Citytrip Zagreb bezoeken? 17 reistips, bezienswaardigheden + hidden spots

Volledige reisgids kopen voor € 10

Citytrip Zagreb bezoeken? 17 reistips, bezienswaardigheden + hidden spots

4 juni 2019 in Kroatië2 reacties

Reisgids Zagreb; wat moet je zeker zien en doen? Waar is de leukste plek om te overnachten? Hoe bespaar je geld tijdens je citytrip?

Zagreb mag dan wel de grootste stad én de hoofdstad van Kroatië zijn, de stad wordt tijdens een vakantie in Kroatië vaak over het hoofd gezien. We begrijpen het wel, de Kroatische kust roept... Laat je tijdens je citytrip verrassen door deze vaak ondergeapprecieerde stad. Zagreb heeft erg veel te bieden voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur, geschiedenis en kunst.

Inhoud artikel

 1. Kathedraal van Zagreb

Niet alleen is de Kathedraal van Zagreb het grootste gebouw in Kroatië, het is ook nog eens het grootste, religieuze gebouw in gotische stijl aan deze kant van de Alpen. Al sinds 1217 staat er op deze plek een kathedraal. Het oorspronkelijke gebouw werd door de Mongolen vernield in 1242, maar werd een paar jaar later weer heropgebouwd.

Jammer genoeg geraakte de kathedraal zwaar beschadigd door een aardbeving in 1880. De 17de-eeuwse toren was onherroepelijk beschadigd en er werden in de plaats 2 grote pieken gebouwd, die je nu van overal in de stad kan zien.

Recht voor de kathedraal staat de zuil van de Heilige Maria en een verdedigingsbastion.

 1. Ban Jelačić Square (plein)

Het plein van Ban Jelačić ligt al sinds 1641 in het hart van Zagreb. In de vroegste dagen van het plein werden hier veel markten gehouden. De meeste gebouwen die nu rond het plein staan, werden gebouwd in de 19de eeuw
Ben je geïnteresseerd in architectuur? Dan zal je hier heel wat stijlen herkennen: Biedermaier, Art Nouveau en Post-Modernisme.

Inwoners van Zagreb zullen vaak afspreken ‘onder de klok’ of ‘onder de paardenstaart’. De eerst plek is een verwijzing naar de klok aan de westelijke kant van het plein, terwijl de tweede refereert naar het standbeeld van de Ban (onderkoning), naar wie het plein werd vernoemd. Een andere, typische ontmoetingsplaats op het plein is de Fontein van Manduševac.

Een ander interessant gegeven op het plein is een bord en miniatuurmodel van de planeet Venus. Hoewel het op zich niet zo indrukwekkend lijkt, maakt het deel uit van een schaalmodel van de zon en de planeten van het zonnestelsel. De andere onderdelen liggen op schaal verspreid doorheen Zagreb. Het model is een kunstproject dat begon met de creatie van Grounded Sun, een kunstinstallatie van Ivan Kožarić uit 1971. In 2004 creëerde een andere kunstenaar, Davor Preis, schaalmodellen en borden van elke planeet en plaatste deze op de juiste, relatieve afstanden doorheen Zagreb. Dit ‘Nine Views’ kunstproject is gemaakt op een schaal van 1:680,000,000 ten opzichte van het echte zonnestelsel. 

 1. Sint-Marcuskerk met mozaiëk betegeld dak

De Kerk van St Marcus is één van de bekendste plekken en mag je zeker niet missen op je citytrip Zagreb. Ze dateert uit de 13de eeuw en heeft onder andere een 19de-eeuws, met mozaiëk betegeld dak. Ook de binnenkant is opmerkelijk. Je vindt er namelijk een gotische toegangspoort en beeldhouwwerken van Ivan Meštrović. Bezoekers mogen de vestibule binnengaan tijdens de openingsuren. De kerk is alleen open tijdens erediensten.

 1. Neem de kabeltram naar de toren van Lotrščak

De Toren van Lotrščak werd gebouwd in de 13de eeuw om de stad Gradec te bewaken. Gradec maakt vandaag de dag deel uit van de bovenstad (Gornji Grad). De naam van de toren is afkomstig van het Latijnse campana latrunculorum, wat ‘dievenklok’ wil zeggen en verwijst naar een klok die in 1646 in de toren werd gehangen om het sluiten van de stadspoorten aan te kondigen.

Het Gričkanon, dat op de top van de toren staat, is een belangrijk herkenningspunt in de stad. Sinds 1877 gaat het kanon dagelijks ‘s middags af, om de klokkenluiders de tijd te laten weten.

Je citytrip Zagreb is sowieso niet compleet zonder een ritje op 's werelds kortste kabelbaan, de Zagreb Funicular. Deze verbindt Tomićevastraat met de Toren van Lotrščak. De constructie van de kabelbaan nam meer dan twee jaar in beslag en het geheel werd geopend in 1890.

Hij heeft een maximum snelheid van 1,5 meter per seconde.Je doet ongeveer 64 seconden over de 66 m lange baan. De kabelbaan werkt elke dag, om de 10 minuten. Wil je graag een ritje maken? Koop dan een ticket aan de cabine, of koop je ticket online en combineer de rit met een geleide wandeling door Zagreb.

Ook goed om weten: in de 125 jaar dat de kabelbaan actief is, is er nog nooit een ongeluk gebeurd.

 1. Archeologisch Museum van Zagreb

Het fascinerende Archeologisch Museum bezit een indrukwekkende collectie van wel 450.000 items. Het grootste deel van de objecten en artefacten werden hier in Zagreb, of in andere delen van Kroatië gevonden, en gaan van de vroegste prehistorie tot de antieke periode en nog ver daarna. Je vindt er ook de Vučedolska golubica (Duif van Vučedol). Dit 4.000 jaar oud, keramisch object werd dichtbij de stad Vukovar gevonden.

 1. Het kerkhof Mirogoj

Het kerkhof Mirogoj is de centrale begraafplaats van Zagreb, het ligt op zo'n 5 km van het centrum van de stad. Hier zijn zowel graven van protestanten, orthodoxen, moslims, joden, katholieken als ongelovigen te vinden. De begraafplaats staat bekend als één van de mooiste van Europa. Er zijn indrukwekkende gangen, beeldhouwwerken en paviljoenen te vinden.

De begraafplaats werd aangelegd op een hellingen van de Medvednica heuvel en is van de hand van de bekende architect Herman Bollé. Het het kerkhof Mirogoj is elke dag open van 6u tot 20u, op 1 november worden de doden herdacht met duizenden kaarsjes op het kerkhof.

Adres: Aleja Hermanna Bollea 27, Zagreb

 1. Museum of Broken Relationships

Het Museum of Broken Relationships ("Gebroken Relaties") is wellicht één van de meest bijzondere musea in Kroatië. Deze plek is gewijd aan mislukte relaties en verloren liefdes. Gebroken harten vinden hier een opbergplaats voor hun sentimentele aandenkens, en anderen kunnen troost vinden in de alledaagse tragedies van mensen.

Het museum neemt je tijdens je citytrip mee naar de wereld van de break-ups en ontroert zelfs de koelste bezoeker. Het is het meest populaire museum in Zagreb en bevindt zich in een voormalig paleis.


 1. Stone Gate of Stenen Poort

De Stone Gate of Stenen Poort was oorspronkelijk de oostingang van de stad Gradec en is één van de belangrijkste religieuze plekken in Zagreb. De legende gaat dat een grote brand in 1731 de oorspronkelijke houten poort tot de laatste splinter vernietigde, maar dat een schilderij van Maria met Kind ongerept bleef. Het schilderij zou dus buitengewone krachten hebben.


 1. Winkelen in Tkalčićeva Street

Tkalčićeva ul. is één van de voornaamstestraten waar je kan winkelen en eten in Zagreb. Zowel overdag als ‘s nachts is het een bruisende plek. De straat duidt de grens aan tussen de oude steden Gradec en Kaptol, waar ooit een rivier tussen liep. Er si ook een oude zonnewijzer op de zijgevel van een huis, welke nog steeds de juiste tijd aangeeft.
In Tkalčićeva Street vind je een model met bord van de planeet Mars. Dit maakt deel uit van het zonnestelsel op schaal, de ‘Nine Views’ kunstinstallatie.

 1. Maak kennis met de Kroatische keuken en wijn

Maak onder de deskundige begeleiding van een lokale gids kennis met de verscheidenheid en culinaire tradities van de Kroatische gastronomie.
Er worden heel wat verschillende food tours doorheen de stad georganiseerd. Kuier mee over de ochtendmarkt en sla er een praatje met lokale boeren. Of leer meer over de wijnproductie en ontdek waarom de Kroatische wijnen meer en meer op de internationale wijnradar staan.

 1. Alternatief Zagreb: Steet-Art & graffiti

Er zijn fantastische straatprojecten en spectaculaire muurschilderingen. Let tijdens je citytrip zeker op het ‘Pimp my Pump’ project. Over de hele stad werden oude waterpompen beschilderd.
www.facebook.com/pimpmypumpcroatia

Kunstpark en Grič Tunnel
De tunnel verbindt de straten Mesnička en Radićeva en werd gebouwd tijdens WO II. De toegang is gratis, dagelijks te bezoeken tussen 9u en tot 21u, meer info op www.facebook.com/pages/Art-Park-Zagreb/144343295985604
Art park: Tussen Tomićeva ul. en Strossmayerovo šetalište, Zagreb

500 meter lange Muurschildering
Deze muurschildering bevindt zich net naast het station van Zagreb.

Wil je graag een street-art rondleiding volgen in Zagreb?
Surf naar www.zagrebee.com/tours/street-art-and-graffiti-tour-zagreb

 1. Bespaar geld met de ZAGREB CARD!

Wil je verschillende musea bezoeken en gebruik maken van het openbaar vervoer in Zagreb? Koop dan een ZAGREB CARD!  Er zijn 2 varianten van de kaart beschikbaar, afhankelijk van hun geldigheidsduur:  24 uur of 72 uur.
De kaart geeft recht op korting bij heel wat musea en activiteiten, en je mag er gratis het openbaar vervoer mee gebruiken. Je kan de ZAGREB CARD hier online kopen.

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Het kan erg druk zijn in Zagreb. Vermijd wachtrijen en koop zoveel mogelijk op voorhand online tickets van de attracties en bezienswaardigheden die je wil bezoeken.

 1. Waar kan je lekker eten in Zagreb?

Een citytrip Zagreb is geen citytrip zonder ook enkele gastronomische ontdekkingen. Er zijn heel wat leuke restaurantjes en eetcafés in Zagreb te vinden. We zetten onze favorieten op een rijtje:

14.1.Heritage

Ideaal voor een snelle hap. Lokale specialiteiten, heerlijke salades en snacks. Alles wordt met lokale producten bereid. Een aanrader!
Adres: Petrinjska Ulica 14, Zagreb

14.2. La Struk

Je kan in dit restaurant maar 1 ding eten: Štrukli, een soort kaaslasagne zonder vlees, maar dan in allerlei verschillende variaties. Alles wordt vers bereid.
Adres: Skalinska Ulica 5, Zagreb

14.3. Plac

Zin in een zwarte of rode hamburger? De menukaart van Plac is eerder beperkt, maar wat je ook voorgeschoteld krijgt; het is sowieso om je vingers bij af te likken.
Adres: Dolac 2, Zagreb

14.4. Restoran Lanterna na Dolcu

Het vriendelijke personeel maakt je graag wegwijs doorheen hun brede aanbod van Kroatische specialiteiten.
Adres: Opatovina 31, Zagreb

 1. Waar overnachten in Zagreb? Hoe je hotel kiezen?

Wij verbleven tijdens onze citytrip naar Zagreb noordelijk van Glavni kolodvor, het belangrijkste treinstation van de stad, en vonden dit een erg handige buurt. Van hieruit zijn zowel de beneden- als bovenstad met hun bezienswaardigheden gemakkelijk te bereiken. Bovendien zijn er hier ook heel wat restaurantjes en parken. Overzicht hotels en appartementen + prijzen hier.

Op zoek naar een leuk hotel? Overweeg dan zeker eens Garden Hotel. Er is een privé parking aanwezig. En zoals je kan zien is het een modern en kraaknet hotel met een ideale ligging. Meer info en prijzen.

 1. Hoe van de luchthaven naar centrum Zagreb?

Zagreb International Airport ligt 12 km ten zuiden van het stadscentrum van Zagreb. Er vertrekt een luchthavenbus aan de hoofdterminal, tickets kan je kopen bij de buschauffeur. De rit van aan de luchthaven tot het belangrijkste busstation in Zagreb duurt ongeveer 30 minuten. Van daaruit kan je tram 2, 5, 6, 7 of 8 nemen en vervolgens verder wandelen naar het centrum.
Je kan ook een taxi nemen aan de luchthaven of er zelf een auto huren.

 1. Waar parkeren in Zagreb?

Je kan in de straten parkeren. De prijzen variëren afhankelijk van het gebied waar je parkeert. Je kan de auto ook achterlaten in een parkeergarage. Je vindt hier een lijst van alle parkeergarages.

Adres van 24/7 overdekte parking:
Palmotićeva ulica 25, Zagreb of Petrinjska ulica 59, Zagreb

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 21 februari 2019 - Vicky

Overzichtelijk, goed gedetailleerd en prima uitvoerbaar!!

- 18 augustus 2018 - Marleen Remans

Doe de free spirit walking. Meestal is de groep vrij groot, maar de uitleg en tips zijn niet te missen. En laat je gewoon leiden door de stad ... klein, charmant, proper, levendig en overal van die leuke hoekjes om iets te drinken Om te eten: la struca en Alcatraz ... en vraag gewoon wat ze je suggereren

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?