10 x Tips om wachtrijen te vermijden bij drukke toeristische attracties

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

10 x Tips om wachtrijen te vermijden bij drukke toeristische attracties

14 oktober 2021 in Reisinfo1 reactie

Sommige bezienswaardigheden zijn het symbool geworden voor de stad waarin ze zich bevinden en die grote toeristische attracties mag je natuurlijk niet overslaan bij je bezoek.

Je kan toch niet naar Parijs gaan zonder de Eiffeltoren te zien? Uren in de rij wachten vindt niemand leuk, en al zeker niet op vakantie!
Lees mijn tips om lange rijen bij drukke toeristische attracties te vermijden. En hoe je tickets online te bestellen bij GetYourGuide of Tiqets.

Inhoud artikel

 1. Koop een fast pass

Voor veel toeristische attracties kan je een zogenaamde fast pass of skip the line ticket kopen. Je mag dan vaak meteen doorlopen naar de ingang van de attractie zonder dat je in de rij moet staan wachten. Zo’n ticket kost iets meer dan een standaard ticket, maar je spaart vaak dus wel heel wat tijd uit.

Ook wanneer een attractie geen fast pass heeft, kan je altijd nog navragen of er een mogelijkheid is om de rij te vermijden. Het kan bijvoorbeeld dat je door iets meer te betalen voor een abonnement ook meteen naar de ingang mag doorlopen.

 1. Koop je tickets vooraf online

De beste tip is om je tickets vooraf online te kopen. Zo kan je alvast de rij aan de kassa’s overslaan, want je hoeft geen ticketje meer te kopen. Vaak mag je dan in een aparte rij aanschuiven waar het allemaal veel sneller gaat. Wanneer je bijvoorbeeld via internet een ticket voor de Eiffeltoren in Parijs koopt, kan je meteen naar de rij voor de lift gaan en sla je de lange rij aan de ticketbalie over.

Onze tip: Koop je tickets altijd online bij betrouwbare sites zoals GetYourGuide of Tiqets, zo ben je zeker dat je binnen kan bij de drukke attracties en bespaar je uren tijd uit. Een ticket van 5 EUR duurder met fast pass kan je zo uren tijd besparen.
 1. Ga op zoek naar speciale tickets en combipassen

Het kan zijn dat de attractie zelf geen ‘fast pass’ heeft, maar dat je die wel kan krijgen door een speciaal ticket bij een derde partij te kopen. Grote steden hebben voor de grote toeristische attracties vaak aparte ticketverkooppunten waar je tickets kan kopen. Je kan er meestal speciale passen kopen die je heel wat voordelen kunnen opleveren.

Voor musea hebben grote steden vaak bijvoorbeeld een museumpas waarmee je zonder aanschuiven naar binnen kan in alle grote musea in de stad.

 1. Schaf een stadspas aan

Veel grote steden bieden speciale stadspassen aan. Je koopt de stadspas voor een vast bedrag en je kan ermee ofwel gratis ofwel met korting alle grote attracties van de stad bezoeken. In die passen zit vaak een ‘fast pass’ inbegrepen voor de bezienswaardigheden. Je hoeft dan enkel je pas te laten zien om door te lopen naar de ingang. Soms zit geen ‘fast pass’ inbegrepen in de stadspas, maar kan je die wel kopen met een korting.

De stadspassen zijn verkrijgbaar in bijna alle grote toeristische steden zoals New York, Londen en Parijs en er bestaan meestal passen die 1, 2 of 3 dagen geldig zijn. Een stadspas is natuurlijk duurder dan een gewoon ticket voor een attractie, maar als je van plan bent meerdere grote bezienswaardigheden te bezoeken, bespaar je met een stadspas vaak heel wat geld.

Onze tip: Koop je tickets altijd online, zo ben je zeker dat je binnen kan bij de drukke attracties en bespaar je uren tijd uit. Een ticket van 5 EUR duurder met fast pass kan je zo uren tijd besparen.
 1. Ga mee met een tour

Deelnemen aan groepstours heeft heel wat voordelen. Als je meegaat met een tour waar een bezoek aan een bezienswaardigheid of museum inbegrepen zit, mag je vaak de wachtrij overslaan. De organisaties die de tour organiseren hebben namelijk vaak een deal gesloten met de attractie waardoor ze nooit in de wachtrijen moeten wachten. Daarnaast krijg je bij een tour ook nog eens extra informatie mee over de bezienswaardigheid. Het is dus eigenlijk een win-winsituatie!

Je doet er goed aan om voor je reis online een goede tour op te zoeken. Je kan natuurlijk ook ter plekke een tour boeken met de hulp van hotelmedewerkers of een lokaal toeristenbureau, maar dan loop je het risico dat een bepaalde tour al uitverkocht is of dat je niet de beste deal krijgt, of je met een malafide organisatie op stap gaat.

 1. Koop een package of arrangement

Voor grote evenementen en speciale tentoonstellingen worden er vaak speciale packages aangeboden. Je koopt dan een arrangement waarbij je in een bepaald hotel verblijft en toegang krijgt tot het evenement zelf. Zo heb je dus verblijf en een fast pass in één. Als deze optie bestaat, vind je de packages vaak terug op de website van het evenement.

 1. Vermijd het hoogseizoen

Wanneer het mogelijk is, doe je er natuurlijk altijd goed aan om niet in de drukste periodes van het jaar een attractie te bezoeken. Kies er bijvoorbeeld voor om in mei of oktober op vakantie te gaan in plaats van tijdens de zomervakantie. De rijen zullen dan een stuk minder lang zijn omdat de meeste mensen nog gewoon aan het werk zijn.

Vermijd ook de kerstvakantie, want dan trekken veel mensen erop uit en is het dus behoorlijk druk. Het is daarnaast een goed idee om de nationale feestdag van je bestemming te vermijden, want dan heeft iedereen er vrij.

Onze tip: Laat je niet verleiden om "goedkopere tickets" te kopen op straat ... de kans is groot dat dit oplichters zijn. Koop je tickets bij officiële ticketsites zoals GetYourGuide of Tiqets.
 1. Kies het juiste tijdstip voor je bezoek

8.1. Ochtendstond heeft goud in de mond

Op vakantie slapen veel mensen uit en daarom trekken ze vaak pas later op de dag de stad in. De langste rijen staan er dan ook rond de middag, ook al is de attractie dan al enkele uren open. Je kan er heel goed aan doen om tijdens je vakantie toch een keertje iets vroeger uit je bed te komen om rond openingstijd al bij de attractie te zijn. Terwijl de meeste mensen dan nog liggen te slapen, kan jij in alle rust genieten van de bezienswaardigheid.

8.2. Ga tijdens etenstijd

Sommige attracties hanteren af en toe afwijkende openingsuren waardoor ze pas om 20.00 ’s avonds sluiten. Wanneer dat het geval is, bezoek je de attractie het beste aan het begin van de avond wanneer de meeste mensen gaan eten. Het zal er opvallend rustiger zijn en je zal niet lang hoeven te wachten in de rij.

8.3. Vermijd weekends

Tijdens het hoogseizoen is het bijna altijd druk bij de populairste attracties, maar toch merk je een verschil tussen het weekend en de weekdagen. Als je iets langer in een bepaalde stad verblijft en je je bezoek wat kan uitstellen, is het een goed idee om te wachten tot het weekend voorbij is. Als je een attractie bijvoorbeeld op een dinsdag bezoekt en je zorgt ervoor dat je bij openingstijd aanwezig bent, zal je amper in de rij hoeven te wachten.

 1. Neem een andere ingang

Sommige toeristische attracties hebben niet één, maar twee of nog meer ingangen. Vaak weten niet al te veel mensen van die andere ingangen af en gaat iedereen in de rij aan de hoofdingang staan. Als er een tweede ingang is, zijn de rijen daar vaak een heel stuk korter of kan je zelfs meteen naar binnen wandelen.

Je kan de lange wachtrijen aan de grote glazen piramide aan het Louvre in Parijs bijvoorbeeld makkelijk vermijden door het museum binnen te gaan via de ingang aan de Porte des Lions. Je hebt dan wel geen toegang tot het hele museum, maar je kan wel de Mona Lisa zien!

Onze tip: Koop je tickets altijd online bij betrouwbare sites zoals GetYourGuide of Tiqets, zo ben je zeker dat je binnen kan bij de drukke attracties en bespaar je uren tijd uit. Een ticket van 5 EUR duurder met fast pass kan je zo uren tijd besparen.
 1. Check de wachttijden

10.1. Op de website of eventuele apps

Sommige steden en attracties hebben speciale websites of apps waar je de real-time wachttijden van een attractie kan controleren. Grote pretparken zoals Disneyland Parijs of Legoland in Denemarken gebruiken het al langer, maar tegenwoordig proberen ook steden de wachtrijen voor de belangrijkste toeristische attracties bij te houden.

10.2. Google de bezienswaardigheid

Als de toeristische attractie zelf geen wachttijden bijhoudt, kan je de bezienswaardigheid ook opzoeken op Google. Google houdt ook statistieken bij die aangeven hoe druk het op een bepaald moment is bij een bepaalde attractie.

10.3. Sociale media van de bezienswaardigheid

Als er nog geen speciale website of app voor de wachttijden bestaat, doe je er goed aan om de sociale-mediakanalen van de bezienswaardigheid te bekijken. Sommige attracties sturen bijvoorbeeld een bericht op Twitter om te laten weten wanneer het erg druk is bij de attractie. Dan weet je dat je je bezoek beter even uitstelt.

 1. Lees reviews over de attractie

Wanneer je online informatie en reviews over een attractie opzoekt, kan je in de reacties ook nagaan welke tips anderen hebben om wachtrijen te vermijden. Op websites als TripAdvisor geven heel veel mensen hun persoonlijke tips door, ook over speciale tours of tickets die jou zouden kunnen helpen om een lange rij te vermijden.

 1. Tickets online boeken voor alle topbestemmingen

Nog meer bestemmingen en tickets?

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 september 2019 - ARMAND VAN DEN BRANDE

Zoals steeds perfekt uitgewerkte routes langs de voornaamste bezienswaardigheden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?