Pont du Gard bezoeken in Vers? Alle info, tips & tickets + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Pont du Gard bezoeken in Vers? Alle info, tips & tickets + foto's

22 juni 2023 in Provence1 reactie

Alle info en tips voor je bezoek aan de Romeinse brug Pont du Gard nabij Nîmes

Het Romeinse aquaduct bij het dorpje Vers-Pont-du-Gard in het zuiden van Frankrijk is één van de beroemdste Romeinse overblijfselen. Het is het hoogste aquaduct uit de Romeinse tijd en ook één van de best bewaarde exemplaren. De Pont Du Gard is zowel een nationaal Frans monument en een zogenaamde Grand Site de France en het aquaduct staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hieronder geven we je alle informatie over de Pont du Gard en je kan hier ook alvast online je tickets boeken met korting om het aquaduct te bezoeken.

Onze tip: koop je tickets online en sla de wachtrij over

Om de Site du Pont du Gard te betreden moet je 6,5 euro betalen. Je hebt dat ticket ook nodig om het bezoekerscentrum binnen te gaan en om het natuurgebied rondom de Pont du Gard te verkennen + te parkeren.
Tickets kan je ook makkelijk online kopen € 6,5. Dubbel zo handig want zo sla je de soms lange wachtrijen over en hoef je niet te wachten in de brandende zon.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van de Pont du Gard

1.1. Water naar Nîmes

In de eerste eeuw na Christus bouwden de Romeinen een aquaduct van de waterbron Source d’Eure bij Uzès naar de stad Nîmes. Toen heetten die steden nog Ucetia en Nemausus. Het water werd in Nîmes gebruikt om thermen en fonteinen aan te leggen en het aquaduct bood ook drinkwater aan de 20 000 inwoners van de stad.

Sommige rijke inwoners hadden dankzij het aquaduct zelfs stromend water tot in hun villa, een unicum in die tijd. De Pont du Gard verhoogde het comfort en welzijn in Nîmes en versterkte ook de positie van de Romeinen in de streek.

1.2. De bouw van het aquaduct

Het bouwwerk werd vermoedelijk opgetrokken in het midden van de eerste eeuw na Christus. De bouw duurde in totaal bijna 5 jaar en er werkten maar liefst 1000 arbeiders aan mee. Het aquaduct werd gebouwd met 50 000 ton kalksteen dat gewonnen werd uit een steengroeve in het nabijgelegen stadje Vers.

Onze tip: Zelf op ontdekking in Nîmes? Download onze stadswandeling door Nîmes en zie de mooiste plekjes van de stad.

1.3. Romeins ingenieurswerk

Het aquaduct was een knap staaltje ingenieurswerk. Het water kon namelijk niet in één rechte lijn van Ucetia naar Nemausus lopen omdat er bergen tussen die twee stadjes liggen. Het watersysteem moest daarom rond de bergen aangelegd worden. In totaal moest er maar liefst 50 kilometer waterpijp aangelegd worden.

1.4. Obstakels bij de bouw

Het grootste obstakel was dat het water de rivier de Gardon moest oversteken. Daarvoor werd het intussen beroemde aquaduct Pont du Gard opgetrokken vlakbij het stadje Vers.

Een tweede probleem waar de Romeinse architecten rekening mee moesten houden was het beperkte hoogteverschil. De waterbron bij Ucetia lag op een hoogte van 71,5 meter en het toenmalige Nemausus bevond zich op 60 meter hoogte. De ontwerpers moesten daarom een waterkanaal bouwen dat 23 centimeter daalde per kilometer zodat het water nergens stil stond. Het is het hoogtepunt van het Romeinse ingenieurschap.

Klik hier om je tickets te kopen

1.5. Het einde van het aquaduct

Het aquaduct werd tot aan de vierde eeuw na Christus gebruikt en voerde zo’n 35 miljoen liter water per dag naar Nîmes. Daarna raakte het aquaduct verstopt omdat er zich mineralen op de wanden afzetten en er afval in terecht kwam.

De Pont du Gard bleef wel in gebruik als tolbrug. Bewoners konden de Gardon via de Pont du Gard oversteken voor een klein bedrag. Met dat geld werd de brug dan onderhouden.

1.6. Beschadigingen

In de zeventiende eeuw raakte de brug behoorlijk beschadigd nadat Hendrik II van Rohan de constructie gebruikte om zijn oorlogswapens te vervoeren tijdens de oorlogen tussen het Franse koningshuis en de Hugenoten. Om kanonnen naar de overkant van de Gardon te kunnen brengen werd zelfs een stukje van de brug afgebroken.

1.7. Renovaties

Aan het begin van de achttiende eeuw werd de brug gerenoveerd en de schade die was aangebracht werd hersteld. Henri Pitot liet ook een nieuwe brug bouwen vlak naast het eerste niveau van de Pont du Gard. Heel wat reizigers maakten van die brug gebruik en leerden zo ook de eeuwenoude Pont du Gard kennen. De Romeinse constructie werd al snel een toeristische attractie.

Door de komst van de nieuwe brug werd het Romeinse aquaduct echter minder goed onderhouden en de Pont du Gard raakte steeds verder in verval. Na een bezoek van Napoleon III in 1850 begon Charles Laisné een nieuw renovatieproject om de Romeinse brug te stabiliseren.

1.8. Beschermd gebied

In 1985 werd de Pont du Gard opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er kwam steeds meer toeristen naar de Pont du Gard en het verkeer over de achttiende-eeuwse brug bleef groeien. Men besloot daarom in 1996 om het gebied rondom de Pont du Gard te beschermen.

Gebouwen in de omgeving van de brug werden afgebroken, het verkeerd werd omgeleid en het gebied werd een voetgangerszone. Dankzij die maatregelen bevindt zich nu een natuurgebied van 165 hectare rond de brug.

Onze tip: om de wachtrijen te vermijden boek je het beste vooraf je ticket online. Het spaart je heel wat tijd! En je moet niet aanschuiven in de zon ...

 1. Een architecturaal hoogstandje

2.1. Een statussymbool

De Pont du Gard is een aquaduct van kalksteen in drie niveaus. Dat is bijzonder, want de meeste Romeinse aquaducten werden gebouwd met hoge bogen in één enkele laag omdat dat makkelijker en goedkoper was. Een brug zoals de Pont du Gard met drie lagen bogen moest de rijkdom van de Romeinen etaleren en hun imago in de regio versterken.

2.2. Groot, groter, grootst

De brug is in totaal 48,8 meter hoog. De onderste laag bestaat uit 6 bogen en is in totaal 142 meter lang, 6 meter breed en maar liefst 22 meter hoog. Vlak naast de rij bogen vind je de achttiende-eeuwse voetgangersbrug. De tweede rij bestaat uit 11 bogen en is 242 meter lang, 4 meter breed en 20 meter hoog.

Het bovenste niveau bestond oorspronkelijk uit 35 bogen, maar daarvan zijn er tegenwoordig nog 27 over. De derde rij bogen is 275 meter lang, 3 meter breed en 7 meter hoog. Helemaal bovenaan werd het water vervoerd in een goot van 1,8 meter hoog en 1,2 meter breed. De binnenkant werd helemaal glad gemaakt zodat het water vlot zou kunnen doorstromen.

 1. Het bezoekerscentrum

De architect Jean-Paul Viguier liet een bezoekerscentrum bouwen aan de noordoever op zo’n 500 meter van de Pont du Gard. Je kan er een museum en het Ludo bezoeken en naar een documentaire over het viaduct kijken.

3.1. Het museum

Het museum vertelt het verhaal van het ontwerp en de aanleg van het aquaduct en laat je ook kennis maken met het leven in Nemausus in de Romeinse tijd. Er wordt ook uitleg gegeven over de politieke macht van water in die tijd en over het belang van de Pont du Gard door de eeuwen heen.

3.2. Het Ludo

Het Ludo is een ontdekkingsruimte voor kinderen van 5 tot 12 jaar oud. Kinderen komen er spelenderwijs meer te weten over de Romeinen, het aquaduct en de omgeving van de Pont du Gard. Zowel het Ludo als het museum bieden informatie aan in het Frans, Engels, Duits en Spaans.

3.3. De documentaire

In de bioscoop van het bezoekerscentrum kan je naar een film kijken over de Pont du Gard. De film wordt afwisselend in het Frans en in het Engels vertoond.

REISGIDS: Zie de mooiste plekjes van de Provence met onze complete rondreis, download onze reisgids Provence en trek er zelf op uit!
 1. Activiteiten rond de Pont du Gard

4.1. Wandelen

In het natuurgebied rondom de Pont du Gard werden verschillende wandelingen uitgestippeld. Je passeert restanten van het aquaduct, historische gebouwen en natuurlijk heel wat mooie landschappen.

4.2. Zwemmen

In de zomerperiode worden er rondom de Pont du Gard strandjes geopend waar bezoekers kunnen afkoelen in de Gardon. Je vindt er ook een restaurant waar je iets kan eten en drinken. In de zomer wordt de brug ’s avonds ook mooi verlicht.

 1. Veelgestelde vragen over de Pont du Gard

Kan je de Pont de Gard gratis bezoeken?

Als je je wagen achterlaat op het officieel parkeerterreinen kan je gratis 20 min parkeren. Daarna dien je te betalen. Je kan je auto in de buurt op proberen te parkeren en een wandeling te maken richting het aquaduct. Je hebt dan geen toegang tot museum of cinema maar je kan wel gratis over de burg Pont de Gard wandelen. Wie zorgeloos wil parkeren + het museum bezoek kan een ticket kopen hier, voor € 6,5.

Hoe groot is de Pont du Gard?

De brug is in totaal 48,8 meter hoog. De onderste laag bestaat uit 6 bogen en is in totaal 142 meter lang, 6 meter breed en maar liefst 22 meter hoog. De tweede rij bestaat uit 11 bogen en is 242 meter lang, 4 meter breed en 20 meter hoog.

Wat is de ligging van de Pont du Gard?

De Pont du Gard ligt iets ten zuiden van het plaatsje Vers-Pont-du-Gard in Frankrijk, niet ver van Nîmes en Uzès. Het adres is 400 Route du Pont du Gard, 30210 Vers-Pont-du-Gard, Frankrijk.

Klik hier om je tickets te reserveren

Ligging op de kaart

 1. Openingsuren Pont du Gard

6.1. Openingsuren

De Site du Pont du Gard is het hele jaar door dagelijks open.

 • In het hoogseizoen van mei tot en met september is het gebied toegankelijk van 07:30 tot middernacht.
 • In maart, april en oktober is het open van 08:00 tot 20:00.
 • In het winterseizoen van november tot en met februari kan je het aquaduct bezoeken van 08:30 tot 19:00.

6.2. Rondleidingen

Je kan ook een rondleiding langs het viaduct volgen. (kijk hier voor alle rondleidingen en boek online)

 • Die begeleide rondleiding vertrekken in juli en augustus dagelijks om 10:00, 10:30, 15:30 en 16:00.
 • In april, mei, juni, september en oktober vertrekken de tours twee keer per dag, om 11:30 en om 16:00.
 • In het winterseizoen van november tot en met maart vertrekt de rondleiding dagelijks om 11:00.
 1. Hoe je tickets kopen om de Pont du Gard te bezoeken?

Om de Site du Pont du Gard te betreden moet je 6,5 euro betalen. Je hebt dat ticket ook nodig om het bezoekerscentrum binnen te gaan en om het natuurgebied rondom de Pont du Gard te verkennen.
Tickets kan je ook makkelijk online kopen. Dubbel zo handig: zo sla je de wachtrij over + hoef je niet aan te schuiven in brandende de zon ...

Kinderen tot 18 jaar oud kunnen gratis naar binnen. Met je ticket kan je gratis parkeren op één van de nabijgelegen parkings. Gepensioneerden en studenten krijgen korting. In juli en augustus gelden er speciale avondtarieven.

 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

De Pont du Gard is één van de populairste bezienswaardigheden van Frankrijk en het wordt er in de zomermaanden dan ook behoorlijk druk. We raden je daarom aan om de Pont du Gard vroeg in de voormiddag of laat in de avond te bezoeken.

Onze tip: om de wachtrijen te vermijden boek je het beste vooraf je ticket online. Het spaart tijd en geld ut zo
 1. Hoe bereik ik de Pont du Gard?

9.1. Met het openbaar vervoer

Vanuit Nîmes bereik je de Pont du Gard met de buslijn B21. Vanuit Avignon of Alès kan je buslijn A15 nemen.

9.2. Met de auto

De Pont du Gard ligt op 27 kilometer van Nîmes en op 21 kilometer van Avignon. Vanaf Nîmes of Orange neem je de A9 naar Remoulins en vanaf Avignon neem je de N100. Sla bij Remoulins af naar Uzès bij afrit 23. Vanaf daar wordt de weg naar de Pont du Gard duidelijk aangegeven. Je kan zowel aan de linker- als aan de rechteroever parkeren (betaalparking).
Nadat je het parkeerterrein bent opgereden heb je 20 minuten tijd om het terug te verlaten, indien je dit niet doet ben je verplicht om een ticket aan te schaffen.

9.3. Ga mee met een tour

Beschik je niet over vervoer ter plaatse of wil je graag fietsen, dan kan je ook mee met een tour, bekijk de mogelijkheden hieronder:

 1. Tip voor de mooiste foto's

Wie een mooie foto van de brug wil nemen, wandelt het beste eerst naar de parking Rive Gauche. Wandel vandaar naar de brug, ga linksaf en wandel zo’n 50 meter verder. Daar kan je aan de rand van het water de mooiste foto nemen van de Pont du Gard.

 1. Filmpje: de Pont du Gard vanuit de lucht

Benieuwd naar hoe de Pont du Gard eruitziet? Bekijk dit filmpje en vlieg over de Pont du Gard. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar het zuiden van Frankrijk moeten afzakken!

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?