Rastoke bezoeken? Bewonder de oude watermolens en prachtige watervallen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rastoke bezoeken? Bewonder de oude watermolens en prachtige watervallen

9 juni 2022 in Kroatië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Rastoke, een schilderachtige dorpje

Rastoke is een verborgen parel tussen de Plitvice meren en Zagreb. Het pittoreske dorpje rust aan de oevers van de Korana rivier en wordt omgeven door kleine watervallen, oude watermolens en traditionele houten huizen. Het ruim 300 jaar oude Rastoke wordt ook wel eens het "kleine Plitvice" genoemd.

Benieuwd naar dit gezellige dorpje in de baai van Kvarner? Ontdek hier alvast de must-see in Rastoke.

Tours en tickets voor je bezoek aan Rastoke

Rastoke bezoeken met een georganiseerde tour tijdens je vakantie in Kroatië? Ga mee met een lokale gids of tour naar Rastoke en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies naar Rastoke

Inhoud artikel

  1. Wandel door het pittoreske centrum van Rastoke

Het dorpje zelf speelt natuurlijk ook een grote rol in de schoonheid van Rastoke. Rastoke is een klein dorpje maar dat maakt het net zo gezellig. We raden je aan om op eigen tempo door het pittoreske centrum te wandelen. Hier en daar vind je een souvenirwinkeltje waar je prachtige spullen kan kopen zoals miniatuurreplica’s van de molens. Je kan ook plaatsnemen op een van de gezellige terrasjes waar je met een heerlijk glas wijn geniet van de sprookjesachtige omgeving.

Aanrader: Restaurant Petro heeft een prachtige ligging middenin het dorp omgeven door watervallen en molens.
  1. De houten huisjes van Rastoke

De historische houten huisjes van Rastoke zullen je meteen opvallen door hun landelijke, architecturale stijl dat typerend is voor deze steek. De meeste huizen werden gebouwd in de 19de en begin 20ste eeuw.

Je zal ook opmerken dat de onderkant van de huizen van steen gemaakt zijn en het huis zelf van hout. Men bouwde de huizen op deze manier zodat het stenen gedeelte het huis kon beschermen tegen het water van de rivier. Het houten gedeelte was zodat men makkelijker kon verbouwen. Het uitzicht over Rastoke zou zeker niet hetzelfde zijn zonder de traditionele houten huizen langs de beekjes.

VERBLIJFTIP: De meeste huizen liggen aan de Slušnica rivier en worden verhuurd aan toeristen. Wil jij ook graag in zo’n traditioneel huisje overnachten? Boek je verblijf dan in het Guesthouse Slovin Unique - Rastoke. Meer info en boeken.

  1. De oude molens van Rastoke

De eerste molens werden gebouwd in de 17de eeuw

De molens waren erg bijzonder voor die periode doordat deze door water werden aangedreven. In die tijd was het namelijk zo dat de molens werden aangedreven door dieren of mankracht. Ooit stonden in dit kleine dorpje maar liefst 22 molens die een belangrijke rol hadden bij de economische ontwikkeling van deze regio. De molens werden gebruikt om onder andere maïs, rogge, gerst, gierst en haver te malen.

Vanwege de gunstige ligging, was Rastoke ook een belangrijk punt op de handelsroute. Het grootste deel van het meel werd verkocht zodat de gezinnen hun kost konden verdienen. Daarnaast maakte ze met het meel en een beetje water van de Slunjčica rivier ook vers "Rastoke brood". In de restaurants kan je van zo'n versgebakken broodje proeven. Een bezoekje aan de goed bewaarde molens, waarvan sommigen niet meer gebruikt worden, is absoluut de moeite waard.

  1. De Slunjčica en de Korana rivier

In Rastoke komen twee rivieren samen, de Korana rivier en de Slunjčica-rivier. De Slunjčica rivier is 6,5 kilometer lang en stroomt gedeeltelijk ondergronds, door een laag poreus kalksteen. Bij het naburige dorpje Slunj komt de rivier weer bovengronds en stroomt het verder door naar het oude molendorpje. In Rastoke stroomt de rivier in de Korana rivier die ook verbonden is met de wereldberoemde Plitivice meren.

Doordat de rivier deels ondergronds loopt, is de temperatuur van het rivierwater vrij koud, waardoor men het water ook gebruikt als drinkwater. Houd er rekening mee dat het water ook in de zomer erg koud aanvoelt.

Doordat de Slunjčica en de Korana rivier hier samenkomen, vormt het ook een kweekvijver voor de forel. We raden je dan ook aan om je bezoek af te sluiten in een van de gezellige restaurantjes waar je lekkere visgerechten kan proeven met verse forellen.
  1. Schilderachtige watervallen van Rastoke

Een van de grootste trekpleisters van Rastoke, zijn natuurlijk de schilderachtige watervallen. De watervallen van het dorpje kan je natuurlijk niet vergelijken met de adembenemende watervallen van de Plitvice meren maar toch is het de moeite waard om ze te bezichtigen. Men heeft deze stad niet voor niets “het kleine Plitvice” als bijnaam gegeven.

De watervallen zijn ontstaan door de samenvloeiing van de twee rivieren, Slunjčica en Korana. Hierdoor kwam er een grote ophoping kalkafzetting waardoor het “Upper Rastoke” (Gornji Rastoke) en “Lower Rastoke” (Donje Rastoke) is ontstaan. Vanaf het bovenste gedeelte vallen er 23 afzonderlijke watervallen van 10 tot 20 meter hoog naar het lagergelegen gedeelte. De bekendste watervallen hier zijn Hrvoje, Vilina kosa en de grootste waterval Buk.

Beste uitzicht op de Rastoke watervallen

Waar je je ook bevindt in het molendorpje, overal zie je de prachtige watervallen. Maar voor het beste uitzicht, zal je het dorpje moeten verlaten. Aan de noordkant kan je de Korana rivier oversteken via een kleine houten brug. Vanaf daar wandel je nog een stukje verder tot je bij een klein heuveltje komt. Vanaf hier heb je het meest indrukwekkende zicht op de watervallen van Rastoke.

Voor het mooiste uitzicht over de watervallen en het dorpje zelf, wacht je best tot zonsondergang. Wanneer de avond valt en de zon stilletjes ondergaat, kan je de meest fotogenieke foto’s maken van deze wondermooie omgeving.
  1. Zwemmen in de buurt van Rastoke

Na het verkennen van het dorpje Rastoke, kan je in de buurt nog een verfrissende duik nemen in de rivier. Er zijn een aantal plekken waar je zomaar in de rivier kan zwemmen en waar het water niet al te diep is (ideaal voor gezinnen). Houd er wel rekening mee dat het in de zomer druk kan zijn en dat het water vrij koud kan aanvoelen.

Enkele plaatsen waar je terecht kan om te zwemmen zijn: Korana Natural Public Bath Slunj (bekijk ligging) en Swimming area Kotlac (bekijk ligging).

  1. Bezoek de adembenemende Plitvicemeren vanuit Rastoke

De befaamde Plitvice meren liggen op een halfuurtje rijden van Rastoke. Een bezoekje aan de Plitvice meren is een absolute aanrader. Het Nationaal Park Plitvice staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst dankzij zijn 16 kristalheldere meren welke overgaan in sierlijke watervallen.

De kleur van het water verandert continue door de verschillen in het aantal mineralen, organismen en de zon. Het is hier heerlijk vertoeven! Alhoewel het er heel druk kan zijn, is het alsnog een bezoekje waard. Kan je haast niet wachten om een bezoekje te brengen aan deze meren? Bestel je tickets alvast online, zo vermijd je lange wachtrijen!

EXCURSIES: Vaak worden er daguitstappen georganiseerd waarbij je zowel de Plitvice meren bezoekt als het molendorpje Rastoke. Bekijk het volledige aanbod hier.

  1. Praktische tips voor je bezoek aan Rastoke

  • Een bezoekje aan Rastoke kan je het best combineren met een bezoekje aan de Plitvice meren en Slunj.
  • Rastoke ligt op 25 minuten rijden van de wereldberoemde Plitvice meren.
  • Op rondreis in Kroatië met je wagen? Je kan gratis parkeren bij de kleine Slunj Tourist Information Hut. (zie ligging hier)
  • Wanneer je Rastoke in het hoogseizoen bezoekt, is het lastig om parkeerplaats te vinden. We raden je dan ook aan om zo vroeg mogelijk het dorpje te bezoeken.

Ligging van Rastoke op de kaart

Daguitstappen naar de Plitvice Meren

  1. Waar overnachten (in de buurt van) Rastoke?

Vertrek je binnenkort op rondreis door Kroatië en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de buurt van Rastoke? Wij hebben alvast onze favorieten voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in (de buurt van) Rastoke.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het schilderachtige dorpje Rastoke

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan dit sprookjesachtige dorpje? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het mooie Kroatië!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?