Het Uffizi Museum in Firenze bezoeken? Tips, tickets + hoe wachtrijen vermijden?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het Uffizi Museum in Firenze bezoeken? Tips, tickets + hoe wachtrijen vermijden?

23 mei 2022 in Firenze0 reacties

De Galleria degli Uffizi is het bekendste museum van Firenze, en ook één van de grootste kunstmusea ter wereld. Samen met het Vaticaan is het het meest bezochte kunstmuseum van Italië. In het museum vind je werken van de grootste meesters uit de Italiaanse kunstgeschiedenis en ook werken van andere Europese kunstenaars. Enkele topwerken zijn bijvoorbeeld de Geboorte van Venus van Botticelli en de Heilige Familie van Michelangelo.

Lees hier meer over je bezoek aan het museum en boek alvast je tickets voor het Uffizi Museum online om aan de lange wachtrijen te ontsnappen.

Boek je tickets voor het Uffizi Museum

Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor Galleria degli Uffizi online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden en kan je meteen het museum bezoeken bij aankomst. Er zijn verschillende tickets die je kan boeken, in combinatie met gids of andere bezienswaardigheden in Firenze.

Bestel je tickets voor het Galleria degli Uffizi en geniet van snelle toegang. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Uffizi

1.1. Van kantorenpand tot museum

In 1560 liet Cosimo I de’ Medici een nieuw kantorenpand voor de magistraten van Florence bouwen. Die ‘uffizi’ werden ontworpen door kunstenaar en architect Giorgio Vasari en later afgewerkt door Alfsonso Parigi en Bernardo Buontalenti. Er werd ook een aparte gang aan het complex toegevoegd die het Uffizi met het Pitti Paleis verbond.

Aan het einde van de zestiende eeuw werd besloten om ook de kunstverzameling van de familie De’ Medici tentoon te stellen in de gangen en kamers van het complex. De architect Buontalenti kreeg de opdracht om de Tribuna te ontwerpen, de plek waar de grootste werken tentoongesteld kunnen worden. In 1584 ging de Tribuna open en sindsdien werden steeds meer kunstwerken toegevoegd aan het complex, niet alleen schilderijen en beelden, maar ook boeken, sieraden en relikwieën.

1.2. Eigendom van de stad

Na het overlijden van Anna Maria Luisa De’ Medici in 1743 kwam de verzameling in de handen van de stad, maar wel op voorwaarde dat de stad de werken moest bewaren en ze Firenze nooit voorgoed mochten verlaten. In 1765 werd het gebouw daarom geopend als museum voor het grote publiek. Omdat de collectie zo omvangrijk is, worden regelmatig werken van het Uffizi verplaatst naar andere musea in Firenze.

TICKETS: Een bezoekje aan het bekendste museum van Firenze mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je stedentrip. Bestel je tickets voor Galleria degli Uffizi online op voorhand en geniet van priority-toegang.

1.3. Problemen met het museum

In 1966 zorgde een overstroming van de rivier de Arno ervoor dat het Uffizi beschadigd werd. De lokale bevolking en toeristen hielpen toen om de kunstwerken te redden. In 1993 maakte een autobom vijf dodelijke slachtoffers en een deel van het museum werd ook beschadigd.

 1. Het Uffizi Museum

Het Uffizi is verdeeld in 45 zalen op twee verdiepingen. In het museum zijn vooral werken van Italiaanse meesters uit de Middeleeuwen tot aan de moderne tijd terug te vinden zoals Botticelli, Caravaggio, Da Vinci, Michelangelo en Rafaël. Je vindt er daarnaast ook werken van kunstenaars uit de Lage Landen.

2.1. De kunst uit de dertiende eeuw

 • Zaal 2 is een van de belangrijkste zalen van het museum. Je duikt er namelijk in de dertiende eeuw, een belangrijk moment in de Italiaanse kunstgeschiedenis. In die sleutelperiode kwam namelijk een revolutie in de schilderkunst op gang.
 • Een deel van de werken die hier hangen zijn goede voorbeeld van de Byzantijnse kunst uit het begin van de eeuw. Deze kunst is tweedimensionaal en typisch hier zijn de scherpe contouren.
 • In de zaal vind je daarnaast werken van Cimabue en zijn leerling Giotto uit de tweede helft van dezelfde eeuw. Die laatste was van groot belang voor de ontwikkeling van ruimte en perspectief in de kunst, een omwenteling die de kunstgeschiedenis zou tekenen.

Boek je tickets voor het Uffizi Museum

2.2. Werken van Botticelli

 • In zalen 10 tot en met 14 vind je voornamelijk werken van Sandro Botticelli, waaronder zijn wereldberoemde werken de Geboorte van Venus en de Primavera.
 • Dit zijn ook de beroemdste zalen van het museum.

2.3. Kunst van Leonardo da Vinci

 • In zaal 15 vind je een aantal werken van de grote uomo universale Leonardo da Vinci. Naast zijn werk als ontwerper en wetenschapper maakte hij ook veel beroemde kunstwerken zoals bijvoorbeeld de Mona Lisa die in het Louvre in Parijs hangt.
 • In Firenze vind je andere bekende werken van zijn hand zoals de Doop van Christus en de Annunciatie.

2.5. Michelangelo

 • Verderop vind je in zaal 35 de Tondo Doni, de Heilige Familie, van Michelangelo. Deze kunstenaar staat vooral bekend om zijn muurschilderingen in de Sixtijnse kapel.
 • Het kunstwerk in het museum Uffizi is, voor zover men weet, het enige werk dat Michelangelo op doek en niet op een muur geschilderd heeft.

2.5. Kunst uit de Lage Landen

 • De zalen 47 tot en met 55 zijn gevuld met werken van Nederlandse en Vlaamse meesters. Zo vind je hier verschillende zelfportretten van Rembrandt van Rijn, het Portinari Triptych van Hugo van der Goes en de Lamentatie van Christus van Rogier van der Weyden.
 • Je kan in het Uffizi ook werken bewonderen van Brueghel, Van Dyck, Gerrit van Honthorst, Gabriel Metsu, Rembrandt, Rubens en Jan Steen.

2.6. Kunst van Rafaël, Titiaan en Caravaggio

 • In zaal 66 hangen verschillende werken van Rafaël waaronder Madonna met de Putter en het portret van Leo X.
 • Verderop komen in zaal 83 de werken van Titiaan aan bod, waaronder zijn Flora en de Venus van Urbino.
 • In zaal 90 hangen 3 werken van Caravaggio: Medusa, Bacchus en de Offering van Isaak.
 1. Uitrusten in het café op het dakterras

Bovenin het gebouw kan je iets gaan drinken op het dakterras. Je kan er genieten van een kopje cappuccino met een prachtig uitzicht op onder andere het Palazzo Vecchio en de koepel van de Duomo Kathedraal. Het is de perfecte manier om je bezoek aan het museum af te sluiten.

 1. Openingsuren van het Uffizi Museum

 • Het museum is elke dag open, behalve op maandag, 25 december en 1 januari.
 • Je kan het museum bezoeken van 8u15 tot 18u50.
 • De kassa sluit wel al om 18u05 en vanaf 18u35 beginnen medewerkers de galerijen af te sluiten.
 • Meer info op de website.
 1. Tickets om het Uffizi Museum te bezoeken

Tickets zijn zowel ter plekke bij de kassa van het museum als online te koop. Wanneer je online een ticket voor het Uffizi boekt, moet je een datum en tijdslot uitkiezen voor je bezoek. Na het kopen van het ticket ontvang je een bevestigingsmail met daarin een voucher die je bij de kassa van het museum in moet wisselen voor je tickets. Het is ook mogelijk om een audiogids te huren.

 • Kinderen onder de 18 jaar mogen altijd gratis naar binnen.
 • Elke eerste zondag van de maand mag iedereen gratis binnen.
 • Deze tickets kunnen alleen ter plekke opgehaald worden.
 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

Het Uffizi is een erg populair museum en er staat dan ook bijna altijd wel een lange rij voor de ingang. In het hoogseizoen kunnen de wachttijden soms zelfs oplopen tot meerdere uren. Om de wachtrij al een heel stuk te verkorten boek je best vooraf online je tickets. Deze tickets zijn iets duurder omdat er een kleine reservatiekost aangerekend wordt, maar ze lonen zeker de moeite. Houd er wel rekening mee dat je altijd in een korte rij terecht komt voor de beveiligingscontroles wanneer je het museum binnengaat.

Onze tip: als je vooraf je tickets voor het Uffizi online boekt, hoef je een stuk minder lang te wachten vooraleer je binnen mag.

Handige tips om wachtrijen en drukte te vermijden

In het museum zelf is het bijna altijd druk, maar bepaalde dagen en periodes zijn wel drukker dan anders. Zo kan je het beste de eerste zondagen van de maand vermijden, want op deze dagen is het door de gratis ingang drukker. Ook vakantieperiodes, weekends en de zomermaanden zijn erg drukke periodes.

Wanneer je 's morgens vroeg zo'n 25 minuten voor openingstijd al aan het museum staat, kan je doorgaans (relatief) rustig de eerste zalen doorlopen voor de drukte toeneemt. Zelfs 's morgens vroeg loont je voorrangsticket al. De eerste mensen in de reguliere wachtrij moeten zelfs dan al tot 40 minuten na openingstijd wachten om binnen te mogen (en dan waren ze al een uur voor de opening aan het aanschuiven).

Net na de lunch, zo tussen 13u en 15u en aan het einde van de dag is het soms ook (iets) rustiger in het museum.

 1. Hoe bereik ik het Uffizi Museum?

7.1. Te voet:

Het museum Uffizi ligt in het centrum van Firenze en is daardoor goed te voet te bereiken. Het museum ligt op slechts enkele minuten wandelen van het Palazzo Vecchio en zo’n twintig minuten van de Porta Romana.

7.2. Met het openbaar vervoer:

Wanneer je met het openbaar vervoer naar het museum gaat, kan je de buslijn C1 nemen naar de halte Galleria Degli Uffizi of de lijnen C3 en C4 naar de halte Ponte Vecchio.

7.3. Met de auto:

Het is niet aangenaam om in het centrum van Firenze vol smalle straatjes rond te rijden met de auto. Firenze heeft ook een ZTL-zone in het centrum waar je zonder vergunning niet in mag. We raden het dan ook af om met de auto naar het museum te komen. Het is beter om buiten het centrum te parkeren en met het openbaar vervoer verder te gaan. Parkeer bijvoorbeeld bij Piazzale Michelangelo vanwaar je nog een korte wandeling van zo’n twintig minuten van het centrum verwijderd bent.

 1. Praktische info voor je bezoek aan het Uffizi Museum

 • Wanneer je het museum binnengaat, moet je door de beveiliging en zullen tassen gecontroleerd worden.
 • Grote tassen en rugzakken mag je niet meenemen in de galerijen en moet je afgeven bij de gratis vestiaire.
 • Je mag geen foto’s met flits nemen.
 • Selfiesticks en statieven zijn niet toegelaten in de zalen.
 • Je mag geen eten en drinken meenemen of nuttigen in de tentoonstellingsruimtes.
 • Wachtrijen vermijden kan door je tickets voor het Uffizi Museum online te boeken. Zo spaar je al snel 1 uur wachttijd uit aan de kassa's.
 1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: een kijkje in het Uffizi Museum

Het Uffizi Museum omvat niet alleen een omvangrijke collectie kunst van de Italiaanse schilders, het gebouw zelf is ook indrukwekkend. Benieuwd naar enkele van de wereldberoemde werken die je in het museum kan vinden? Bekijk dan alvast dit filmpje. Om de meesterwerken zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar Firenze moeten gaan!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis preview reisgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?