Het eiland Korčula bezoeken? 13 zaken die je niet mag missen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het eiland Korčula bezoeken? 13 zaken die je niet mag missen

8 maart 2021 in Kroatië0 reacties

Ontdek de veelzijdigheid van het eiland Korčula, van zonnige stranden tot historische stadjes en dorpen

Korčula is het zesde grootste Adriatische eiland en het tweede dichtst bevolkte, na Krk. Er is heel wat te zien. Natuurliefhebbers kunnen hun hartje ophalen bij de zandstranden van de zuidkust, de kiezelstranden aan de noordkust en de dichte bossen, boerderijen en wijngaarden in het binnenland. Geschiedenisfanaten zullen dan weer in de wolken zijn met Korčula Stad en al haar architecturale pareltjes. Of je nu wel of niet gelooft dat dit de geboorteplaats was van de beroemde, 13de-eeuwse ontdekkingsreiziger Marco Polo, dit is en blijft een fascinerende bestemming.

Inhoud artikel

 1. Verken de eeuwenoude stad Korčula

De Oude Stad Korčula is één van de aantrekkelijkste, historische steden langs de Adriatische Zee, en er is heel wat te bezoeken. De volledige oude stad is omringd door dikke, stenen muren, en de Korčula Stadspoort in het zuiden is de enige toegang tot de stad als je vanuit het binnenland komt. Er is een tweede ingang aan de westkant van de stad, die je kan bereiken via de trappen die aan de haven vertrekken.

Het Bishop's Treasury Museum bevindt zich in een paleis op het Plein van Sveti Marko. Je vindt er onder meer een bibliotheek, archieven en diverse kunsttentoonstellingen. Geschiedenisliefhebbers moeten zeker even binnenspringen in Gradski muzej of het Stadsmuseum. Dit museum, dat zich ook in een paleis op het Plein van Sveti Marko bevindt, stelt artefacten tentoon die een rol speelden in de geschiedenis van Korčula.
De kathedraal van St Mark, opgetrokken in lokaal gewonnen kalksteen, werd door lokale meesters gebouwd in de periode van de 15de tot de 16de eeuw.

 1. Bezoek het Huis van Marco Polo

Hoewel de bewijzen die zeggen dat de beroemde reiziger Marco Polo in Korčula Stad geboren werd, op z’n zachtst gezegd vaag zijn, wordt deze plek gepromoot als zijn geboortestad. Waar of niet, de stad heeft plannen om het Huis van Marco Polo om te bouwen tot een museum over zijn leven en reizen. Voorlopig kunnen bezoekers maar een deel van het huis bezoeken en er genieten van het uitzicht over de daken vanuit de loggia.

 1. Koop en proef lokale streekproducten in Pupnat

In een geheime vallei omringd door heuvels, vormt Pupnat een oase aan rust. Kolonisten kozen net deze plek uit als woonplaats omdat ze niet zichtbaar was vanop zee, en dus verborgen lag voor piraten. De stad is behoorlijk populair bij toeristen die hier lokaal fruit, wijnen, olijfolie, honing en kruiden kopen, maar het is in veel opzichten nog steeds een traditionele landbouwstreek.

Pupnat is een goede plek om je auto achter te laten en de oude wandelpaden van Korčula te verkennen. Van hieruit kan je naar de top van de Klupka, het hoogste punt van het eiland wandelen, of naar Kneza, Račišće en andere vestigingen aan de noordkust. De mooie wandeling naar Kneza en Račišće en weer terug, neemt ongeveer 3 uur in beslag.

Waar verblijven op Korcula? Wij verbleven in ECO Aparthotel The Dreamers's Club. De vrijheid van een appartement combineren met de luxe van een lekker geserveerd ontbijt elke ochtend dat was voor ons zaaaalig. Prachtige locatie, heel vriendelijk ontvangen en een prachtig zicht vanuit de kamer! Extreem veel oog voor detail. Meer info en prijzen

 1. Ga snorkelen, zwemmen of duiken in Prižba

Prižba is een kleine, maar toeristische plek waar een natuurlijke en ongerepte sfeer heerst. Van hieruit heb je een mooi uitzicht over een kleine eilandenarchipel. Prižba is de ideale plek om te zwemmen, snorkelen of duiken. Je kan hier ook een bootje huren om de kleine eilandjes net voor de kust te verkennen.

 1. Geniet van het uitzicht bij Pupnatska Luka

Pupnatska Luka is een van de mooie kiezelstranden waar Korčula zo bekend voor is. Er is een parking aan de pittoreske baai met uitzicht over Lastovo en nog verder.

 1. Verken de streek rond Vela Luka

Vela Luka is de grootste stad op het eiland Korčula, en heeft een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Zo is er een interessante archeologische site bij Vela Spila, waar al veel prehistorische artefacten zijn gevonden. Veel van die vondsten worden tentoongesteld in het Vela Luka Stadsmuseum. Er staan ook een aantal opmerkelijke kerken in de stad.

Vis- en bootexcursies vanuit Vela Luka zijn ook erg populair. Zo kan een romantische, nachtelijke cruise rond de baai een optie zijn, de perfecte afsluiter van een dagje Korčula. De Vela Spila Grot valt ook zeker te overwegen. Een andere activiteit, die wel een hele dag in beslag neemt, is een boottocht naar het ongerepte paradijs Proizd. De tocht naar Proizd vanuit de haven van Vela Luka duurt ongeveer 20 minuten met een watertaxi.

 1. Zeg hallo aan 1 van de oudste cypressen van Europa in Čara

Čara is één van de oudste dorpen van Korčula. Er wonen zo’n 700 mensen, en strekt zich uit op de zuidelijke hellingen boven een vruchtbaar landbouwgebied dat gebruikt wordt als wijn- en olijfgaard. Čara heeft ook een verzameling oude versterkte zomerhuizen die ‘Spanica Kastil’ genoemd worden. In de dorpskern vind je ook de St Peterskerk, die dateert uit de 15de eeuw. Net voor de kerk ligt een pleintje met een 50 m hoge cypres, naar verluidt één van de oudste cypressen in Europa zijn.

 1. Proef wijn in Smokvica

Het uitzicht van Smokvica wordt vooral gedomineerd door de parochiekerk, de Kerk van de Zuivering van de Heilige Maagd Maria, die oorspronkelijk dateert uit de 17de eeuw, maar heropgebouwd werd aan het begin van de 20ste eeuw. Van hieruit zie je ook de loggia waar de dorpelingen samenkwamen om dagdagelijkse dingen te bespreken en traditionele ceremonies te houden, zoals zwaarddansen.

Smokvica staat vooral gekend voor de wijnproductie. In de directe omgeving liggen dan ook een aantal gerenommeerde wijngaarden.

 1. Flaneer langs de citrusbomen van Blato

Blato is het administratieve centrum van het eiland Korčula, en het heeft een lange geschiedenis en veel culturele tradities. Het stadje, dat gebouwd werd op verschillende heuvelflanken rond een kleine vallei, is dankzij haar centraal gelegen laan met citrusbomen een pittoreske plek. Het gebied zou voor het eerst bewoond geweest zijn in Romeinse tijden. In de kerk zijn vloeren uit de 4de eeuw teruggevonden, en de archeologische overblijfselen van een Romeins Junianum (een landbouwgebied) zijn ook hier in de buurt gevonden.

 1. Ontdek het eiland Korčula op een sportieve manier

Waarom Korčula niet verkennen op een sportieve manier? Rijd langs de wijngaarden met een mountainbike, of bezoek al snorkelend een scheepswrak! Bekijk hier de leukste tours en uitstappen.

 1. Praktisch: hoe geraak je op Korčula eiland?

Ben je met de wagen, dan moet je vanaf het vasteland 2 ferry's nemen om op Korčula te geraken. De eerste ferry brengt je naar het schiereiland van Pelješac, dat tussen het vasteland en de eilanden in de zee loopt (meer info en uurregeling). Rijd vervolgens met de wagen over het schiereiland naar Orebić. Van daaruit neem je de tweede ferry naar Korčula. Meer informatie over de tarieven en de uurschema’s kan je hier terugvinden.

Als je niet met de auto bent, kan je de catamaran nemen die rechtstreeks van Hvar naar Korčula vaart. Meer details vind je hier.

 1. Waar overnachten in Korčula? Onze tips

De meeste bezoekers aan Korčula verblijven in Korčula Stad, waar je zowel aan de kust als in de Oude Stad kan verblijven. Ben je van plan om vooral te wandelen en het binnenland te verkennen, dan kunnen ook Blato, Smokvica, Pupnat en Čara goede plekken zijn om te overnachten. Bekijk hier alle hotels en appartementen op Korčula.

Wij zelf verbleven in ECO Aparthotel The Dreamers's Club. De vrijheid van een appartement combineren met de luxe van een lekker geserveerd ontbijt elke ochtend dat was voor ons zaaaalig. Prachtige locatie, heel vriendelijk ontvangen en een prachtig zicht vanuit de kamer! Extreem veel oog voor detail. Meer info en prijzen

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?