1 Dag in Venetië? Onze dagplanning & alle bezienswaardigheden voor je bezoek + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 5

1 Dag in Venetië? Onze dagplanning & alle bezienswaardigheden voor je bezoek + tickets

20 juni 2023 in Venetië0 reacties

Dagplanning en bezienswaardigheden voor je bezoek aan Venetië + waar tickets kopen

Venetië is een prachtige stad vol geschiedenis. Je kan er dan ook makkelijk een hele week verblijven en aan het einde van de rit nog niet elke bezienswaardigheid bezocht hebben. Ben je slechts 1 dag in Venetië? Dan is het best moeilijk om te beslissen wat je wil bezoeken en wat je overlaat voor je volgende bezoek aan de stad.

In deze blogpost lees je wat je zeker moet zien en doen wanneer je slechts 1 dag in Venetië bent. We geven je enkele opties zodat je zelf je route door de stad kan samenstellen.

Inhoud artikel

 1. Verken de niet-te-missen bezienswaardigheden in de historische wijk San Marco

Wanneer je naar Venetië reist, zijn er enkele bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen. We hebben het dan over de San Marcobasiliek en het Dogepaleis. Het zijn dé symbolen van Venetië en absolute must-sees, ook als je slechts 1 dag in Venetië hebt.

Bezoek de San Marcobasiliek

De San Marcobasiliek prijkt op het San Marcoplein, het centrale plein van Venetië. De kerk werd voor het eerst gebouwd in 828, maar is in de loop der eeuwen vaak herbouwd, aangepast en gerenoveerd. Het bouwwerk dat er vandaag staat, is een mix van verschillende architecturale stijlen. En het resultaat mag er zeker wezen. Zowel de buitenkant als de binnenkant zullen je met verstomming slaan. Overal waar je kijkt, zie je mozaïeken, goud en schilderijen.

Je kan de San Marcobasiliek gratis binnen, maar je moet wel betalen om de schatkamer, het altaarstuk en het bijhorende museum te bezoeken. Je krijgt dan ook toegang tot het terras van de basiliek waar je een fantastisch uitzicht op het San Marcoplein hebt.

TICKETS: Wil je graag deze indrukwekkende San Marcoplein en gevangenis bezoeken? Ga mee met een begeleide wandeling en ontdek alle highlights van de stad.

Het Dogepaleis: een must-see

Nog zo’n highlight van Venetië is het Dogepaleis. Dit paleis diende oorspronkelijk als de woonplaats van de doges, de leiders van de Venetiaanse Republiek. Daarna deed het ook nog dienst als een gevangenis. Vandaag kan je er een museum bezoeken dat je kennis laat maken met de machtige doges van Venetië. Het gebouw is waanzinnig rijkelijk aangekleed. Overal waar je kijkt, zie je fresco’s, schilderingen, goud en sierlijke gevels. Het is een kunstwerk op zich.

COMBITICKET: Als je slechts 1 dag in Venetië bent, doe je er goed aan om vooraf online een comboticket voor de San Marcobasiliek en het Dogepaleis te boeken. Je hoeft dan niet in de wachtrijen te staan, kan snel naar binnen en je hebt zo nog heel veel tijd over om de rest van Venetië te ontdekken. Boek je combiticket hier.

Ontdek nog meer mooie plekjes van San Marco

Venetië staat natuurlijk bekend om de kanaaltjes, de kleurrijke gevels en de gondels. Zorg er daarom voor de je genoeg tijd uittrekt om te verdwalen in de regio rondom het San Marcoplein. En houd vooral je fototoestel in de aanslag! Er zijn nog drie plekjes in deze wijk die we zeker aanraden.

 • Wandel eerst en vooral naar de Brug der Zuchten. Deze brug hangt tussen het Dogepaleis en een gebouw dat ooit een gevangenis was. Op de brug zagen de gevangen de laatste keer het daglicht en ze sloegen er een zucht, vandaar de naam.
 • Op zoek naar vakantielectuur? Dan moet je naar de unieke boekhandel Acqua Alta. En eigenlijk ook als je niet op zoek bent naar een nieuw boek. In deze kleine, karaktervolle boekhandel worden de boeken uitgestald in een gondel en badkuipen. Bij hoogwater komt de winkel deels onder water te staan en zo zijn de boeken toch altijd veilig. Het is even zoeken naar deze boekenwinkel, maar dat maakt het net extra leuk.
 • Wil je nog wat cultuur meepikken? Dan raden we je een bezoekje aan het Teatro La Fenice aan. Het is een van de beroemdste en oudste operahuizen van Europa. Je voelt hier de rijkdom en het prestige van weleer tussen de stoelen hangen. Boek hier een rondleiding in Teatro La Fenice.
 1. Slenter door de straatjes van de wijk San Polo

Wandel daarna naar de beroemde Rialtobrug. Deze brug, ooit de enige over het Canal Grande, is de beroemdste van Venetië. De Rialtobrug verbindt de wijken San Marco en San Polo. Naast de brug worden marktjes gehouden.

We raden je aan om de brug over te steken, van het uitzicht te genieten en even rond te struinen in de straatjes van San Polo. Je vindt hier kleine kanaaltjes en pittoreske bruggetjes. Honger gekregen? Dan heb je hier keuze uit heel wat gezellige restaurantjes.

Wil je graag een rondvaart maken op de Venetiaanse kanalen langs de Rialtobrug? Top idee! Het spreekt vanzelf dat de gondelvaarten steevast snel uitverkopen, dus we raden je aan om je gondel vooraf online te boeken, zodat je ter plaatse niet moet hopen op een plekje. Boek hier je gondelvaart in Venetië online.

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

De beroemdste bezienswaardigheid in dit stadsdeel is de Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari. Deze basiliek werd in 1338 gebouwd. Binnenin hangt een topwerk van de Venetiaanse schilder Titiaan en een triptiek van Bellini. De kerk is ook de laatste rustplaats van de beeldhouwer Canova, de schilder Titiaan, de componist Monteverdi en twee doges.

 1. Verken de kunstzinnige wijk Dorsoduro

De wijk Dorsoduro wordt vaak omschreven als dé kunstwijk van Venetië. Hier bevinden zich de kunstmusea van Venetië en het is ook een populaire studentenwijk. Je kan de wijk op verschillende manieren bereiken:

 • Je kan de wijk Dorsoduro het best bereiken door verder zuidwaarts te wandelen vanuit de wijk San Polo. Je wandelt dan door de smalle straatjes, steekt verschillende bruggetjes over en je kan alles wat Venetië zo bijzonder maakt helemaal in je opnemen.
 • Een andere optie is om de Rialtobrug terug over te steken, naar het San Marcoplein te wandelen en even verderop de Ponte dell’Academia te nemen over het Canal Grande.

In Venetië rijden geen bussen, maar er varen wel waterbussen (lees ons artikel met 'hoe best verplaatsen in Venetië'). Je kan die stadsboten of vaporetti makkelijk nemen langs het Canal Grande. Het is de snelste manier om je van de ene kant van Venetië naar de andere kant te bewegen. Je kan bijvoorbeeld opstappen bij de Rialtobrug en vervolgens afstappen aan de halte Accademia. Tickets voor de vaporetto boek je hier.

Geniet van al het moois dat de Dorsoduro-wijk te bieden heeft. Je hebt hier aan het water een uitmuntend uitzicht op het San Marcoplein aan de overkant van het Canal Grande. Geen betere plek om een heerlijk Italiaans ijsje te proberen. Als je slechts 1 dag in Venetië hebt, moet je natuurlijk keuzes maken. We raden je daarom aan om hier gewoon van de stad, de uitzichten en de kanaaltjes te genieten. Tenzij je een kunstliefhebber bent.

De Peggy Guggenheim Collection

Het drukst bezochte kunstmusuem van Venetië is het Peggy Guggenheim Museum. Hier zal je geen religieuze fresco’s uit de jaren 1500 zien, maar wel moderne schilderijen. De collectie wordt tentoongesteld in een Venetiaans stadspaleis. Er hangen meesterwerken van onder andere Picasso, Magritte, Dali, Chagall, Miró en Pollock. Elke schilder waarvan je ooit al hebt gehoord is hier met andere woorden vertegenwoordigd. Kunstliefhebbers mogen dit absoluut niet overslaan.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor de Peggy Guggenheim Collection hier online.

Gallerie dell’Accademia

Ben je geïnteresseerd in de schilderijen van de oude Venetiaanse grootmeesters? Dan moet je in de Gallerie dell’Accademia zijn. Dit gebouw deed ooit dienst als een schilderschool. Beroemde schilders als Titiaan, Veronese en Giorgione schonken enkele werken aan de school als leermateriaal. Die werken hangen hier nog steeds.

 1. Maak een ritje op een gondel in Venetië

Geen Venetië zonder gondels. De zwarte, elegante bootjes zijn namelijk het symbool van de stad. Wil je Venetië ervaren vanop het water, dan moet je absoluut een ritje maken op de gondel. Je vaart door de kanaaltjes, onder historische bruggetjes en ziet gevels en bouwwerken die je vanop de straat niet kan zien. Venetië ziet er helemaal anders uit vanuit een gondel. En natuurlijk is een gondelritje de perfecte romantische uitstap voor koppels.

Er zijn verschillende manieren om een gondelrit te maken in Venetië:

De leukste gondelritjes zijn die door de kleine kanaaltjes. Je ervaart Venetië dan echt op een heel andere manier. De stuurman gidst je door de stad en geeft je uitleg over de mooiste en belangrijkste gebouwen die je passeert. Met een beetje geluk (of ongeluk) word je getrakteerd op een serenade van de gondelier. Je hebt de keuze uit een privégondelrit, natuurlijk een must voor wie wat romantiek wil, maar als je met een budget reist, kan je ook een gemeenschappelijk gondelrit door Venetië maken. Boek je privégondelrit door Venetië hier.

Liever een gemeenschappelijk gondelritje? Dat kan ook. Boek je gemeenschappelijke gondelrit in Venetië.

Daarnaast worden er ook gondelritten georganiseerd over het Canal Grande

Je slaat dan de kleine kanaaltjes niet in, maar je vaart langs de grote stadspaleizen die uitkijken op het centrale kanaal van de stad. Dit soort gondelritten zijn goedkoper dan de gondeltochten die de kleine kanaaltjes afvaren. Tickets voor een gondeltocht op het Canal Grandevind je hier.

Wil je gewoon eens op een gondel gezeten hebben, maar wil je liever niet de hele stad rondgevaren worden? Kies dan voor een ritje op een traghetto. Op het Canal Grande varen namelijk gondels van de ene oever naar de andere. Er zijn zeven oversteekplaatsen langs het Canal Grande. Je betaalt enkele euro’s en vaart naar de overkant.

 1. Tip: Venetië Pas, voor wie slechts 1 dag in Venetië is

Voor wie slechts 1 dag in Venetië is, werd ook een speciale stadspas ontwikkeld. Het is een uitstekende optie wanneer je de beroemdste bezienswaardigheden wil bezoeken, een gondelritje wil maken en daarnaast vooral wil rondslenteren in de stad zonder al te veel te bezoeken.

In de Venetië Pas zit het volgende inbegrepen:

 • Toegang tot de San Marcobasiliek zonder wachtrij
 • Toegang + audiogids in het Dogepaleis zonder wachtrij
 • Gondelvaart op de Venetiaanse kanalen
 • Daarbovenop krijg je 10% korting op andere bezienswaardigheden in de stad.

VENETIË PAS: Is deze handige pas wel iets voor jou? Bestel je Venetië Pas nu online op voorhand en geniet van alle voordelen.

 1. Sluit de dag af in Cannaregio

Blijf je slechts 1 dag in Venetië en wil je ook lekker dineren in de stad? Dan raden we je aan om de dag af te sluiten in de wijk Cannaregio. Cannaregio is de authentiekste wijk van de stad. Hier vind je veel minder toeristen en het merendeel van de Venetianen woont ook in de wijk.

Vroeger was Cannaregio de eerste joodse getto van Europa. Hier is zelfs de term getto geboren. De joden moesten allemaal in deze wijk wonen en ’s avonds werden de toegangspoorten afgesloten zodat ze de wijk niet meer konden verlaten. In 1797 beval Napoleon om de toegangspoorten af te breken. Vandaag de dag vind je hier vooral veel gezellige restaurantjes, bars en er hangt een leuke, ontspannen sfeer. Het is dan ook de perfecte plek om afscheid te nemen van Venetië.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk van deze wijk zien? Bezoek Cannaregio dan met een lokale gids. Er worden hier avondtours georganiseerd waarbij je samen met een echte Venetiaan naar de beste restaurantjes van Cannaregio trekt. Je krijgt er 3 lokale drankjes en 3 heerlijke gerechtjes voorgeschoteld. Zo leer je de lokale gastronomie kennen. Je boekt tickets voor een culinaire tour in Cannaregio hier.

 1. Extra tip: vermijd de wachtrijen en boek tickets vooraf

Venetië is een drukke stad vol toeristen. Je bent hier dan ook nooit alleen. Wanneer je in het hoogseizoen naar Venetië afzakt, krijg je onvermijdelijk te maken met lange wachtrijen. Niet alleen bij de ijskraampjes, maar vooral bij de bekendste bezienswaardigheden.

Als je slechts 1 dag in Venetië bent, wil je je tijd natuurlijk niet verliezen in een wachtrij. We raden je dan ook aan om je bezoek aan Venetië te plannen. Wil je bepaalde bezienswaardigheden bezoeken, boek dan vooraf je tickets. Zo hoef je niet aan te schuiven bij de ticketbalie en kan je gewoon recht naar binnen lopen. Het bespaart je een hoop tijd.

Is een stadspas niet je ding, maar wil je wel enkele bezienswaardigheden bezoeken? Dan is het een goed idee om je tickets voor die bezienswaardigheden vooraf online te boeken. Zo vermijd je namelijk de wachtrijen en de bijhorende frustraties. Je geniet zorgeloos van alles wat Venetië te bieden heeft. En daar draait het natuurlijk om op vakantie!

Alvast een klein overzicht van tickets voor must-see bezienswaardigheden in Venetië

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?