9 mooiste bezienswaardigheden in Menton, aan de Franse Riviera: wat zien en doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

9 mooiste bezienswaardigheden in Menton, aan de Franse Riviera: wat zien en doen?

6 januari 2024 in Côte d'Azur2 reacties

Alle highlights en mooiste bezienswaardigheden in Menton + verblijftips

Menton is een van de vele parels in het zuiden van Frankrijk. Het zonnige Menton ligt aan de Frans-Italiaanse grens tussen de Italiaanse Rivièra en Monaco en is de toegangspoort tot de glamoureuze Franse Rivièra. Slenter door de straten met kleurrijke huizen en historische gebouwen, maar geniet ook van de schoonheid van de natuur.

Wie Menton eenmaal ontdekt heeft, vergeet deze badplaats en zijn bijzondere panorama's nooit meer! In dit blogartikel lees je alvast meer over de mooiste bezienswaardigheden en plekjes in de stad.

Tours en excursies boeken in Menton

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Menton bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Menton, de stad van de citroenen

Door de bijzondere ligging tussen de bergen en de zee heeft Menton de meeste uren zon van Frankrijk. Daardoor is het ook de enige plaats in Frankrijk waar er citroenen aan de bomen groeien. Vandaar wordt Menton ook wel eens de stad van de citroen genoemd.

Er is dan ook geen ontsnappen aan, overal zie je wel iets dat in het teken staat met een citroen. Citroenbomen groeien en bloeien er het hele jaar door, in de sfeervolle winkeltjes in het oude centrum staan er op talloze producten citroenen afgebeeld en elk jaar in februari vindt er zelfs een citroenfeest plaats ter ere van de vrucht!

Wat maakt de citroen van Menton zo bijzonder?

De citroen van Menton is een sterk geurende citrusvrucht, sappig en rijk aan zuren. Wat deze nu zo bijzonder maakt? Haar ovale vorm, haar fijnkorrelige schil en haar scherpe gele kleur. De citroenen worden hier met de hand geoogst, rijpen aan de boom en worden niet bewerkt. Dankzij het zachte klimaat dient Menton als perfecte omgeving voor de cultivering van de citroen.

Chef-koks en patissiers verheugen zich op deze kleine mooie vrucht met felle kleur. Zowel het pulp als het sap en de zeste worden in de keuken gebruikt om heerlijke gerechten mee klaar te maken. Denk maar aan pasta’s, desserts, sauzen, brood of zelfs confituur. Maar een van de bekendste, zoete recepten zijn toch wel de fameuze tarte au citron of citroentaart, mousse of moelleux.

Ben je van plan een bezoekje te brengen aan Menton? Proef dan zeker eens van de ravioli met citroen. Een iets origineler gerecht maar zeker de moeite waard! Het recept won zelfs enkele gastronomische prijzen.

Het kleurrijke feest van Menton: Fête du Citron

Ter ere van de gouden citrusvrucht organiseert Menton sinds 1934 het traditionele Fête du Citron of Feest van de Citroen. Ieder jaar ontvangen de stad en haar tuinen gedurende drie weken gigantische sculpturen, speciale vormen en gedetailleerde ornamenten gemaakt van citrusvruchten. Om de magie en vreugde van deze kleurrijke viering te maximaliseren, vullen de straten zich met spektakels, defilés, concerten en exposities.

Stel je hierbij zo'n 140 ton citrusvruchten, 8 km aan slingers, 750.000 elastiekjes om de vruchten vast te maken en 20.000 uur aan werk voor om het feest onvergetelijk te maken! Het feest trekt dan ook niet voor niets ongeveer 200.000 bezoekers aan.

  1. Le Vieux Menton

Le Vieux Menton is het prachtige historische centrum van Menton waar je uren kan rondkuieren. Slenter door de pittoreske, kronkelende straaties met kleurrijke oude gevels en loop af en toe een gezellig winkeltje binnen. Nadien kan je even uitrusten op een van de terrasjes terwijl je geniet van de omgeving. Hier waan je je in een dorpje uit vervlogen tijden.

Vanuit sommige straatjes heb je ook een prachtig uitzicht op de azuurblauwe zee en het strand, wat het allemaal nog zo bijzonder maakt. Ga zeker eens door 'La rue piétonne et les marchés', een karakteristieke straat voor Menton met leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes.

REISGIDS: Wil je graag nog meer bijzondere plekjes aan de Côte d'Azur ontdekken? Download onze gratis preview reisgids Côte d'Azur en mis niets tijdens je bezoek!

  1. Basilique Saint-Michel Arange

Een niet te missen bezienswaardigheid in Menton is toch wel de Basilique Saint-Michel-Arange. Een prachtige gebouw in barokke stijl met een gele en lichtgroene gevel. Het is meteen ook de mooiste en grootste kerk in de regio. Het interieur van de kerk is rijk aan kostbare beelden en schilderijen en een waardevol gevleugeld altaar. Tijdens de zomermaanden worden hier regelmatig concerten gehouden.

Ook de binnenplaats is heel bijzonder, hier tref je namelijk mozaïeken van kiezels als versiering aan. Beklim zeker even de trappen, zo krijg je een wisselend uitzicht op de mooie details van de architectuur. 's Avonds zal je de kerk ook meteen spotten, de 35 meter hoge klokkentoren die hoog boven de stad uitsteekt, wordt dan prachtig verlicht.

  1. Palais Carnolés, Musée des Beaux Arts

Palais Carnolès is de voormalige zomerresidentie van de prinsen van Monaco. Hier bevindt zich de dag van vandaag Musée des Beaux Arts, waar je schilderijen van de 13e eeuw tot heden kan bezichtigen, werken van beroemde kunstenaars als Chagall, Dali, Dufy en Picasso.

Het imposante gebouw staat geclassificeerd als historisch monument, vanwege de neoklassieke architectuur. Na je bezoek aan het museum moet je ook even naar de achterliggende tuin met citroenserre. De tuin is geclassificeerd als een van de opmerkelijke tuinen van Frankrijk en bevat 137 soorten citrusbomen, waaronder sinaasappelbomen, bittere sinaasappelbomen, grapefruit, mandarijn- en citroenbomen. Heerlijk om tussen te wandelen.

VERBLIJFTIP? Overnacht in Hôtel Vacances Bleues Royal Westminster gevestigd in een park met uitzicht op zee in de stad Menton! Meer info en boeken.

  1. Musée Jean Cocteau

Gelegen aan de voet van het oude centrum van Menton, bevindt zicht het Musée Jean Cocteau dat vernoemd werd naar de veelzijdige surrealistische dichter, schrijver, toneelschrijver, ontwerper en filmmaker Jean Cocteau. Jean Cocteau ontdekte Menton in 1955 en verbleef er sindsdien regelmatig. Hij was dus een zeer gekend en geliefd man in de stad. Hij decoreerde er onder andere de trouwzaal van het gemeentehuis.

Het museum is een opvallend modern gebouw dus je zal er zeker niet naast kijken! Het heeft 2.700 m² werk van de Franse dichter in al zijn facetten en biedt bezoekers een collectie van tentoonstellingsruimte op twee niveaus, een educatieve workshop, een grafisch ontwerp studio, een resource center, een café en een boekhandel -winkel. Meer info over een bezoek aan het museum vind je op de website!

  1. Bezoek een van de mooiste tuinen van de stad

Deze prachtige Frans-Italiaanse stad herbergt vele bloemen en wereldbefaamde tuinen. Bezoek tijdens je vakantie zeker een van deze welbekende tuinen waar waar exotische tropische planten zich thuis voelen.

  • De Fontana Rosa tuin werd ontwikkeld in 1922 door politicus en schrijver Vincente Blasco-Ibañez. Hij zocht een plek waar zijn geboorteplaats Valencia herdacht kon worden. Hier wandel je tussen kristalheldere bassins, indrukwekkende zuilen en mooie fonteinen bekleed met keramiek. Het decor is duidelijk geïnspireerd door de schitterende Andalusische patios van Valencia.
  • De tuin van de Maria Serena Villa is gelegen naast de Italiaanse grens in een wijk genaamd "La petite Afrique", ook wel gekend als klein Afrika. Deze tuinen staan erom bekend het mildste klimaat in Frankrijk te hebben. Ontdek de villa daterend uit 1886, gebouwd op de plannen van architect Charles Garnier. Het is badend in weelderig groen met uitzicht op de zee en biedt een prachtig uitzicht op de oude stad.
  • Een andere bekende tuin is de Val Rahmeh tuin. Deze botanische tuin is eigendom van het Muséum National d'Histoire Naturelle. De tuin maakte het mogelijk om nieuwe specimen van uitgestorven soorten te introduceren en te laten acclimatiseren. Denk hierbij aan de Sophora toromino, oorspronkelijk afkomstig van het Paaseiland.
  • Serre de la Madone, een tuin die bekend staat om zijn ontwerp en zeldzame beplantingen.
  • Les Jardins Bioves is niet de typische tuin. De tuin is gelegen op het pad van Carei en is zo'n 800 meter lang. Het hele jaar door loop je langs gazons vol bloemen en exotische bomen. Verbluffende sculpturen en verkoelende fonteinen worden, creëren een indrukwekkend zicht.

Tijdens je bezoek aan Menton overnachten in een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Menton online en haal het beste uit je vakantie!

  1. Ontspannen op de stranden van Menton

Even een namiddagje niets doen en uitwaaien op het strand? Dat kan! Menton heeft zowel openbare- als privéstranden waar je terecht kan om echt te ontspannen! Aan de westkant van Menton zal je meer rotsachtige stranden vinden en naar het oosten toe meer zandstranden. Enkele stranden die je kan bezoeken zijn Plage du Fossan, Plage Rondelli en Plage des Sablettes.

Plage des Sablettes

Het witte zandstrand van Plage des Sablettes is erg populair. Je zal hier dan ook heel wat mensen tegen het lijf lopen. Neem een verfrissende duik in het water, lees een goed boek in de heerlijke zon of geniet van het uitzicht op de prachtig gekleurde huizen van Menton. Na een namiddagje zonnen op het strand kan je genieten van een lekker hapje en een drankje langs de mooie boulevard aan de rand van de oude stad.

Toch liever een privéstrand? Het strand van Hotel Napoleon is een leuk privéstrand met palmbomen waar een tropische sfeer heerst. Bij de oude haven, de Vieux Port, ligt de baai van Menton met het grootste strand en het warmste zeewater.

  1. Maak een daguitstap vanuit Menton

Verblijf je enkele dagen in Menton en wil je graag de omgeving beter leren kennen?

  • Je kan met een boot langs de kust naar Monaco of Nice varen. Vanop de boot geniet je bovendien van een mooi uitzicht op de Côte d'Azur en Monaco. (tip voor boottochten: La Balade en Mer Mentonnaise).
  • Ook een uitstap naar de bloemenstad San Remo is een absolute aanrader! De stad staat onder meer gekend voor het Italiaans liedjesfestival.
  • Vlakbij Menton in Italië ligt het spookdorp Bussana Vecchia dat ook zeker een bezoekje waard is! Meer dan honderd jaar geleden verwoestte een aardbeving dit middeleeuwse dorp en werd het door de overlevenden verlaten. Je kan hier de dag van vandaag nog enkele ruïnes bezoeken.
  1. Ontdek de Corniche tussen Menton en Nice

Combineer je bezoek aan Menton met een dagtocht naar Nice! Het is ongetwijfeld de moeite waard, en dat niet alleen voor de mooie bezienswaardigheden van de stad. Want ook de schoonheid van de route van Menton naar Nice is écht legendarisch. Men noemt deze wegen ook wel de 'Corniches'.

Je komt langs de mooiste uitzichten in Zuid-Frankrijk maar de meest spectaculaire is toch wel de Grand Corniche. De weg loopt langs de Romeinse Via Aurelia die is aangelegd in opdracht van keizer Augustinus om een uitbreiding van het Romeinse rijk mogelijk te maken. De Grand Corniche is de meest bochtige en hoogstgelegen weg tussen Menton en Nice met een lengte van 30 kilometer.

Eens in Nice aangekomen, ontdek de mooie & bijzondere bezienswaardigheden van de stad met onze stadswandeling. Deze stadswandeling door het centrum van Nice is enorm veelzijdig en laat je van alle aspecten van de stad proeven.

  1. Waar overnachten in Menton?

Voor je bezoek aan het kleurrijke Menton, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf! Dit zijn alvast onze drie favorieten in de stad. Of bekijk het volledige aanbod hotels in Menton online.

Best Western Hotel Mediterranee Menton

Best Western Hotel Mediterranee Menton ligt in het charmante stadscentrum van Menton, op wandelafstand van de zee. Naast modern ingericht kamers biedt het hotel een panoramisch terras met ligstoelen en kan je genieten van mediterrane en Provençaalse gerechten in het restaurant. De chef-kok bereidt heerlijke maaltijden en huisgemaakte desserts, vaak met gebruik van citrusvruchten uit Menton. Meer info en boeken.

Résidence Pierre & Vacances Les Rivages Du Parc

Résidence Pierre & Vacances Les Rivages Du Parc ligt in het centrum van de stad, op een steenworp afstand van de winkels en uitgaansgelegenheden, direct naast het strand. Hier verblijf je in een van de modern ingerichte appartementen voorzien van alles wat je maar kan wensen. Geniet bij mooi weer van je ontbijt op het grote terras met zicht op de groene omgeving. Meer info en boeken.

Hôtel Vacances Bleues Balmoral

Dit charmante Vacances Bleues Balmoral hotel op een paar minuten lopen van het oude centrum van Menton biedt moderne accommodatie aan! Vanop het terras geniet je van de prachtige omgeving en in het panoramisch restaurant met uitzicht op zee kan je heerlijk dineren. Meer info en boeken.

  1. Download onze gratis rondreis langs de Côte d'Azur

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in tijdens je vakantie aan de Côte d'Azur. Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Côte d'Azur en Marseille met + 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Côte d'Azur.

Côte d'Azur en Marseille

Gratis reisgids Côte d'Azur downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 1 mei 2023 - Hugo Beckers

Toffe info

- 19 april 2023 - Tina

Ben net in het zuiden gearriveerd en moet nog planning opmaken met gastvrouw voor de volgende weken van mijn verblijf Zal zeker naar Menton gaan en info gebruiken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?