14 x mooiste bezienswaardigheden in Noord-Italië: vakantie in het noorden van Italië

Volledige reisgids kopen voor € 10

14 x mooiste bezienswaardigheden in Noord-Italië: vakantie in het noorden van Italië

18 december 2023 in Italië0 reacties

Op vakantie in het noorden van Italië? Ontdek de mooiste plekjes in Noord-Italië + verblijftips

Nog op zoek naar inspiratie voor je volgende reis? Noord-Italië is een prachtig deel van Italië om te ontdekken! Van charmante steden en dorpjes met tal van topbezienswaardigheden tot reusachtige bergen en idyllische meren waar je heerlijk kan ontspannen.

Benieuwd naar wat het noorden van Italië allemaal te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek de topbezienswaardigheden en plekjes in Noord-Italië.

Inhoud artikel

  1. Noord-Italië

Vergeet de prachtige toeristische steden als Napels en Rome en ga op zoek naar de mooiste plekjes in het noorden van Italië. Noord-Italië bestaat uit acht prachtige regio's die elk een eigen charme hebben en stuk voor stuk de moeite waard zijn om te ontdekken: Valle d’Aosta, Piemonte, Ligurië, Lombardije, Emilia Romagna, Trentino-Alto Adige (Zuid-Tirol), Veneto en Friuli-Venezia Guilia (Friuli-Julisch Venetië).

Noord-Italië ligt op zo'n 10 uur rijden van Milaan vanuit Brussel en op ongeveer 12 uur rijden vanuit Amsterdam (bekijk de beste route naar Italië). Verder kan je ook met het vliegtuig reizen naar grote steden als Milaan, Genua, Turijn, Verona of Venetië.

Ben je van plan om binnenkort op rondreis te gaan door Italië? Houd dan best rekening met de tolwegen in Italië. Hoeveel tol je betaalt in Italië hangt af van je bestemming en van de tariefklasse van je voertuig.

Ligging van de mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Noord-Italië op de kaart

  1. Dolomieten

Het noordoosten van Italië wordt gekenmerkt door de Dolomieten, de bergketen die bekend staat om de unieke vormen en de ruige bergtoppen. Het prachtige berggebied staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een schitterende vakantiebestemming voor zowel in de zomer als in de winter. De Dolomieten worden gezien als een van de mooiste plekjes in het noorden van Italië en dat is volkomen terecht.

Natuur- en sportliefhebbers zullen het hier zeker naar hun zin hebben. Trek je wandelschoenen aan en wandel langs de indrukwekkend berglandschappen in het Nationaal Park Tre Cime di Lavaredo, trotseer de prachtige, haarscherpe bergpassen of stap op je mountainbike en maak een ritje door bijvoorbeeld de Val di Fassa.

Enkele andere topbezienswaardigheden in de Dolomieten zijn ook de alom bekende hoge bergtoppen Drei Zinnen die symbool staan voor deze geweldige omgeving, de uitgestrekte bossen in natuurgebieden zoals het Natuurpark Fanes-Sennes-Prags en de prachtige meren zoals de Pragser Wildsee.

  1. Lago di Carezza/Karersee

Het Lago di Carezza of de Karersee wordt gezien als 1 van de mooiste meren in de Dolomieten. Het meer is gelegen op de grens tussen Trentino en Zuid-Tirol op een hoogte van 1520 m. Het meer is niet heel groot, maar zo’n 140 m breed en 300 m lang, maar staat juist bekend om de bijzondere smaragdgroene kleur van het water.

Het is water is 17 m diep, en in de winter komen er vaak duikers naar het meer om de kleuren onderwater te bewonderen. In de zomer kan het er echter vaak druk zijn doordat veel bezoekers aan Zuid-Tirol het bijzonder gekleurde meer en het uitzicht op de Latemar bergketen willen aanschouwen. Er zijn ook een restaurant, een café en een winkel te vinden bij de parkeerplaats.

Het is mogelijk om een wandeling rondom het meer te maken, waarbij je langs een standbeeldje van een zeemeermin komt, evenals langs een uitzichtpunt. Wanneer je het meer wilt bezoeken zonder dat er veel anderen aanwezig zijn is het aan te raden om vroeg op de ochtend of juist aan het einde van de middag naar de Karersee te trekken.

RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van het noorden van Italië? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Noord-Italië en kom alvast langs de mooiste plekjes van dit deel van Italië

  1. Lago di Braies/Pragser Wildsee

Nog zo’n prachtig meer is het Lago di Braies of de Pragser Wildsee. Dit meer is 1 van de populairste bezienswaardigheden van de Dolomieten en wordt net als de Karersee drukbezocht. Dit meer ligt een stuk noordelijker en wordt daarbij ingeklemd door hoge bergen en rotspartijen. De felblauwe kleur van het meer steekt daarbij strak af tegen de grijze rotsen en de groene bossen van het Parco Naturale di Fanes-Sennes-Braies. Het meer is zo’n 31 hectare groot en is hiermee het grootste natuurlijke meer in de Dolomieten.

  • Wat het meer nog spectaculairder maakt is het oude houten botenhuis dat aan de rand van het meer ligt. Hier kan je overdag boten huren om tochtjes over het meer te maken.
  • Het beeld van dit huisje op het meer met de bergen op de achtergrond is veel gefotografeerd en zeer herkenbaar.
  • Wanneer je dit beeld in alle rust op de foto wilt zetten is het aan te raden om vroeg te bezoeken.
  • Het is mogelijk om rondom het meer te lopen, waarbij het wandelpad grotendeels ook daadwerkelijk langs de oevers van het meer loopt. Je bent in ongeveer 1 uur rondom het gehele meer gelopen.
  1. Genieten aan het Gardameer

Je hebt er ongetwijfeld al eens van gehoord: het prachtige Gardameer. Het helderblauwe Gardameer is gelegen tussen Milaan en Venetië en wordt omgeven door een prachtig berglandschap. Aan de oevers bevinden zich verschillende historische dorpjes, prachtige bezienswaardigheden en boomgaarden vol olijf- of citroenbomen. Een bezoekje aan deze plek is een absolute aanrader wanneer je op vakantie bent in het noorden van Italië.

Wat zeker zien en doen aan het Gardameer?

  • Bezoek Parco Grotta Cascata Varone, een grot waarin een waterval naar beneden stort. Via paden, bruggen en kronkelende trappen is dit indrukwekkende natuurfenomeen vandaag de dag voor iedereen zichtbaar.
  • Breng een bezoekje aan de historische dorpjes Garda, Arco en Canale di Tenno.
  • In Malcesine, één van de mooiste plaatsen rondom het Gardameer kan je het goed bewaarde Castello Scaligero bezoeken. Maak hier ook een ritje op de kabelbaan naar de Monte Altissimo nemen, de hoogste bergtop bij het Gardameer.
  • Wandel rond het Gardameer of maak een onvergetelijke fietstocht en geniet van de prachtige uitzichten. Bekijk het aanbod fietstochten aan het Gardameer.
Nog meer genieten aan het Gardameer? Bekijk onze blogpost met 'wat te doen aan het Gardameer'.

Boek je tours en uitstappen vanaf het Gardameer

Wil je graag een daguitstap maken vanaf het Gardameer of meegaan met een gids? Boek je tour online. Onze tip: Wist je dat er ook daguitstappen zijn vanuit Venetië of Verona? Ontdek hieronder alle mogelijkheden:

  1. Of geniet aan het Comomeer

Naast het bekende Gardameer kan je ook het Comomeer bezoeken. Het Comomeer ligt ten noorden van Milaan vlakbij de grens met Zwitserland. Rond het helderblauwe meer liggen idyllische dorpjes verstopt tussen grote bergkloven. Vanaf het Comomeer kan je zelfs de besneeuwde bergtoppen rondom St. Moritz zien liggen!

Je kan rondom het meer prachtige wandelingen maken, maar je vindt er ook heel wat prachtige dorpen en steden vol villa’s uit voorgaande eeuwen. Het Comomeer is namelijk al sinds de Romeinse tijd een populair gebied. Bezoek een aantal villa’s, wandel door de straten van plaatsen zoals Varenna, Lecco en Como, huur een bootje en kom even helemaal tot rust. Boek je boottocht op het Comomeer.

  1. Lago Maggiore

Als alternatief voor of als toevoeging op het Comomeer kan je ook een bezoek brengen aan het Lago Maggiore, dat op de grens met het naastgelegen Piemonte en deels in Zwitserland is gelegen. Dit is na het Gardameer het grootste meer van het land en heeft ook weer prachtige natuurgebieden, pittoreske dorpjes en mooie bouwwerken te bieden. Huur een bootje om de Borromeïsche eilanden te bezoeken, maak een mooie wandeling door de Val Grande en geniet nog eventjes van het prachtige Noord-Italië voor je weer op naar huis gaat.

  1. Genua

Genua is de hoofdstad van Ligurië en deze stad kan je dan ook zeker niet missen tijdens een rondreis door de regio. De stad is de grootste havenstad van Italië en na Marseille na zelfs ook de grootste haven aan de Middellandse Zee. De idyllische stadskern loopt over van de charmante steegjes, ook wel "carruggi" genoemd. De smalle pittoreske straatjes, ofwel de "creuze" brengen je naar enkele mooie pleintjes in de stad zoals de Piazza San Donato en Piazza delle Erbe waar je enkele oude kerken kan bezoeken zoals San Matteo en San Donato.

TIP: Ontsnap aan de drukte van de hippe stad Milaan tijdens een uitstap langs de Ligurische kust. Verken de historische stad Genua met deze dagtocht om de grootste zeehaven van Italië te ontdekken

  1. Turijn

Turijn is een andere stad in het noorden van Italië die je positief zal weten te verrassen! Turijn zit namelijk vol flair, met hier en daar enkele mooie paleizen, musea van wereldklasse, aangename parken, barokke architectuur en sfeervolle restaurantjes. Daarnaast is het elegante Turijn, de stad van Juventus, Fiat en de gianduja-chodolade. Benieuwd naar wat deze stad te bieden heeft? Ontdek alvast de mooiste bezienswaardigheden in Turijn.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek aan Turijn?

  • Piazza Castello, het culturele hart van Turijn. Dit plein is zowel het historische en culturele hart van de stad. Piazza Castello wordt omringd door palazzi uit de 17e eeuw en galerijen waar winkels en gezellige cafés zich verbergen.
  • Breng een bezoekje aan enkele boeiende musea als het Museo Nazionale del Cinema, Museo dell’automobile en Museo Egizio die de grootste collectie oud-Egyptische kunst herbergt (op Egypte na natuurlijk),
  • Shopliefhebbers moeten dan weer in de twee belangrijkste (winkel)straten van Turijn zijn: de 'Via Po' en 'Via Roma'.
  • Voor een prachtig uitzicht over de stad moet je dan weer in Mole Antonelliana zijn. Dit gebouw wordt gezien als hét symbool van Turijn.
  • Of maak een ritje op het rode historische treintje naar de Basilica di Superga. De basiliek wordt vooral gekenmerkt door zijn enorme ronde gevel met een koepel die je al van ver opmerkt.

TIP: Turijn ontdekken met een ervaren gids? Ontdek hier alle tickets en tours in Turijn en boek ze makkelijk online! Zo kan je lange wachtrijen overslaan.

  1. Venetië

Natuurlijk kan ook de stad die bestaat uit een aaneenschakeling van kleine eilandjes omringd door vele kanalen, gondel varen niet missen op een lijst met mooiste steden. Venetië is een monument op zichzelf dat vol staat met bouwwerken in de gotische en renaissance stijlen, zoals het Dogepaleis, de Basilico di San Marco en de Santa Maria della Salute.

Wil je graag zoveel mogelijk van deze prachtige stad zien tijdens je citytrip? Download je reisgids Venetië en mis geen enkel plekje!

TIP: Wil je tijdens je stedentrip zo veel mogelijk zien? Bekijk dan zeker onze handige blogpost met stadspassen en tickets in Venetië. Zo kan je je stadspassen, tickets en tours op voorhand boeken en kan je ter plekke de lange wachtrijen vermijden.

  1. Milaan

Milaan staat natuurlijk bekend als een belangrijk centrum in de modewereld en als shopwalhalla, dus neem zeker de tijd om langs de vele winkels te struinen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Galleria Vittorio Emanuele, het luxe winkelcentrum waar je terecht kan voor merken zoals Prada en Versace, of ga naar het Quadrilatero d’Ora waar je de grootste (en duurste) modeontwerpers kan vinden. In het centrum kan je echter ook beter betaalbare merken zoals H&M en Zara terugvinden.

Op stedentrip naar Milaan? Download dan zeker onze stadswandeling Milaan. Zo ontdek je de mooiste plekjes van de stad.

Bezienswaardigheden in Milaan die je niet mag missen

  • De Duomo van Milaan is bijvoorbeeld de grootste trekpleister van de stad, en is dan ook na de Sint Pieter in Rome en de kathedraal van Sevilla de grootste kathedraal van heel Europa.
  • Ook het Castello Sforzesco is zeker de moeite waard, waar je ook een bezoek kan brengen aan verschillende musea.
  • In het Santa Maria delle Grazie klooster kan je vervolgens het beroemde kunstwerk Het Laatste Avondmaal bezoeken.

Wil je graag de Dom van Milaan bezoeken? Koop dan zeker je tickets online, zo ben je zeker dat je naar boven kan + moet je niet in de wachtrij aanschuiven.

Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig bij GetYourGuide. Je kan kiezen om enkel het dakterras te bezoeken € 13 of een ticket met rondleiding in de kathedraal te boeken € 27. Bekijk hier het aanbod.

Nog meer zien in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 69 en geniet van korting bij tal van musea + gratis openbaar vervoer + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en tal van kortingsbons.

  1. Verona

In fair Verona, where we lay our scene
From ancient grudge break to new mutiny
Where civil blood makes civil hands unclean.
From forth the fatal loins of these two foes
A pair of star-cross'd lovers take their life
Whose misadventured piteous overthrows
Do with their death bury their parents' strife.

Je kent waarschijnlijk wel het verhaal van het tragische liefdeskoppel Romeo en Julia, twee van de bekendste karakters van William Shakespeare. Hun verhaal speelt zich af in het prachtige Verona, een stad in het noorden van Italië, tussen Milaan en Venetië.

In de stad kom je op meerdere plekken in aanraking met het verhaal, zoals bij het Casa di Giulietta, maar ook losstaand van het bekende toneelstuk kan je in Verona je ogen uitkijken. Het centrum van de stad, met onder andere een prachtig Romeins amfitheater, een schitterende basiliek en een middeleeuws kasteel, is niet voor niets opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ontdek hier nog meer bezienswaardigheden in Verona.

  1. Cinque Terre

Vestig je in Ligurië voor een paar dagen in de omgeving van de Cinque Terre, bijvoorbeeld in de havenstad La Spezia. De Cinque Terre zijn de bekendste bezienswaardigheid van de regio en bestaan uit 5 kleurrijke vissersdorpjes langs de kust die verbonden worden met een wandelpad.

De dorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore zijn dan ook het beste met een lange wandeling te bezoeken, maar kan je ook met een treintocht opzoeken. In principe kan je in één dag alle 5 de dorpjes bezoeken maar je kan er ook een tocht van 2 dagen van maken om helemaal van de bijzondere dorpjes en de prachtige omgeving te kunnen genieten.

Alle info voor je bezoek aan de Cinque Terre

Wil je graag een georganiseerde daguitstap doen naar de Cinque Terre? Bekijk hier het aanbod tours en daguitstappen of kijk hieronder voor nog meer mogelijkheden

  1. Padua

Padua is een van de meest charmante en oude steden in Noord-Italië en heeft alle kenmerken van Italiaanse steden: prachtige architectuur, aangename pleintjes, kunst en een uitstekende keuken om je vingers bij af te likken.

Maar een van de meest interessante hoogtepunten van je uitstap naar Padua, is dwalen door het voormalige getto, waar ook de enige synagoge is gevestigd. De Scrovegni-kapel is een andere bezienswaardigheid, waar veel prachtige 14e-eeuwse kunstwerken en fresco's te zien zijn, waaronder die van Giotto.

DAGUITSTAP: Wil jij ook graag een daguitstap naar deze verrassend mooi Italiaanse stad maken? Dat kan! Boek je tickets voor je daguitstap van Venetië naar Padua online.

  1. Bologna

Bologna is een van de grootste steden van Italië maar is desondanks minder bekend en wordt minder bezocht door het massatoerisme. De stad ligt echter vol met prachtige oude gebouwen, zoals de kathedraal van San Pietro, de Sint-Petroniusbasiliek en de Asinelli toren, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Ook de gebouwen van de universiteit van Bologna, de oudste universiteit van Europa, zijn prachtig om te zien.

Bologna ligt verder naast de Apennijnen waardoor je vanuit de stad ook heerlijke wandelingen kan maken. Wandel langs het langste overdekte wandelpad ter wereld naar Santuario della Madonna di San Luca. Vergeet ook vooral niet een echte pasta Bolognese te bestellen!

Zelf op uitstap in en rond Bologna of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden vanaf € 12,5 online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

  1. Download onze gratis reisgidsen Noord-Italië

Wil jij ook graag Noord-Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

MilaanEmilia-Romagna & GardameerPiëmont en LiguriëDolomieten & Zuid-TirolVenetië
Reisgids MilaanReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids Piemont en LiguriëReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids Venetië
Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Ligurië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?