De 27 mooiste plekken in Zuid-Frankrijk: wat zien & doen tijdens je vakantie?

Koop de volledige reisgids voor € 10

De 27 mooiste plekken in Zuid-Frankrijk: wat zien & doen tijdens je vakantie?

29 januari 2024 in Frankrijk0 reacties

De mooiste highlights en plekjes in Zuid-Frankrijk + verblijftips

Zuid-Frankrijk is een prachtige regio en voor velen een populaire vakantiebestemming. In het zuiden van Frankrijk valt er dan ook van alles te zien en te beleven. Denk maar aan de iconische badplaatsen als Monaco en Saint-Tropez aan de Zuid-Franse kust en de adembenemende natuurgebieden zoals Gorges du Verdon en de Camargue.

Benieuwd naar wat deze prachtige regio allemaal te bieden heeft? Ontdek hier de mooiste plekken in Zuid-Frankrijk + waar verblijven?

Inhoud artikel

  1. Kaartje met mooiste plekken Zuid-Frankrijk

  1. Vakantie in Zuid-Frankrijk

Het zuiden van Frankrijk is een prachtig gebied waar je volledig tot rust kan komen. Hier ontsnap je aan de dagelijkse drukte en kan je helemaal ontspannen. Of je nu op stap bent met vrienden, familie of gewoon met z’n tweetjes, Zuid-Frankrijk is altijd een leuke vakantiebestemming.

Vooraleer je op vakantie vertrekt naar het zuiden van Frankrijk, is het aangeraden om te bepalen wat je precies wilt zien en doen. Ben je op zoek naar een actieve reis waarbij je verschillende steden na mekaar bezoekt? Of wil je liever een wandelvakantie waarbij je de prachtige prachtige natuurgebieden ontdekt? Raak je er maar niet aan uit welke regio het beste bij je past? Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van de mooiste gebieden in het zuiden van Frankrijk.

Côte d’Azur

Op zoek naar een strandvakantie met hier en daar ruimte voor het bezoeken van een mooie stad? Dan moet je in de Côte d'Azur zijn. De schilderachtige kuststrook Côte d'Azur strekt zich uit van Saint-Tropez tot Menton nabij de grens met Italië. De Côte d'Azur staat ook wel bekend als de Franse Rivièra en betekent letterlijk azuurblauwe kustlijn en dat is meteen ook de grootste troef van de regio.

Deze glamoureuze vakantiebestemming bruist van energie tijdens het toeristenseizoen en staat bekend als de speeltuin voor de rijken en beroemdheden. Er prijken weelderige vakantievilla’s op de rotskust en in de jachthavens liggen indrukwekkende jachten aangemeerd. Privéstranden, luxueuze restaurants en vijfsterrenhotels zijn hier schering en inslag.

Welke regio je ook kiest, zowel Occitanië (Aquitanië), Languedoc-Rousillon, de Provence of Côte d'Azur hebben zo hun eigen charme en karakteristieken. Elk van deze regio is de moeite waard om te bezoeken!

Occitanië

Occitanië (het voormalige Aquitanië) is de tweede grootste regio van het Franse vasteland en er valt dan ook heel wat te zien en te beleven. Het is een grote en veelzijdige regio in het zuidwesten van Frankrijk en omvat een mix van historische steden, uitgestrekte landschappen, ruige bergen en bergen en natuurlijk ook de zonovergoten en glinsterende kustlijn. Download onze reisgids Occitanië met een complete rondreis.

Provence

De Provence is een van de mooiste plekken in Zuid Frankrijk. Hoe kan het ook anders met de prachtige, geurende lavendelvelden, gezellige steden als Avignon en Marseille en prachtige natuurgebieden met mooie meren en lange rivieren? Het is een streek die heel wat te bieden heeft.

Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon is een historische kustregio in het zuiden van Frankrijk, tussen de Provence en de grens met Spanje. Deze regio is erg afwisselend: van de sneeuwtoppen van de Pyreneeën tot de pittoreske wijndorpjes aan de kust.

Daarnaast zijn er in de regio ook verschillende mooie steden terug te vinden, zoals het oude Cité de Carcassonne. De regio staat eigenlijk vooral bekend om de wijnproductie, die maar liefst 3 keer zo groot is als de wijnregio van Bordeaux. In deze regio moet je dan ook zeker eens de Vin Pays d’Oc en de bruisende Crémant de Limoux proberen.

TIP: Ontdek hier de verschillende wijntours die je in de regio kan doen met GetYourGuide!

  1. Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon is op de Tarakloof na de grootste kloof van Europa, weliswaar De Grand Canyon van Frankrijk. Met zijn 25 km lengte en zo’n 700 m diepte tussen de plaatsjes Castellane en Moustiers-Sainte-Marie is deze ruige kloof echt wel indrukwekkend. De kloof is door de jaren heen uitgesleten door de Verdon rivier die er nog steeds met prachtig turquoise water doorheen stroomt. Dit is een prachtige wandel-, klim- en watersportregio.

TIP: Ga raften op de Verdonrivier en geniet onderweg van het prachtige zicht op de kloof! Boek je tour hier online vanaf €45.

  1. Saint-Tropez

Saint-Tropez is een stijlvolle badplaats die toeristen uit de hele wereld trekt. Eigenlijk is dit al de Var streek, maar St-Tropez wil graag bij de Côte d'Azur horen. Ooit was Saint-Tropez gewoon een bescheiden vissersdorp, maar het stadje kreeg naamsbekendheid toen de beroemde actrice Brigitte Bardot in de jaren 1950 er op locatie aan het filmen was. Saint-Tropez mag dan wel in dikke letters op de toeristische kaart staan, toch hangt er nog steeds een dorpsgevoel.

Je wandelt er op geplaveide straatjes, langs mooie terrasjes en schaduwrijke pleinen waar oudere Franse mannen jeu de boules spelen en lokale artiesten hun schilderijen verkopen. Toch staat Saint-Tropez vooral bekend als een plek waar heel veel rijke Fransen en buitenlanders op vakantie komen. Er is een pittoreske jachthaven waar de duurste jachten liggen. Het is een plek om te zien en om gezien te worden in het zuiden van Frankrijk!

Saint-Tropez is slechts een van de vele stadjes in het zuiden van Frankrijk. Benieuwd naar meer? Ontdek dan dé mooiste steden in Zuid-Frankrijk.
  1. Menton

Menton is een van de vele parels in het zuiden van Frankrijk. Het zonnige dorpje ligt op een spectaculaire plek vlakbij Italië en dat merk je ook in de oude binnenstad. Vooral de oude vestingwerken trekken de aandacht. Bewandel ook de trap (Rampes de Saint Michel) die leidt naar het plein Place de la Conception vanwaar je een prachtig uitzicht op de azuurblauwe zee hebt. Aan de linkerkant prijkt de zeventiende-eeuwse parochiekerk van Saint-Michel waar je een waardevol gevleugeld altaar kan zien dat gemaakt werd door Manchello in 1569.

Wat nog meer zien en doen in Menton?

  • Even verderop van de Saint-Michel staat de Chapel of the Conception, gebouwd in 1685 in de Italiaanse jezuïetenstijl.
  • Vlak voor het dorpje ligt het mooie strand Plage des Sablettes. Het is de ideale plek om te zonnebaden of een duik te nemen in het kalme water.
  • Het dorp heeft ook twee must-see kunstmusea. Bezoek zeker het Musée des Beaux Arts met onder andere werken van Chagall, Dali, Dufy en Picasso en ga ook zeker langs bij het Musée Jean Cocteau in de haven van Menton waar honderden schilderijen tentoongesteld worden van de hand van de beroemde Franse kunstenaar Jean Cocteau.
  1. Monaco

Monaco is de thuishaven van de jetset van Europa. Overal waar je kijkt, zie je dure auto’s, designer kledijwinkels, casino’s, luxueuze hotels en peperdure woningen die uitkijken op de Middellandse Zee. Monaco straalt een sfeer van extravagante rijkdom uit en heeft ook het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner ter wereld.

Het meest dramatische kenmerk is de rots die uitsteekt boven de Middellandse Zee, genaamd "Le Rocher" ("The Rock"). Daarop ligt ook het historische dertiende-eeuwse Monaco, ook bekend als Monaco-Ville. Je wandelt er rond in charmante, smalle straatjes en tussen eeuwenoude gevels. Mis niets van je verblijf met onze stadswandeling door Monaco.

TIP: Monaco bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Monaco.

  1. Nice

Nice is wellicht dé kuststad bij uitstek aan de Côte d’Azur of de Franse Azurenkust. De stad was ooit onderdeel van het koninkrijk van Sardinië, maar tegenwoordig is het één van de grootste en mooiste steden van Frankrijk. Nice is het walhalla voor de barokstijl. Zo zijn de Chapelle de la Miséicorde en de kathedraal Sainte-Réparate, enkele pareltjes uit de barokperiode.

Verder staat de stad ook vooral bekend om de Promenade des Anglais, de bekendste boulevard langs de Middellandse Zee, en de vele stranden die in de zomer helemaal vol zitten met zonnende mensen. Door de ligging dichtbij Italië vind je hier ook heel wat Italiaanse invloeden, onder meer in de lokale keuken.

WANDELTIP: Wil je zelf de stad gaan verkennen? Download onze stadswandeling in Nice en zie de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

  1. Heuveldorp Èze

Het pittoreske Èze is een juweeltje langs de Côte d'Azur. Dit charmante middeleeuwse dorp ligt op een steile heuveltop hoog boven de Middellandse Zee. Je hebt er dan ook prachtige panorama's op de kustlijn van Cap-Ferrat. Dwaal er zeker door de smalle geplaveide straatjes en ontdek achter elke hoek kleine kunstgalerijen, interessante ambachtelijke boetiekjes en een nieuw adembenemend uitzicht op de zee.

Wat zeker zien en doen in het heuveldorpje Èze?

  • De beroemdste bezienswaardigheid van Èze is het pand La Chevre d'Or, een luxehotel gevestigd in een veertiende-eeuws kasteel met binnenin een sterrenrestaurant. Het geheel wordt omgeven door een prachtige tuin vol rozen, fonteinen en kunstwerken.
  • Je kan in Èze ook het Fragonard-parfummuseum bezoeken. Aan het museum vertrekt bovendien een prachtige wandeling door de omringende natuur die leidt tot een strand. Verder kan je in het dorpje ook een mooie twaalfde-eeuwse kerk bewonderen die uitgerust is met een elegante neoklassieke gevel uit de 18e eeuw.
  • Helemaal bovenaan de heuvel van Èze bevinden zich de spectaculaire exotische tuinen waar je een adembenemend uitzicht hebt. Op een heldere dag kan je er zowel Saint-Tropez als Italië zien liggen.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in het luxehotel? Dat kan! Boek je verblijf in La Chevre d'Or met een spectaculair uitzicht op Saint-Jean-Cap-Ferrat en geniet ten volle van je vakantie in het dorpje Èze. Meer info en boeken.

  1. Marseille

Marseille is één van de oudste steden van Frankrijk en ook één van de grootste. In het oude stadscentrum, Panier wandel je langs de oude haven (Vieux Port) en lunch in één van de karaktervolle barretjes langs het water. Bezoek ook zeker de romaans-byzantijnse Cathédral de Sainte-Marie-Majeure die dateert uit de elfde eeuw. Ook is het Saint-Victor Klooster is een aanrader. Het is één van de oudste christelijke plekken in Europa.

In Marseille kan je ook verschillende musea bezoeken, zoals bijvoorbeeld het Musée d’Historie de Marseille waar je meer leert over de geschiedenis van de stad, of het Musée Cantini waar je moderne kunstwerken van onder andere Picasso kan bewonderen. Een dagje genieten op het strand is ook een optie.

WANDELTIP: Er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Marseille? Volg onze gratis stadswandeling door Marseille die je langs de mooiste plekjes van de stad brengt.

  1. Massif des Calanques

Een Calanque is een Franse benaming voor een soort van inham gevormd in de bergen dat vervolgens (deels) onder water is komen te staan door het stijgen van de zeespiegel. Je kan het vergelijken met een diepe baai of een fjord. De bekendste voorbeelden van deze formaties kan je terugvinden in het Massif des Calanques.

Weetje: De hoogste berg van Nationaal Park Calanques is de Mont Puget, met een hoogte van 563 meter.

Massif des Calanque is vandaag de dag nog relatief onbekend, maar zeker de moeite waard om te bezichtigen. Je vraagt je af wat het zo bijzonder maakt? Wat dacht je van het prachtige turquoise water van de Côte d'Azur dat een adembenemend beeld afsteekt bij de witte krijtsteenrotsen waar de inhammen zich ingeboord hebben?

Onze tip: Boek je tour of daguitstap naar Massif des Calanques op voorhand online!

  1. Wilde paarden en flamingo’s in Camargue

Heb je voorlopig eventjes genoeg van al dat stedelijke? Geen probleem, want wij weten een plek waar je ondergedompeld wordt in prachtige natuur en dat vlakbij Arles. Het moerasgebied Camargue, gevormd rond de Rhône, is een prachtig gebied met wilde paarden, wilde koeien en flamingo's. De Camarque strekt zich helemaal uit tot aan de Middellanse Zee.

Deze plek voelt niet echt Frans aan, omdat je je tussen erg mooie natuur bevindt. In drukke periodes kan het wat toeristisch zijn op sommige plaatsen, maar het is wel een een must-see voor natuurliefhebbers.

Als je tijd hebt, breng dan zeker ook een bezoek aan Parc du Ornithologique du Pont de Gau. Of je kan een begeleide tour boeken en het regionale natuurpark Camargue verkennen tijdens een rondleiding met een 4x4. Plezier gegarandeerd!

  1. Collioure

De Languedoc-Roussillon kent een prachtige kustlijn van zo’n 200 km vanaf Marseille tot aan de Spaanse grens. Langs de kust loopt een prachtige route die verschillende mooie steden en gezellige vissersdorpjes verbindt. Aan het einde van de route, vlak bij de grens met Spanje ligt een van de populairste vissersdorpen op de route: Collioure.

Dit stadje aan de Côte Vermeille kent een heerlijke mediterrane sfeer en sterke Catalaanse cultuur. In dit pittoreske dorpje kan je genieten van de pastelkleurige gebouwen, palmbomen langs de straten, de gekleurde vissersboten in de haven, de oude vuurtoren, het historische Fort Saint-Elme kasteel en het Château Royal de Collioure aan het water. Geen wonder dat Collioure een grote inspiratiebron was voor kunstenaars als Matisse en Picasso!

Wil je graag vanuit Frankrijk Catalonië gaan verkennen? Download onze reisgids Catalonië met een compleet uitgewerkte rondreis.
  1. Cassis

Even ontsnappen van alle drukte? Dan moet je eens een bezoekje brengen aan Cassis. Cassis was vroeger een klein vissersdorpje, gebouwd uit de ruïnes van de 18e eeuw. Het stadje is misschien niet zo bekend als het befaamde Saint-Tropez, maar het is nét zo charmant. Hier liggen de stranden niet overvol met toeristen en liggen de aangemeerde boten vredig te dobberen. Je wandelt tussen de kleurrijke huizen en gezellige straten die uitkomen op de prachtige stranden en de dobberende vissersbootjes in de pittoreske haven.

Na een dagje rondslenteren in de stad kan je lekke dineren in een van gezellige visrestaurantjes aan de haven, met de zonsondergang op de achtergrond. Een visspecialiteit uit de Provence proeven? Bestel dan eens een zeebaars op een bedje van algen en stukjes venkel!

Zoals de wijze woorden van nobelprijswinnaar Frédéric Mistral luiden: "Qui a vu Paris et pas Cassis, n’a rien vu!"
  1. Villa en tuinen Ephrussi de Rothschild in Cap-Ferrat

Tussen Nice en Monaco ligt Cap-Ferrat, een smal schiereiland met een kustlijn die bezaaid ligt met chique villa's en vakantiehuizen. Cap Ferrat was van oorsprong een klein vissersdorpje met tal van luxe villa’s met grote tuinen een prachtige omgeving.

De meest opmerkelijke villa is de Rothschild Villa

De villa werd gebouwd voor Béatrice Ephrussi de Rothschild, de dochter van de rijke bankier Baron Alphonse de Rothschild. Nadat ze het enorme fortuin van haar vader in 1095 had geërfd, liet Béatrice een adembenemende woning ontwerpen op het puntje van de Cap-Ferrat. De villa is ontworpen in de stijl van een Italiaans palazzo en valt op dankzij de gevel in delicaat pastel-roze. Binnenin trekt vooral de Grand Salon de aandacht. Je vindt er mooie Louis XVI-meubels en overal keert een weelderig bloemmotief terug.

Wandel ook zeker door de 9 prachtige tuinen van de villa die elk hun eigen karakter hebben. Er is een formele Franse tuin met klassieke fonteinen, een Spaanse tuin met mooie patio’s, een romantische rozentuin en een Japanse tuin met een traditioneel paviljoen, een houten brug en een visvijver.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Cannes

Nadat hij is aangekomen in Golfe-Juan, trekt Napoleon richting Cannes. Hij kwam vrij laat aan met zijn leger en besloot te slapen op het zandstrand. Deze mythische plaats kreeg nadien als bijnaam de ‘Croisette van Cannes’. Cannes is een charmante stad aan zee die voornamelijk bekend is door het jaarlijkse internationale filmfestival. In de stad kan je naast flaneren op de Boulevard de la Croisette langs het strand ook de oude haven en het mooie historische centrum bezoeken waar je prachtige kerken en kapellen kan vinden.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het OKKO Hotel Cannes Centre. Een budgetvriendelijk hotel in het centrum van Cannes met zonneterras met uitzicht, sauna en moderne kamers. Dankzij de ideale ligging naast het treinstation kan je de omgeving makkelijk verkennen. Bovendien ben je op 5 minuutjes wandelen al in het centrum. Meer info en boeken.

  1. Aix-en-Provence

Aix-en-Provence wordt met regelmaat benoemd tot 1 van de mooiste steden van Frankrijk. De stad ligt midden in de Provence maar is ook dichtbij de Middellandse Zee. Het is dan ook de ideale uitvalsbasis als je beide regio’s wilt ontdekken.

De stad wordt omringd door velden vol zonnebloemen en lavendel en binnen de stad vind je prachtige bezienswaardigheden tussen de 17de en 18de eeuwse herenhuizen. De stad was zeer populair bij een aantal grote schilders en schrijvers, en wanneer je door de lanen omringd door bomen loopt raak je bijna zelf ook geïnspireerd om een kunstwerk te creëren.

RONDREIS: Ontdek hier onze uitgestippelde route voor een 8-daagse reis door de Provence.

  1. Montpellier

Montpellier is een oude stad die in de laatste decennia ontzettend gegroeid is. De stad ligt rondom het Place de la Comédie vlakbij de Middellandse Zee en je vindt er een combinatie van oude gotische werken zoals de Cathédrale Saint-Pierre en chique neoklassieke gebouwen. Daarnaast vind je in Montpellier de oudste botanische tuin van Frankrijk, de Jardin des Plantes de Montpellier, die al in 1593 werd opgericht. Tegenwoordig is Montpellier ook een bruisende jonge studentenstad.

Download onze stadswandeling door het centrum van Montpellier en ontdek dé hoogtepunten van deze verrassend mooie stad.
  1. Avignon

Avignon is een stad boordevol geschiedenis en cultuur. De stad is nog steeds deels ommuurd en omvat onder andere het Palais de Papes, het grootste gotische bouwwerk van Europa dat stamt uit de tijd dat de Paus niet in het Vaticaan woonde maar wel in Avignon.

Dit paleis van de pauzen lijkt op een kasteel door de muren van 3 m dik en de wachttorens er op. De tuinen rondom het paleis bieden een perfecte wandelgelegenheid aan, en jaarlijks worden er tijdens het Festival d’Avignon voorstellingen gehouden in deze tuinen, en eigenlijk overal in de stad. Ontdek de stad tijdens een begeleide wandeling vanaf €28!

De brug van Saint-Bénézet zal misschien niet direct een belletje doen rinkelen, maar als je weet dat de brug ook bekend staat als Le pont d’Avignon, hoor je waarschijnlijk het bekende deuntje van het volksliedje in je hoofd. Misschien kan je bij je bezoek aan Avignon zelf wel even gaan dansen op deze bekende brug.
  1. Toulouse

La Ville Rose, zoals Toulouse ook wel bekend staat, staat bekend voor de gebouwen van roze terracotta stenen. De stad ligt vlak bij de grens met Spanje en wordt in tweeën verdeeld door de Garonne rivier en het Canal du Midi, die de rivier sinds de 17de eeuw met de Middellandse Zee verbindt.

Daarvoor was Toulouse ook al een grote en rijke stad en met nog een basiliek, een kathedraal en enkele mooie kerken is Toulouse goed voorzien van religieuze architecturale pareltjes. Daarnaast vallen er ook talrijke historische panden, oude bruggen en verschillende gezellige binnenpleintjes te bezoeken.

TIP: Boek je daguitstap met gids door Toulouse online en maak er een onvergetelijke vakantie van.

  1. Albi

De kleine stad Albi, aan de oever van de rivier de Tarn, draagt een geschiedenis met zich mee die diep geworteld is in de religieuze conflicten van de middeleeuwen. Een groot deel van de inwoners van de Languedoc waren tijdens de 12e en 13e eeuw zogenaamde Katharen. Zij waren christenen die er religieuze ideeën op nahielden die afweken van wat de katholieke Kerk voorschreef.

Uitvalsbasis van de Albigenzische kruistochten

De kathedraal van Albi en de bijbehorende gebouwen vormden de uitvalsbasis van de Albigenzische kruistochten die de invloed van de Katharen moesten vergroten. Die hadden echter geen succes en de katholieke Inquisitie vervolgde de Katharen tot er geen meer over waren. De kathedraal van Albi werd daarop gebouwd als symbool van de katholieke, bisschoppelijke macht en om een eventuele nieuwe religieuze opstand de kop in te drukken.

Eén van de interessantste steden van de Mini-Pyreneeën

Albi wordt vaak beschreven als een van de interessantste steden van de Mini-Pyreneeën. Er valt heel wat te zien, te doen en te bewonderen, maar de belangrijkste bezienswaardigheden zijn natuurlijk de Sint-Cecilia kathedraal - de enige grote, gotische kathedraal die is gebouwd van baksteen in plaats van steen - en het bisschoppelijk paleis dat deel uitmaakt van de UNESCO-site.

  1. Carcassonne

De stad Carcassonne ligt in het midden van de denkbeeldige horizontale lijn tussen Toulouse en Narbonne, diep in het zuiden van Frankrijk. Carcassonne is wereldberoemd omwille van de ommuurde, middeleeuwse stad die zich in het centrum van Carcassonne bevindt, een stad in een stad dus. Die zogenaamde ‘Cité’ of ‘Ville haute’ staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Toch hoeft je bezoek aan Carcassonne zich geenszins te beperken tot die middeleeuwse enclave. De andere wijk, de ‘Bastide’ of ‘Ville basse’, aan de overkant van de Aude, heeft ook veel te bieden. De bezienswaardigheden zijn daar vooral religieus van aard, maar is de pracht en praal van Zuid-Franse kerken en kapellen niet altijd de moeite waard? Het water stroomt de stad in vanuit zowel de Aude als het Canal du Midi (dat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat).

De oude stad kan je vrij bezoeken. Voor het kasteel en de omwallingen zelf heb je een ticket nodig. Elk jaar bezoeken meer dan 4 miljoen toeristen het kasteel, in het hoogseizoen is het er zeer druk. Er kunnen dan ook flinke wachtrijen ontstaan om binnen te gaan. Reserveer vooraf je tickets online en voorkom dat je veel tijd verliest met wachten in de brandende zon.

Onze tip: Met een skip-the-line ticket voor € 9,5 kan je gewoon doorlopen en het kasteel meteen bezoeken. Hierdoor spaar je een pak wachttijd uit. Je kan annuleren tot 24u voor aankomst met 100% geld terug garantie.

  1. Narbonne

Narbonne is een stadje in het zuiden van Frankrijk aan het Canal de la Robine. In de stad werd in de 13de eeuw begonnen met de bouw van een grootste kathedraal, de Cathédrale Saint-Just et Saint-Pasteur. Die werd nooit afgemaakt om verschillende redenen, onder andere omdat er protest was tegen het verwoesten van de stadsmuur om plaats te maken voor de kathedraal en ook door een uitbraak van de pest.

Desondanks is het een bijzonder gebouw en een van de grote bezienswaardigheden van de stad. Ontdek nog meer prachtige bezienswaardigheden in de Languedoc-Roussillon.

VERBLIJFTIP: B&B WAYA à Domaine Saint Domingue biedt prachtige tuinen en een rustige sfeer, op slechts een paar minuten van het centrum van de prachtige stad Narbonne. Meer info en boeken.

  1. Pont du Gard, Uzes en Nîmes

Niet te missen tijdens je reis doorheen Frankrijk is Pont du Gard. Het is een knap staaltje Romeinse architectuur dat tot de verbeelding spreekt en werd neergepoot rond 19 v.Chr. De brug die je ziet is slechts een klein deeltje van een 50 km lang aquaduct dat de stad Nîmes van water voorzag. De Pont du Gard bestaat uit drie verdiepingen die in breedte afnemen.

Om de Site du Pont du Gard te betreden moet je 9,50 euro betalen. Je hebt dat ticket ook nodig om het bezoekerscentrum binnen te gaan en om het natuurgebied rondom de Pont du Gard te verkennen.
Tickets kan je ook makkelijk online kopen. Dubbel zo handig want zo sla je de soms lange wachtrijen over en hoef je niet te wachten in de brandende zon.

Wat vroeger een korte stop was voor toeristen is uitgegroeid tot een volledige daguitstap. Je kan naast een wandeling op de brug maken ook het bijhorende museum bezoeken en een bioscoop.

FOTOTIP: de beste locatie om (’s morgens) een foto van de Pont du Gard te maken, is op een betonnen trap op enkele tientallen meters van de brug.

Wil jij ook graag Nîmes verkennen tijdens je bezoek? Download onze stadswandeling Nîmes en zie de mooiste plekjes van de stad.
  1. Nîmes

Nîmes wordt gezien als een van de mooiste steden van Zuid-Frankrijk. Het is een gezellige studentenstad met een prachtig historisch centrum. Veel van de bezienswaardigheden van Nîmes werden gebouwd onder de Romeinse keizer Augustus en staan bijna 2000 jaar later er nog altijd goed bewaard bij.

Zo kan je in Nîmes een bezoek brengen aan Les Arènes, een arena uit de 1ste-eeuw dat zo’n plek had voor 24.000 toeschouwers van de gladiatorgevechten en publiekelijke executies. Na een grote restauratie wordt de arena nu gebruikt voor concerten en stierengevechten.

Wat is er allemaal te zien in Nîmes?

  • Verder kan je in Nîmes ook nog een van de best bewaarde Romeinse tempels terugvinden, het Maison Carrée. Dit is een restant van het oude Romeinse forum uit de 1ste-eeuw.
  • Ook de Tour Magne, een van de oorspronkelijk 60 torens van de oude vestingmuren, dateert uit deze periode, en in de Jardin de la Fontaine kan je de restanten van een Romeins badencomplex uit de 2de-eeuw vinden bij de Temple de Diane.
  • Wandel door de straten van Nîmes om nog meer vondsten uit de Romeinse tijd, maar ook uit de latere periodes zoals de Middeleeuwen, terug te zien, of breng een bezoek aan de musea van de stad.
  • Wil jij dit allemaal kunnen bewonderen? Download dan zeker onze stadswandeling door Nîmes.

Je kan discussiëren of dit nu Occitanië dan wel de Provence is, hierbij alvast de link naar onze gratis reisgids Provence.

  1. Perpignan

De stad Perpignan behoort tot het departement Pyrénées-Orientales en is van oorsprong een Catalaanse stad. De stad wordt gezien als een van de warmste en zonnigste steden van Frankrijk, onder meer door de zuidelijke ligging vlak bij de grens met Spanje en aan de Mediterrane kust.

Bezienswaardigheden in Perpignan

  • Naast heerlijk genieten van het klimaat en de stranden in de buurt kan je in Perpignan ook veel mooie bezienswaardigheden in het middeleeuwse centrum vinden.
  • Bezoek bijvoorbeeld het Castillet, het 14de-eeuwse poortgebouw waar je nu het Casa Pairal museum kan vinden, of ga langs bij de indrukwekkende Basilique-Cathédrale de Saint-Jean-Baptiste de Perpignan uit de 14de-eeuw.
  • Ook het 13de-eeuwse Palais des Rois de Majorque en het 19de-eeuwse Hôtel Pams zijn bezienswaardigheden die je niet kan missen.
Wil jij ook de mooiste bezienswaardigheden van de Languedoc-Roussillon ontdekken? Download onze gratis reisgids Occitanië en ga zelf op verkenning !
  1. Antibes

Antibes is zo’n typisch stadje dat al snel wordt overgeslagen. Toch is Antibes een gezellig plekje aan de Côte d’Azur de moeite waard is om te bezoeken. Het stadje kent een heerlijk klimaat waardoor je lekker kan zonnebaden op een van de fraaie zandstranden van de stad of een prachtige wandeling kan maken langs de spectaculaire kustlijn.

Een van de populaire wandelingen die je hier kan maken is de kunstenaars wandelroute "La Route des Peintres". Deze wandeling langs de Franse Riviera brengt je langs verschillende reproducties van schilderijen op dezelfde plek waarop de werken (van bv. Picasso) geïnspireerd zijn. Zo kan je het kunstwerk vergelijken met de plek zelf.

Wandel ook zeker eens door het oude gedeelte van de stad. Daarnaast kan je hier ook enkele boeiende musea bezoeken zoals het Musée d’Archéologie Terrestre et Sous-Marine waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Antibes, of het Château Grimaldi waar je werken van de wereldberoemde schilder Picasso kan bewonderen.

  1. Orange

Orange is een prachtige stad met een oud centrum waar je goed bewaarde Romeinse constructies kan bezoeken tijdens je autovakantie door de Provence, zoals de Romeinse triomfboog. Het grootste monument is het Romeinse theater, één van de meest bijzondere Romeinse overblijfselen is in de Provence en het enige theater in Europa dat helemaal overeind is gebleven. Jaarlijks wordt er in Orange ook het operafestival Choregies d’Orange gehouden.

Onze tip? Download je reisgids Provence en ontdek alvast de mooiste plekjes!
  1. Pau

Pau is een stad gelegen in het departement Pyrénées-Atlantiques, in de regio Aquitaine. Na Bordeaux en Toulouse wordt Pau als een van de belangrijkste steden in het zuidwesten van Frankrijk beschouwd. Pau is een gezellige stad met heel mooie parken. Vooral het feit dat het aan de voet van de Pyreneeën gelegen is en er hier op de gaswinning na bijna geen industrieën zijn, maakt het een geliefde toeristenstad.

Wat je hier zeker moet doen? Flaneren op de Boulevard des Pyrénées aangelegd door Napoleon I, het kasteel van Pau waar een museum gevestigd is met veel meubels en wandtapijten uit de periode van Henri IV bezoeken en het een klein streekmuseum in het kasteel bezoeken.

Pau vormt een goed alternatief als verblijfplaats voor een verkenning van de Pyreneeën. Hotels in de bergen zelf zijn veelal kleinschalig en vrij prijzig. Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Pau.

  1. Arles

De grote stad Arles ligt ten noorden van de Camargue en is daarom de ideale uitvalsbasis om het natuurgebied te bezoeken. Arles was een belangrijke stad ten tijde van het Romeinse Rijk en er zijn verschillende overblijfselen die getuigen van dat roemrijke verleden.

Arles geniet echter vooral naamsbekendheid dankzij Vincent van Gogh die er in 1888 en 1889 tijdelijk woonde. Hij maakte enkele van zijn bekendste schilderijen in de stad. Je kan verschillende werken van zijn hand bewonderen in de Fondation Vincent van Gogh aan de rechteroever van de Rhône. Met onze stadswandeling door Arles mis je niets tijdens je verblijf!

Meerdere bezienswaardigheden in Arles bezoeken? Er zijn gegidste tours door Arles zo bezoek je alle belangrijke bezienswaardigheden. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

  1. Parc National du Mercantour

Ten zuiden van Barcelonette strekt het Nationaal Park Mercantour zich uit. Het Mercantourmassief is een van de meest zuidelijke gelegen bergmassieven van de Franse Alpen en ligt tussen de hogere Alpen en de Middellandse Zee in. De hoogste berg hier is de Cime du Gélas van 3143 m hoogte.

In het park zijn zo’n 600 km aan wandelpaden te vinden die onder andere langs de verschillende dorpen, naar uitzichtpunten en naar mooie meren zoals het Lac Vert lopen.

Veel dorpjes te zien

Ook zijn de verschillende dorpen in het gebied zeker een bezoek waard. Zo vind je hier Saorge, in het zuiden van het park tegen de grens met Italië aan. Dit bergdorp is gelegen tegen een bergwand aan en biedt mooie uitzichten over de omgeving. Hier kan je ook op de Train des Merveilles stappen, de trein die tussen Nice en Tende rijdt.

  1. FAQ - Veelgestelde vragen over je vakantie in Zuid-Frankrijk

Wat is de beste route naar Zuid-Frankrijk?

Ben je van plan om zelf naar het zuiden van Frankrijk te rijden? Dan ben je vast op zoek naar de beste en snelste route naar Zuid-Frankrijk. Afhankelijk van je eindbestemming, zijn er verschillende routes. De bekendste ‘route’ is natuurlijk de Route du Soleil, van Parijs naar Marseille. Echter is deze route erg populair en kan het best druk worden.

Gelukkig zijn er ook alternatieve routes. Zo kan je ook via de Route Nationale naar de Provence en de Côte d'Azur rijden. Twijfel je nog? Lees ook zeker onze uitgebreide blogpost met de beste route naar Zuid-Frankrijk.

Op vakantie met de wagen? Houd dan ook rekening met tolwegen! Lees meer over de tolwegen en tolvignetten in Frankrijk.
  1. Waar overnachten in het zuiden van Frankrijk?

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in het zuiden van Frankrijk? Wij hebben alvast onze favorieten voor je opgelijst per regio. Of bekijk het volledige aanbod hotelsen B&B in Zuid-Frankrijk.

Liever overnachten in een vakantiehuisje (middenin de natuur)? Dat kan ook. Bekijk zeker eens het volledige aanbod natuurhuisjes in Zuid-Frankrijk.

Waar kamperen in het zuiden van Frankrijk?

Ben je op rondreis met de camper en wil je graag overnachten op een gezellige camping (middenin de natuur)? Dat kan natuurlijk ook. Hieronder vind je alvast enkele leuke campingplekken in het zuiden van Frankrijk nabij grote steden. Of bekijk het volledige aanbod campings in Zuid-Frankrijk.

  • In Narbonne, in het beschermde natuurgebied Étang de Bages, kan je verblijven op de Capfun camping La Nautique. Het is de ideale camping voor watersporters. Met de kust op 12 km en het zoutwatermeer van Bages naast de deur, verveel je je hier geen moment. Je kan hier uitstekend windsurfen, zeilen, kanoën, (water)fietsen en wandelen. Meer info en boeken.
  • Camping Le Soleil is gelegen vlakbij Argèles-sur-Mer in Zuid-Frankrijk. De camping heeft een ideale ligging aan zee en beschikt over een eigen beachbar. De staanplaatsen worden van elkaar gescheiden door struiken en bomen. Verder is er ook een groot zwemcomplex en een kleuterbad met speeltoestellen. Meer info en boeken.
  • Camping Abri de Camargue is een familiecamping gelegen in het fantastische natuurgebied van de Camargue. De camping beschikt over een buitenzwembad, een gezellig restaurant en er is ook een permanente kermis aanwezig voor de camping. Er worden leuke activiteiten georganiseerd. Meer info en boeken.
  1. Download onze gratis reisgidsen Zuid-Frankrijk

Wil jij ook graag Zuid-Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

Ardèche & DrômeProvenceZuidwest-FrankrijkOccitaniëCôte d'Azur en Marseille
Reisgids Ardèche & DrômeReisgids ProvenceReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids Côte d'Azur

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Côte d'Azur en Marseille

Gratis reisgids Côte d'Azur downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?