18 x mooiste bezienswaardigheden in Amiens. wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

18 x mooiste bezienswaardigheden in Amiens. wat zien & doen?

10 mei 2023 in Picardië3 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Amiens + waar overnachten?

Gelegen in het noorden van Frankrijk tussen Lille en Parijs wordt Amiens wel eens overgeslagen voor een weekendje weg. Amiens is dan ook geen grote stad, maar toch heeft de plaats ontzettend veel bezienswaardigheden en activiteiten te bieden. Daarnaast is Amiens al in zo’n 3 uur rijden vanuit België te bereiken, waardoor het eigenlijk de perfecte locatie voor een korte stedentrip vol verrassingen!

Inhoud artikel

 1. Nôtre-Dame d’Amiens

De grootste bezienswaardigheid van de stad is de Nôtre-Dame kathedraal. Dit is niet alleen het symbool van de stad, maar is met afmetingen van 145 m lang, 70 m breed en 42 m hoog ook de grootste gotische kathedraal van Frankrijk. Zo past de Nôtre-Dame van Parijs maar liefst 2 keer binnen dit bouwwerk.

Geschiedenis

De kathedraal werd in 68 jaar gebouwd tussen 1220 en 1288 en is daardoor in tegenstelling tot de meeste kathedralen relatief snel gebouwd. Hierdoor is het een architecturaal geheel en volgt het enkel de gotische bouwstijl. De kerk is zo groot gebouwd om zo veel mogelijk licht naar binnen te laten vallen: een lager gebouw zou nou eenmaal minder licht vangen. De meeste originele glas-in-lood ramen zijn echter niet bewaard gebleven, al zijn er aan de achterkant van het bouwwerk nog een aantal prachtige exemplaren te zien.

Indrukwekkende details

Ondanks de relatief korte bouwtijd wordt de kathedraal gekenmerkt door duizenden kleine details.

 • Zo worden de poorten van de kerk gedecoreerd met maar liefst 750 beelden van figuren uit het Oude en het Nieuwe testament, apostelen, profeten en lokale heiligen.
 • Ook langs de andere kanten van het bouwwerk zijn prachtige details te aanschouwen en het is aan te raden om een rondje om het gebouw heen te lopen.
 • Binnen wordt de kathedraal gedragen door 126 marmeren pilaren.
 • De verschillende kapellen zijn rijkelijk versierd met schilderingen, tapijten en beelden uit verschillende eeuwen.
 • De 16de-eeuwse eikenhouten koorgestoeltes zijn gedecoreerd met figuren die in het hout gekerfd zijn, en achter het hoge altaar versierd een marmeren beeld van een huilende engel de tombe van de kathedraal.
TIP: In de zomermaanden, zo tussen half juni en half september, wordt er elke avond een lichtspektakel getoond op het exterieur van de kathedraal. Na een eerste lichtshow worden kleuren geprojecteerd op de façade om een beeld te geven hoe het bouwwerk in de 13de-eeuw geverfd zou zijn geweest. Na afloop kan er nog geluisterd worden naar de verhalen van gidsen en kunnen vragen over het bouwwerk gesteld worden.
 1. Quartier Saint-Leu

De wijk Saint-Leu omvat het historisch centrum van de stad en bestaat nog steeds uit vakwerkhuizen en steegjes vol kasseien. De wijk is gelegen tussen de kathedraal en de Port d’Aval en ligt aan de Somme. Oorspronkelijk woonden hier arbeiders zoals leerlooiers en wevers, maar tegenwoordig is de wijk met de pastelgekleurde gebouwen de hipste van de stad en kan je er overdag terecht om een bezoek te brengen aan galerijen, antiekwinkeltjes en boetiekjes en ’s avonds voor een heerlijk diner in 1 van de restaurants of uitgaan in 1 van de clubs.In het midden van de wijk kan je ook een bezoek brengen aan de 15de-eeuwse Église Saint-Leu, en op zaterdagen kan je een bezoek brengen aan de watermarkt langs de kade.

TIP: Ontdek hier onze uitgestippelde stadswandeling in Amiens!

 1. Maison de Jules Verne

De beroemde schrijver Jules Verne bezocht Amiens voor het eerst toen hij in 1856 voor een bruiloft naar de stad trok vanuit zijn geboorteplaats Nantes. Hij werd niet alleen verliefd op de stad, maar tijdens zijn verblijf bij de familie van zijn vriend werd hij ook verliefd op de zus van de bruid, Honorine de Viane Morel. Zij trouwden een jaar later, en na wat rondreizen verhuisden ze in 1882 naar Amiens, waar Verne tot aan zijn dood in 1905 verbleef.

 • Het Maison à la Tour, zoals zijn woonhuis heette, werd vervolgens omgebouwd tot een museum over de schrijver.
 • Via de trap die zich in de toren onder de glazen koepel bevindt krijg je een kijk in het leven van de schrijver.
 • Zo zijn er ruimtes die je terugnemen tot in de late 19de-eeuw, terwijl je op de derde verdieping een kopie van de beroemde onderzeeër Nautilus instapt.
 • Hier is het kantoor van Verne te zien, waar honderden boeken en wereldkaarten die Verne verzameld had tentoongesteld staan.
 • Op de zolderkamer kom je vervolgens langs tientallen vertalingen van zijn werk, evenals pamfletten en ander promotiemateriaal.
 1. Cirque Jules Verne

Sinds 1845 werd elk jaar een tijdelijk circus opgebouwd op de Place Longueville, maar in 1886 werd besloten om een permanent gebouw neer te zetten. Onder leiding van Jules Verne, die op dat moment lid was van de stadsraad, werd het gebouw in 1889 geopend. Nog steeds worden er circusvoorstellingen gehouden in het theater, maar ook andere evenementen zoals musicals en theatervoorstellingen. Het theater wordt gezien als het centrum voor de circus- en straatkunsten en huist tegenwoordig ook de École de Cirque.

 1. Musée de Picardie

Het Musée de Picardie is 1 van de belangrijkste musea buiten Parijs. Het museum werd onder Napeolon III gebouwde naar het voorbeeld van het Louvre en werd geopend in 1867. Het museum heeft een grote collectie, verdeeld over 4 tentoonstellingen.

 • Zo is er een afdeling archeologie in de kelder van het gebouw te vinden met vondsten uit de prehistorie tot aan de Romeinse tijd, zoals wapens, potten en sieraden.
 • Verder huist het museum een kunstcollectie uit de middeleeuwen, een collectie van schone kunsten en een collectie aan moderne en hedendaagse kunst.
 • Zo zijn er beelden en schilderijen van kunstenaars als Van Dyck, El Greco, Courbet te zien bij de schone kunsten en werken van Picasso en Miró bij de tentoonstelling van moderne kunst.
 1. Les Hortillonnages

In het westen van Amiens is zo’n 300 hectare aan kleine groene eilandjes te vinden. Deze hortillonnages zijn gecreëerd uit moerasland tussen de rivieren Somme en Avre en worden ook wel de drijvende tuinen genoemd. Al sinds de middeleeuwen worden deze eilandjes gebruikt voor het telen van groente, fruit en bloemen die tijdens de wekelijkse markt in de buurt van de kathedraal verkocht worden.

 • Tussen de eilandjes is een doolhof van 65 km aan kanalen te vinden waar je heerlijk doorheen kan varen of kanoën.
 • Er is een parcours uitgelegd tussen de eilandjes waar je op eigen houtje door heen kan varen, maar je kan er ook voor kiezen om vanaf de boulevard Beauvillé op te stappen bij de gegidste boottour door de hortillonnages.
 • Daarnaast is een deel van de eilandjes benoemd tot een openluchtmuseum, waarbij er op elk eilandje verschillende natuurlijke maar ook wat meer abstracte kunstwerken te zien zijn. Hiervoor kan je een elektrisch bootje huren aan de Rue Roger Allou om vervolgens in 2 uur een mooie route af te leggen, waarbij je bij elk eilandje even aan kan meren om de kunstwerken op te zoeken.
 1. Passerelles

Aan de andere kant van de Hortillonnages vind je langs de Somme de Passerelles, een netwerk aan wandel- en fietspaadjes die je langs de kleine bruggetjes leidt die de eilandjes verbinden met de rest van Amiens. De bruggetjes zijn allemaal kunstig versierd met smeedijzeren, houten of betonnen constructies, en er zijn zelfs deuren en poorten op de bruggen te zien.

 • Als je de fietspaden blijft volgen kom je verderop in de wildere natuur terecht waar je vele vogels kan spotten.
 • Het netwerk aan paden loopt nog een heel stuk door buiten de stad, en je kan hier dan ook heerlijk fietsen en wandelen.
 • Net buiten Amiens kan je stoppen bij de MELBA, de Maison Eclusière de Lamotte Brebière Amiens. Hier woonden vroeger de sluisbewaarders, die de sluizen open moesten zetten wanneer er boten langskwamen, maar sinds dit geautomatiseerd is is er een klein wegrestaurantje van het gebouw gemaakt.
 1. Tour Perret

Nadat de wijk rondom het Gare d’Amiens in 1944 zo goed als plat was gebombardeerd werd begonnen aan de wederopbouw van de wijk. Onderdeel hiervan was de bouw van 1 van de eerste wolkenkrabbers van Europa door de architect Auguste Perret. De betonnen toren, die ook wel eens de Eifeltoren van Amiens wordt genoemd, is inclusief de antenne 110 m hoog en huist nog steeds woningen en kantoren. ’s Nachts wordt de toren fel verlicht waarbij er elk uur lichteffecten af worden gespeeld.

 1. Beffroi d’Amiens

Ook de oude klokkentoren kan je niet missen tijdens een bezoek aan Amiens. Het belfort van Amiens staat op het Place au Fil en werd voor het eerst vernoemd in de 13de-eeuw, al stamt het huidige bouwwerk uit het begin van de 15de-eeuw. De toren is zowel gebruikt als stadshal, archief, wapenkamer en gevangenis. Tegenwoordig staat de toren echter vooral symbool voor de onafhankelijk van de gemeenschap van Amiens. De iets meer dan 100 treden van de toren zijn te beklimmen, waarna je van een prachtig uitzicht over de stad kan genieten.

 1. Marie-sans-Chemise en de Dewailly klok

Op de hoek van Rue des Sergens en Rue des Crignons is het standbeeld van Maria zonder shirt te aanschouwen, dat door de lokale beeldhouwer Albert Roze in 1897 werd gemaakt. Ondanks dat het beeld voor veel ophef zorgde na de onthulling zou het eigenlijk een allegorie zijn geweest voor de lente. Het beeld is gecombineerd met de Dewailly klok, een klok in rococostijl gemaakt door de architect Émile Ricquier.

 1. Cimetière de la Madeleine

In het noordwesten van de stad vind je een 18 hectare grote begraafplaats, de Cimetière de la Madeleine. Deze 19de-eeuwse begraafplaats was bedoeld voor de rijken van de stad en hun families en staat vol met elegante tombes en beelden die de doden herdenken. De begraafplaats is gelegen in een bos en je kan hier dan ook goed wandelen tussen de graven om de bijzondere tombes te aanschouwen.

Ook het graf van Jules Verne is op de begraafplaats te vinden. Zijn graf wordt gedecoreerd met een beeld van Albert Roze, waarbij Verne een grafsteen omhoogduwt om een kijkje te nemen in de moderne wereld.

 1. Maison de la Culture d’Amiens

Het Maison de la Culture d’Amiens, ook wel afgekort tot MCA of MACU is het centrum van de stad voor cultuur. Het centrum omvat een groot artistiek en cultureel programma en heeft naast tentoonstellingsruimtes ook zalen voor film-, theater-, dans- en muziekvoorstellingen. Zo zijn er 2 theaterzalen te vinden in het centrum, het Grand Théâtre met 1070 zetels en het Petit Théâtre met 300 zetels, evenals het filmhuis Studio Orson Welles met 180 zetels. Ook worden er verschillende festivals en evenementen georganiseerd in het centrum. Het MCA is dan ook de plaats om op te zoeken voor een cultureel avondje uit.

 1. Parc Saint-Pierre

Amiens heeft heel wat parken en groene ruimtes in en rondom de stad. Het Parc Saint-Pierre is de groene long van de stad, gelegen aan de rand van het centrum aan de oever van de Somme. Het park is 22 hectare groot en werd in 1993 geopend. Het park werd ontworpen door landschapsarchitect Jacqueline Osty, die ook het Martin Luther King park in Parijs ontwierp. Door de ligging naast het centrum is dit park de perfecte plek om te picknicken rond lunchtijd of om even de rust op te zoeken na een bezoek aan de kathedraal en andere bezienswaardigheden in het centrum.

 1. Parc de la Hotoie en Zoo d’Amiens

Het Parc de la Hotoie, gelegen ten westen van het centrum, is het oudste publieke park van de stad. In 1952 werd hier de Zoo d’Amiens geopend, een park van 6,5 hectare waar tegenwoordig zo’n 300 dieren van 75 verschillende soorten te zien zijn, zoals olifanten, geiten, zeeleeuwen en rode panda’s. Een wandeling door het park is dan ook goed te combineren met een bezoekje aan de dierentuin, zeker wanneer je Amiens met kinderen bezoekt.

 1. Quartier Saint-Acheul

De wijk Saint-Acheul is een gebied waar al in de prehistorie mensen woonden. Deze wijk is daardoor van groot archeologisch belang, en er worden regelmatig nieuwe opgravingen gedaan. In de wijk is een archeologische tuin te vinden, die het hele jaar door gratis te bezoeken is. Hier wordt uitleg gegeven over de vondsten die gedaan worden en over de geologie van de omgeving. In de zomer worden er ook interessante workshops georganiseerd voor kinderen.

 1. Parc de Samara

Wanneer je wat langer de tijd neemt in Amiens is het ook aan te raden om de stad uit te trekken en een bezoek te brengen aan het Parc de Samara. Dit recreatiepark is gelegen op zo’n 15 km afstand van de stad en is geheel gewijd aan de geschiedenis van de regio, van de prehistorie tot aan de Gallo-Romeinse periode.

 • Het park is in totaal 100 hectare groot en heeft onder andere een Pavillon des Expositions, waar je terecht kan voor tentoonstellingen over de geschiedenis, evenals een groot park met gereconstrueerde woningen en andere bouwwerken die je een kijkje geven in de lokale geschiedenis.
 • Ook zijn er verschillende werkplaatsen nagebouwd waar vakmanschappen zoals metselwerken, mandenmaken en houtkerven getoond worden en workshops gehouden worden.
 • Verder kan je ook heerlijk wandelen door het arboretum, waar Scandinavische rendieren rondlopen, of proberen het labyrint te trotseren.
 • Meer info vind je op de website.
 1. Cité Souterraine de Naours

Een andere interessante dagtrip vanuit Amiens is het gangenstelsel van het stadje Naours, op zo’n 20 minuten rijden van Amiens. De bewoners van het plaatsje zoeken al sinds de 9de-eeuw bescherming onder de grond tijdens aanslagen, invasies, en oorlogen. Op zo’n 33 m onder de grond is een heel netwerk aan gangen uitgegraven in het kalksteen waarvan je zo’n 2 km kan bezoeken. Tijdens de wandelingen door de tunnels kan je meer leren over de smokkelaren die via de gangen zout de stad insmokkelen om zo niet de belasting op zout te hoeven betalen, evenals over hoe de gangen tijdens de twee wereldoorlogen zijn gebruikt door de verschillende legers.

 1. Circuit de Remembrance

Als laatste is Amiens de perfecte plek waaruit je het Circuit de Remembrance kan afleggen. Deze route van in totaal 92 km lang loopt langs 8 verschillende locaties die de Eerste Wereldoorlog en de verschillende slagen van de regio, zoals de Slag om de Somme en de Slag van Picardië herdenken. De route loopt tussen Péronne en Albert, op zo’n half uur tot een uur rijden van Amiens vandaan, en brengt je onder andere langs het Newfoundland Memorial in Beaumont-Hamel, het Somme 1916 museum in Albert, het Musée Historial de la Grande Guerre in het kasteel van Péronne en de herdenkingsplaatsen van Pozières.

 1. Uit eten in Amiens

Natuurlijk kan er ook heerlijk Frans gegeten worden in Amiens. Probeer bijvoorbeeld eens de pâté en croûte, een eendenpâté gebakken in een dikke deegkorst die al gegeten wordt sinds 1640. Ben jij juist een zoetekauw, dan kan je de macaron d’Amiens niet missen. Deze lekkernij werd geïntroduceerd door Catherine de Medici en wordt gemaakt van amandelen, honing en een appelcompote.

Aanraders

 • Ga zeker eens langs bij Big Ben, vlakbij de kathedraal van Amiens. Dit kleine restaurantjes biedt heerlijke gerechten aan van salades, burgers en vleesgerechten. Gerechten worden luxueus gepresenteerd, maar de prijzen zijn redelijk normaal.
 • Ook Le Quai voelt wat chique aan maar heeft heerlijke, betaalbare gerechten zoals tartaar, tajines en meer.
 1. Overnachten in Amiens (met korting)

Er is genoeg keuze uit accommodaties en je kan zowel kiezen voor een luxe hotels of budgetlocaties.

 • Als je wat luxe wilt kan je terecht in het vijfsterrenhotel Hotel Marotte, gelegen in een klassiek herenhuis. De luxueuze kamers zijn groot en er is zelfs een spa. In de ochtend kan er genoten worden van een uitgebreid Frans ontbijt met croissants, fruit en meer. Het hotel ligt daarnaast in het centrum en heeft een pendeldienst naar de luchthaven en het treinstation. Je overnacht hier al voor zo’n €179 per nacht. Boek je kamer hier op voorhand!
 • De budgetreizigers kunnen terecht in het Comfort Hotel Amiens Nord, een gezellig en warme bungalow gelegen in een groene omgeving. Het hotel ligt wel wat verder van het centrum vandaan, maar je kan hier dan wel al overnachten voor zo’n €46. De kamers zijn simpel maar ingericht met een tv en waterkoker, en kamers met eigen badkamer zijn ingericht met een bad. Boek je kamer hier!

Booking.com

Noord-Frankrijk

Gratis reisgids Noord-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 3 februari 2023 - Lieven

Prachtig, en deftige uitleg

- 1 augustus 2022 - Annouk Donné

De route was prima in orde.

- 14 januari 2021 - freddy Kinna

Via jullie stadswandeling konden we al volop genieten van onze geplande reis naar Frechencour. Ik denk dat we verschillende dagen in Amiens zullen vertoeven!!! Bedankt om dit door te sturen. Groetjes Hilde

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?