De Franse Alpen: 17 x top bezienswaardigheden voor je vakantie

De Franse Alpen: 17 x top bezienswaardigheden voor je vakantie

28 mei 2021 in Frankrijk0 reacties

De Franse Alpen zijn niet alleen een geweldig wintersportgebied dat in de donkere maanden geheel wit kleurt, maar ook een prachtig kleurrijk gebied vol groene bossen, felblauwe meren en andere indrukwekkende landschappen in de zomer.

Bezoek de idyllische dorpjes in de Franse Alpen, ga er wandelen of fietsen door prachtige natuurgebieden en geniet van de hoge bergtoppen.

Inhoud artikel

 1. Waar liggen de Franse Alpen?

De Alpen zijn een uitgestrekte bergketen in het zuiden van Europa, die de natuurlijke scheiding vormen tussen Noord- en Midden-Europa en het mediterrane Zuid-Europa. De keten is maar liefst 200.000 km² groot en ligt verspreid over 8 landen, met de grootste delen gelegen in Frankrijk, Zwitserland, Italië en Oostenrijk. Ongeveer 1/5 van de gehele bergketen is gelegen in het zuidoosten van Frankrijk.

De Franse Alpen zijn gelegen in de regio’s Rhône-Alpes en Provençe-Alpes-Côte-d’Azur, ongeveer tussen het meer van Genève bij de grens met Zwitserland en de badplaats Menton aan de Côte d’Azur. De Rhônevlakte wordt gezien als de westelijke grens van de Alpen.

Wat is de hoogste berg van de Franse Alpen?

 • In het westelijke deel van de Alpen bevinden zich de hoogste toppen van de bergketen, waarbij er maar liefst 128 bergtoppen een hoogte van boven de 4000 m bereiken.
 • De allerhoogste Alpentop is de Mont Blanc, gelegen op de Frans-Italiaanse grens in de Franse Alpen. Deze berg bereikt een hoogte van maar liefst 4810 m boven zeeniveau.

Wat is het klimaat in de Franse Alpen?

 • De Franse Alpen worden gekenmerkt door gevarieerde landschappen, met een combinatie van hoge bergtoppen, uitgestrekte bossen, valleien die ooit door gletsjers zijn uitgesleten, en nog bestaande gletsjers gelegen tussen de toppen van de Alpen.
 • Het klimaat van de Franse Alpen wordt beïnvloed door zowel het Middellandse Zeegebied en het gematigde klimaat van Noord- en Midden-Europa, en de Franse Alpen zijn het droogste deel van de gehele bergketen.
 • In de winter is het vooral hogerop de bergen zonnig en droog terwijl dit in de zomer juist in de dalen het geval is.

Welke cultuur is er te vinden in de Franse Alpen?

 • Het gebied van de Franse Alpen wordt al voor lange tijd bewoond, al is het pas redelijk recent een stuk bereikbaarder geworden. Door de afgezonderde ligging waren inwoners veelal op zichzelf aangewezen en is er een eigen cultuur ontstaan in de bergen, dat veelal is gebaseerd op de veeteelt.
 • Hierdoor zijn er in de Alpen veelal kleine, pittoreske dorpen te vinden.
 • Grenoble is de enige grote stad in de Franse Alpen en een van de weinige steden in de gehele bergketen. Naast de idyllische plaatsjes heeft de regio vooral veel natuurlijke bezienswaardigheden.

In welk land ligt de top van de Mont Blanc?

De Mont Blanc is het icoon van de Franse Alpen en is daarmee ook de grootste bezienswaardigheid van de regio. Het is met een hoogte van 4810 m de hoogste top van de Alpen, en na de Elbroes in de Kaukasus de hoogste van Europa. De berg is gelegen in het Mont Blancmassief op de grens tussen Frankrijk en Italië.

Volgens de Fransen en Zwitsers was de top gelegen op Frans terrein, maar de Italianen waren het hier niet mee eens en bij een conventie in 1861 werd de grens tussen de 2 landen over de top van de Mont Blanc geplaatst. Op officiële Franse kaarten is de grens echter nog steeds ten zuiden van de top gelegen.

Vanuit Chamonix-Mont-Blanc naar de top van de Mont Blanc

De Mont Blanc is vanuit een hoop skigebieden en uitzichtpunten in de omgeving te zien. Vanuit het resort Chamonix-Mont-Blanc, aan de voet van de berg, en de omgeving vertrekken verschillende wandel- en klimtochten naar plateau’s die uitzicht bieden op de berg. Daarnaast is het beklimmen van de Mont Blanc een zeer geliefde activiteit onder ervaren bergbeklimmers.

 1. Chamonix-Mont-Blanc

Chamonix-Mont-Blanc, of kortweg Chamonix, is een van de meest bezochte stadjes in de Franse Alpen. Het plaatsje en de omgeving zijn een populair wintersportresort, waarnaast de ligging aan de voet van de Mont Blanc ook meewerkt aan de aantrekkingskracht. Chamonix is gelegen op 995 m hoogte in de vallei van de Arve, met aan de ene kant de Mont Blanc en aan de andere kant de Aiguilles Rouges.

De skigebieden van Le Brévent en la Flégère

 • Bezoekers van Chamonix kunnen in de omgeving van het stadje veel wintersporten beoefenen, en kunnen er onder andere terecht in de skigebieden van Le Brévent en la Flégère.
 • Daarnaast vertrekken er verschillende wandelingen vanuit Chamonix door de Alpen, en zijn er verschillende kabelbanen en treintochten naar de hoge toppen rondom het stadje.
 • In de buurt van Chamonix kan je ook een stuk van de route van de Tour du Mont Blanc trektocht vinden, een wandeling van zo’n 10 dagen rondom de Mont Blanc door zowel Frankrijk als Zwitserland en Italië.

Ga skiën op de Vallée Blanche

 • In Chamonix kan je de kabelbaan naar de Aiguille du Midi nemen. Dit is een andere bergtop in het Mont Blancmassief van maar liefst 3842 m hoog. Op deze top bevindt zich een uitkijkplatform vanwaar je een mooi zicht hebt op de Mont Blanc.
 • Daarnaast begint hier ook de Vallée Blanche skiroute van 20 km, een van de langste en bekendste skiroutes van de Alpen.

De nationale gletsjer van Frankrijk

 • Vanuit Chamonix kan je ook de Chemin de fer du Montenvers tandradbaan nemen naar Montenvers. Vanaf hier kan de Mer-de-Glace bezocht worden, de nationale gletsjer van Frankrijk.
 • Deze gletsjer ligt aan de noordzijde van de Mont Blanc en is maar liefst 7 km lang en 200 m diep. Hiermee is het na de Aletschgletscher de langste gletsjer van de Alpen.
 1. Route des Grandes Alpes

 • Een van de beste manieren om de Franse Alpen te leren kennen Route des Grandes Alpes, de legendarische autoroute door de bergketen.
 • Deze route is maar liefst 684 km lang en loopt tussen Thonon-les-Bains aan het meer van Genève tot aan Menton aan de Côte d’Azur.
 • Deze route is ook met de fiets te rijden en brengt bezoekers langs beroemde bergtoppen in de Franse Alpen, en trekt door verschillende bergpassen, langs 3 nationale parken en via pittoreske dorpjes.

Enkel af te leggen van juni tot oktober

De Route des Grandes Alpes is niet het gehele jaar door te rijden maar is ongeveer van juni tot oktober te doen. Echter kunnen stukken van de route eerder of later geopend of gesloten worden afhankelijk van de sneeuwval in het gebied. De route is dan ook alleen te rijden als de hoge bergpassen, zoals de Col du Galibier en de Col de la Madeleine, sneeuwvrij zijn.

 1. Le Morclan

 • Een van de mooiste wandelingen om te maken in het noordelijk deel van de Franse Alpen is de tocht naar Le Morclan. Deze bergtop van 1970 m hoog behoort niet tot een van de hoogste toppen van de Franse Alpen, maar wordt wel gezien als een van de mooiste.
 • Vanaf de top heb je dan ook een prachtig uitzicht over de Zwitserse Alpen naar het oosten, en in het zuiden kan je in de verte de Mont Blanc zien liggen. Op de top vind je verschillende informatieborden die je helpen met het identificeren van de verschillende bergtoppen die vanaf Le Morclan te zien zijn.

Van waaruit is Le Morclan te bereiken?

Le Morclan is te bereiken met een wandeling vanuit het dorpje Châtel. Dit is een tocht van ongeveer 4 uur, maar het is ook mogelijk om vanuit het dorp de Super-Châtel kabelbaan te nemen naar de piste, vanwaar je al een prachtig uitzicht kan genieten en kan beginnen aan verschillende wandeling. Vanaf daar kan je weer met de stoeltjeslift verder naar de top van Le Morclan.

 1. Cirque du Fer à Cheval

Een stukje ten noorden van Chamonix is het dorpje Sixt-Fer-à-Cheval gelegen. Dit is een van de Plus Beaux Villages de France en is dan ook zeker een sfeervol dorp om te verblijven. Daarnaast ligt dit dorp in een prachtige omgeving. Sixt-Fer-à-Cheval is zo een perfect uitgangspunt om Cirque du Fer-à-Cheval te bezoeken. Dit is een prachtig keteldal dat omringd wordt door hoge rotswanden tussen de 500 en 700 m omhoog. Het dal wordt gezien als een van de Franse natuurwonderen en is het grootste keteldal van de Alpen.

Het ontstaan van Cirque du Fer à Cheval

Cirque du Fer-à-Cheval werd eeuwen geleden uitgesneden door gletsjers die tussen de bergen lagen, waardoor er een prachtig dal is ontstaan dat omringd wordt door hoge bergtoppen. Het smeltwater van de sneeuw op deze toppen zorgt aan het begin van de zomer voor watervallen die langs de hoge rotswanden naar beneden vallen, maar ook later in het seizoen wanneer deze watervallen minder groot zijn of geheel zijn opgedroogd is het nog een prachtige vallei waar je heerlijk kan wandelen.

Tip! Vanuit Sixt-Fer-à-Cheval is het ook mogelijk om een wandeling van 6 km naar het dal te maken.

 1. Le Désert de Platé

Ten zuiden van Sixt-Fer-à-Cheval ligt de Désert de Platé, in de omgeving van het stadje Flaine. Dit is een van de grootste kalkplateau’s van Europa, wat zorgt voor een bizjonder landschap waarbij het groen afgewisseld wordt met karstverschijnselen. Het oogt bijna woestijnachtig, of zelfs als een maanlandschap.

Het plateau wordt omringd door de Aiguilles de Warens en er leven volop berggeiten en marmotten. Vanaf het plateau heb je een prachtig uitzicht op de Mont Blanc.

La Désert de Platé is te bereiken met de gondellift Les Grandes Platières vanuit Flaine.
 1. Lac Blanc

Lac Blanc is het beroemdste meer van de Franse Alpen. Het groenblauw gekleurde meer is gelegen ten noorden van Chamonix en biedt een prachtig uitzicht op het Mont Blancmassief. Hierdoor is het meer een favoriete plek onder wandelaars, en de Tour du Mont Blanc route loopt ook langs dit prachtige meer.

Wanneer je het meer met een kortere wandeling wilt bereiken kan je in Chamonix de La Flégère kabelbaan nemen, of vertrek vanaf de Col des Montets of vanuit het dorpje Agentière. De wandeling duurt dan 3 uur.

Tours en uitstappen naar Lac Blanc, Chamonix

 1. Saint-Gervais-les-Bains

In de buurt van Chamonix en de Mont Blanc ligt het drukbezochte Saint-Gervais-les-Bains, of kortweg Saint-Gervais. Dit stadje staat vooral bekend om de vele toeristische infrastructuur die er te vinden is en biedt een perfect uitgangspunt voor wintersporters en wandelaars.

Wat is er te zien in Saint-Gervais en Nid d’Aigle?

 • In Saint-Gervais kan je ook terecht in de 19de-eeuwse thermale baden na een lange wandeling of een dagje in de sneeuw, waarbij je kan genieten van het uitzicht op de Mont Blanc.
 • Vanuit Saint-Gervais kan je een mooie tocht naar het Nid d’Aigle maken. Dit is het hoogstgelegen treinstation van Frankrijk, op een hoogte van 2362 m. Het Nid d’Aigle ligt enkele honderden meters onder de voet van de Bionnassay gletsjer en biedt hier dan ook een mooi uitzicht op.
 • Het Nid d’Aigle is te bereiken met de Tramway du Mont-Blanc, een tandradbaan die vanuit Le Fayet via Saint-Gervais naar het eindstation rijdt.
 1. Annency

In het noordwestelijk deel van de Franse Alpen ligt de prachtige alpine stad Annecy, gelegen aan het gelijknamige Lac d’Annecy. Het is een prachtige plaats omringd door lagere uitlopers van de Alpen, en met zicht op 1 van de zuiverste meren ter wereld.

Een stadje vol geschiedenis

Annecy heeft een lange geschiedenis waarbij het eeuwenlang tot het Zwitserse Genève behoorde, maar is sinds 1860 door Frankrijk geannexeerd. Het heeft nog een prachtig historisch centrum vol middeleeuwse bouwwerken, die omringd worden door de kanalen die door de stad stromen. Annecy wordt daardoor ook wel het Venetië van de Alpen genoemd.

Loop in de stad langs het Palais de l’Isle gelegen op een eiland in een kanaal, en breng een bezoek aan het Château d’Annecy.

 1. La Roche Parstire

La Roche Parstire is een prachtig wandelgebied dat te bereiken is vanuit het skioord Arêches-Beaufort. Hier wandel je door uitgestrekte berglandschappen met aan de ene zijde bergwanden en aan de andere kant uitzicht op het Lac de Roselende en de Rocher du Vent bergtop daar weer achter.

Vanuit Arêches-Beaufort kan je een mooie wandeling van 3 uur naar het uitzichtpunt maken. Adrenalinejunkies kunnen hier in de omgeving ook ervoor kiezen om de via ferrata du Roc du Vent te maken. Vanaf La Roche Parstire is deze bekende via ferrata ook in de verte te zien

 1. Fort de la Redoute Ruinee

In de buurt van het wintersportoord Bourg-Saint-Maurice, richting de grens met Italië, kan je een bezoek brengen aan de ruïnes van het Fort de la Redoute, een fort uit 1892.

Van het fort staan vooral nog de muren overeind, maar de bijzondere ligging geeft het fort bijna wat magisch. Vanuit La Rosière kan je de stoeltjeslift Roches Noires nemen, waarna het nog een korte wandeling is naar het fort. Eenmaal bij het fort heb je een prachtig uitzicht over de Isère vallei en de Mont Blanc.

 1. Parc National de la Vanoise

Waar ligt het Parc National de la Vanoise?

Ten zuiden van Bourg-Saint-Maurice is het prachtige natuurgebied Vanoise gelegen. Deze regio was lange tijd bekend als een wintersportgebied, maar in 1963 werd het als eerste Franse natuurgebied beschermd als nationaal park, en nu zijn er vooral aan de rand van het park grote skiresorts te vinden. Het Parc National de la Vanoise ligt tegen de grens met Italië aan, en over de grens loopt het natuurgebied over in het nationale park Gran Paradiso.

Wat te doen in het park?

In het natuurgebied zijn heel wat wandelroutes te vinden die je leiden langs vergezichten en uitzichtpunten die uitkijken op bergtoppen zoals de Grande Casse, de hoogste piek van Vanoise van 3855 m hoog.

 • Zo kan je aan de voet van de Grande Casse een mooie dagwandeling maken langs de Col la Vanoise, waarbij je langs het Lac des Vaches komt dat over te steken is door middel van platte stenen die in het water zijn aangelegd.
 • Je kan er ook voor kiezen om naar het skioord Méribel te trekken om vanaf daar verschillende wandelingen te maken. Wandel bijvoorbeeld in zo’n 2 uur naar L’Aiguille du Fruit en het prachtig heldere Lac des Fées, of kies verderop voor een meer inspannende wandeling naar La Dent du Villard, een mooi uitzichtpunt waarbij je uitkijkt op de Courchevel, Méribels en Les Menuires.

Bonneval-sur-Arc

In het oosten van het Parc national de la Vanoise ligt een van de Plus Beaux Villages de France, het authentieke Bonneval-sur-Arc. Dit dorp is gelegen in de Mauriennevallei en staat bekend om de oude huizen van natuursteen, waarvan sommige al eeuwen oud zijn. De woningen werden hier van leisteen gebouwd omdat er geen bomen meer groeiden op deze hoogte, en door de afgelegen ligging zijn ze vrijwel onaangetast gebleven. Daarnaast biedt het dorpje prachtige uitzichten over het Parc National de la Vanoise.

Aussios

Aan de zuidelijke rand van de Vanoise ligt het dorpje Aussois. Dit dorpje is minder bekend maar nog steeds een geliefd skiresort, waarnaast het een perfect uitvalsbasis is voor een bezoek aan het Lozes Archeologisch park.

Hier zijn gravures op de rotswanden gevonden die uit de periode tussen 1000 voor Christus en de Middeleeuwen dateren. Door het archeologisch park loopt een mooie wandeling, waarbij je langs verschillende infoborden komt die over de gravures vertellen.

 1. Grenoble

Grenoble is de grootste stad van het Franse Alpen gebied en wordt daardoor vaak gezien als de hoofdstad van het gebied.

Waar en waarom Grenoble?

De stad ligt aan de westelijke rand van de bergketen, tussen het natuurpark Vercors en het nationaal park Écrins. De stad heeft een prachtig historisch centrum, waarbij je zeker een bezoek moet brengen aan het 18de-eeuwse fort la Bastille op de heuvel, wat te bereiken is met de Les Bulles kabelbaan.

Vanaf La Bastille kan je genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de omringende bergen.

In Grenoble is nog veel meer te doen, en zo kan je hier ook nog verschillende musea bezoeken. Grenoble is echter ook de perfecte basis voor zowel wintersporters als zomerse vakantiegangers. Zo kan je vanuit de stad zeer gemakkelijk een bezoek brengen aan de omliggende natuurgebieden om hier te gaan wandelen.

 1. Parc National des Écrins

Ten zuidoosten van Grenoble ligt het grote nationale park Écrins. Dit park is maar liefst zo’n 90.000 hectare groot en omvat meerdere bergtoppen van rond de 4000 m hoogte van het Écrinsmassief. De Barre des Écrins liggen met 4102 m het hoogst. In het park liggen ook enkele gletsjers, zoals de Glacier de la Girose, de Glacier Blanc en de Glacier de la Meije.

Ook in dit natuurpark lopen weer vele prachtige wandelingen:

 • Maak bijvoorbeeld een korte wandeling naar het Lac du Lauvitel, een bergmeer dat vooral bekend staat om de vele marmotten die in de omgeving te spotten zijn.
 • Vanuit La Grave lopen verschillende mooie wandelingen langs de voet van de La Meije, een van de hoogste bergen van het park van 3982 m groot.

Alpe d'Huez

Aan de rand van het Écrins park vind je een van de bekendste lagere bergen van de Alpen: de Alpe d’Huez. Deze berg ligt in het Grandes Rousses bergmassief en staat vooral bekend onder wielerfanaten door de Tour de France.

In de zomermaanden zijn er dan ook veel bezoekers die de berg zelf eens op willen fietsen, maar in de winter verandert dit gebied in een van de grootste skigebieden ter wereld.

 1. Briançon

Tussen het Parc national des Écrins en de grens met Italië kan je een bezoek brengen aan de hoogstgelegen stad van Europa, Briançon. Deze stad ligt op 1330 m boven de zeespiegel en was al in de Klassieke Oudheid een belangrijke vestingstad.

De stad heeft door de jaren heen altijd een belangrijke militaire functie gehad, wat nog te zien is aan de vestingwerken en forten die in en om de stad gelegen zijn. Daarnaast kan je in de stad ook de mooie Notre-Dame-et-Saint-Nicholas kerk uit de 18de eeuw bezoeken, maar je kan er ook terecht in het bezoekerscentrum van het Écrins Nationaal park.

 1. Parc Naturel régional du Queyras

Het natuurpark Queyras is een relatief onbekend natuurgebied in de Franse Alpen. Het beslaat een woest gebied gelegen in het dal Queyras, dat alleen te bereiken is via de bergpassen Col d’Izoard, Combe du Queyras en de Col d’Agnel vanuit Italië. In het gebied liggen verschillende bergen van rond de 3000 m hoogte, en de wilde rivier Guil stroomt door het grootste deel van het dal. In het natuurgebied worden naast alpenmarmotten en steenbokken ook regelmatig wolven gespot.

Activiteiten in het park

De Queyras trekken vooral veel wandelaars die door het ruige gebied willen lopen, maar het natuurpark leent zich ook uitstekend voor raften of kanoën op de Guil. Daarnaast kan je in het park het hoogstgelegen dorp van Frankrijk vinden, Saint-Véran, dat op zo’n 2041 m hoogte is gelegen.

 1. Parc National du Mercantour

Ten zuiden van Barcelonette strekt het Nationaal Park Mercantour zich uit. Het Mercantourmassief is een van de meest zuidelijke gelegen bergmassieven van de Alpen en ligt tussen de hogere Alpen en de Middellandse Zee in. De hoogste berg hier is de Cime du Gélas van 3143 m hoogte.

In het park zijn zo’n 600 km aan wandelpaden te vinden die onder andere langs de verschillende dorpen, naar uitzichtpunten en naar mooie meren zoals het Lac Vert lopen.

Veel dorpjes te zien

Ook zijn de verschillende dorpen in het gebied zeker een bezoek waard. Zo vind je hier Saorge, in het zuiden van het park tegen de grens met Italië aan. Dit bergdorp is gelegen tegen een bergwand aan en biedt mooie uitzichten over de omgeving. Hier kan je ook op de Train des Merveilles stappen, de trein die tussen Nice en Tende rijdt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?