije straatjes en steegjes zoals Rua Bainharia, Rua do Souto en Rua de Santana kan je even gaan bekijken bij lichte dag. Best grappig als je weet wat hier 's nachts soms gaande is. Blijf er dus ook beter weg wanneer het donker wordt.

Tip: Graag nog meer zien van Portugal? Download onze digitale reisgids Portugal en ontdek alvast nog meer mooie plekjes.
 1. Hotspot: World of Wine

WOW (World of Wine) is dé nieuwe toeristische hotspot aan de rivier van Porto, in Gaia. Je bereikt deze trekpleister door één van de zes bruggen over de Douro over te steken. World of Wine (WOW) is een interactieve experience die volledig in het teken staat van de Portugese cultuur en - hoe kan het ook anders - wijn.

In totaal zijn er zo'n zes musea te bezoeken in WOW Porto. Deze musea liggen verspreid over een aantal historische gebouwen. Daarnaast vind je in dit grote complex ook nog een wijnschool, expositieruimtes, winkels en event spaces.

Bestel je tickets voor The Wine Experience bij WOW online op voorhand en vermijd wachtrijen aan de kassa.

Overzichtje van de verschillende musea:

 • The Wine Experience: In dit museum leer je alles over hoe wijn gemaakt wordt. Dit van de aarde waarin het groeit, tot de verschillende druifsoorten, en het uiteindelijke productieproces. Je loopt hier ook als het ware door nagebouwde wijnregio's. Daarnaast kan je hier allerlei proeven doen waarbij je leert waarom je neus zo belangrijk is voor je smaak.
 • Planet Cork: Dit museum staat helemaal in teken van de kurk. Portugal is niet voor niets de grootste kurkproducent ter wereld. In het museum wordt op een interactieve manier uitgelegd hoe kurk gemaakt wordt.
 • Porto Region Across the Ages: In dit museum duik je als het ware in de fascinerende geschiedenis van Porto.
 • The Chocolate Story: Wist je, dat het eigenlijk de Portugezen waren die cacaobonen introduceerden in Afrika? In dit museum ontdek je dan ook alles over de geschiedenis van de cacaoboon en leer je hoe de boon zich verspreidde vanaf Centraal-Amerika naar de rest van de wereld.
 • The Bridge Collection: Bij je bezoek aan dit museum kan je een unieke glascollectie bewonderen. De CEO van het WOW, Adrian Bridge, is namelijk een fervent glazen-verzamelaar en heeft hier zijn privécollectie van meer dan 1.800 glazen en drinkgerei tentoongesteld.
 • Porto Fashion & Fabric Museum: Dit museum is een aanrader als je graag met mode bezig bent. Er wordt hier dieper ingegaan op de verschillende stoffen, maakwijzen en de verschillende stijlen door de jaren heen.

Ook mooi meegenomen is het prachtige uitzicht dat je hier hebt. Vanwege de ligging, op de heuvel in Gaia, kijk je hier namelijk uit over de rivier en de skyline van Porto en dat met de opvallende Luis I-brug op de achtergrond. Dé ideale plek om even een leuke selfie te maken als herinnering aan je bezoek. Meer info over WOW kan je hier vinden.

 1. Mooiste uitzicht vanaf Miradouro da Vitória

Voor een prachtig uitzicht over de stad moet je bij Miradouro da Vitória zijn (bekijk ligging). Dit is het hoogste punt van Porto en daarom een geweldig uitkijkpunt. Het uitzichtpunt ligt verscholen in een labyrint van smalle straatjes en is ondanks het bordje “privaat domein” toch publiek toegankelijk, ook voor toeristen. Vanaf dit punt heb je prachtig zicht over de Douro en enkele topbezienswaardigheden als de Ponte de Dom Luis I en de kathedraal.

 1. Smullen van Pastéis de Nata

Wanneer je in Porto bent, proef dan zeker eens van de typische Portugese lekkernij Pastéis de Nata. Dit zoet gebakje komt eigenlijk oorspronkelijk uit Lissabon, maar kan je in feite over heel het land kopen. Deze heerlijke zoetigheid wordt vertaald in taartje (pastéis) met room (nata), dus kortom roomtaartjes. De bodem van deze kleine taartjes bestaat meestal uit bladerdeeg of filodeeg en de room binnenin lijkt een beetje op de banketbakkersroom die wij kennen uit onze patisserie.

 1. Rondvaart op de Douro langs de zes bruggen

Als je de stad en omstreken wilt verkennen zonder moe te worden dan is een boottocht op de Douro een uitstekende oplossing. De meeste boten volgen een route onder 6 verschillende bruggen en worden daarom vaak de "zesbruggenrondvaart" genoemd. Leuk weetje: de typische Rabelo boten werden vroeger gebruikt om vaten Porto te transporteren. De tour duurt ongeveer 50 minuten en kost €15 per persoon. Boek je boottocht hier.

 1. Verken Porto vanop de fiets

Met de fiets een stad verkennen is echt altijd leuk. Je kan ofwel op eigen houtje Porto ontdekken en fietsen huren ofwel kan je meegaan met een begeleide tour en ontdek je heel wat parken, straatjes, bezienswaardigheden... met daarbij natuurlijk de uitleg van een gids. Als je wil kan je zelfs tot aan de stranden van Noord-Portugal fietsen!

Wil je er nòg sportievere dag van maken? Dan kan je ook kiezen voor een combinatie van surf + bike tour met lunch. Kortom: keuze genoeg en zeker voor elk wat wils! Liever nog even de opties vergelijken? Bekijk dan het overzicht met alle fietstours en -activiteiten.

 1. Winkelen in Porto

Ook de shopliefhebbers zitten hier goed

 • Om een dagje te winkelen in Porto moet je in Rua da Santa Catarina zijn. Hier bevinden zich de meeste bekende winkels, alsook een shopping center in het midden van de straat.
 • De buurt van Passeio dos Clérigos zit ook boordevol winkels.
 • Voor meer traditionele winkels en originele souvenirs kan je terecht bij Rua do Cedofeita.
 • Bezoek je graag eens een overdekte markthal? Vlakbij Rua Santa Catarina ligt Mercado do Bolhão, een neoklassieke markthal met allerlei lekkere streekproducten, maar ook bloemen en souvenirs.
 1. Fadoshow bijwonen

Wanneer je op vakantie bent in Portugal, en vooral in Porto, is het aan te raden om eens een Fadoshow bij te wonen. Fado is een muziekgenre dat oorspronkelijk uit Portugal komt en zeer populair is in Porto. Het is een emotioneel en expressief genre dat vaak wordt geassocieerd met de saudade (een gevoel van melancholie en verlangen).

In Porto zijn er verschillende Fado-huizen waar je liveoptredens kan bijwonen en genieten van deze prachtige muziek. Sommige van de bekendste fado-huizen in Porto zijn Casa da Guitarra, Calem Port Wine Cellars, en Fado na Baixa. De meeste fadoshows dient u vooraf te reserveren.

 1. Stichting Serralves

Net buiten het stadscentrum van Porto, bevindt zich Stichting Serralves opgericht in 1989. De stichting is vernoemd naar het gezellige Serralves-park, een historisch en cultureel landschap dat in de jaren 30 van de 20e eeuw werd aangelegd door de Portugese ondernemer Carlos Alberto Cabral. De stichting is verantwoordelijk voor het beheer en de programmering van verschillende culturele en artistieke activiteiten in het Serralves-park.

In het museumgebouw kan je een indrukwekkende collectie moderne en hedendaagse kunstwerken bewonderen, maar je kan ook diverse werken bezichtigen in het park. Na je bezoek aan het museum kan je nog een wandeling maken over de Treetop Walk. Bestel je tickets makkelijk online.

 1. Bezoek het Conservas Pinhais

Op een kwartiertje van Porto, kan je een bezoekje brengen aan het Conservas Pinhais, een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van visconserven. Het bedrijf werd in 1920 opgericht door Adolfo Pinheiro en is al vier generaties in de familie Pinheiro. Conservas Pinhais staat bekend om zijn hoogwaardige ingeblikte sardines, makreel, tonijn en andere visproducten. De producten van het bedrijf worden op traditionele wijze gemaakt en met de hand verpakt, zodat elk blikje van de hoogste kwaliteit is.

Het bedrijf is gevestigd in Matosinhos, een kustplaats net ten noorden van Porto, en je kan er een leuke, boeiende rondleiding volgen door de fabriek om meer te weten te komen over het productieproces en enkele van de producten te proeven. Boek je Conservas Pinhais Fabrieksrondleiding.

 1. Daguitstap Vinho Verde, Braga en Guimarães

Hoewel de streek rond Porto vooral bekend is van de portwijn in de Douro-vallei, is er nog een wijnregio in de buurt die meer naar het noorden ligt, met Braga en Guimarães als voornaamste steden. Het is de regio Vinho Verde, letterlijk vertaald als "groene wijn". De wijn uit dit gebied is niet effectief groen. Het is een jonge en karakteristieke witte wijn die je in alle lokale restaurants in Porto wel kan vinden.

Op wijntour door de Vinho Verde

Deze regio is beïnvloed door het zeeklimaat, waar de nabijgelegen Atlantische Oceaan verantwoordelijk voor is. Het gebied heeft ook een andere aanblik dan de Douro-vallei. Je kan een dagtour boeken door de Vinho Verde. Wij hebben de wijnvallei hier wat minder uitgebreid verkend.

Bezoek Braga en Guimarães vanuit Porto

We bezochten de kathedraal en het Sanctuario in Braga en het kasteel van Guimarães in één dag op eigen houtje. De twee historische steden liggen amper 25 kilometer van elkaar en je kan ze perfect onderling en vanuit Porto bereiken met het openbaar vervoer. Nog meer tours van Porto naar Braga vind je hier.

 1. Waar Porto proeven in Vila Nova de Gaia?

Een bezoek aan Porto is natuurlijk niet compleet zonder een glaasje van de befaamde portwijn te proeven en de wijnkelders te bezoeken. Als je langs de Douro wandelt, kan je eigenlijk niet naast de grote porthuizen kijken zoals Sandeman, Offley's of Kopke. Die bevinden zich allemaal in Vila Nova de Gaia. Je moet dus de Dom Luis I brug over om kelders te kunnen bezoeken.

De meeste porthuizen organiseren wel rondleidingen en proeverijen voor toeristen, maar ze hebben allemaal een beetje hun eigen systeem. Sommige huizen verwelkomen alleen groepen, bij andere moet je dan weer reserveren en bij nog andere kan je dagelijks vrij binnenlopen. Bekijk het volledige aanbod hier. Een paar porthuizen die zeker een bezoek met proeverij waard zijn:

Croft

Croft is niet de grootste naam, maar wel één van de meest toegankelijke en gezellige porthuizen om te bezoeken. Je kan de kelders het hele jaar door bezoeken en je kan er gewoon naartoe wandelen en aansluiten bij de eerstvolgende rondleiding die van start gaat.

Er zijn verschillende formules voor je bezoek met proeverij, maar de "Croft Experience" is de populairste. Die omvat een bezoek aan de kelders en een proeverij van drie speciale portwijnen: Croft Pink, Ruby Reserva en een tien jaar oude Tawny. De prijs per persoon is €14. Voor kinderen tussen de 8 en 17 jaar oud is de prijs €5 incl. een glas druivensap en koekjes. Croft is ook een handige optie als je niet lang in Porto blijft en slechts één kelder wil bezoeken.

Calem

Calem is een vrij bekend porthuis en erg leuk om te bezoeken omdat je er niet alleen een glaasje porto krijgt, maar ook kunt genieten van live Fado in de kelders: de traditionele muziek van Portugal. Zo krijgt je bezoek aan de kelder meteen een extra dimensie. Er is ook een interactief museum waarin je alles leert over dit porthuis. Tickets zijn er vanaf € 13. Boek hier je rondleiding bij Calem.

Sandeman

Sandeman zal voor veel mensen de bekendste porto van allemaal zijn. Het mag dan ook niet verbazen dat ze hun werk gestoken hebben in rondleidingen voor toeristen. In Porto zelf kan je de kelders en het museum bezoeken om meer te weten te komen over het bedrijf en hun wijnen. In de Douro-vallei kan je ook één van hun wijnvelden bezoeken: de Quinta do Seixo. Sandeman is een van de populairste kelders.

TICKETS: Boek dus best je tickets een tijdje vooraf want de plaatsen verkopen snel uit. Een leuke optie is een bezoek aan Sandeman met gids incl. wandeling langs de Douro.

Nog meer wijn proeven in Vila Nova de Gaia? Volgende tours zijn ook zeker een aanrader:

 • Cockburn heeft de grootste portkelder in Vila Nova de Gaia. Je kan er verschillende soorten tours volgen en soms demonstraties bijwonen waarbij men toont hoe portvaten worden gemaakt. Boek je rondleiding hier.
 • Leer meer over de geschiedenis van de Graham's Port Lodge uit 1890 en het productieproces van portwijn. Geniet tijdens je rondleiding van een eersteklas wijnproeverij met chocolade, kaas en Pastel de Nata. Boek je Graham's Port Lodge Tour hier.
 • Ramos Pinto, opgericht in 1880, is een klassiek porthuis met een geweldige historie. Bij dit porthuis gebruikt men alleen druiven van eigen wijngaarden, iets wat heel ongebruikelijk is in de Douro.
 • Kom meer te weten over de geschiedenis van de beroemde Burmester-kelders. Na een rondleiding volgt een heerlijke wijnproeverij en geniet je tevens van een mooi uitzicht op de prachtige Luiz I-brug. Boek je Burmester-keldertour hier.
 • Ontdek nog meer tours in de Vila Nova de Gaia.
 1. Verken de Douro-vallei vanuit Porto

De Douro-vallei gaan verkennen is een absolute must voor al wie in het noorden van Portugal verblijft. De heuvelachtige landschappen die natuur en wijnvelden combineren, maken het één van de mooiste valleien van Europa en misschien wel van de hele wereld. Je kan zelf een auto huren en een dagje op verkenning gaan op je eigen tempo. Er zijn ook heel wat georganiseerde dagtours waarbij je met een gids enkele dorpjes en Quinta's met hun wijnhuizen bezoekt.

Wij vonden zelf een dagtour met minivan die ons onder meer naar Amarante, Lamego, Pinhao en een lokale wijnboer bracht. Als je écht iets moet gezien hebben in de dorpjes, is het naar onze mening de bedevaartskerk Santúario de Nosso Senhora dos Remédios die je in Lamego vindt. De kerk steekt hoog boven het dorpscentrum uit en een indrukwekkende trap van 686 treden loopt ernaartoe.

Je uitstap naar de Douro-vallei optimaal plannen? Lees hier onze aparte blogpost over de Douro-vallei. Daar hebben we alles verzameld qua reistips, hotels en welke plaatsen allemaal de moeite zijn om te bezoeken.

Interesse in een dagtour met gids? Bekijk hier de mogelijkheden.

 1. Maak een daguitstap naar Aveiro

Aveiro is een populaire daguitstap die je vanuit Porto kan maken. Deze kuststad wordt helemaal gedomineerd door water met tal van kanaaltjes en grachten. Wie er komt, begrijpt meteen waarom dit het Venetië van Portugal wordt genoemd.

Er varen volop Moliceiros rond in de stad: smalle en kleurrijke boten die zowat de Portugese versie van de Venetiaanse gondels zijn. Vroeger werden deze boten gebruikt om algen en zeewier uit de plaatselijke rivier de Ria te halen. Vandaag zijn ze vooral een toeristische attractie. Uiteraard kan je ook boottochtjes boeken.

TICKETS: Vergeet ook niet naar Costa Nova te gaan langs de kust. Daar heb je een bekende promenade langs een bonte verzameling van charmante kleurrijke vissershuisjes. Boek je uitstap vanauit Porto naar Aveiro online, vanaf € 42

 1. Doe een street-art tour door Porto

Interesse in street-art? In het centrum van Porto zijn verschillende indrukwekkende murals te vinden. Wij gingen mee met een street-art tour door Porto en kwamen zo de mooiste kunstwerken tegen. Wil jij ook graag zo'n tour doen? Boek dan snel je street-art tour online vanaf € 22.

 1. Hop-on Hop-off bussen in Porto

Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus

 • Zie je eruit als een echte toerist? Ja! Zijn dat soort bussen erg handig wanneer je veel wil bezoeken? Ook ja!
 • Je kan kiezen uit 1- of 2-daagse toegang tot beide routes van de Hop-on Hop-off bussen.
 • Bovendien geniet je ook van een begeleid bezoek aan een wijnmakerij met wijnproeverij.

TICKETS: Boek je tickets voor een hop-on-hop-off bus in Porto online en vertrek zorgeloos op reis. Een ticket is 24 uur geldig.

Of kies voor een Hop-on Hop-off bus ticket inclusief een riviercruise en verken Porto en de 6 bruggen over de Douro per boot. Bestel je tickets hier.

 1. Geschiedenis van Porto

De Kelten bewoonden Porto al, maar de stad werd pas groot in de Romeinse tijd. Zij maakten van Portus Cale, zoals de stad toen heette, een belangrijke commerciële haven, vooral voor de handel tussen Olissipona, het huidige Lissabon, en Bracara Augusta, het moderne Braga. In de achtste en de negende eeuw kwam het gebied voor zo’n anderhalve eeuw in de handen van de Moren. Daarna werd Porto weer heroverd door de christenen.

Later in de 14de en de 15de eeuw werd Porto belangrijk voor de scheepsbouw en vanuit de stad vertrokken verschillende ontdekkingsreizen. Een paar eeuwen later, in de 18de eeuw, werd de productie en het handelen van de portwijn een belangrijk onderdeel van de economie van Porto. In dezelfde eeuw werd Porto bovendien een belangrijk industrieel centrum en groeide de stad aanzienlijk. Ontdek welke bezienswaardigheden in Porto je zeker niet mag missen.

Onze wandeltip: Wist je dat we ook een volledig uitgestippelde stadswandeling in Porto hebben gemaakt? Volledig gratis te downloaden
 1. Hoe je best verplaatsen door Porto?

Je kan het niet meteen zien op de stadskaart, maar Porto is een heel heuvelachtige stad. Het kan zomaar dat je hotel in één van de steile straten ligt waardoor je een helling van 500 meter aan 10% op moet wandelen. Het is dus iets voor mensen die goed te been zijn.

Metro

Gelukkig kan je met het openbaar vervoer wel wat klim- en afdaalwerk vermijden. Er is een metronetwerk dat erg modern is en het brengt je snel naar de verschillende stadsdelen en bekendere bezienswaardigheden. Er is ook een metrolijn van en naar de luchthaven.

TIP: Wil je graag het openbaar vervoer gebruiken in Porto? Koop je dan een Porto Card, zo bespaar je al direct fors op je vervoer.

Kabelbanen

Je kan ook klimkilometers besparen dankzij de twee kabelbanen in de stad. Er is de antieke Funicular dos Guindais die je naar de wijk Batalha brengt. In Vila Nova de Gaia is er de moderne Teleférico de Gaia die je van de oever van de Douro naar het bovendek van de Dom Luis I brug brengt.

Tip: wij namen meestal de metro bovenaan de Dom Luis I brug en reden vaak tot één halte voorbij de locatie op de kaart. Zo kom je op veel plaatsen in de stad hogerop uit en maak je een korte wandeling bergaf in plaats van omhoog. Dat is een stuk minder lastig. Die strategie kan je voor meerdere locaties in het noorden van de stad toepassen.

Een ritje met de oude tram

Een ritje met de typische, oubollige geel-bruine tram in de Portugese stad mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Porto. De zogenaamde 'eléctrico' kan je naar verschillende plaatsen in de stad brengen. Zo ga je bijvoorbeeld langs de rivieroever, zie je oude huisjes, gezellige pleintjes enzovoort. De eléctrico rijdt helemaal tot aan de wijk Foz do Douro. Je moet opstappen bij tramlijn 1 en de beginhalte (Infante en Passeio Alegre) is bij de Igreja Sao Francisco. Een ritje zal je ongeveer 3 euro kosten, wat niet veel is als je bedenkt wat je allemaal te zien zal krijgen!

De historie van deze leuke trams gaat terug tot 1895, toen was de eerste tram een feit in Porto. Tegenwoordig zijn bijna alle trams vervangen door de moderne metro, maar vervoersmaatschappij STCP biedt nog steeds 3 routes aan die je door de mooiste gebieden van de stad brengen. De antieke trams die je vandaag nog kan gebruiken, zijn gemaakt tussen 1920 en 1940.

Ter info vind je hier de vertrekdata en -tijden van de trams:

Lijn 1:

 • Vertrekpunt: Infante en Passeio Alegre
 • Oktober - maart (maandag tot vrijdag) tussen 9u45 - 17u45.
 • April - september (maandag tot vrijdag) tussen 9u30 - 20u20.
 • Oktober - maart (zaterdag, zondag en feestdagen) tussen 9u45 - 17u45.
 • April - september (zaterdag, zondag en feestdagen) tussen 9u30 - 20u55.
 • Rijdt dagelijks. Vertrekt om de 30 minuten, in weekends en op feestdagen om het uur.

Lijn 18:

 • Vertrekpunt: Massarelos
 • Oktober-maart : tussen 8u18 - 18u48.
 • April-september : tussen 8u03 - 18u03 .
 • Rijdt dagelijks. Vertrekt om de 30 minuten.

Lijn 22:

 • Vertrekpunt: Carmo
 • Oktober-maart: tussen 9u30 - 18u30.
 • April-september: tussen 9u15 - 19u15.
 • Rijdt dagelijks. Vertrekt om de 30 minuten.
 1. Waar overnachten in Porto?

Onze tip: Verkies je om te overnachten in Porto? Dan is het Porto A.S. 1829 Hotel een goede optie. Een een volledig gerenoveerd, historisch gebouw en ligt in het historische centrum van de stad. Meer info en prijzen. Een zeer hoge scoren van 9,1/10. De ligging is schitterend. Rustig hotel midden in het centrum. Ideaal om Porto te bezoeken. Bij het buitenkomen kom je onmiddellijk in de sfeer.
 1. Filmpje: het eeuwenoude stadscentrum van Porto

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan Porto? Leer de eeuwenoude stad in dit filmpje al iets beter kennen. Om het mooie stadscentrum in het echt te bewonderen, ga je natuurlijk best zelf eens een bezoekje brengen!

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Porto met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je verblijf of citytrip in Porto? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Portugal met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Portugal.

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 april 2024 - Jolanda Boer den

Top!

- 14 oktober 2023 - José Mols

Net rondreis in Portugal beëindigd . Zoals alle overige gidsen trouwens, was ook deze weer interessant en tijdbesparend ! Dank u wel!

- 21 mei 2023 - Ericgo2

Een zeer handige reisgids om te volgen, evenals de uitgestippelde stadswandeling. Op naar de volgende !

- 12 april 2023 - joyce

Super!

- 11 april 2023 - Patrick Van der Schueren

héél mooie uiteenzetting van de tips heeft ons in goede banen geleid en hebben zo veel kunnen bezichtigen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?