13 x bezienswaardigheden in Nîmes die je moet zien + Gratis reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

13 x bezienswaardigheden in Nîmes die je moet zien + Gratis reisgids

12 maart 2020 in Provence1 reactie

Nîmes is een stad die vooral beïnvloed is geweest door de Romeinse keizer Augustus. Heel wat van de gebouwen die onder het Romeinse regime werden gebouwd zijn nog steeds te bewonderen en zijn nog in goede staat. Nîmes is er in geslaagd om deze gebouwen te integreren in het moderne stadsbeeld.

Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je moet gezien hebben bij een bezoek aan Nîmes.

Tip: Doe een rondleiding of uitstap vanuit Nîmes

Wil je graag een stadswandeling in het oude centrum van Nîmes maken met gids? Bekijk hier het aanbod tours en gegidste wandelingen bij GetYourGuide.

Inhoud artikel

 1. Les Arènes

De Arena van Nîmes werd gebouwd in de eerste eeuw en kon in die tijd plaats bieden aan maar liefst 24 000 toeschouwers. Ze werden verdeeld op 24 rijen en zaten naarmate de sociale klasse waar ze toe behoorden. In de 19de eeuw onderging de arena een grote restauratie. Tegenwoordig worden er Provençaalse stierengevechten gehouden en concerten. In de zomer kan je er het Festival van Nîmes meepikken.

Onze tip: Wil je nog meer van Nîmes ontdekken? Ga mee met een georganiseerde wandeling of tour door de stad. Bekijk hier de mogelijkheden.

 1. Maison Carrée

Het Maison Carrée was vroeger een Romeins forum, dit was het centrale punt van de samenleving. Het is bij deze tempel dat Napoleon zijn inspiratie haalde voor de bouw van La Madeleine in Parijs. De tempel werd gebouwd onder het regime van keizer Augustus en dit in opdracht van de schoonzoon van de keizer. Tijdens de middeleeuwen werd het gebruikt als stadhuis en als kerk voor Augustijnen.

 1. Carré d'Art

Het Carré d'Art is een 21ste eeuwse variant op een tempel. Het gebouw valt op door het vele glas dat gebruikt wordt. Binnenin kan je de bibliotheek van Nîmes vinden en in het het Musée d'Art Contemporain vind je verschillende moderne kunstwerken van zowel nationale en internationale artiesten.

Wil je graag Nîmes op eigen tempo verkennen? Download onze stadswandeling Nîmes en kom langs de mooiste plekjes van de stad.
 1. Jardin De La Fontaine

In de Jardin De La Fontaine is de Nemansusbron terug te vinden waarrond de eerste nederzetting werd gebouwd. Ook de romeinen bouwden hier rond hun nederzetting. Je kan hier de resten van een Romeins thermencomplex vinden die de naam Tempel van Diana draagt.

 1. Tour Magne

De Tour Magne was één van de zestig torens die deel uitmaakten van de ommuring van het Romeinse Arles. Het exacte doeleinde van deze toren kent men niet maar men gaat er van uit dat het een graftombe of wachttoren was.

 1. Cathédrale Notre Dame et Saint-Castor

De Cathédrale Notre Dame et Saint-Castor werd gebouwd in de 17de eeuw ter vervanging van de vernietigde kathedraal. De bijhorende kapel is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen.

 1. Musée du Vieux Nîmes

In het Musée du Vieux Nîmes kom je alles te weten over de geschiedenis van de bevolking van Nîmes. Je maakt er kennis met de tradities van de bevolking en krijgt authentieke klederdrachten te zien. Het museum is gevestigd in het 17de eeuwse bisschoppelijk paleis.

Wil je graag Nîmes op eigen tempo verkennen? Download onze stadswandeling Nîmes en kom langs de mooiste plekjes van de stad.
 1. Porte d'Auguste of Porte d'Arles

De Porte d'Auguste maakte deel uit van de vestingwallen die dateren uit het jaar 15 voor Christus. De toegangspoort bestaat uit vier openingen. De twee grootsten werden gebruikt voor de doorgang van paarden en de twee kleine openingen waren voor de doorgang van voetgangers.

 1. Archeologisch museum

In het Archeologisch museum van Nîmes kan je heel wat gebruiksvoorwerpen terugvinden die dateren uit de Romeinse tijd. In hetzelfde gebouw kan je ook een museum terugvinden dat gewijd is aan de koloniale geschiedenis. Je vindt er een verzameling van voorwerpen die afkomstig zijn uit voormalige kolonies in Afrika en Azië.


 1. Fontaine Pradier

De Fontaine Pradier is een ontwerp afkomstig van de hand van beeldhouwers Questel en Pradier en werd ingehuldigd in 1851. De grote rechtopstaande figuur in het midden van de fontein stelt Nîmes voor. De vier figuren rondom staan symbool voor de twee fonteinen van Nîmes en de regio's Rhône en Gard.

Leuk detail: Op de kroon van de grote figuur kan je miniaturen zien van de Arena en het Maison Carrée.

 1. Musée des Beaux-Arts

Het Musée des Beaux-Arts heeft een collectie van zowel oude als moderne schilder- en beeldhouwwerken. In het gebouw dat dateert uit 1907 kan je ook nog een Romeinse vloermozaïek vinden, 'De bruiloft van Admetus'.

 1. Musée des Cultures Taurines

Het Musée des Cultures Taurines is een heel apart museum. Hier kom je alles te weten over stierengevechten en hun belagers. Het volledige museum is hier aan toegewijd. Je kan het museum vinden in een zijstraat van de Arena van Nîmes.

 1. Uitstapje naar de Pont du Gard

Het Romeinse aquaduct bij het dorpje Vers-Pont-du-Gard in het zuiden van Frankrijk is één van de beroemdste Romeinse overblijfselen. Het is het hoogste aquaduct uit de Romeinse tijd en ook één van de best bewaarde exemplaren. De Pont Du Gard is zowel een nationaal Frans monument en een zogenaamde Grand Site de France en het aquaduct staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Onze tip: om de wachtrijen te vermijden boek je het beste vooraf je ticket online. Het spaart je heel wat tijd! En je moet niet aanschuiven in de zon ...

 1. Waar overnachten in Provence?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Provence? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Avignon, Arles en Aix-en-Provence. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 juni 2019 - Hilde Nieuwlaet

Nîmes is een prachtige, aangename en veilige stad. Pont du Gard hebben wij, met een lijnbus, bezocht. Aanraders : De Arena, Les Jardins de la Fontaines, Het Romeins Museum, Het Castellum, Maison Carrée. De bibliotheek met tijdelijke tentoonstellingen en boven op het terras een prachtig uitzicht over de stad. Les Halles (enkel in de voormiddag open) is ook een aanrader.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?