De Burcht van Boedapest bezoeken? Info, tips + tickets boeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Burcht van Boedapest bezoeken? Info, tips + tickets boeken

22 april 2021 in Boedapest0 reacties

De Burcht van Boedapest is gelegen op een heuvel aan de Donau en is vanuit heel Boedapest te zien. Het kasteelcomplex en de wijk eromheen zijn een belangrijke trekpleister met meerdere musea, kerken, tuinen, bouw-en kunstwerken. De burcht staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Naast de vele bezienswaardigheden binnen de burcht is ook het uitzicht de moeite waard. Vanaf de burcht heb je een prachtig uitzicht over de Donau en over de rest van Boedapest.

Onze tip: bespaar geld met de Budapest Card

De mooiste bezienswaardigheden in Boedapest bezoeken? Onze tip is de Boedapest Card hiermee kan je gratis openbaar vervoer in Boedapest gebruiken + toegang tot het thermale bad Lukács. Kan je ook 2 rondleidingen met een Engelse gids volgen + gratis toegang tot 17 musea en tal van kortingen tot wel 50%.

Kijk snel bij GetYourGuide en bestel voor €21,99 voor het volledige aanbod of kijk hieronder.

Een tour of rondleiding boeken in Boedapest? Bekijk hier alle erkende aanbieders. Alle online geboekte tickets zijn ook te annuleren met geld-terug-garantie tot 24u voor aankomst.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis Burcht van Boedapest

De bouw van de Burcht van Boedapest

Na een invasie van de Mongolen in 1241 gaf koning Béla IV in 1255 de opdracht om een burcht te bouwen en het verwoeste Pest opnieuw te herstellen. De bouw van de burcht duurde tot 1265. Het kasteel werd in haar geschiedenis meerdere malen verwoest, herbouwd en uitgebreid. De burcht was in handen van de Ottomanen, de Habsburgers, het Hongaarse leger,... De funderingen van het kasteel zijn de oudste onderdelen van de huidige burcht.

van WO ll tot nu

In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel ingenomen door de Duitsers en zorgden gevechten rondom het kasteel ervoor dat de burcht werd verwoest. Na de oorlog werd er een archeologisch onderzoek gestart naar de middeleeuwse burcht. Hieruit volgde er een reconstructie van het kasteel.

Dit project duurde tot in 1966 waarna het nog tot 1980 duurde voordat het interieur van de burcht klaar was. De burcht werd na de heropening een cultureel centrum met drie musea en de nationale bibliotheek.

 1. De Burcht van Boedapest

De Burcht van Boedapest is gelegen op een heuvel aan de Donau en steekt 50 meter boven de stad uit. De burcht is in twee delen verdeeld: het Budavári Palota (koninklijk paleis) en de wijk Varnegyed.

De Budavári Palota beslaat een gebied van 4,8 vierkante kilometer. Het kasteel heeft een gevel van 300 meter lang in een typische Barok stijl. Het paleis is verdeeld in zes vleugels en huist het Museum van de Hongaarse Arbeidersbeweging, de Hongaarse Nationale Galerij, het Historisch Museum van Boedapest en de Nationale Széchényi Bibliotheek.

Klik hier om je ticket of tour in Boedapest te bestellen

 1. Budavari Palota

Museum van de Hongaarse Arbeidersbeweging

Het Museum van de Hongaarse Arbeidersbeweging is gelegen in Vleugel A, de meest noordelijk gelegen vleugel. Het museum vertelt over de rijke geschiedenis van de mijnbouw en de industrie van het land vanaf de negentiende eeuw. Je vindt er voorwerpen, beeldmateriaal en verhalen uit deze periode.

Hongaarse Nationale Galerij

In de Vleugels B tot en met D ligt de Magyar Nemzeti Galéria ofwel de Hongaarse Nationale Galerij. Dit nationale kunstmuseum werd in 1957 opgericht en bevat de grootste collectie van Hongaarse kunstwerken vanaf de Middeleeuwen tot halverwege de twintigste eeuw. In het museum vind je belangrijke schilderijen, fresco’s, beeldhouwwerken en andere kunstobjecten.

Historisch Museum van Boedapest

In Vleugel E, de meest zuidoostelijke vleugel van de burcht, ligt het Budapesti Történeti Múzeum ofwel het Historisch Museum van Boedapest. In het museum wordt de geschiedenis van de stad verteld, van eerste bewoners tot bewoners van nu.

In dit deel van de burcht staan het gerestaureerde middeleeuwse deel van het kasteel, de Koninklijke Kapel en de Gotische Hal. Daarnaast zijn er heel wat vondsten en kunstwerken terug te vinden die over belangrijke periodes van de stad vertellen, zoals de opstand tegen de Ottomanen in 1686 en de val van het Communisme in 1989.

De Burcht is elke dag te bezoeken tussen 10:00 en 18:00, behalve op maandag. Koop je Budapest Card online, zo kan je ook mee met een gegidste wandeling rond de burcht.

Nationale Bibliotheek

In Vleugel F, de meest zuidwestelijke vleugel, ligt de Országos Széchényi Könyvtár ofwel de Nationale Bibliotheek van Hongarije. De bibliotheek werd in 1802 opgericht en is sinds 1985 in het kasteel te vinden. De bibliotheek heeft een collectie van bijzondere boeken en antieke werken zoals manuscripten uit de bibliotheek van koning Matthias Corvinus.

Van elk boek dat door een Hongaarse uitgever is gepubliceerd, vind je een kopie terug in de bibliotheek. In totaal heeft de bibliotheek een collectie van acht miljoen objecten, waarvan 2,5 miljoen boeken en 1 miljoen manuscripten.

 1. Wijk Várnegyed

De burchtwijk rondom de Burcht van Boeda is een middeleeuwse wijk waar je heerlijk doorheen kunt wandelen. In de wijk zijn nog een aantal andere mooie bezienswaardigheden van Boedapest te vinden, je kan er bijvoorbeeld een kijkje nemen langs de oude vestingwallen.

Matthiaskerk

De grootste bezienswaardigheid in de Várnegyed-burchtwijk is de Mátyás-templom of Matthiaskerk, ook wel bekend als de Nagyboldogasszony-templom of Onze-Lieve-Vrouwekerk. De straten rondom de kerk ziet men als het centrum van de wijk. De bouw van de kerk begon rond dezelfde tijd als de bouw van de burcht. De Hongaarse koningen werden in deze kerk gekroond tot er in de tijd van de Ottomanen een moskee van werd gemaakt.

Tegenwoordig is het gebouw een katholieke kerk. De kerk is gebouwd in een vroeg gotische stijl met kleurrijke geglazuurde dakpannen die verwijzen naar de tijd van koning Matthias Corvinus, die de zuidelijke toren liet bouwen en naar wie de kerk vernoemd is.

 1. Vissersbastion

De Halászbástya, of het vissersbastion, is een replica uit 1905 van het bastion uit de Middeleeuwen waar vissers zich schuilhielden tegen aanvallers. Vanaf het bastion heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de Donau en de rest van Boedapest.

 1. Labyrint

Onder de burcht van Boedapest loopt een groot netwerk aan gangen. Deze gangen en grotten werden in eerste instantie gebruikt als wijnkelders en schuilkelders. Het is mogelijk om te wandelen door het ondergrondse labyrint.

In het gangenstelsel worden special effects, lichtshows en rook gebruikt om van het labyrint een mysterieus middeleeuws doolhof te maken. Je vindt er ook reproducties van grottekeningen, poppen die gekleed zijn als opera karakters en het graf van Dracula.

Onze tip: Wil je graag meer ontdekken van Boedapest, koop dan zeker je Boedapest Card. Zo ben je zeker van de goedkoopste toegang + gratis openbaar vervoer. Wil je graag met een lokale gids op stap of een tour de stad maken? Kijk dan zeker even naar de beschikbare tours en boek online.
 1. Kabeltram

Om de burcht van Boedapest te bezoeken kun je de kabeltram Sikló nemen vanaf het Clark Ádám tér. De kabeltram is al sinds 1870 in gebruik, tijdens de korte rit naar boven kijk je uit over de Kettingbrug, de Donau en de stad.

 1. Openingsuren Burcht van Boedapest

Burchtwijk

 • Openingsuren: Het hele jaar open.
 • Tickets: Gratis.

Vissersbastion

 • Openingsuren: Het hele jaar open
 • Tickets: Tussen 20:00 en 09:00: gratis, overdag dien je te betalen

De Hongaarse Nationale Galerij

 • Openingsuren: Van dinsdag tot en met zondag tussen 10:00 en 18:00
 • Tickets: Je dient een ticket te kopen (korting voor kinderen), er zijn ook audiotours beschikbaar
 • Op de nationale feestdagen: 15 maart, 20 augustus en 23 oktober is toegang gratis

Het Historisch Museum van Boedapest

 • Openingsuren: Het hele jaar open van 10:00 tot 16:00.
 • Tickets: Je dient een ticket te kopen (korting voor kinderen), er zijn ook audiotours beschikbaar
 • Op de nationale feestdagen: 15 maart, 20 augustus en 23 oktober is toegang gratis

De Nationale Bibliotheek

 • Openingsuren: Maandag van 08:30 tot 14:00, op dinsdag tot en met donderdag van 08:30 tot 17:45 en op vrijdag van 08:30 tot 17:00
 • Tickets: Gratis

De Matthiaskerk

 • Openingsuren: Maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00, op zaterdag van 09:00 tot 13:00 en op zondag van 13:00 tot 17:00
 • Tickets: Je dient een ticket te kopen (korting voor kinderen)

Het labyrint

 • Openingsuren: Het hele jaar open van 10:00 tot 19:00
 • Tickets: Je dient een ticket te kopen (korting voor kinderen)

De kabeltram

 • Openingsuren: De kabeltram rijdt het hele jaar door van 07:30 en 22:00
 • Tickets: Je kan kiezen voor een enkele rit of een heen-en-retour

De Burcht is elke dag te bezoeken tussen 10:00 en 18:00, behalve op maandag. Koop je Budapest Card online, zo kan je ook mee met een gegidste wandeling rond de burcht.

 1. Hoe wachtrijen vermijden?

 • Om lange wachtrijen bij de verschillende bezienswaardigheden te vermijden, raden wij aan om een bezoek te brengen vroeg op de dag of vlak voor sluitingstijd.
 • In het weekend en op nationale feestdagen (15 maart, 20 augustus en 23 oktober) is het vaak drukker dus raden wij aan om tijdens de week een bezoek te brengen aan de burcht en haar vele bezienswaardigheden.
 • Koop je tickets online, zo ben je zeker dat je niet moet wachten in de rijen.
 1. Hoe geraken bij de Burcht van Boedapest?

Te voet

Vanaf het Clark Ádám tér kan je een wandeling maken naar de burcht van Boedapest.

Openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer is de burcht te bereiken met bus 16 vanuit Pest en het stadscentrum en bus 16 of 116 vanuit Boeda.

Stadswandeling met een gids

Ga mee met een lokale gids of tour en zie de mooiste plekjes van Boedapest + verborgen parels. Bekijk de mogelijk tours hier.

 1. Filmpje: breng een bezoekje aan de Burcht van Boedapest

Benieuwd naar hoe de Burcht van Boedapest eruitziet? In deze video nemen we je mee naar de top van de burcht. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Boedapest moeten afreizen.

 1. Nog meer zien? Download je gratis stadswandeling Boedapest

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Boedapest? Geen zorgen! Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Hongarije met een stadswandeling in Boedapast + volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Hongarije.

Budapest stadswandeling

Gratis reisgids Boedapest downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?