Hongaars parlementsgebouw in Boedapest bezoeken? Openingstijden, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hongaars parlementsgebouw in Boedapest bezoeken? Openingstijden, tips & tickets

22 juni 2023 in Boedapest4 reacties

Alle info, tips en tickets voor je bezoek aan het Hongaars parlement in Boedapest

1000 arbeiders leverden 13 jaar lang hard werk voor de constructie van het prachtige parlementsgebouw in Boedapest. Er werden voor dit imposante gebouw aan de oever van de Donau ruim 40 kilo bladgoud en meer dan een half miljoen halfedelstenen gebruikt. Het staat symbool voor de Hongaarse staat en is ook het grootste regeringsgebouw in Europa.

Naast de zetels van het Hongaarse parlement, zijn er ook verscheidene schatten te zien met begeleide tours. Dit pareltje bezoeken in de hoofdstad van Hongarije? Ik raad het je zeker aan!

Tickets en tours voor het Boedapest parlement

Het prachtige parlementsgebouw in Boedapest bezoeken? Ga mee met een van de tours en ontdek het parlementsgebouw. Boek je tickets online bij GetYourGuide.

Onze tip: Wil je veel zien in Boedepast? Koop een Boedapest Card hiermee kan je gratis openbaar vervoer in Boedapest gebruiken + toegang tot het thermale bad Lukács. Kan je ook 2 rondleidingen met een Engelse gids volgen + gratis toegang tot 17 musea en tal van kortingen tot wel 50%.

Kijk snel bij GetYourGuide en bestel voor €22,5 voor het volledige aanbod of kijk hieronder.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. De dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije

Voor lange tijd in de geschiedenis stond Hongarije onder de invloed van Oostenrijk, maar in de achttiende en de negentiende eeuwen kwamen de Hongaren meerdere keren in opstand. Deze opstanden mislukten echter allemaal, maar uiteindelijk bereikten Oostenrijk en Hongarije in 1867 een overeenkomst. Deze Ausgleich stelde vast dat het Hongaarse koninkrijk gelijk kwam te staan met Oostenrijk en zo ontstond de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije.

1.2. Het nieuwe parlementsgebouw

Naast de intrede van de dubbelmonarchie zat ook het duizendjarig jubileum van Hongarije eraan te komen tegen het einde van de eeuw. Deze twee gebeurtenissen zorgden ervoor dat keizer Franz Jozef een nieuw parlementsgebouw wilde laten bouwen. Samen met zijn eerste minister Kálmán Tisza hield hij in 1880 een wedstrijd voor het ontwerp van het gebouw. Die werd door Imre Steindl gewonnen.

Zijn neogotisch ontwerp voor het nieuwe parlementsgebouw was geïnspireerd door de Houses of Parliament en de Westminster Abbey in Londen.De ontwerpen die de tweede en derde prijs mochten ontvangen werden ook gerealiseerd en zijn nu tegenover het huidige parlementsgebouw te vinden als het Etnografisch museum en het Hongaarse Ministerie van Agricultuur.

1.3. De Hongaarse onafhankelijkheid

Uiteindelijk werd in 1885 begonnen met de bouw van Steindl’s parlementsgebouw en in 1896 werd het gebouw voor het duizendjarig jubileum van het land ingeluid, ondanks dat het gebouw nog niet af was. Pas op 8 oktober 1902 werd de bouw van het nieuwe parlementsgebouw volledig afgerond. Bij de bouw was er ongeveer 100.000 man betrokken die allemaal zoveel mogelijk uit Hongarije zelf moesten komen. Ook de producten en materialen die tijdens de bouw gebruikt werden, kwamen zoveel mogelijk van het land zelf. Al snel werd het gebouw gezien als het symbool van de Hongaarse onafhankelijkheid.

1.4. Veranderingen & hedendaags

Tot 1989 hing de communistische vlag voor het gebouw en was er een rode ster op de koepelspits te zien die ‘s avonds verlicht werd, maar na de val van de Berlijnse muur werden alle communistische objecten verwijderd. Sindsdien heeft Hongarije ook in de grondwet opgenomen dat het parlement uit 1 kamer dient te bestaan in de plaats van 2. Die nieuwe kamer, de Nationale Vergadering, is gezeteld in het voormalig Lagerhuis. Hier worden nog steeds zittingen van de Hongaarse regering gehouden en ontvangen de Hongaarse president en de ministers belangrijke staatshoofden.

 1. Het Parlement van Boedapest: wat te zien?

2.1. Het Parlement: algemeen

Het parlementsgebouw van Hongarije is gebouwd in een neogotische stijl en is zo’n 268 meter lang en 118 meter breed. Het gebouw zelf rijkt een hoogte van 27 meter, maar de koepel die boven het gebouw uitsteekt is maar liefst 96 meter hoog, wat verwijst naar het jaar 896 waarin de Hongaarse staat werd opgericht. Het gebouw neemt bijna 18.000 vierkante meter in beslag, verspreid over 691 kamers en 115 zalen, waarbij er niet alleen zittingszalen in het gebouw te vinden zijn, maar ook leeszalen, eetzalen, gezelschapszalen en een bibliotheek met 400.000 boeken. Verder zijn er 10 tuinen in en rondom het gebouw te vinden en ligt er in het totaal 20 kilometer aan trappen in het gebouw, verdeeld over 29 trappenhuizen.

2.2. Versieringen buitenkant

Het gebouw is aan de buitenkant al rijkelijk versierd. De koepel is omringd door 2 grote en 20 kleine torens en op de randen van de koepel staan tussen de gotische tinnen in het totaal 242 standbeelden. Op de voorgevel van het gebouw zijn verschillende vorsten uit de geschiedenis van Hongarije afgebeeld, waaronder 3 vorsten van het Huis Habsburg, 9 Hongaarse koningen en 4 Zevenburgse vorsten. Er loopt een trap naar de ingang van het gebouw die geflankeerd wordt door 2 bronzen standbeelden van leeuwen en op het plein voor het gebouw staan standbeelden van de Hongaarse politici Lajos Kossuth en Ferenc Rákoczi II die beide gemaakt zijn door kunstenaar János Pásztor.

2.3. Interieur

Voor het interieur van het gebouw is ruim 40 kilo goud gebruikt, maar er zijn ook fresco’s en beelden van negentiende-eeuwse kunstenaars zoals de Hongaarse schilder Mihaly Munkacsy te vinden in de zalen en hallen.

2.4. Trap XVII

Tijdens een rondleiding door het Parlement begin je vanuit het bezoekerscentrum en loop je langs verschillende zalen. Als eerste kom je langs één van de trappenhuizen en ga je via trap XVII naar de hoofdverdieping van het gebouw. De trap is versierd met goud en langs de trap staan verschillende beelden van belangrijke figuren uit de Hongaarse geschiedenis. De muren worden bekleed met glas-in-lood ramen en fresco’s.

2.5. Het voormalig Hogerhuis

Vervolgens kom je in de zaal van het voormalig Hogerhuis terecht. Deze is sinds de samenvoeging van het Hongaars parlement niet meer gebruikt door de Vertegenwoordigende kamer, die in een zaal aan de zuidkant van het gebouw zijn zittingen houdt. De zaal wordt nu vooral gebruikt voor conferenties en vergaderingen.

De ruimte is gekleed in de kleuren bruin, groen en rood en versierd met panelen van eikenhout, gouden decoraties en tot slot omringd door een galerij. De in totaal 368 zetels zijn gestationeerd in de vorm van een hoefijzer in 7 rijen met in het midden een houten podium voor de sprekers. Achter het podium zijn de schilden van de Hongaarse koninklijke families te zien.

2.6. De lobby van het Hogerhuis

Wanneer je uit de zaal komt kom je in de lobby van het Hogerhuis terecht. Hier vind je beelden gemaakt uit graniet die Hongaarse nationale groepen en vakgebieden herdenken. Het tapijt dat op de grond te zien is, is het grootste handgeknoopte tapijt van Europa. Ook bijzonder zijn de koperen genummerde sigarenhouders, waar de verschillende politici hun sigaren tijdens een zitting konden bewaren om ze tijdens pauzes weer verder op te roken.

2.7. De ronde koepelzaal

Als laatste kom je in de ronde koepelzaal terecht. Het plafond van de zaal wordt op 27 meter hoogte versierd door 16 ribben met hiertussen glas-in-lood ramen. Aan de basis van de pilaren die het dak omhoog houden, staan beelden van Hongaarse leiders die elk op een gouden voetstuk zijn gezet en onder gouden overkoepelingen staan.

Sinds 1 januari 2000 zijn de kroningsregalia in de koepelzaal te bezichtigen, waardoor je hier nu de Stephanskroon met de rijksappel, het rijkszwaard en de kroon kan aanschouwen die voor de kroning Sint-Stefanus gemaakt waren in het jaar 1000. De regalia worden voortdurend beschermd door kroonwachters van het Hongaarse leger.

2.8. De Grand Stairway

Je verlaat het gebouw via de Grand Stairway. Deze grote trap is tweeledig en heeft maar liefst 96 traptreden die bekleed zijn met rood tapijt. De trap doet dienst als de hoofdingang tot de koepelzaal. Het plafond is rijkelijk versierd door 2 grote en 1 kleine fresco van schilder Károly Lotz. In de ruimte staan ook 8 granieten pilaren van vier ton, waarvan er maar 12 in totaal in de hele wereld gevonden kunnen worden. Ook deze ruimte wordt versierd door prachtige glas-in-lood ramen die gemaakt zijn door Miksa Róth.

 1. Openingstijden

 • Het Parlement van Boedapest is het gehele jaar door geopend, en wordt alleen gesloten wanneer er zittingen in het parlementsgebouw gehouden worden.
 • Van 1 april tot en met 31 oktober is het gebouw van maandag tot zondag tussen 08:00 uur en 18:00 uur geopend.
 • Van 1 november tot en met 31 maart van 08:00 uur tot 16:00 uur.
 • De verschillende rondleidingen worden op vaste tijden per taal gehouden.
 • De Engelstalige rondleidingen vertrekken om 10:00 uur, 12:00 uur, 12:30 uur, 13:30 uur, 14:30 uur en om 15:30 uur.
 • Een rondleiding duurt ongeveer een uur.
 • Let op: een rondleiding kan op het laatste moment worden afgezegd bij plotse bijeenkomsten van het parlement.
 1. Tickets

Tickets kunnen ter plaatse bij het kassakantoor van het bezoekerscentrum of online gekocht worden. Online dien je de gewenste datum en de rondleiding te selecteren en vervolgens het soort en de hoeveelheid tickets.

Kinderen en studenten tussen de 6 en 24 jaar krijgen korting op een ticket. Volwassenen van buiten de EU betalen daarentegen net iets meer en kinderen en studenten van buiten de EU krijgen ook een korting. Kinderen onder de 6 jaar kunnen gratis mee.

 1. Vermijd de wachtrijen

Het is aan te raden om tickets online aan te schaffen. Doordat er maar een gelimiteerd aantal mensen per rondleiding mee kan zijn er niet altijd nog op de dag zelf bij de kassa tickets te verkrijgen voor een bepaalde rondleiding, waardoor je zou moeten wachten tot een latere rondleiding of zelfs een andere dag terug zou moeten keren.

Door online tickets aan te schaffen kan je zelf de gewenste dag en rondleiding uitkiezen en voorkom je teleurstellingen aan de deur.

Onze tip: Wil je graag het parlement bezoeken? Ga mee met een begeleide tour, zo moet je niet in de wachtrij staan + heb je meer info en krijg je meer te zien.
 1. Wegbeschrijving

6.1. Te voet

Het parlementsgebouw is vanaf veel plaatsen in Boedapest goed wandelend te bereiken. Je dient dan via de Donau richting de Margaret Brug te lopen. Zo is het vanaf de centrale markthal zo’n half uur lopen naar het parlementsgebouw en is het in driekwartier van de dierentuin van Boedapest te bereiken.

6.2. Met het openbaar vervoer

Het parlementsgebouw is te bereiken met de rode metrolijn M2, met tram 2, buslijn 15 of bus 115, waarbij je bij de halte Kossuth Lajos tér uit dient te stappen. Ook kan je de bootlijn D11 of D12 nemen naar het parlementsgebouw.

6.3. Met de auto

Het is verboden om met de auto bij het parlementsgebouw te komen of om hier te parkeren. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is de EZ Opera House Car Park gelegen op Zichy Jeno u. 9, vanwaar het nog een kwartier te voet is naar het parlementsgebouw.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Er mag overal gefotografeerd worden, maar je mag niet flitsen in de zaal waar de kroon bewaard wordt.
 • Bij de toegang dien je door een beveiliging te gaan.
 • Grote tassen of objecten die als wapens gebruikt zouden kunnen worden zoals een zakmes mogen niet mee naar binnen.
 • Er zijn toiletten beschikbaar in het bezoekerscentrum.
 • Het is niet toegestaan om in het gebouw te eten of te drinken.
 • Koop je tickets online, zo ben je zeker van je toegang en kan je de (laaaange) wachtrijen overslaan.
 1. Zien: het parlement vanbinnen & vanbuiten

Kan je niet wachten tot je bezoek? Bekijk dit filmpje dan snel, want hier krijg je een sneak peek het Parlement van Boedapest, zowel van de imposante buitenkant als de prachtige in goud vergulde binnenkant.

 1. Nog meer zien? Download je gratis stadswandeling Boedapest

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Boedapest? Geen zorgen! Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Hongarije met een stadswandeling in Boedapast + volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Hongarije.

Hongarije

Gratis reisgids Budapest downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 april 2023 - Kristien Devolder

We deden wandeling 1 uit de gids. Interessante uitleg, goeie foto's. Naarmate de wandeling vorderde was de uitleg over de te volgen weg wat minder duidelijk.

- 11 maart 2023 - B. Pleijsier

Wij hopen in de zomer de trips te realiseren en zien er naar uit om het mooie land te bezoeken

- 24 september 2019 - Pierre

Een aanrader! Best vooraf je tickets aankopen. Heel druk kort voor en kort na de middag

- 25 april 2019 - Lyssa Van Acker

Mooie wandelroute door het prachtige Boedapest. Deze wandelroute loopt door het grootste deel van Boedapest en is dus ideaal om de stad te leren kennen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?