7 x historische bezienswaardigheden in het Land van de Katharen

Koop de volledige reisgids voor € 10

7 x historische bezienswaardigheden in het Land van de Katharen

15 juni 2022 in Occitanië2 reacties

Het Land van de Katharen is ontstaan doordat tijdens de kruistochten in de 13e eeuw duizenden mensen moesten schuilen voor de meedogenloze paus die er op los liet moorden. Meer dan 20 000 burgers werden vermoord, anderen moesten vluchten en zich verstoppen in burchten en grotten in de omgeving. Een prachtige streek met een nog duisterder verleden.

Inhoud artikel

  1. Lagrasse

In het hart van het Corbières-massief, is een klein, romantisch dorpje dat makkelijk een plekje verdient in de lijst met mooiste dorpen van Frankrijk. De belangrijkste troeven van Lagrasse zijn de pittoreske oude brug, de middeleeuwse huizen en de overblijfselen van oude wallen. Maak zeker een wandeling door het dorpscentrum en bewonder de 14e-eeuwse overdekte markt. Ga binnen in de kunstwinkeltjes en de gotische kerk, slenter langs de oevers van de Orbieu en bezoek de binnenplaats van het oude paleis. Sla ook de abdij van Sainte-Marie met de indrukwekkende klokkentoren niet over, gesticht in de 8e eeuw.

  1. Villerouge-Termenès

Villerouge-Termenès is de plaats waar Guilhem Bélibaste op de brandstapel stierf, de gebeurtenis die de laatste dagen van de Katharen markeert. De stad heeft een prachtig kasteel dat dateert uit de 13e eeuw en tot de Franse Revolutie eigendom was van de aartsbisschoppen van Narbonne. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd het zorgvuldig gerestaureerd en vandaag kan je er een leerrijk museum bezoeken. Tijdens de audiovisuele rondleiding in het kasteel kom je meer te weten over Bélibaste en ook over Bernard de Farges, aartsbisschop van Narbonne van 1311-1341. Je leert over het lot van de Katharen en de macht van de aartsbisschop en je krijgt inzicht in hoe het alledaagse leven er in de 14e eeuw uitzag.

  1. Château de Termes

De ruïne van Château de Termes ligt dichtbij het dorp Termes. Het is gebouwd op een voorgebergte en wordt aan drie zijden omgeven door diepe ravijnen. De Kathaarse Ramon de Termes verdedigde het kasteel, maar na een vier maanden durende belegering viel het in 1210 in handen van Simon de Montfort. Het was de zwaarste belegering van de eerste periode van de Albigenzische Kruistocht. Het kasteel werd in de 13e eeuw herbouwd als koninklijk garnizoen en bleef van militair belang aangezien het toen op de grens stond met Aragón (later onderdeel van Spanje). Het verloor zijn functie echter in de 17e eeuw toen de grens verder naar het zuiden verschoof. Een bende schurken nam later intrek in het kasteel en gebruikte het als uitvalsbasis om de regio te terroriseren. Om dit te stoppen werd het bij koninklijk besluit in 1653-1654 vernietigd.

Het Château Termes is niet alleen van historisch belang, maar je hebt er ook een prachtig uitzicht op de Terminet-kloven. Alleen al daarom staat dit kasteel in ons lijstje. De site is opengesteld voor bezoekers en het duurt ongeveer 15-20 minuten om vanuit het dorp naar het kasteel te wandelen.

  1. Château d'Aguilar

In Château d'Aguilar vind je een 12e-eeuwse donjon en een vijfhoekige vesting die dateert uit de 13e eeuw. Zowel de binnenste donjon als de buitenste vesting hebben op elke hoek halfronde wachttorens. Het kasteel ligt bovenop een heuvel die uitkijkt over de vlakte van Tuchan. Die strategische ligging maakte het indertijd mogelijk om het Corbières-massief te beschermen, maar zorgt vandaag vooral voor prachtige vergezichten. Zelfs als je niet zo geïnteresseerd bent in het kasteel zelf, is de korte klim absoluut de moeite waard voor het uitzicht alleen.

  1. Château de Peyrepertuse

Château de Peyrepertuse ligt 800 meter hoog op een kalksteenrug die de scheiding vormt tussen de stadjes Duilhac-sous-Peyrepertuse en Rouffiac-des-Corbières. Ook deze ruïne nam in zijn glorietijd een strategische positie in en bood tegelijk een prachtig uitzicht over het omringende landschap. Van de vijf zonen van Carcassonne is dit het grootste kasteel. De site wordt al sinds de Romeinse tijd bewoond.

Ten tijde van de Albigenzische Kruistocht was dit kasteel het leengoed van Guillaume de Peyrepertuse. Hij werd in 1224 geëxcommuniceerd en nadat het beleg van Carcassonne mislukt was, gaf hij zich uiteindelijk over. In 1240 namen de Fransen bezit van zijn kasteel. Het kasteel werd in de loop van de volgende eeuwen uitgebreid en veranderd. Vandaag de dag wordt het bezocht door bijna 100.000 bezoekers per jaar die hier niet alleen het kasteel, maar ook het onklopbare uitzicht op de omringende wijngaarden komen bewonderen.

  1. Château de Quéribus

Een ander kasteel, Château de Quéribus, niet ver van het Château de Peyrepertuse, is nog een van de Zonen van Carcassonne. Dit kasteel wordt soms beschouwd als het allerlaatste Katharenbolwerk. Na de val van Montségur in 1244 verzamelden de overlevende Katharen zich namelijk in dit kasteel. Het prijkt bovenop een kilometerslange top en de vergezichten zijn hier daarom nog spectaculairder dan de uitzichten die je tot nu toe al gezien hebt. In 1255 kwam het Franse leger om deze laatste overgebleven Katharen in de pan te hakken, maar ze konden net op tijd en zonder slag of stoot wegglippen.

TIP: Lees ook zeker onze blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Languedoc-Roussillon.

  1. Château de Puilaurens

Château de Puilaurens torent bijna 700 meter uit boven de Boulzanevallei en de dorpen Lapradelle en Puilaurens. Er is een wandelpad van Axat naar het kasteel. Eenmaal aangekomen kan je er de gekanteelde muren, de vestingpoort, de Dame-Blanche-toren en de overblijfselen van de vierkante donjon van dichtbij bekijken voordat je weer afdaalt naar de dorpen beneden.

  1. Mis niets met onze reisgids Occitanië

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 maart 2024 - Borre Rudy

Goed

- 4 februari 2023 - Bianca

De catalogus is fantastisch. Dit jaar gaan we deze reis voor een groot gedeelte rijden. Wij kijken er heel erg naar uit. Zeer inspirerende omgeving,

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?