Route rondreis 8 dagen Emilia-Romagna en Gardameer + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Route rondreis 8 dagen Emilia-Romagna en Gardameer + kaart

  • Startpunt: Ferrara, Italië
  • Eindpunt: Castelnuovo del Garda, Italië
  • Type: Rondreis
  • Afstand: 1070 km
  • Duur: 8 dagen
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Ontdek de schoonheid van regio Emilia-Romagna en het Gardameer

Emilia-Romagna, of wel hét mekka van de gastronomie en dé bestemming voor wie het échte Italië ten volle wil ervaren. En dat allemaal ver weg van het massatoerisme! Maar hoewel de regio meestal in één adem wordt genoemd, is er toch een opmerkelijk verschil tussen beide gedeelten. Het noordelijke deel staat nogal gekend voor zijn 'koude sfeer', het zuidelijke dan weer voor zijn warme temperaturen en vrolijkere sfeer. Maar beide gedeelten hebben hun charme!

Snuif tijdens deze 8-daagse rondreis de sfeer op in de gezellige stadjes als Bologna, Ferrara, Padua en Verona waar je heerlijk kan wandelen of fietsen langs imposante kastelen en verfijnde ‘palazzi’.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Download de complete autoroute langs het Gardameer met ook uitstapjes naar Bologna, Brescia, Ferrara, Mantua, Padua, Ravenna,Verona.

Een rondreis die je twee schitterende regio's leert ontdekken

Eerst verblijf je in Emilia Romagna om er te gaan genieten van natuur, cultuur, rust en zoveel mooie dingen. De regio Emilia-Romagna beschikt over twee karakteristieke troeven: een rijk kunstpatrimonium en de vruchtbare landbouwgronden.

Twee troeven waar jij op deze rondreis kan van proeven, figuurlijk én letterlijk. Je kan naar de kunststeden zoals Bologna, Ravenna, Padua en wat er op de akkers wordt geteeld krijg je op je bord. Logeren doe je in agriturismo (vakantiehoeve), eens iets anders dan een doordeweeks hotel en ook daarom een reden om te kiezen voor deze rondreis. Je verblijf ligt op een steenworp van het historisch interessante Ferrara waar mooie paleizen staan.

Het tweede deel speelt zich af aan het Gardameer. Het meer zelf verkennen is een logische uitstap, maar je kan ook naar Verona, naar Brescia of Mantua (Mantova), zelfs een uitstap naar Venetië behoort tot de mogelijkheden. Onze reisgids bevat de uitgebreide informatie die je op weg helpt om deze rondreis als een unieke beleving te ervaren.

Nog op zoek naar een verblijf tijdens je rondreis? Bekijk alle aanbiedingen in Emilia Romagna hier.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis rondreis Gardameer - Emilia-Romagna downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Emilia-Romagna & Gardameer

Ontdek de Italiaanse regio Emilia-Romagna & Gardameer via een complete reisgids en 14 uitgewerkte wandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Gardameer - Emilia-Romagna: we hebben de GPS-tracks (GPX - ITN) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Kunststeden op deze rondreis

Misschien wist je dat Bologna de oudste universiteit van de wereld bezit. Maar weet je ook dat dit de hoofdstad is van Emilia-Romagna? Een rijke hoofdstad op vlak van historische architectuur in elk geval. Om ze allemaal te kunnen bekijken, heb je een aantal uren nodig. Nog veel langer om er ook enkele van binnen te zien. Absolute blikvangers zijn de torens van Bologna: Torre degli Asinelli, Torre Garisenda. Kerkelijke pracht vind je o.a. in de basiliek San Giacomo Maggiore, de Santa Maria dei Servi maar Bologna telt veel meer kerken dan genoemd duo.

Het Piazza Maggiore vormt het hart van de stad. Rondom staan prachtige paleizen (Palazzo Comunale, Palazzo del Podesta, Palazzo dei Banchi, e.a.). Stap je naar het Piazzola di Santo Stefano plein, dan tref je daar evenveel schoonheid aan gebouwen uit de 15de, 16de en 17de eeuw. Dan hebben we het nog niet gehad over de kunstcollecties die te bewonderen zijn in de Pinacoteca Nazionale, over de lokale gastronomische lekkernijen en wie een paar van die oudste universiteitsgebouwen met eigen ogen wil zien, die kan naar de Via Zamboni.
Copyright: Shutterstock.com

Wie graag naar fresco's kijkt, die moet beslist eens naar Padua komen (Padova zal je op de wegwijzers zien staan). Wat je hier aan kunst en cultureel patrimonium aantreft, mag gerust waanzinnig genoemd worden. Daarbij is één constante aanwezig, de fresco's. Overal waar je komt, gaat en staat, zijn er te zien. De reeks van 39 (!) van Giotto in de Cappella degli Scrovegni worden door tal van kunstkenners beschouwd als dé meesterwerken onder de fresco's van de Italiaanse schilderskunst. Andere pareltjes op de muren vind je in het Oratorio di San Giorgio, de Scuola di Sant'Antonio, in de doopkapel op de Piazza del Duomo, de Chiesa degli Eremitani en zo kunnen we nog even doorgaan. 

Op vlak van architectuur word je verwend door het Palazzo della Ragione en de Torre dell'Orologio van het Palazzo del Capitano, de Loggia del Consiglio, de Byzantijnse koepels van de basiliek Sant Antonio. Ook hier zouden we een grote waslijst kunnen opsommen. Misschien ben je toe aan wat rust in die overvloed aan cultuur? Zoek dan het Prato della Vella op met de bruggetjes over een cirkelvormig kanaaltje of wandel een eindje langs het kanaal.

In Verona stap je van het ene hoogtepunt naar het andere met tal van getuigen van diverse beschavingen: de Romeinse, de middeleeuwen, de renaissance. Qua Romeinse erfenis is Verona niet weinig fier te kunnen pronken met het Romeinse amfitheater uit de eerste eeuw en waar ca. 22000 toeschouwers binnen konden. Om je in het mekka van shopping te begeven, moet je naar de Via Mazzini. Het is dé winkelstraat van Verona

Volgende opsomming doen we om de rijkdom aan historische gebouwen te bewijzen. Het Palazzo del Commune, het mausoleum Arche Scaligere zijn voorbeelden van bouwwerken uit de middeleeuwen. Romaanse bouwkunst vind je o.a. in de Santa Maria Antica kerk, de basiliek en de San Zeno Maggiore. De Loggia del Consiglio is een typevoorbeeld van de renaissance stijl. Een gotisch meesterwerk is de Sant'Anastasia dominicanenkerk. En wie een overzicht wil van Verona, moet maar eens de Torre dei Lamberti beklimmen. Een militair bolwerk is de 14de-eeuwse burcht Castlevecchio bij de Ponte Scaligero. In de burcht huist een museum met kunst, wapens, keramiek,..  

Zijn we dan Romeo en Julia vergeten? Hoegenaamd niet. Het beroemde balkon vind je in de Via Cappello op huisnummer 23.

Je kent Ravenna ongetwijfeld van de mozaïeken. De stad biedt een erg waardevolle schatkist aan vroegchristelijke en Byzantijnse kunst. De mooiste mozaïeken zie je in de basiliek van San Vitale, in het Mausoleo di Galla Placidia, een doopkapel van orthodoxe oorsprong, de kerk Sant'Appolinare nuovo e.a. Tot de andere bezienswaardigheden van Ravenna behoren de Duomo, het aartsbisschoppelijk paleis met een collectie kunstwerken, de sarcofaag van de dichter Dante die in Ravenna lange tijd verbleef tot aan zijn dood.  

Slechts een paar kilometer verwijderd ligt Faenza. Liefhebbers van keramiek moeten hierheen. Al van de 12de eeuw beoefent men er het ambacht van keramiekverwerking. Het Museo internazionale della Ceramiche toont keramiek uit alle tijden van over de hele wereld.

Ferrara doet vermoedelijk niet meteen een belletje rinkelen. Geen nood, je leert de stad wel kennen want het is maar een steenworp verwijderd van je logeerplaats. Het was in Ferrara dat de familie d'Este de touwtjes in handen had. Haar rijkdom zie je vandaag nog in diverse paleizen zoals het Palazzo Schifanoia dat nog maar een buitenverblijf was voor de familie. Het Castello Estense ziet er al wat groter en nog fraaier uit. Heb je het meer voor religieuze kunst, dan mag je de kathedraal niet missen. De beelden op de gevel worden wel eens omschreven als een voorstelling van een geïllustreerde bijbel. 

Voorwerpen van archeologische opgravingen zijn te bekijken in het Museo Archeologico nazionale dat in een mooi paleis huist. In datzelfde paleis zijn ook mooie fresco's te bewonderen. Een paleis met een wel heel vreemde gevel is het Palazzo dei Diamanti. Die gevel lijkt er bezet met stenen in de vorm van diamanten.

Heb je nood aan wat uitzicht op groen na al dat blingbling van Ferrara, dan kan je naar het Parco del Delta del Po, al ligt dit natuurgebied wel zo'n 80 km weg van de stad. Een boottocht is er een prachtige belevenis omdat hier vele waterplassen zijn. Het natuurpark staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Mantova of Mantua behoort niet tot Emilia-Romagna maar wel tot de regio Lombardije. De afstand is vanaf de verblijfplaats Castelnuovo del Garda minder dan 40 kilometer zodat we niettemin het passend vonden om deze cultuurstad mee op te nemen in deze rondreis. De topattractie van Mantua is het hertogelijke paleis. Dit is niet één maar een complex van gebouwen aan het Piazza Sordello. De familie Bonacolsi zwaaide hier een tijdje de scepter en liet een paar fraaie optrekjes bouwen, zoals het Magna Domus, het Palazzo del Capitano, het Castello San Giorgio en er is zelfs een kerk op het domein, de Santa Barbara. De zalen van de paleizen en kastelen zijn magnifiek ingericht met veel marmer, schilderijen, fresco's, ... Tussen al deze gebouwen heb je ook nog enkele strak afgelijnde tuinperkjes. Een terrasje doen op het plein laat je toe om de gebouwen rustig van de buitenzijde te bewonderen.  

Aanpalend ligt het Piazza delle Erbe met de imposante Sant Andrea basiliek, een mooi voorbeeld van renaissance. Tegenover heb je de Rotonda di San Lorenzo de basiliek. Het Palazzo Te vind je aan de rand van de stad. Het is een villa waarvan je het interieur en de kunstwerken eigenlijk niet mag missen als je hier dan toch bent.

Welke route je het beste neemt, hangt natuurlijk af van je startpunt en je bestemming. Vanuit België rijden de meeste toeristen via Frankrijk of Zwitserland, terwijl Nederlanders door Duitsland en Zwitserland of Oostenrijk rijden. Lees meer in ons uitgebreid artikel.

Wil je graag een daguitstap/tour maken of dé top bezienswaardigheden in Emilia Romagna bezoeken? Dan raden we je aan om je tickets tijdig online te bestellen via deze link. Zo kan je binnen zonder wachten en ben je zeker van je toegang.

Echte autoliefhebbers zullen zich helemaal thuis voelen in de regio rondom de Italiaanse stad Bologna. Uit deze omgeving stamt niet één, maar meerdere grote automerken die je voorbij ziet racen over de verschillende racecircuits. In de regio kan je dan ook veel snelle auto’s en ronkende motoren bewonderen. Lees ons uitgebreid artikel en kom meer te weten over je bezoek aan het Ferrari museum in Modena & Maranello.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

25 ervaringen

- 25 juli 2023 - Willeke Pol

Door omstandigheden hebben wij de reisgids van Emilia-Romagna en het Gardameer nog niet gebruikt. Maar de vorige gids is ons zo goed bevallen; deze moet haast wel goed zijn👍. Hartelijke groet, Willeke

- 21 juli 2023 - Louisa Degraen

Ik kijk er altijd naar uit om de reisgidsen te gebruiken, ze zijn praktisch en mooi samengesteld. Ben zeker tevreden.

- 19 juli 2023 - André Hilgers

Zeer interessant met goed uitgetekende reisroutes.

- 19 juli 2023 - Joop

Heel veel goede en praktische informatie.

- 19 juli 2023 - Peter prevo

Inhoud heeft mij heel benieuwd gemaakt naar de realiteit. Sluit niet uit volgende zomervakantie in die regio door te brengen.

Gratis rondreis Gardameer - Emilia-Romagna downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?