Autovakantie in de Provence? Met de eigen auto naar de Provence

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Autovakantie in de Provence? Met de eigen auto naar de Provence

5 april 2024 in Provence5 reacties

De Provence is één van de populairste toeristische streken van Frankrijk, en niet zonder reden. Denk maar aan de prachtige landschappen en het heerlijke Middellandse-Zeeklimaat. De regio kleurt jaarlijks paars door de lavendel, en er zijn ook prachtige berggebieden, uitgestrekte groene graslanden en stranden aan helderblauw water.

Daarnaast loopt de Provence over van de steden en dorpjes vol monumenten en kerkjes. Veel grote steden organiseren in de zomerperiode ook bijzondere festivals die je kan bezoeken, zoals het theaterfestival van Avignon en het jazz festival van Nice. Kortom, genoeg te zien en te ontdekken in dit stukje Frankrijk!

De beste manier om de Provence te verkennen is met de eigen auto. Wij hebben voor je een autoroute door de Provence uitgestippeld die je langs de mooiste plekjes van de regio brengt.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Provence

Duur5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 960 km tot Gordes, vanaf Utrecht is het 1450 km, reken op 9 à 12 uur rijden
Openbaar vervoerMet de trein naar de Provence? Boek hier je treintickets
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Provence zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Provence: een all-round autovakantie

1.1. Natuur die inspireert

De Provence staat bekend om paarse lavendelvelden, pittoreske dorpjes en steden die teruggaan tot de Romeinse tijd. Het is dan ook niet gek dat veel schilders zoals Picasso, Cézanne en Van Gogh deze regio in het zuidoosten van Frankrijk kozen om inspiratie op te doen voor hun werken. De Provence is bovendien erg divers.

Naast de prachtige lavendelvelden kan je in dit gebied ook indrukwekkende kliffen aan de Middellandse Zee en de Côte d’Azur vinden en prachtige natuurgebieden rondom de Rhône en de Verdon, zoals de moerassige Camargue, verkennen. Ook berggebieden zoals de Alpilles en Mont Ventoux, het hoogste punt van de Provence met een hoogte van 1909 meter, maken onderdeel uit van het landschap van de Provence, ideaal dus voor een autovakantie.

1.2. Romeinse roots

Zo’n tweeduizend jaar geleden was de Provence onderdeel van het Romeinse Gallië, waardoor er op veel plekken in de Provence oude Romeinse bouwwerken, structuren en andere monumenten terug te vinden zijn. Meer nog, je vindt in de Provence zelfs resten terug die dateren uit de prehistorie. Daarnaast drukten de middeleeuwen ook hun stempel op het gebied met kloosters en prachtige kerken.

Onze uitgestippelde auto route door de Provence (download de route hier)

 1. Orange, het Franse Rome

Orange heeft een oud centrum waar je goed bewaarde Romeinse constructies kan bezoeken tijdens je autovakantie, zoals de Romeinse triomfboog. Het grootste monument is het Romeinse theater, één van de meest bijzondere Romeinse overblijfselen is in de Provence en het enige theater in Europa dat helemaal overeind is gebleven. Jaarlijks wordt er in Orange ook het operafestival Choregies d’Orange gehouden.

 1. Naar Avignon met de auto

3.1. Historisch Avignon

Avignon is de stad van de geschiedenis en daar getuigt de stadsarchitectuur van. De ommuurde stad kan je binnenkomen door één van de zeven poorten. Binnenin de stad vind je veel bijzondere gebouwen zoals het Petit Palais, het Palais du Roure en het Palais des Papes. Wandel rond langs de verschillende oude pleinen en gerestaureerde straatjes en voel je een even een tijdreiziger. Ga zelf op verkenning met onze stadswandeling door Avignon.

Even buiten Avignon, richting Nîmes, vind je ook het door UNESCO beschermde Pont du Gard, een indrukwekkend oud Romeins aquaduct van drie verdiepingen uit de eerste eeuw dat de tand des tijds opvallend goed doorstaan heeft. Ontdek ook onze stadswandeling door Nîmes.

Lees ook onze aparte blog voor nog meer bezienswaardigheden in Avignon die je kan bezoeken tijdens je autovakantie door de Provence.

3.2. Theaterstad bij uitstek

Daarnaast wordt Avignon ook dé theaterstad van Frankrijk beschouwd. Jaarlijks wordt er in juli het straattheaterfestival Festival d’Avignon georganiseerd. Overal op straat worden toneelstukken, dansvoorstellingen en muziekoptredens opgevoerd.

 1. Arles, de geschiedenisstad

4.1. Romeins Arles

Arles verdiende een plaatsje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Maak tijdens je autovakantie door de Provence zeker een stop in Arles. Deze stad kent een lange geschiedenis die terug gaat tot de Romeinse tijd. Daar zijn verschillende resten van te zien, zoals een amfitheater, een arena, de baden van Konstantijn en de oude Alyscamps-begraafplaats. In de arena worden nog steeds regelmatig stierengevechten gehouden waarbij de matadors ringen en lappen stof van de stier moeten proberen afpakken.

4.2. Kunstig Arles

In Arles vind je ook de Fondation van Gogh, waar werken van Vincent van Gogh tentoongesteld zijn. Er is ook een speciale wandelroute uitgestippeld langs verschillende plekken die vereeuwigd zijn op schilderijen van de Nederlandse kunstenaar. Ga zelf op ontdekking door de stad met onze stadswandeling Arles.

Daarnaast wordt Arles jaarlijks even het centrum van de internationale fotografie tijdens het Rencontres-festival. Er worden dan in de hele stad verschillende fotografietentoonstellingen neergepoot, dus zeker een stop waardig tijdens je autovakantie in de Provence.
Wat er nog zoal te ontdekken is? Lees onze blog met bezienswaardigheden Arles.

TIP: Lees ook onze aparte blog om nog meer te ontdekken over van Gogh in de Provence.

 1. Het mooie centrum van Aix-en-Provence

Aix-en-Provence verschijnt vaak in lijstjes van de mooiste Franse steden en mag je zeker niet missen tijdens je autovakantie in de Provence.
Wandel er over de Cours Mirabeau, een wijde laan versierd met bomen. Je vindt er veel cafeetjes waar je het stadsleven en de herenhuizen uit de 17de en 18de eeuw kan observeren. Aix-en-Provence heeft verschillende grote schrijvers en schilders geïnspireerd. Je kan er de oude studio van Cézanne bezoeken en een wandelroute volgen door de straten van de stad die je meer over zijn leven en werk leert.

 1. Eeuwenoud Marseille

Marseille is één van de oudste steden van Frankrijk en ook één van de grootste. In het oude stadscentrum, Panier wandel je langs de oude haven (Vieux Port) en lunch in één van de karaktervolle barretjes langs het water. Bezoek ook zeker de romaans-byzantijnse Cathédral de Sainte-Marie-Majeure die dateert uit de elfde eeuw. Ook is het Saint-Victor Klooster is een aanrader. Het is één van de oudste christelijke plekken in Europa.

In Marseille kan je ook verschillende musea bezoeken, zoals bijvoorbeeld het Musée d’Historie de Marseille waar je meer leert over de geschiedenis van de stad, of het Musée Cantini waar je moderne kunstwerken van onder andere Picasso kan bewonderen. Een dagje genieten op het strand is ook een optie.

WANDELING: Er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Marseille? Volg onze gratis stadswandeling door Marseille die je langs de mooiste plekjes van de stad brengt.

 1. Filmstad Cannes

Cannes is een charmante stad aan zee die voornamelijk bekend is door het jaarlijkse internationale filmfestival. In de stad kan je naast flaneren op de Boulevard de la Croisette langs het strand ook de oude haven en het mooie historische centrum bezoeken waar je prachtige kerken en kapellen kan vinden.

 1. Nice, grootstad aan de zee

Nice is de vijfde grootste stad van Frankrijk en trekt de jetset van over de hele wereld aan. Wandel hier over de Promenade des Anglais in de schaduw van de bomen met uitzicht op het strand en de baai. Wandel ook zeker eens door het oude centrum waar je veel barokke gevels en gebouwen uit de Belle Epoque kan bekijken. In de zomer wordt het Nice Jazz Festival gehouden in de arena en de tuinen van Cimiez. Ideaal dus om tijdens je autovakantie door de Provence er te genieten van de beste jazz van het moment.

Onze gratis stadswandeling door Nice brengt je langs de mooiste plekjes van de stad.

 1. De zoutvlaktes van Aigues-Mortes

Naast bezoekjes brengen aan de steden is er nog veel meer dat je kan doen tijdens je autovakantie in de Provence. Zo kent de regio heel wat prachtige natuurgebieden. De zoutvlaktes van Aigues-Mortes, zo groot als het centrum van Parijs, zijn daar een voorbeeld van. Hier wordt al sinds de Romeinse tijd zeezout gewonnen.

Een deel van de vlaktes heeft een felroze kleur. Het zorgt voor een bijzonder plaatje tegen de vrijwel altijd blauwgekleurde hemel. Je kan hier met een treintje langs de zoutvlaktes rijden, een witte zoutberg beklimmen of een fietstocht langs de zoutvlaktes maken. Met een beetje geluk spot je zelfs enkele flamingo’s!

 1. Flamingo’s en wilde paarden in de Camargue

De Camargue is het gebied waar de Rhône en de zee samenkomen. Het zorgt voor een bijzonder moerasgebied. In het Parc Régional de la Camargue vind je bijzondere dieren, waaronder grote groepen roze flamingo’s, de wilde witte Camarguepaarden en zwarte stieren.

In deze regio vind je ook verschillende manades, dat zijn boerderijen waar de Camarguepaarden en -stieren gefokt worden voor wedstrijden in de amfitheaters van de regio. De Camargue kan je zowel wandelend als fietsend bezoeken tijdens je verblijf in de Provence. Het is ook mogelijk om te paard het natuurgebied te leren kennen of met een huifkartocht mee te gaan. Zo kan je de auto even aan te kant laten staan...

 1. Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon is een kloof van zo’n 25 kilometer lang waar de Verdon rivier door heen stroomt. De kloof is op sommige plekken wel 600 meter diep. In en rondom de kloof kan je heel goed wandelen langs korte en lange uitgestippelde wandelingen. Je kan de regio ook op de fiets verkennen of door de kloof varen met een kano.

 1. Bezoek een lokale markt

Een bezoekje aan de Provençaalse markten mag je ook zeker niet overslaan. Je vindt er verse regionale producten zoals vis, fruit, olijven en oliën. Je kan er ook wijnen, de Savon de Marseille, bloemen, textiel en zelfs kunstwerken kopen. Elke dag wordt er wel ergens in de regio een markt gehouden.

 1. Heerlijke Provençaalse streekproducten

13.1. De Provençaalse keuken

Wat zeker proeven tijdens je vakantie in de Provence? De Provençaalse keuken gebruikt typische ingrediënten uit de Mediterrane keuken zoals olijfolie, tomaten, knoflook en wijn. Daarnaast wordt er ook veel gebruik gemaakt van de lavendel uit de regio om onder andere ijs, thee en crème brûlée een extra smaakje te geven. De regio staat verder vooral bekend om gerechten als ratatouille en bouillabaisse, is een vissoep gemaakt van verse vis. Het gerecht komt uit Marseille, de ideale plek dus om het te proeven.

13.2. Wijnen en pastis

Verder staat de regio ook bekend om uitstekende wijnen. Zo levert de Provence bijvoorbeeld rode wijnen van druiven als Mourvèdre en Grenache, maar ook witte wijnen van druiven als Clairette, Marsanne en Sauvignon Blanc. De belangrijkste wijnsoort uit de regio is roséwijn, goed voor de helft van de totale wijnproductie. Probeer ook zeker eens een pastis, een anijslikeurtje aangelengd met water.

 1. Hoe bereik ik de Provence met de auto?

14.1. Via Marseille

 • Vanaf Brussel is het zo’n 1000 kilometer rijden naar de Provence. Het is dus mogelijk om de Provence in één dag rijden te bereiken.
 • De meeste mensen rijden via de Route du Soleil naar de Provence. Rij hiervoor eerst via Gent en Lille of via Brussel en Valenciennes naar Parijs en vervolgens via Dijon en Lyon richting Marseille. Hierbij rijdt je bij Orange de Provence binnen. Vanaf hier kan je via Avignon, Aix-en-Provence en Marseille langs de Côte d’Azur richting Cannes en Nice rijden.

14.2. Via Grenoble

 • Het is ook mogelijk om vanaf Lyon naar Grenoble te rijden en vanaf hier door naar Gap en Marseille.
 • Hierbij kom je in het noorden van de Provence binnen. Rij hier via Gap en Manosque naar Aix-en-Provence en Marseille.
 1. Praktische info voor je autovakantie in de Provence

 • Je zal op de snelweg meerdere keren moeten stoppen om péage of tol te betalen.
 • Wanneer je in de schoolvakantie naar de Provence gaat, is het zeer aan te raden om rekening te houden met de zogenaamde zwarte zaterdagen. Ga je toch op deze dagen richting het zuiden, hou dan rekening met lange files en probeer lokale wegen te nemen in plaats van de snelweg waar mogelijk.
 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Waar overnachten in Provence?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Provence? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Avignon, Arles en Aix-en-Provence. In deze steden is het aanbod het grootst.

We maakten zelf een selectie met onze 10 favoriete hotels en enkele leuke alternatieven in de Provence!

Booking.com

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 september 2022 - Nadia Goffijn

Een goede hulp bij de voorbereiding van onze reis volgend jaar naar de Provence. Goede tips, uitleg en mooie foto’s.

- 4 augustus 2022 - Chris

Heel tevreden en zelfs met de gratis versie kom je al een eindje op de juiste weg

- 3 augustus 2022 - Martine Rogiers

Wij mogen onze autovakantie naar en in de Provence nog beginnen. De gids heb ik al helemaal gelezen. Die staat boordevol tips die je in een gewone reisgids niet vindt. De historische info vind ik heel leuk om weten. De vele stads- en regioplannetjes met oa wandelingen zorgen ervoor dat we minder moeten zoeken en meer kunnen genieten.

- 2 augustus 2022 - Chris Luyckx

Superleuk, alles kan je terugvinden, zowel natuur als cultuur. Meer moet vakantie niet zijn! Topdeals

- 2 augustus 2022 - Jos Thijs

Goed uitgewerkte reisgids. We kijken uit naar de maand september. Dan zullen we, afhankelijk van de weerberichten, de tocht maken. Midden Zweden zit wel in concurrentie. Alvast dank voor de mooie reisgidsen. Ze zijn telkens een degelijke hulp bij de planning en de reis zelf;

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?