17 x mooiste meren van Italië: alle info voor je bezoek, kaartje + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste meren van Italië: alle info voor je bezoek, kaartje + foto's

15 december 2023 in Italië1 reactie

Binnenkort op vakantie naar Italië? En hou jij ook zo van die verrassend mooie natuur?

Bezoek dan zeker eens de mooiste meren in Italië! Je vindt er het ene na het andere, het ene al wat blauwer dan het andere. Niets leuker dan na een flinke wandeltocht bij een meertje neer te ploffen en te relaxen in de zon of een verfrissende duik te nemen in het kristalheldere, turquoise water.. Ah, dat is puur genieten!

Wil je graag dit natuurschoon van dichtbij bewonderen? Wij hebben alvast de mooiste Italiaanse meren voor jou op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste meren in Italië

  1. Gardameer

Je hebt er ongetwijfeld al eens van gehoord: het prachtige Gardameer. Het helderblauwe Gardameer is gelegen tussen Milaan en Venetië en wordt omgeven door een prachtig berglandschap. Aan de oevers bevinden zich verschillende historische dorpjes, prachtige bezienswaardigheden en boomgaarden vol olijf- of citroenbomen. Een bezoekje aan deze plek is een absolute aanrader wanneer je op vakantie bent in het noorden van Italië.

Wat zeker zien en doen aan het Gardameer?

  • Bezoek Parco Grotta Cascata Varone, een grot waarin een waterval naar beneden stort. Via paden, bruggen en kronkelende trappen is dit indrukwekkende natuurfenomeen vandaag de dag voor iedereen zichtbaar.
  • Breng een bezoekje aan de historische dorpjes Garda, Arco en Canale di Tenno.
  • In Malcesine, één van de mooiste plaatsen rondom het Gardameer kan je het goed bewaarde Castello Scaligero bezoeken. Maak hier ook een ritje op de kabelbaan naar de Monte Altissimo nemen, de hoogste bergtop bij het Gardameer.
  • Wandel rond het Gardameer of maak een onvergetelijke fietstocht en geniet van de prachtige uitzichten. Bekijk het aanbod fietstochten aan het Gardameer.
  • Maak een onvergetelijke uitstap naar Gardaland, een pretpark bij het Gardameer. Boek je tickets hier.
Nog meer genieten aan het Gardameer? Bekijk onze blogpost met 'wat te doen aan het Gardameer'.
  1. Comomeer

Naast het bekende Gardameer kan je ook het Comomeer bezoeken. Het Comomeer ligt ten noorden van Milaan vlakbij de grens met Zwitserland. Rond het helderblauwe meer liggen idyllische dorpjes verstopt tussen grote bergkloven. Vanaf het Comomeer kan je zelfs de besneeuwde bergtoppen rondom St. Moritz zien liggen!

Je kan rondom het meer prachtige wandelingen maken, maar je vindt er ook heel wat prachtige dorpen en steden vol villa’s uit voorgaande eeuwen. Het Comomeer is namelijk al sinds de Romeinse tijd een populair gebied. Bezoek een aantal villa’s, wandel door de straten van plaatsen zoals Varenna, Lecco en Como, huur een bootje en kom even helemaal tot rust. Boek je boottocht op het Comomeer.

TOURS: Wil je graag een daguitstap maken vanaf het Comomeer of meegaan met een gids? Boek je tour naar het Comomeer online.

  1. Lago Maggiore

Als alternatief voor of als toevoeging op het Comomeer kan je ook een bezoek brengen aan het Lago Maggiore, dat op de grens met het naastgelegen Piëmont en deels in Zwitserland is gelegen. Dit is na het Gardameer het grootste meer van het land en heeft ook weer prachtige natuurgebieden, pittoreske dorpjes en mooie bouwwerken te bieden.

Huur een bootje om de Borromeïsche Eilanden te bezoeken, maak een mooie wandeling door de Val Grande en geniet vooral van het prachtige Noord-Italië! Bekijk hier alle daguitstappen in Lago Maggiore.

Wandelen en fietsen rondom het Lago Maggiore

De omgeving van het Lago Maggiore is prachtig en wordt versierd met imponerende bergen, groene dalen, en prachtige natuurgebieden vol bossen, rivieren, watervallen en grotten. Rondom het meer ligt een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietspaden en er zijn dan ook zowel verschillende gemakkelijke als meer uitdagende routes te wandelen en fietsen.

TIP: Wil jij ook graag deze daguitstap maken? Verken Lago Maggiore en de Borromeïsche Eilanden op je eigen tempo met een 1-daagse hop on, hop off-boottocht vanuit Stresa! Je kan de boot zo vaak nemen als je zelf wil. Bewonder de omgeving van het meer en bezoek de mooie bezienswaardigheden op de eilanden.

  1. Lago di Braies

Pragser Wildsee

Nog zo’n prachtig meer is het Lago di Braies of de Pragser Wildsee. Dit meer is één van de populairste bezienswaardigheden van de Dolomieten en wordt net als de Karersee drukbezocht. Dit meer ligt een stuk noordelijker en wordt daarbij ingeklemd door hoge bergen en rotspartijen. De felblauwe kleur van het meer steekt daarbij strak af tegen de grijze rotsen en de groene bossen van het Parco Naturale di Fanes-Sennes-Braies. Het meer is zo’n 31 hectare groot en is hiermee het grootste natuurlijke meer in de Dolomieten.

  • Wat het meer nog spectaculairder maakt is het oude houten botenhuis dat aan de rand van het meer ligt. Hier kan je overdag boten huren om tochtjes over het meer te maken.
  • Het beeld van dit huisje op het meer met de bergen op de achtergrond is veel gefotografeerd en zeer herkenbaar.
  • Wanneer je dit beeld in alle rust op de foto wilt zetten is het aan te raden om vroeg te bezoeken.
  • Het is mogelijk om rondom het meer te lopen, waarbij het wandelpad grotendeels ook daadwerkelijk langs de oevers van het meer loopt. Je bent in ongeveer 1 uur rondom het gehele meer gelopen.
  1. Lago di Sorapis

Het Lago di Sorapis is een verborgen pareltje. Dit meer is namelijk alleen te bereiken met een wandeling van zo’n 2 uur vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Het meer ligt aan de voet van de 3205 m hoge berg genaamd Sorapis in de provincie Veneto, naast Zuid-Tirol.

Het meer ligt op een hoogte van 1926 en bestaat uit het smeltwater van de 3 gletsjers die rondom de berg gelegen zijn. De gehele rondwandeling is zo’n 13,5 km en brengt je over bospaden en een aantal smalle richels waarbij je de hulp krijgt van metalen kettingen. Het is daardoor niet de makkelijkste wandeling, maar de uitzichten over de Dolomieten en het meer zijn meer dan de moeite waard.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Dolomieten en Zuid-Tirol

  1. Lago di Caldaro

Kalterer See

Een meer met een geheel andere omgeving is Lago di Caldaro (ook wel de Kalterer See genoemd), die ten zuiden van Bolzano gelegen is. Door de zuidelijkere ligging hebben de scherpe bergtoppen hier plaatsgemaakt voor lagere, glooiende bergen die geheel bekleed zijn in het groen. Rondom het meer liggen namelijk heel veel wijngaarden.

In tegenstelling tot een groot aantal andere meren in de regio wordt Lago di Caldaro vooral veel bezocht door de bevolking van Zuid-Tirol, die neerstrijken op de grasvelden of op het water gaan windsurfen. Het zuidelijk deel van het meer is een groot beschermd moerasgebied waar veel vogels te vinden zijn, en je kan er een heerlijke wandeling van 7,5 km maken langs de oevers van het meer.

  1. Lago di Dobbiaco

Het Lago di Dobbiaco is in elk seizoen een bijzondere bestemming. In de zomer kan je er heerlijk afkoelen op een warme dag, maar je kan er ook een tochtje maken met een waterfiets of roeiboot, of een fijne wandeling rond het meer.

's Winters geen zwemplezier, maar wel de winterse magie die het meer omtovert in een schaatspiste (als het voldoende vriest natuurlijk). In het voor- en najaar is Lago di Dobbiaco dankzij zijn gevarieerde vegetatie een goede broedplek en rustplaats voor watervogels en trekvogels. Je kan hier dus soms zelfs een zeldzame vogelsoort observeren die slechts nu en dan eens voorkomen in Zuid-Tirol. Hiervoor is ook speciaal een observatiedek voorzien, gelegen aan de westelijke oever van het meer. Vergeet je verrekijker dus zeker niet!

  1. Lago di Landro

Lago di Landro, ook wel gekend onder de naam Dürrensee, is een prachtig meertje in het Höhlenstein-dal, gelegen tussen Toblach en Schluderbach. Dit is momenteel nog een meer verborgen plekje, maar toch kan het er best druk worden op warme dagen, aangezien iedereen hier dan verkoeling komt zoeken.

Lago di Landro wordt omringd door schilderachtige bergen en is de ideale plek is voor een leuke picknick. Of je kan ook lekker gaan eten in het gezellige restaurant aan de overkant van het meer.

  1. Lago d'Idro

Lago d'Idro is een relatief onbekend en rustig in de buurt van het populaire Gardameer. De omgeving rond het azuurblauwe, schone Idromeer, kenmerkt zich door een indrukwekkend groen berglandschap met mooie valleien en met authentieke bergdorpjes dorpjes als Bagolino en Bondome.

Het Lago d’Idro zelfs is erg populair onder watersporters: je kan er zeilen, windsurfen en kitesurfen. Maar ook rondom het Lago d’Idro is er van alles te doen. In de bergen zijn er prachtige routes uitgewerkt om te gaan wandelen en paardrijden. Breng zeker eens een bezoekje aan het bijzondere Rocca d’Anfo in de buurt van het meer, een verdedigingswerk uit de tijd van Napoleon.

  1. Lago d’Orta

In het noorden van Piemonte kom je vervolgens eerst langs het Lago d’Orta. Dit is na het Lago Maggiore het grootste meer van de regio en is ook een heerlijke plek om even tot rust te komen.

  • Het schilderachtige dorpje Orta San Giulio is de belangrijkste trekpleister rondom het meer. Vanaf hier kan je dan ook de veerboot nemen naar het Isola San Giulio, een eilandje in het meer dat vlak voor het dorp is gelegen.
  • Op dit eilandje kan je een bezoek brengen aan de Basilica di San Giulio en het bijbehorende Benedictijnse klooster.
  • In de heuvels buiten Orta San Giulio vind je ook de Sacro Monte van Orta, een belangrijke pelgrimsstop.
  1. Lago d’Iseo

Het Iseomeer (of het Lago d'Iseo) in het noorden van Italië (regio Lombardije) is een prachtig meer waar je omgeven wordt door groene heuvels en schilderachtige bergtoppen. Het groenblauwe meer is nog niet zo toeristisch als het Gardameer en het Comomeer, maar dat heeft zo zijn charme. Het meer is 25 kilometer lang en zo'n 4 kilometer breed en wordt omgeven door pittoreske dorpjes en prachtige natuurgebieden. De omgeving leent zich perfect voor fietsen, wandelen of voor een boottocht over het Lago d'Iseo.

Wat zeker zien en doen aan het Iseomeer?

  • Vaar met een bootje naar het eiland Monte Isola, het grootste eiland in een meer in Italië.
  • Naast het eiland Monte Isola kan je ook nog kleinere eilanden bezoeken zoals Isola di Loreto en het bijzondere Isola San Paolo.
  • Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de uitgestrekte wijngaarden van het bekende wijngebied Franciacorta.
  • Bezoek een van de pittoreske dorpjes rondom het meer: Iseo, Lovere, Marone en Pisogne.
  • Het bijzondere natuurreservaat Torbiere del Sebino.
  • Val Camonica, een prachtige vallei die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de vallei bevindt zich namelijk één van ’s werelds grootste verzamelingen aan prehistorische rotstekeningen.
  • Ook is het meer zelf natuurlijk uitermate geschikt voor verschillende watersportactiviteiten, waaronder waterskiën en surfen.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het romantische decor van de heuvels van Franciacorta en het Iseomeer in het Iseolago Hotel & Spa. Het hotel ligt op 10 minuten wandelen van het stadscentrum Iseo. Meer info en boeken.

  1. Lago Trasimeno

Het Lago Trasimeno is één van de mooiste en één van de grootste meren van Italië. Dit meer, ten westen van Perugia, is dan ook een belangrijk toeristisch gebied binnen Umbrië. Rondom het meer vind je verschillende stranden waar je heerlijk tot rust kan komen of waar je objecten kan huren voor de watersport op het meer. Daarnaast lopen er vele wandelingen en fietsroutes rondom het meer en is het een belangrijk broedgebied voor vele vogels. In het meer vind je drie eilanden die per veerboot te bereiken zijn.

Rondom het meer zijn ook vele idyllische steden en dorpen te vinden. Zo is Castiglione del Lago één van de mooiste steden van de regio en heeft deze heuvelstad en prachtig historisch centrum met een kasteel dat boven het strand uitsteekt.

  1. Lago di Bolsena

Het Bolsenameer is het ideale meer voor sportievelingen of mensen die op zoek zijn naar rust. Het kratermeer bevindt zich op 40 minuten rijden van Orvieto en is ontstaan door de ineenstorting van de caldera van de Volsinivulkaan, die naast het meer ligt. Het wordt gezien als het grootste vulkanische meer van Italië.

Je kan op verschillende plekken stoppen om een frisse duik te nemen in het meer. Ook leent het Lago di Bolsena zich uitstekend voor watersportactiviteiten als zeilen, waterfietsen en vissen. Rondom het meer is er ook veel moois te zien en te ontdekken. Wandel zeker even door de gezellige stadjes Bolsena, Marta en Montefiascone die aan het water liggen.

  1. Lago di Ledro

Het kristalheldere Ledromeer ligt in de Valle di Ledro, ten westen van het Gardameer, midden tussen het indrukwekkende Alpen. De geschiedenis van het kleine bergmeertje gaat terug tot in de bronstijd. Zo kan je vandaag de dag nog steeds de overblijfselen van een 4000 jaar oud paalwoningendorp bezichtigen in Molina di Ledro en het naastgelegen Museo delle Palafitte vertelt je alles over het leven in deze tijd.

Langs de oevers van het meer zijn inmiddels vier stranden aangelegd waar je je handdoek kan neerploffen. In de buurt van deze stranden kan je roeiboten, trapboten, surfplanken en kano’s huren om het meer op eigen houtje te verkennen. Verder leent de omgeving zich uitstekend om te wandelen en mountainbiken. De routes brengen je langs de prachtige natuur rondom het Ledromeer met hier en daar een karaktervol dorpje.

  1. Lago di Resia

Wanneer je je in het westen van Zuid-Tirol bevindt kan een bezoek aan Lago di Resia eigenlijk niet ontbreken. Dit bijzondere meer is op zo’n 2 km afstand van de Reschenpas, de grens met Oostenrijk, gelegen, en op zo’n 3 km afstand van de bergrug die als de Zwitserse grens dienstdoet. Het meer is 6,6 km² groot en is daarmee het grootse meer van de provincie, maar in tegenstelling tot de meeste andere meren in Zuid-Tirol is dit meer door de mens gecreëerd.

De plannen voor het meer werden al in 1920 bedacht, maar uiteindelijk is het meer pas in 1950 ontstaan. Het meer is ontstaan door de bouw van een dam, waarbij verschillende dorpjes onder water werden gezet. Onder het wateroppervlak zijn dan ook nog verschillende gebouwen terug te zien, en de kerktoren van het voormalige plaatsje Graun steekt zelfs uit het water. Wanneer het meer in de winter bevriest is het mogelijk om naar de kerktoren toe te lopen.

  1. Lago di Carezza

Karersee

Het Lago di Carezza wordt gezien als een van de mooiste meren in de Dolomieten. Het meer is gelegen op de grens tussen Trentino en Zuid-Tirol op een hoogte van 1520 m. Het meer is niet heel groot, maar zo’n 140 m breed en 300 m lang, maar staat juist bekend om de bijzondere smaragdgroene kleur van het water.

In de winter komen er vaak duikers naar het meer om de kleuren onderwater te bewonderen. In de zomer kan het er echter vaak druk zijn doordat veel bezoekers aan Zuid-Tirol het bijzonder gekleurde meer en het uitzicht op de Latemar bergketen willen aanschouwen. Er zijn ook een restaurant, een café en een winkel te vinden bij de parkeerplaats.

Het is mogelijk om een wandeling rondom het meer te maken, waarbij je langs een standbeeldje van een zeemeermin komt, evenals langs een uitzichtpunt. Wanneer je het meer wilt bezoeken zonder dat er veel anderen aanwezig zijn is het aan te raden om vroeg op de ochtend of juist aan het einde van de middag naar de Karersee te trekken.

RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van het noorden van Italië? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Noord-Italië en kom alvast langs de mooiste plekjes van dit deel van Italië

  1. Lago di Molveno

Het betoverende meer van Molveno ligt in het gelijknamige dorpje Molveno, in het noordoosten van Italië. Het charmante bergdorpje wordt ook wel eens de ‘Parel van de Dolomieten’ genoemd en dat is niet voor niets. Het pittoreske dorpje heeft een schitterende ligging met een fantastisch uitzicht op het Meer van Molveno en de schilderachtige bergen. De smalle steegjes en steile straatjes met chaletachtige Italiaanse gebouwen, kenmerken dit typisch Italiaanse dorpje maar het meer is toch wel de grootste trekpleister.

Als je op zoek bent naar rust en ontspanning tijdens je vakantie, zit je hier zeker goed. Maak een prachtige wandel- of fietstocht door het Parco Naturale Adamello Brenta, duik het helderblauwe water in, huur een waterfiets en verken de omgeving van het meer op eigen houtje.

  1. Lago di Bracciano

Lago di Bracciano is net zoals het Bolsanomeer een kratermeer en is ontstaan door het instorten van een magmakamer van het oude Vulcano Sabatino. Het meer is een zeer geliefde bestemming bij toeristen en de inwoners van Rome. Het meer ligt namelijk op een uurtje rijden van de prachtige Italiaanse hoofdstad Rome. Plof je handdoek neer, neem een duik in het water of ga een namiddagje kite- en windsurfen. Rondom het meer kan je ook tal van sfeervolle stadjes met authentieke sfeer bezoeken.

VERBLIJFTIP: Overnachten in een camping direct aan de oevers van het Braccianomeer? De populairste camping is Camping Roma Flash Sporting. Meer info en boeken.

  1. Download onze gratis reisgidsen Italië

Wil jij ook graag Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

ToscaneEmilia-Romagna & GardameerLiguriëNapels-AmalfikustPugliaRomeLe Marche & AbruzzoDolomieten & Zuid-TirolSardiniëSiciliëMilaan
Reisgids ToscaneReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids LiguriëReisgids Napels-AmalfikustReisgids PugliaReisgids RomeReisgids Le Marche & AbruzzoReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids SardiniëReisgids SiciliëReisgids Milaan

Op reis naar Italië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Italië.

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Italiaanse meren downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 18 juli 2023 - Thijs Lia

Goed overzicht van de meren,duidelijke info,fijne tips en uitstapjes...als ik zo zie...heb ik zin om te vertrekken,dank je wel

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?