Dé 21 x bezienswaardigheden in Praag + info, tips en reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 21 x bezienswaardigheden in Praag + info, tips en reisgids

9 september 2021 in Praag24 reacties

In het oude centrum van de Tsjechische hoofdstad staan heel wat bezienswaardigheden die getuigen van een woelige geschiedenis. In de ‘stad van de 100 torens’ aan de Moldau is dan ook heel wat te zien en te beleven. Indrukwekkende gebouwen, imposante bruggen en moderne architectuur, je vindt het er allemaal.

Het volledige historische centrum werd bovendien door UNESCO toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens je verblijf in Praag hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

Onze tip: Koop je Praag Card en bespaar

Veel zien en doen in Praag? Koop dan een Praag Card vanaf € 42, zo kan je gratis openbaar vervoer in Praag gebruik en krijg je gratis toegang tot de musea + tal van kortingen.

Liever losse tickets voor bezienswaardigheden kopen?
- Enkel toegangsticket € 16 tot de Praagse Burcht
- Rondvaart op de Moldau vanaf € 14
- Een middeleeuws diner + onbeperkt drank € 41
- Of wil je graag vanuit Praag naar de Kutná Hora bottenkapel?

Inhoud artikel

 1. Het Oude Stadsplein, het historische centrum van Praag

Het Oude Stadsplein is, zoals de naam al zegt, het centrum van het historische Praag. Rondom het plein staan allerlei mooie historische bezienswaardigheden zoals het Raadhuis, de veertiende-eeuwse Týnkerk en de bijzondere astronomische klok.

Langs het plein vind je ook heel wat tentjes die Trdelnik verkopen, een traditionele zoete lekkernij. Rond een staafje wordt deeg gewikkeld dat boven het vuur gebakken wordt. Daarna wordt er suiker of kaneel op gestrooid en er bestaan ook Trdelnik die gevuld zijn met Nutella. Proef er zeker eentje!

 1. Het astronomische uurwerk op het Oude Raadhuis

Het Oude Raadhuis aan het Oude Stadsplein dateert uit 1338. Tegenwoordig staat enkel de toren van het gebouw nog recht. Aan de zuidzijde hangt een astronomisch uurwerk dat je absoluut moet gaan bekijken.

Dit uurwerk is het oudste nog werkende astronomische uurwerk ter wereld. De klok laat vijf verschillende tijdstippen zien en bevat daarnaast ook nog een kalender en er werd zelfs een poppenkast ingebouwd waaruit de twaalf apostelen elk uur tevoorschijn komen.

 1. De Moldau oversteken op de Karelsbrug

De Karelsbrug is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag. De brug is een knap staaltje architectuur uit de veertiende eeuw. Er staan heel wat mooie gotische beelden van heilige figuren aan beide kanten van de brug.

Op de Karelsbrug is nog meer te zien en te doen. Er staan verschillende artiesten en kunstenaars die je hun kunstjes tonen. Je vindt er ook straatverkopers die je van alles verkopen, van sieraden tot souvenirs en zelfs schilderijen.

Wist je dat je ook een leuke rondvaart op de Moldau kan maken? Zo zie je de stad vanop het water. Boek je rondvaart tour online.

 1. De burcht van Praag

Aan de overkant van de Moldau torent de burcht van Praag boven de stad uit. Deze negende-eeuwse burcht is de grootste ter wereld. Je kan urenlang door het burchtcomplex en de tuinen wandelen en nog niet alles hebben gezien. In het burchtcomplex staan verschillende gebouwen.

Wil je de burcht bezoeken? Sla de wachtrijen over door je tickets online te boeken.

4.1. Niet-te-missen gebouwen op de burcht

Je vindt er onder andere de grootste kerk van de stad, de Sint-Vituskathedraal, die van in bijna de hele stad te zien is. Verder kan je er ook de Sint-Jorisbasiliek, een klooster en natuurlijk het oude koninklijke paleis bezoeken.

4.2. Het Gouden Straatje

Een andere plek die je zeker niet mag missen in het burchtcomplex is het schattige Gouden Straatje. Dat is een klein straatje vol oude huisjes die kleurrijk geverfd zijn en nog steeds ingericht zijn zoals ze er vroeg uitzagen. Daarnaast zijn ook de omringende tuinen zeker een bezoekje waard.

Het burchtcomplex is open vanaf 06:00 tot 22:00 in de winter en van 05:00 tot 00:00 in de zomer. De gebouwen zelf openen wel pas om 09:00 en sluiten om 16:00 in de winter en om 18:00 in de zomer. Let wel, soms is er betalende toegang voor het straatje of de huisjes te bezoeken.

 1. Praag bewonderen vanop de Petřín-toren

Op de Petřínheuvel staat een ijzeren toren die verdacht veel op de Eiffeltoren lijkt. Deze Petříntoren is zelf slechts 64 meter hoog, maar omdat het bouwwerk op een heuvel staat, is de Petříntoren even groot als de Eiffeltoren. Bovenop de toren sta je op een hoogte van 378 meter boven de zeespiegel.

We hebben deze toren in onze lijst van mooiste bezienswaardigheden opgenomen omdat je vanop de top een prachtig uitzicht hebt over Praag. Je moet daarvoor wel naar de top klimmen. Gelukkig hoef je niet eerst de heuvel op te wandelen naar de toren, want dat kan met een trammetje. Toch is het een goed idee om ook de heuvel zelf op te wandelen, want de wandeling door het Petřínpark is erg mooi en rustgevend.

 1. Rondwandelen in Josefov, de Joodse wijk

Iets ten noordoosten van het Oude Stadsplein ligt Josefov, de Joodse wijk van Praag. De wijk bestaat al sinds de elfde eeuw en staat vol bezienswaardigheden die je echt niet mag overslaan.

Je vindt er bijvoorbeeld verschillende synagogen die een bezoekje waard zijn, maar ook het geboortehuis van Franz Kafka en het Joods Museum liggen in Josefov. Daarnaast is ook de oude Joodse begraafplaats een bijzondere plek. Hoeveel mensen er precies begraven liggen, is een groot vraagteken omdat er verschillende graven bovenop elkaar aangelegd werden.

Onze tip: Op citytrip naar Praag? Vergeet dan zeker niet onze reisgids te downloaden met een complete stadswandeling door Praag.
 1. Praag, de stad van Franz Kafka

Praag is ook de stad van een van de belangrijkste en meest invloedrijke auteurs van de vorige eeuw: Franz Kafka.

 • In het centrum van Praag vind je de wijk Josefov, het is hier dat veel van de verhalen van Kafka zich afspelen. De familie Kafka woonde op Dušní nr. 27, niet ver daarvan kan je een bronzen beeld van Kafka vinden.
 • Ook in het Gouden straatje (Zlata ulice) kan je op nr. 22 een klein museum en boekenwinkel vinden, hier woonde Kafka ooit.
 • Een ander kunstwerk dat de schrijver wil eren is het roterende hoofd van Kafka, je kan dit vinden op Spálená 22, nabij het shoppingcenter. Het kunstwerk werd ontworpen door David Černý en bestaat uit 42 schijven van glanzend roestvrij staal die in totaal 39 ton wegen.

Franz Kafka werd slechts 40 jaar en overleed op 3 juni 1924. Het was zijn vriend Max Brod die zijn werk publiceerde.

 1. Het Wenceslausplein

Aan de rand van het oude centrum ligt het lange Wenceslausplein. Op het plein komen verschillende winkelstraten uit en aan het einde van het plein staat het Nationaal Museum. Het Wenceslausplein wordt veel gebruikt voor grote betogingen, maar ook voor huldigingen en grote feesten.

Er staat ook een barok ruiterstandbeeld ter ere van Sint-Wenceslaus en vlakbij staat ook nog een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van het communisme.

 1. De prachtige bibliotheek in het Strahov-klooster

Het Strahov-klooster lijkt aan de buitenkant niet erg bijzonder in vergelijking met de andere historische bouwwerken in de stad, maar toch is het klooster zeker een bezoekje waard. Het Strahov-klooster is namelijk het centrum van de Tsjechische literatuur en bevat een prachtige bibliotheek verdeeld in 2 bijzondere zalen.

De bibliotheek zelf mag je niet betreden, maar je mag de kamer wel inkijken vanaf de deuropening. Tussen de zalen kan je een klein museum bezoeken waar verschillende antieke voorwerpen tentoongesteld worden.

 1. De Sint-Gileskerk

De Sint-Gileskerk staat vooral bekend voor het rijkelijk versierde interieur. Het is er bovendien vaak een stuk rustiger dan in de andere, bekendere kerken van Praag. Met een beetje geluk is de organist tijdens je bezoek ook aanwezig en kan je naar het orgelspel luisteren. De Sint-Gileskerk is gratis te bezoeken.

 1. De muur van John Lennon

De muur ontstond in 1980 nadat John Lennon op de muur geschilderd werd. Sindsdien wordt er vooral graffiti op de muur gespoten. Je kan er verschillende quotes lezen en tekeningen bewonderen. De muur wordt ook wel gezien als een symbool voor de vrijheid en in het begin ook als symbool tegen het communisme.

Wie zelf zijn tekentalent boven wil halen, kan dat! Je kan er een graffiti-spuitbus huren en je eigen stempel om de muur drukken.

 1. Het Čertovka waterrad bij de liefdesbrug

Het peil van de rivier de Moldau die door Praag stroomt, werd vroeger gecontroleerd door verschillende waterraden. Er staat nog zo’n waterrad overeind langs de Moldau, het Čertovka waterrad.

Niet alleen het waterrad zelf is een toeristische trekpleister, de brug vanwaar je het rad kan bekijken is de liefdesbrug van de stad. Je kan er een slotje ophangen om je liefde symbolisch te bezegelen. Om het waterrad heen vind je ook een aantal leuke restaurantjes waar je lekker kan lunchen en dineren.

 1. Winkelen in het Palladium

Het Palladium is het grootste winkelcentrum in het centrum van Praag. In dit winkelcentrum vind je enerzijds de grote winkelketens zoals H&M afgewisseld met lokale boetiekjes en anderzijds het luxueuze gedeelte met designermerken als Chanel en Michael Kors. Je kan er makkelijk een hele dag rondstruinen. Als je tijdens al dat shoppen even wil uitrusten, kan dat in één van de restaurantjes.

 1. Afkoelen in de Ice Pub

De Ice Pub is een bijzondere bar in Praag. Binnenin is alles gemaakt van ijs en het is er constant -7 °C. Wanneer je binnengaat, krijg je een jas aan. Je krijgt eerst een lichtshow te zien en daarna kan je binnen in de bar. Je kan met maximaal 10 personen binnen en je moet de Ice Pub na 20 minuten wel alweer verlaten.

De toegang tot de bar is gratis, maar je moet wel een drankje kopen. De bar is open tussen 12:00 en 05:00.

 1. Het Dansende Huis

Het Dansende Huis is een opmerkelijk gebouw dat de oude historische stad met moderne architectuur combineert. Het gebouw werd ontworpen door architecten Vlado Miluní en Frank Gehry en wordt ook wel het Fred en Ginger gebouw genoemd, verwijzend naar het danspaar Fred Astaire en Ginger Rogers. In het gebouw vind je op de bovenste verdieping een restaurant met een panoramisch dakterras. Voor ons een niet-te-missen bezienswaardigheid in Praag.

 1. Verken de stad met een fietstaxi

In plaats van een dure autotaxi te nemen, is het ook mogelijk om Praag met een van de vele fietstaxi’s te verkennen. Je kan de chauffeur je naar een bepaalde bezienswaardigheid laten brengen of gewoon wat door de stad rijden. De chauffeur vertelt je ondertussen leuke weetjes over de stad. Bekijk hier alle beschikbaar fietstaxi en fietstours.

Wil je liever te voet door stad? Download dan zeker onze gratis stadswandeling door Praag.

 1. De bottenkapel in Kutná Hora

Net buiten Praag ligt het kleine stadje Kutná Hora. Vanaf Praag is het zo’n drie kwartier rijden. Het hele stadje is mooi, maar de bottenkapel die hier te vinden is, trekt de meeste aandacht. De kerk valt in eerste instantie niet zo op en ziet er nogal sober uit, maar binnenin vind je op de benedenverdieping een gigantisch ossuarium waar heel wat botten en schedels liggen. Lees alles over ons bezoek aan Kutná Hora.

Wil jij ook graag de kapel bezoeken vanuit Praag? Ga mee met een tour, zodat je er zonder zorgen naartoe kan, een daguitstap kost € 38.

 • De bottenkapel is te bezoeken tussen 09:00 en 16:00 in de winter
 • Tussen 08:00 en 18:00 in de zomer.
 1. Bezoek Vyšehrad, het oudste deel van Praag

Vyšehrad is het oudste deel van Praag gelegen buiten het centrum, bovenop een heuvel. Je kan Vyšehrad eenvoudig met de metro bereiken (rode lijn) tot in het metrostation ‘Vyšehrad’ waarna je vervolgens nog enkele borden moet volgen tot je er bent. Je waant je hier in een heel andere wereld, aangezien het veel rustiger is dan in het centrum van Praag en je vindt er veel natuur. Verder kan je het park, de begraafplaats en de kathedraal bezoeken of een rustige wandeling maken en de oude vestingsmuren verkennen. Last but not least: je hebt vanaf deze plek een waanzinnig uitzicht over Praag!

 1. Uitzichten vanuit het Letná Park

Om het Letná Park of het ‘Letenská pláň’ te bereiken, moet je eerst even klimmen. Ga zo’n honderdtal trappen naar boven en je bent er. Eenmaal je de top van de heuvel bereikt hebt, loont het meteen de moeite waard! Dit park is erg rustig en je kan er genieten van mooie uitzichten. Zo is dit bijvoorbeeld een zeer goede plek om de bruggen over de rivier van Moldau te fotograferen. Daarnaast kijk je ook uitop de bocht van Moldau rondom de Oude Stad.

 1. Old Town Bridge Tower: 360-graden zicht

Er zijn heel wat plaatsjes in Praag waar je een mooi uitzicht krijgt, maar het zicht vanaf de Old Town Bridge Tower (Staroměstská mostecká věž) steekt daar toch wel met kop en schouders bovenuit. Deze toren is te vinden op de Karelsbrug. Hoewel de Karelsbrug erg bekend en toeristisch is, kom je op de Old Town Bridge Tower bijna niemand tegen. Daardoor kan je de toren volledig rondlopen en krijg je een 360-graden zicht op de prachtige stad. Tip: bezoek de Karelsbrug en de toren heel vroeg in de ochtend, dan is er nog maar weinig volk en kan je de twee combineren in alle rust.

 1. Bootrestaurants in Naplavka

Een leuk buurtje dat je zeker eens moet verkennen is Naplavka. Hier ligt een boulevard die langs de rivier Vltava loopt en je vindt hier heel wat boothotels en bootrestaurants. Een leuke plek dus om even te stoppen voor een hapje of een drankje! Sommige boten zijn het hele jaar open, maar andere enkel van april tot oktober.

Wil jij ook graag een diner cruise doen? Dan kunnen we je deze 3-uur durende diner cruise aanraden voor € 65, met pick-up aan je hotel.

 1. Nog meer daguitstappen vanuit Praag

Hoewel de hoofdstad van Tsjechië zich zeker leent tot fantastische citytrip, wil je misschien wel nog wat meer ontdekken wat Tsjechië te bieden heeft. Wij bundelden voor jou een aantal daguitstappen die perfect vanuit Praag te doen zijn. Bekijk hier onze 15 favoriete daguitstappen vanuit Praag.

 1. Waar overnachten in Praag (met korting)

Op zoek naar een hotel, appartement of hostel, tijdens je bezoek aan Praag? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod).

Booking.com

 1. Filmpje: de highlights van Praag

Benieuwd naar hoe Praag eruitziet? Bekijk alvast dit filmpje waarin je langs de mooiste plekjes van de stad passeert. Om alles te bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar hartje Praag moeten reizen!

 1. Download onze gratis reisgids Tsjechië

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie naar Slowakije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tsjechië-Slowakije 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tsjechië-Slowakije en ga op pad!

Tsjechië & Slowakije

Gratis wandeling Praag downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 augustus 2021 - Viviane Pieraets

Goede informatie zonder te veel in detail te gaan!Was zeer handig en duidelijk uitgelegd!

- 6 augustus 2021 - Eveline Thijssen

Het waterrad en de liefdesbrug zijn er nog wel, maar slotjes ophangen is er verboden staat duidelijk op de muur. Geen slotje te vinden ook... Dus helaas, voor niks meegenomen daar naartoe! Misschien handig om het aan te passen in de tekst?

- 18 juli 2021 - An

👍👍👍

- 4 september 2020 - Vanden Broucke jean-Pierre

ik vind het fantastisch deze gids, ik ga begin november naar Praag en deze zal goed van pas komen.

- 28 februari 2020 - Jill De Jonghe

We hebben de stadswandeling in Praag gevolgd en alles vlot gevonden. Zeker een aanrader !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?